Premierul britanic, Boris Johnson, i-a propus președintelui francez, Emmanuel Macron, o ”restabilire a cooperării” după disputa declanșată de pactul de apărare și de securitate AUKUS.
În timpul unei convorbiri telefonice ce s-a desfășurat la cererea prim-ministrului britanic, Johnson și-a exprimat speranța că cele două țări vor putea să reia cooperarea ”în conformitate cu valorile și interesele noastre comune”, potrivit The Guardian și Politico Europe.
Într-o dovadă a răcelii ce s-a instalat între cele două țări, liderul de la Palatul Elysee, Emmanuel Macron, i-a transmis șefului Guvernului de la Londra că ”așteaptă propunerile sale” cu privire la modul în care să facă acest lucru, se arată în scurta declarație de la Elysee.
Downing Street a omis acest ultim detaliu în comunicatul dat publicității, în care este specificat că cei doi ”au reafirmat importanța relației dintre Marea Britanie și Franța și au convenit să continue să lucreze îndeaproape împreună în întreaga lume pe agenda noastră comună, prin intermediul NATO și bilateral.”
”Liderii au remarcat în special importanța strategică a cooperării noastre de lungă durată în Indo-Pacific și în Africa, inclusiv prin intermediul misiunii comune din Mali”, mai este precizat în comunicat.
Joi, premierul Boris Johnson a încercat să-l liniștească pe Emmanuel Macron, îndemnându-l în ”frangleză” să-și revină.
”Donnez-moi un break (daţi-mi un răgaz). Este în mod fundamental un mare progres pentru securitatea mondială. Sunt trei aliaţi care împărtăşesc aceleaşi valori care strâng rândurile şi creează un nou parteneriat pentru împărtăşirea tehnologiei”, a explicat Johnson.
Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat pe 15 septembrie un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine nucleare americane către Canberra.
În consecință, Australia a decis să anuleze contractul de achiziţionare a unor submarine franceze cu propulsie convenţională în favoarea navelor americane cu propulsie nucleară, lucru ce a declanșat nemulțumirea Parisului, care, în 2016, a semnat un contract în valoare de 56 miliarde de euro pentru a furniza Australiei 12 submarine cu propulsie clasică.
Furia Franței față de acest gest calificat o ”lovitură în spate” s-a materializat prin rechemarea la Paris a ambasadorilor săi de la Washington și Canberra și anularea unei întrevederi a miniștrilor apărăii francez și britanic, ce urma să aibă loc la Londra.
În această dispută, Uniunea Europeană a făcut scut în fața Parisului, care a fost tratat ”inacceptabil”, iar gestul SUA a fost calificat ca fiind unul ”lipsit de loialitate” de către președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel.
Revenind la masa discuțiilor, președinții Emmanuel Macron și Joe Biden au convenit să lanseze un proces de consultări pentru a evita situații precum criza provocată de alianța AUKUS, declarație salutată de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și Înaltul Reprezentat al UE, Josep Borrell.
Washingtonul și Parisul sunt conștienți că recâștigarea încrederii ”va necesita timp și acțiuni”, iar un prim pas către reclădirea acesteia va fi făcut luna viitoare, când Biden și Macron se vor întâlni în Europa, la summitul G20 de la Roma.