Connect with us

POLITICĂ

Klaus Iohannis la finalul ședinței CSAT: Brigada multinațională NATO găzduită de România va avea sediul la Craiova și va fi funcțională în 2018

Published

on

Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a reuni marți în ședință, pe ordinea de zi figurând teme precum implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO, cu implicații naționale, și situația sistemului din sănătate.

La finalul ședinței CSAT președintele Klaus Iohannis a susținut declarații de presă, începând cu ora 17.00.

Declarațiile șefului statului au fost transmise în format LIVE TEXT pe CaleaEuropeana.ro.

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

LIVE TEXT

Klaus Iohannis:

-Am avut teme importante de discutat pentru securitatea națională;

-Planul de acțiune pentru implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Varșovia a fost pe ordinea de zi;

-La ședinta anterioară a CSAT s-a decis înființarea unui grup de lucru în acest sens:

-Acest grup de lucru s-a constituit, a lucrat și în timpul verii și a fost prezentat în CSAT;

-Acest plan nu este, evident, comunicabil;

-Acest plan cuprinde prevederi cu privire la brigada multinațională, pe care am tratat-o separat pe ordinea de zi;

-Pot să vă spun în premieră că s-au făcut pași foarte importanți pentru punerea în practică a acestei decizii

-MApN a decis care unitate din România se va constitui în această unitate: Brigada 2 Infanterie Rovine va prelua rolul de brigadă multinațională;

-Această brigadă își are sediul în Craiova și, în consecință, acolo va funcționa brigada multinațională;

– S-a discutat și despre situația de securitate din Orientul Mijlociu;

-Pentru România zona din Siria este în continuare importantă;

-Tot în domeniul relațiilor internaționale am discutat despre relația România-Republica Moldova, o temă importantă pentru noi și care mă interesează foarte mult;

-Am constatat că relația noastră trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă;

-Pentru a îmbunătăți relația România-Republica Moldova s-a decis să se lucreze pe o strategie pe termen mediu și lung care va decide cum anume ne vom poziționa pe această chestiune;

-Partidele pro-europene din R. Moldova au dificultăți și este nevoie de o relație îmbunătățită;

-Faptul că România vine în sprijinul Moldovei cu o finanțare importantă este doar un început;

-Credem că este nevoie de o implicare mult mai profundă în ceea ce privește legăturile economice cu R. Moldova;

-Este nevoie de consolidarea instituțiilor democratice și toate aceste chestiuni se vor afla în strategie

-Avem o temă care apare periodic și pe care o considerăm foarte importantă în CSAT: situația industriei de apărare românești;

– E nevoie de o consolidare a companiei naționale ROMAR pentru a deveni atractivă pentru investitorii din afara țării;

-Avem nevoie de o corelare între nevoile armatei române și oferta companiei;

-O temă foarte importantă a fost evaluarea nivelului privind securitatea cibernetică în instituțiile publice din România;

-Avem nevoie de îmbunătățirea cadrului legislativ: ne trebuie îmbunătățirea legii securității cibernetice;

-Este nevoie de o îmbunătățire considerabilă a nivelului de conștientizare cu privire la importanța securității cibernetice;

-Trebuie să ne protejăm infrastructura cibernetică la toate instituțiile publice;

-Am avut o informare cu privire la sistemul de sănătate publice și starea de sănătate a populației;

-Am cerut Ministerului Sănătății să vină cu o abordare sustenabilă;

Întrebări:

Videoclipul ambasadei Federației Ruse privind donația de 100 euro pentru Cumințenia Pământului

-Nu comentez acțiunile unei ambasade străine. Asta va face Ministerul Afacerilor Externe. Dacă vorbim despre inițiativa de a protesta (…) dacă oamenii s-au simțit jigniți și vor să își arate în mod absolut liber și democratic dezacordul cu această chestiune România este o țară liberă în care acest lucru se poate face.

Strategia privind Republica Moldova:

-MAE, SIE, SRI și Administrația Prezidențială vor lucra pentru această strategie privind Republica Moldova

-Trebuie să facem o deosebire clară între abordări serioase și abordări populist-electoraliste, fiindcă vom avea campania electorală pentru parlamentare la noi, iar în R. Moldova pentru prezidențiale;

-Discuția despre o eventuală unire se va trata în strategia din CSAT din iarnă;

Despre brigada multinațională:

-În această fază nu este oportun să vă spun cu ce țari aliate pentru a fi în componența brigăzii multinaționale;

-Ministrul Apărării

-În cursul anului 2017 vom fi în situația de a declara capacitatea inițială a acestei brigăzi

-În 2018, această brigadă va fi funcțională.

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

Subiectul implementării deciziilor la summitul NATO de la Varșovia a mai fost abordat și la reuniunea CSAT din luna iulie. 

