Connect with us

CONSILIUL UE

Criza migrației: Trei mari puteri UE cer convocarea unui Consiliu Justiție și Afaceri Interne (JAI)

Published

on

Miniștrii de interne francez, german și britanic au cerut duminică organizarea unei reuniuni a miniștrilor de interne și de justiție din Uniunea Europeană “în următoarele două săptămâni”, pe fondul crizei imigranților, informează AFP, potrivit Agerpres.

EuropeancouncilbuildingBernard Cazeneuve, Thomas de Maiziere și Theresa May “cer președinției luxemburgheze a Uniunii Europene să organizeze un prim consiliu JAI (Justiție și Afaceri Interne) în următoarele două săptămâni pentru a pregăti eficient deciziile celui din 8 octombrie și pentru a progresa în mod concret”, se menționează într-un comunicat de presă comun publicat după întâlnirea celor trei miniștri, în marja unei reuniuni, la Paris, a reprezentanților din nouă țări europene, având ca temă securitatea transporturilor.

În cursul întâlnirii, cei trei au “subliniat necesitatea de a lua măsuri imediate pentru a face față provocării pe care o constituie aceste afluxuri de imigranți”. Ei au insistat îndeosebi pe “urgența de a înființa, cel mai târziu până la sfârșitul anului”, în Grecia și în Italia a așa-numitelor “hot spots, centre de triere în care să se poată face distincția între refugiați și imigranți economici ilegali.

Cei trei miniștri doresc totodată întocmirea “cât mai rapidă” a unei “liste cu țări de origine sigure” pentru a “completa regimul de azil european comun, a-i proteja pe refugiați și a asigura eficiența returnărilor imigranților ilegali în țările de origine”.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Cehia preia astăzi președinția Consiliului UE de la Franța. Războiul din Ucraina și consecințele sale, printre principalele priorități

Published

on

© Petr Fiala / Twitter

Republica Cehă preia astăzi președinția rotativă a Consiliului UE de la Franța pentru următoarele șase luni, fiind pentru a doua oară în această poziție de la aderarea la UE în 2004. 

Președinția franceză a Consiliului UE s-a încheiat astăzi la miezul nopții, punând capăt eforturilor depuse de Franța timp de șase luni pentru a gestiona activitatea Consiliului, care a fost extrem de influențată de agresiunea rusă în Ucraina, se arată într-un comunicat de presă

Franța este urmată acum de Republica Cehă, țara sa parteneră în așa-numitul „trio al președinției”, din care face parte și Suedia. Sarcina Cehiei pentru următoarele șase luni va fi de a stabili agenda prioritară a negocierilor în cadrul Consiliului UE, de a căuta un compromis între statele membre și de a reprezenta Consiliul UE pe plan extern.

Citiți și: Cehia preia vineri președinția rotativă a Consiliului UE într-un moment de „vreme rea” în Europa

În cele șase luni de președinţie, Cehia intenţionează să se concentreze pe războiul din Ucraina şi consecinţele sale. Acest lucru înseamnă gestionarea afluxului de refugiaţi şi îmbunătăţirea securităţii energetice, scrie Agerpres.

De asemenea, președinția cehă va fi ghidată de priorități politice care reflectă programul trio-ului de președinții și situația geopolitică actuală, în special invazia rusă în Ucraina. Odată cu începerea președinției, a fost publicat și programul acesteia, care definește, pe lângă prioritățile politice, și obiectivele stabilite în cadrul fiecărei formațiuni a Consiliului UE.

Președinția va fi lansată în prima sa zi printr-o vizită a Colegiului Comisiei Europene la Litomyšl, iar concertul oficial de deschidere în Republica Cehă va avea loc la 8 iulie 2022 la Rudolfinum din Praga. La Bruxelles, ceremonia de deschidere a președinției cehe este programată pentru 21 septembrie 2022 la Centrul Bozar.

