O variantă europeană a planului american de investiții (Inflation Reduction Act – IRA) este pe punctul de a fi adoptată, s-a arătat luni optimist ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, care a salutat propunerile Comisiei Europene destinate contracarării subvenţiilor de sute de miliarde de dolari cuprinse în planul american, informează AFP, citat de Agerpres.
”Suntem pe punctul de a avea un IRA european, totul se va juca în Consiliul European, în zilele următoare”, a afirmat Bruno Le Maire într-un interviu pentru postul francez de radio France Inter.
”Europa va avea în sfârşit această modificare strategică de direcţie spre o intervenţie mai puternică în favoarea industriilor noastre, a producţiei noastre”, a afirmat luni Bruno Le Maire, menţionând sectoarele hidrogenului, centralelor eoliene şi panourilor solare.
Ratificat în vara anului trecut, actul normativ ”Inflation Reduction Act” (Legea asupra reducerii inflaţiei) promovat de administraţia preşedintelui Joe Biden prevede cel mai consistent plan de investiţii adoptat vreodată pentru combaterea schimbărilor climatice, alocând 370 de miliarde de dolari pentru construcţia de eoliene, panouri solare şi vehicule electrice.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat un plan industrial în cadrul Pactului verde pentru a spori competitivitatea industriei Europei cu zero emisii nete și pentru a sprijini tranziția rapidă către neutralitatea climatică. Planul urmărește să asigure un mediu mai favorabil pentru extinderea capacității UE de producție a tehnologiilor și produselor cu emisii nete egale cu zero, necesare pentru a îndeplini obiectivele ambițioase ale Europei în materie de climă.
Planul pornește de la inițiative anterioare și se bazează pe punctele forte ale pieței unice a UE, completând eforturile depuse în prezent în cadrul Pactului verde european și al REPowerEU. Planul este articulat în jurul a patru piloni: un mediu de reglementare previzibil și simplificat, accelerarea accesului la finanțare, consolidarea competențelor și comerțul deschis pentru lanțuri de aprovizionare reziliente.
Primul pilon al planului se referă la simplificarea cadrului de reglementare. Comisia va propune un Act legislativ privind o industrie cu zero emisii nete, cu scopul de a identifica obiective pentru o capacitate industrială cu zero emisii nete și de a oferi un cadru de reglementare adecvat pentru implementarea sa rapidă, asigurând un proces de autorizare simplificat și accelerat, promovând proiecte strategice europene și elaborând standarde pentru a sprijini extinderea tehnologiilor în cadrul pieței unice.
Cadrul va fi completat de Actul privind materiile prime critice, care va asigura un acces suficient la astfel de materii, de exemplu pământurile rare, vitale pentru producția unor tehnologii esențiale, precum și de reforma organizării pieței energiei electrice, care le va permite consumatorilor să beneficieze de costurile mai scăzute ale surselor regenerabile de energie.
Al doilea pilon al planului va accelera investițiile și finanțarea producției de tehnologii curate în Europa. Finanțarea publică, la care se adaugă progresele din ultima vreme înregistrate în ceea ce privește uniunea europeană a piețelor de capital, poate debloca niveluri considerabile de finanțare privată, necesare pentru tranziția verde. În cadrul politicii în domeniul concurenței, Comisia urmărește să garanteze condiții de concurență echitabile în cadrul pieței unice, facilitând în același timp acordarea de către statele membre a ajutoarelor necesare pentru accelerarea tranziției verzi.
În acest scop, pentru a accelera și a simplifica acordarea de ajutoare, Comisia se va consulta cu statele membre cu privire la un cadru temporar de criză și de tranziție pentru ajutoarele de stat modificat și va revizui Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare din perspectiva Pactului verde, majorând pragurile de notificare pentru sprijinirea investițiilor verzi. Printre altele, acest lucru va contribui la raționalizarea și simplificarea într-o mai mare măsură a procesului de aprobare a proiectelor importante de interes european comun (PIIEC).
Totodată, Comisia va facilita utilizarea fondurilor UE existente pentru finanțarea inovării, a producției și a implementării în domeniul tehnologiilor curate.
De asemenea, Comisia explorează modalități de a obține o finanțare comună mai substanțială la nivelul UE, pentru a sprijini investițiile în producția de tehnologii cu zero emisii nete, pe baza unei evaluări continue a nevoilor în materie de investiții.
Comisia va colabora cu statele membre pe termen scurt, punând accentul pe REPowerEU, InvestEU și Fondul pentru inovare, cu privire la o soluție tranzitorie pentru a oferi un sprijin rapid și specific. Pe termen mediu, Comisia intenționează să ofere un răspuns structural la nevoile de investiții, propunând un Fond european de suveranitate în contextul revizuirii cadrului financiar multianual înainte de vara anului 2023.
O primă dezbatere între statele membre este așteptată săptămâna aceasta, cu ocazia reuniunii extraordinare a Consiliului European, programată să aibă loc în perioada 9-10 februarie, la Bruxelles, înaintea deciziilor care sunt aşteptate pentru luna martie.
Italia și-a exprimat deja reținerile cu privire la intenția instituției europene de a aduce modificări normelor privind ajutoarele de stat care, prin vocea premierului său, Giorgia Melonia, a spus că va distorisiona piața unică a UE, chiar dacă Olaf Scholz, cancelarul german, a încercat să apere acest plan.
Să nu uităm însă că Germania, motorul economic al UE, are forța necesară pentru a veni în sprijinul companiilor sale, comparativ cu alte state. Ne amintim în acest caz de pachetul de 200 de miliarde de euro destinat atenuării impactului crizei energetice, care a provocat îngrijorări printre partenerii europeni.
Pentru a avea un răspuns coordonat la nivelul blocului european, miniștrii Bruno Le Maire și Robert Habeck vor merge marți la Washington pentru a se întâlni cu secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, și cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.
Le Maire și Habeck vor cere administrației Biden să comunice suma și beneficiarii ajutorului în cadrul unui ”mecanism de transparență reciprocă”.