Atunci, trei decizii importante convenite la summitul NATO au fost discutate:

1) prezența Aliată înaintată, adaptată pe dimensiunea sudică a Flancului Estic în care se încadrează brigada multinațională, care va fi constituită pe teritoriul României, dar și Inițiativa de Instruire Intensificată.

2) declararea Mării Negre ca fiind, similar Mării Baltice și Atlanticului de Nord, regiune de interes strategic pentru Alianță. La acestea se adaugă opțiunile pe dimensiunile aeriană și maritimă pentru o prezență Aliată în regiune la care lucrăm în perspectiva reuniunii miniștrilor apărării din această toamnă, din octombrie.

3) A treia decizie extrem de importantă este declararea capacității operaționale inițiale a sistemului anti-rachetă al NATO de la Deveselu.

Citiți și Corespondență de la Varșovia. Declarația finală a Summitului – România a câștigat importante garanții de securitate la cel mai important summit NATO de la finalul Războiului Rece

În declarația finală a summitului NATO de la Varșovia, România a obținut consensul aliaților pentru a dezvolta o prezență înaintată adaptată în dimensiunea sud-estică a teritoriului aliat. Măsurile vizează o adaptare la regiunea Mării Negre și includ inițiativa României de înființare a unei brigăzi multinaționale care să sprijine integrarea unităților de training aliate sub comanda Comandamentului Multinațional de Dvizie Sud-Est.

Opțiunile pentru o prezență navală și aeriană NATO în regiune urmează a fi evaluate, au decis liderii, ceea ce confirmă faptul că autoritățile militare NATO au fost însărcinate să întocmească până în septembrie 2016 o evaluare a situației de securitate și să avizeze militar o posibilă prezență aliată la Marea Neagră.

Inițiativa de instruire intensificată propusă de România cu scopul de a fi relaționată brigăzii multinaționale a fost acceptată de toți cei 28 de aliați NATO, considerat fiind un semn al angajamentul României, dar și al Bulgariei, pentru securitatea aliată. Totodată, aliații au decis ca facilitatea anti-rachetă de la Deveselu să fie transferată sub comandă NATO, scut care reprezintă pentru aliați o porțiune semnificativă pentru consolidarea capabilităților.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Năstase, scrisoare către premierul desemnat Ludovic Orban: ”Vă rugăm să nu uitaţi niciodată de cei mai loiali şi mai buni prieteni pe care-i aveţi în stânga Prutului”

Published

on

Vicepremierul Republicii Moldova Andrei Năstase i-a transmis premierului desemnat Ludovic Orban o scrisoare în care îl felicită pentru numirea în funcţia de premier şi îi mulţumeşte „pentru tot ce aţi făcut şi veţi face în continuare pentru Chişinău şi Republica Moldova”.

De asemenea, acesta şi-a exprimat certitudinea că preşedintele Klaus Iohannis va obţine un al doilea mandat. Totodată, Năstase îl roagă pe Orban să nu uite de ”cei mai loiali și buni prieteni” din Republica Moldova.

”Dorința noastră de a dezvolta proiecte comune cu administrații de succes din România este esențială și constantă și va fi potențată de faptele noastre concrete care vor putea fi măsurate imediat după finalizarea alegerilor locale din Republica Moldova”, scrie Andrei Năstase, citat de Adevărul și Digi24.

Năstase i-a transmis succes lui Ludovic Orban și l-a asigurat că va susține o colaborare bună cu guvernul de la București.

”Vă dorim succes și reușite în noua funcție pe care știm sigur că o veți onora prin decizii corecte și echitabile pentru fiecare cetățean al României şi vă rugăm să nu uitaţi niciodată de cei mai loiali şi mai buni prieteni pe care-i aveţi în stânga Prutului. (…) Noi, cei din Blocul ACUM, singurii mesageri onești ai dorinței poporului din Republica Moldova pentru democratizarea, emanciparea și modernizarea societății noastre, vă transmitem sincere felicitări pentru nominalizarea, de către Excelența Sa, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la înalta și plina de responsabilitate funcție de prim-ministru al României. Vă asigurăm de prețuirea noastră pentru tot ce ați făcut și veți face în continuare pentru Chișinău și pentru Republica Moldova, pentru triumful democrației și al valorilor acesteia, valori care au fost puse în paranteze, în ultimii ani, atât la București, cât și la Chișinău.”

Liderul Blocului ACUM a vorbit și despre parcursul european al Republicii Moldova.

”Având certitudinea că Președintele României, domnul Klaus Ioahannis, va obține un al doilea mandat de Președinte al României și având în vedere seriozitatea cu care știm că veți aborda viitorul parcurs european al României, suntem convinși că vom găsi toate soluțiile care pot apropia și mai mult Republica Moldova de spațiul economic, social, cultural, istoric și național căreia aparține de drept, de România și de Uniunea Europeană”, a conchis Năstase.