În total, peste 320 de evenimente politice vor avea loc în Cehia în timpul președinției, iar la Bruxelles și Luxemburg vor avea loc peste 50 de reuniuni ministeriale. Printre cele mai importante evenimente din Republica Cehă se numără paisprezece consilii ministeriale informale la Centrul de Congrese din Praga și un summit informal la Castelul din Praga în luna octombrie.

Premierul Petr Fiala a declarat recent că preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene va acorda prioritate organizării unui summit privind reconstrucţia Ucrainei şi lansării unui plan Marshall pentru această ţară.

„Am dori să organizăm un summit privind reconstrucţia postbelică a Ucrainei cu un plan Marshall, în prezenţa preşedintelui ucrainean Zelenski” a declarat prim-ministrul ceh. 

Şeful executivului ceh a adăugat că pacea reprezintă o condiţie prealabilă pentru organizarea unui astfel de summit

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la instrumentul pentru combaterea eficientă a subvențiilor străine care cauzează denaturări pe piața unică

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu asupra regulamentului privind subvențiile străine care denaturează piața unică europeană. 

”Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene a fost construită pe principiul suveranității economice. Suveranitatea economică depinde de două principii-cheie: investiții și protecție. Acordul la care s-a ajuns cu privire la acest nou instrument va face posibilă combaterea concurenței neloiale din partea țărilor care acordă subvenții masive industriei lor. Acesta este un pas important în direcția protejării intereselor noastre economice”, a declarat ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire.

Potrivit unor comunicate ale celor două instituții, Regulamentul urmărește să remedieze denaturările create de subvențiile acordate de țările din afara UE companiilor lor care își desfășoară activitatea pe piața unică a UE.

Acesta stabilește un cadru cuprinzător care permite Comisiei să examineze orice activitate economică care beneficiază de o subvenție acordată de o țară terță pe piața internă. Astfel, regulamentul urmărește să restabilească o concurență loială între toate companiile- atât europene, cât și non-europene – care își desfășoară activitatea pe piața internă.

Investigarea contribuțiilor financiare

Comisia va fi împuternicită să investigheze contribuțiile financiare acordate de autoritățile publice ale unei țări terțe companiilor care desfășoară o activitate economică în UE prin intermediul a trei instrumente:

  • două instrumente de autorizare prealabilă – pentru a asigura condiții de concurență echitabilă pentru cele mai mari fuziuni și licitații în cadrul achizițiilor publice la scară largă ;
  • un instrument având ca scop investigarea tuturor celorlalte situații de pe piață și a concentrărilor și achizițiilor publice de mai mică amploare.

Co-legiuitorii au decis să mențină pragurile de notificare propuse de Comisie pentru fuziuni și proceduri de achiziții publice:

  • 500 de milioane de euro pentru fuziuni;
  • 250 de milioane de euro pentru procedurile de licitație publică.

Comisia va fi împuternicită să investigheze subvențiile acordate cu până la cinci ani înainte de intrarea în vigoare a regulamentului și care denaturează piața internă după intrarea în vigoare a acestuia.

Guvernanță

Pentru a asigura aplicarea uniformă a regulamentului în întreaga UE, Comisia va avea competența exclusivă de a asigura aplicarea regulamentului. Pe parcursul acestei puneri în aplicare centralizate, statele membre vor fi informate în mod regulat și vor fi implicate, prin intermediul procedurii consultative, în deciziile adoptate în temeiul regulamentului.

În cazul în care o întreprindere nu respectă obligația de a notifica o concentrare subvenționată sau o contribuție financiară în contextul procedurilor de achiziții publice care îndeplinesc pragurile stabilite, Comisia va putea impune amenzi și va putea examina tranzacția ca și cum aceasta ar fi fost notificată.

Evaluarea efectului subvențiilor străine

La fel ca în cazul cadrului UE de control al ajutoarelor de stat, dacă Comisia constată că există o subvenție străină și că aceasta denaturează concurența, va efectua un test de compensare. Acesta este un instrument de evaluare a echilibrului dintre efectele pozitive și negative ale unei subvenții străine.

