Criza relațiilor Washington-Ankara continuă. Donald Trump a autorizat dublarea tarifelor la importurile de oțel și aluminiu din Turcia

Preşedintele Donald Trump a anunţat vineri că SUA dublează tarifele vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia, într-o decizie care adâncește multipla criză a relațiilor Washington-Ankara.

Tocmai am autorizat dublarea tarifelor vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia după ce lira turcească s-a depreciat rapid faţă de dolarul nostru foarte puternic. Vor fi aplicate tarifele vamale de 50% la importurile de oţel şi de 20% la importurile de aluminiu. Relaţiile noastre cu Turcia nu sunt bune în acest moment“, a scris preşedintele SUA pe contul său de Twitter.

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu data de 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE.

Relațiile dintre Turcia și Statele Unite, tensionate după puciul eșuat împotriva președintelui Erdogan, nu s-au ameliorat considerabil în timpul administrației Trump.

Cei doi șefi de stat au avut o singură întrevedere bilaterală într-un an și jumătate, în timp ce Pentagonul și Senatul SUA se tem că Turcia ar putea divulga date despre avioanele de luptă F-35 în condițiile în care Ankara a dezvoltat o relație politică, dar și în diferite sectoare strategice – energie și apărare, cu Rusia, culminând cu construcția gazoductului TurkStream și negocierile pentru achiziția rachetelor rusești de tip S-400.

Recent, criza diplomatică a fost accentuată, în pofida unei prime întrevederi între șefii diplomațiilor americană și tucă, Mike Pompeo și Mevlut Cavusoglu, după ce Washington a impus sancțiuni împotriva a doi miniștri ai guverului de la Ankara în legătură cu procesul pastorului american Andrew Brunson, acuzat de susţinerea terorismului în Turcia. Drept măsuri de retorsiune, Ankara a decis blocarea accesului a doi înalţi oficiali americani la activele lor din Turcia, ca măsură de retaliere.

Drept efect al acestor sancțiuni, Lira turcească a pierdut 12% din valoarea sa față de dolar vineri, șoc ce a provocat căderi puternice ale monedelor unor țări emergente și ale acțiunilor emise de câteva bănci mari europene.

Lira turcească a pierdut teren în faţa dolarului imediat după decizia instanţei de la Washington de a impune sancțiuni pentru doi din miniștrii lui Tayyip Erdogan, scrie Digi24. Prăbușirea lirei a reflectat astfel îngrijorările investitorilor legate de tensiunile cu Statele Unite.

În replică, Erdogan a avertizat că Statele Unite vor pierde un aliat puternic şi sincer dacă nu îşi schimbă atitudinea faţă de ţara sa. Ulterior, el a revenit cu un mesaj în care îi ruga pe cetățenii turci să schimbe valută, pentru a combate deprecierea lirei.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.