CSAT se reunește săptămâna viitoare: Pe agendă se află implementarea deciziilor summitului NATO de la Varșovia și întrebuințarea Forțelor Armate ale României în misiuni internaționale

Consiliul Suprem de Apărare a Țării, condus de către președintele Klaus Iohannis, se reunește săptămâna viitoare pentru a dezbate planul de întrebuințare a forțelor militare românești în misiuni în afara țării, dar și stadiul implementării deciziilor summitului NATO de la Varșovia.

FOTO: Administrația Prezidențială

”Marți, 28 noiembrie, începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

”Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

1) Planul de întrebuințare a Forțelor Armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2018;

2) Stadiul îndeplinirii Planului de acțiune pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Varșovia;

3) Raportul privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni instituite pe plan internațional (octombrie 2016 – septembrie 2017);

4) Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru anul 2018.

În cadrul ședinței vor fi abordate și alte subiecte de interes pentru securitatea națională”, mai transmite sursa citată.

Citiți și Corespondență de la Varșovia. Declarația finală a Summitului – România a câștigat importante garanții de securitate la cel mai important summit NATO de la finalul Războiului Rece

La precedentul summit aliat – cel de la Varșovia – NATO a aprobat înființarea unei brigăzi multinaționale în România, sub conducerea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est din București și și-a asumat o decizie clară privind un pachet de măsuri navale și aeriene la Marea Neagră, măsuri ce au fost aprobate la ministeriala Apărării din luna februarie 2017. Mai mult, facilitatea antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a trecut sub comandă NATO tot în urma unei decizii de la summitul de la Varșovia.

Între timp, brigada multinațională NATO din România a fost activată în cadrul celui mai mare exercițiu aliat organizat în acest an – Saber Guardian, exercițiu găzduit și de România, iar secretarul general al NATO a efectuat o vizită la sediul brigăzii – la Craiova – în luna octombrie. 

Precedenta reuniune CSAT a avut loc pe 17 octombrie, atunci când Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat participarea României la cooperarea structurată permanentă (PESCO) în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.