În cazul în care efectele negative depășesc efectele pozitive, Comisia va fi împuternicită să impună măsuri corective sau să accepte angajamente din partea întreprinderilor menite să remedieze denaturarea.

Acordul provizoriu face obiectul aprobării de către Consiliu și Parlamentul European. În cazul Consiliului, acordul politic provizoriu acesta trebuie aprobat de către Comitetul Reprezentanților Permanenți, înainte de a parcurge etapele formale ale procedurii de adoptare.

Regulamentul va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Țările UE au aprobat un sprijin financiar de 40 milioane de euro pentru Forțele Armate ale Republicii Moldova

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova.

Măsura de asistență aprobată statele membre ale UE va consolida capacitățile unităților logistice, de mobilitate, de comandă și control, de apărare cibernetică, de recunoaștere aeriană fără pilot la bord și de comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Republicii Moldova, prin furnizarea de echipamente neletale, bunuri și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipamente, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Această măsură de asistență va completa măsura de asistență de 7 milioane de euro adoptată în decembrie 2021, care consolidează capacitățile Serviciului medical militar și ale Batalionului de geniu al Forțelor Armate.

Cea mai recentă măsură de asistență este dovada angajamentului UE de a consolida capacitățile Republicii Moldova în scopul îmbunătățirii securității, stabilității și rezilienței sale naționale.

Prin acest instrument financiar creat de statele membre în afara cadrului bugetar al UE și Ucraina a primit deja un sprijin de două miliarde de euro pentru a face față agresiunii militare a Federației Ruse.

Instrumentul european pentru pace a fost înființată în martie 2021 pentru a finanța acțiunile externe ale UE cu implicații militare sau de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională. În special, FPM permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale în ceea ce privește aspectele militare și de apărare.

Continue Reading

Facebook

NATO3 days ago

Joe Biden laudă România pentru creșterea bugetului apărării și reafirmă creșterea prezenței militare SUA: Vom poziționa o brigadă de luptă în România

NATO3 days ago

Liderii din 22 țări NATO, inclusiv România, au lansat primul Fond de Inovare al Alianței. România va găzdui două centre de testare ale Acceleratorului menit să păstreze supremația tehnologică NATO

NATO4 days ago

La solicitarea “majoră” a României, NATO va intensifica sprijinul politic și practic pentru R. Moldova pentru a-i consolida reziliența și menține independența

NATO4 days ago

Democrațiile din Indo-Pacific, în premieră la un summit NATO. Stoltenberg: Observăm o aprofundare a parteneriatului strategic dintre Moscova și Beijing

NATO4 days ago

Klaus Iohannis: Marea Neagră, inclusă pentru prima dată în Conceptul Strategic. Și nordul și sudul flancului estic se vor baza pe prezență SUA și grupuri de luptă

NATO4 days ago

Klaus Iohannis: SUA vor disloca un comandament la nivel de brigadă în România. Va fi benefic pentru noi și pentru securitatea întregului flanc estic

FONDURI EUROPENE4 days ago

Marcel Boloș: România trimite oficial documentele pentru accesarea ”bugetului generos” pus la dispoziție prin Politica de Coeziune în perioada 2021-2027

NATO4 days ago

Klaus Iohannis: România a fost implicată în schimbarea de atitudine a Turciei pentru a accepta cererile de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO

NATO4 days ago

Klaus Iohannis, la summitul NATO: România va beneficia de forțe aliate pre-alocate și echipamente militare pre-poziționate pregătite să intervină în cazul unui atac rusesc. Marea Neagră este zonă de război

ROMÂNIA4 days ago

Sorin Grindeanu: Redeschiderea liniei de cale ferată din Portul Galați va permite transportul mai eficient al cerealelor din Ucraina

Team2Share

Trending