Un mesaj de felicitare a venit joi seară și din partea lui Manfred Weber, liderul grupului PPE în Parlamentul European, care a spus că este nevoie de un nou capitol între România și Europa.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat marți pe președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, pentru funcția de prim-ministru, acesta fiind însărcinat să formeze un nou cabinet executiv cu care să se prezinte în Parlament pentru votul de învestitură.

De partea sa, Ludovic Orban a promis că PNL va oferi românilor o guvernare normală și a anunțat că printre priorități se regăsește consolidarea parcursului european al României și a poziției României la nivelul UE.

Continue Reading

POLITICĂ

Ludovic Orban, primele declarații după ce a fost desemnat prim-ministru de către Klaus Iohannis: Vom da românilor un guvern normal și vom consolida parcursul european al României

Published

on

© Administrația Prezidențială

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat marți, într-o declarație de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, că Partidul Național Liberal va oferi românilor un guvern normal caracterizat de cinste, competență, integritate, dedicare în servirea interesului public și soluții pentru marile probleme cu care se confruntă România

Vă mulțumesc pentru încrederea pentru a forma un guvern într-o situație dificilă pentru România. Sunt onorat să îmi asum această responsabilitate în numele Partidului Național Liberal și garantez că voi pune toată experiența, toate cunostiințele și toată energie în slujba interesului public. Asumarea răspunderii formării guvernului într-un moment în care țara are nevoie de o guvernare stabilă și competentă este ceea ce ne definește în acțiunea noastră publică”, a spus Orban, după ce președintele Klaus Iohannis l-a desemnat în funcția de prim-ministru al României.

Premierul desemnat a precizat că ”în acest moment, românii se uită cu speranță, cu încredere și au așteptări mari din partea noastră”.

”Vom da românilor ceea ce așteaptă de la noi și ceea ce așteaptă de la un guvern normal, și anume cinste, competență, integritate, dedicare în servirea interesului public și soluții pentru marile probleme cu care se confruntă România astăzi”, a spus președintele PNL, detaliind principalele priorități ale guvernului pe care îl va prezenta Parlamentului în vederea învestiturii.


Prioritățile enumerate de Orban sunt:

– refacerea echilibrelor macro-economice și corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri și populația țării.

– restructurarea amplă a aparatului guvernamental.

– readucerea profesionalismului și competenței în instituțiilor publice.

– digitalizarea aparatului public pentru a crește calitatea serviciilor pentru cetățeni.

– consolidarea parcursului european al României și a poziției României la nivelul UE în conformitate cu pactul semnat de PNL la inițiativa președintelui.

– respectarea drepturilor cetățenilor, asigurarea unei independențe reale a justiției în România, reducerea instituțiilor guvernamentale în slujba cetățenilor și nu în slujba politrucilor care sunt numiți temporar pentru a conduce.


”Sunt convins că vom găsi discernământ, deschidere și interes pentru servirea cetățenilor în toate discuțiile pe care le vom purta. Orice întârziere înseamnă menținerea PSD la putere și a Guvernului Dăncilă care a fost demis, nu are legitimitate și niciun român nu vrea să îl vadă exercitând puterea”, a mai completat premierul desemnat.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat marți pe președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, pentru funcția de prim-ministru, acesta fiind însărcinat să formeze un nou cabinet executiv cu care să se prezinte în Parlament pentru votul de învestitură.

”Acum puține zile a trecut moțiunea de cenzură și a căzut guvernul psd-ist. Și este foarte bine așa. (…) După consultările cu partidele politice parlamentare și formațiunile politice parlamentare am tras concluzia că se conturează un guvern în jurul PNL-ului. Repet ce am spus atunci: PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși, chiar dacă este foarte dificil, să își asume guvernarea în această perioadă de tranziție. Guvernul care va fi instalat în săptămânile următoare va avea un mandat scurt până la alegerile parlamentare. (…) Personal, cred că alegerile anticipate sunt o soluție bună, dar nu acum cu guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eşuat este o zi pierdută pentru România. (…) Așadar, am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL, președintele celui mai mare partid de opoziție. Așa este democratic corect. Așa se va întâmpla”, a anunțat șeful statului, într-o declarație de presă comună cu Ludovic Orban și susținută la Palatul Cotroceni, după ce vineri președintele a avut consultări cu partidele și formațiunile parlamentare, iar luni și marți a purtat discuții cu liderii partidelor politice.

”Organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea bugetului pe 2020, închiderea bugetului pe 2019, dar și multe alte lucruri aștept de la guvernul Orban și sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o perioadă de guvernare de succes, pentru că asta ne dorim cu toții. Situația nu va fi simplă deloc, fiindcă opoziția e atât cât am văzut-o la moțiunea de cenzură și va fi destul de greu de negociat proiecte legislative complicate, cum e legea bugetului. Dar, toate sunt posibile, am încrederea că se va ocupa la modul cel mai serios de aceste chestiuni”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Conform art. 103, alin. 2 din Constituţie, în termen de 10 zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie să întocmească lista cu membrii Cabinetului şi programul de guvernare şi să le trimită pentru dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului. PNL are nevoie de minim 233 de voturi din partea deputaților și senatorilor pentru a-și pune în funcție Executivul. 

Continue Reading

POLITICĂ

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru: ”Așa este democratic corect”

Published

on

© Partidul Național Liberal/ Facebook

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat marți pe președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, pentru funcția de prim-ministru, acesta fiind însărcinat să formeze un nou cabinet executiv cu care să se prezinte în Parlament pentru votul de învestitură.

”Acum puține zile a trecut moțiunea de cenzură și a căzut guvernul psd-ist. Și este foarte bine așa. (…) După consultările cu partidele politice parlamentare și formațiunile politice parlamentare am tras concluzia că se conturează un guvern în jurul PNL-ului. Repet ce am spus atunci: PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși, chiar dacă este foarte dificil, să își asume guvernarea în această perioadă de tranziție. Guvernul care va fi instalat în săptămânile următoare va avea un mandat scurt până la alegerile parlamentare. (…) Personal, cred că alegerile anticipate sunt o soluție bună, dar nu acum cu guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eşuat este o zi pierdută pentru România. (…) Așadar, am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL, președintele celui mai mare partid de opoziție. Așa este democratic corect. Așa se va întâmpla”, a anunțat șeful statului, într-o declarație de presă comună cu Ludovic Orban și susținută la Palatul Cotroceni, după ce, vineri, președintele a avut consultări cu partidele și formațiunile parlamentare, iar luni și marți a purtat discuții cu liderii partidelor politice.

”Organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea bugetului pe 2020, închiderea bugetului pe 2019, dar și multe alte lucruri aștept de la guvernul Orban și sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o perioadă de guvernare de succes, pentru că asta ne dorim cu toții. Situația nu va fi simplă deloc, fiindcă opoziția e atât cât am văzut-o la moțiunea de cenzură și va fi destul de greu de negociat proiecte legislative complicate, cum e legea bugetului. Dar, toate sunt posibile, am încrederea că se va ocupa la modul cel mai serios de aceste chestiuni”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Citiți și Ludovic Orban, primele declarații după ce a fost desemnat prim-ministru de către Klaus Iohannis: Vom da românilor un guvern normal și vom consolida parcursul european al României

Conform art. 103, alin. 2 din Constituţie, în termen de 10 zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie să întocmească lista cu membrii Cabinetului şi programul de guvernare şi să le trimită pentru dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului. PNL are nevoie de minim 233 de voturi din partea deputaților și senatorilor pentru a-și pune în funcție Executivul. 

Ludovic Orban este președinte al PNL din 12 iunie 2017, poziție din care a condus Partidul Național Liberal în victoria obținută la alegerile europene din 23-26 mai, a sprijinit referendumul pentru justiție convocat de președintele Klaus Iohannis și a coordonat acțiunea Opoziției de a iniția moțiunea de cenzură ce a condus la căderea guvernului PSD al Vioricăi Dăncilă.

Orban este membru al PNL din anul 1992, când s-a înscris PNL – Aripa Tânără (PNL-AT), devenit ulterior PL ’93 și a fost membru în Comitetul Director PL ’93 (1993-1997). A fost ales din partea acestui partid în posturile de consilier local în Consiliul Sectorului 3 București (1992-1996) și consilier local în Consiliul Sectorului 1 București (1996-1997), demisionând din ultimul post în anul 1997.

Ca urmare a fuziunii PL’93 cu PNL, Ludovic Orban a devenit membru în Consiliul Național al PNL (din aprilie 1998), membru al Biroului Permanent Central al PNL (15 februarie 2001 – 25 august 2002), președintele Comisiei de Administrație Publică a PNL (din 15 noiembrie 2002) și președintele PNL București (din 15 noiembrie 2002).

Ca urmare a remanierii guvernamentale din 5 aprilie 2007, Ludovic Orban a fost numit în funcția de ministru al transporturilor în Guvernul Tăriceanu, pe care a îndeplinit-o până la încheierea mandatului acestui guvern, la 22 decembrie 2008.

În urma congresului extraordinar al PNL din perioada 20-21 martie 2009 a fost ales prim-vicepreședinte al PNL.

La congresul din 17 iunie 2017, Ludovic Orban a fost ales președinte al PNL, fiind votat de aproape 80% din delegații liberali prezenți la congres.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending