U.E.
Cu un an înainte de ieșirea Marii Britanii din UE, fostul premier Tony Blair susține că ”nu e prea târziu pentru a opri” Brexitul
Published
7 years agoon
By
Teodora Ion
Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair, un militant vocal al campaniei de menținere a Marii Britanii în Uniunea Europeană, a precizat în cadrul unei intervenții la BBC Radio, că nu este prea târziu pentru a opri Brexit-ul, în contextul în care Marea Britanie mai are un an până la 29 martie 2019, data la care Regatul Unit va fi părăsit în mod oficial UE, anunță BBC.
Acesta le-a cerut deputaților să organizeze un al doilea referendum privind Brexit după ce vor fi fost cunoscute condițiile de ieșire din UE. ” Premierul britanic a avut un comentariu extrem de important luni, spunând că atunci când vom avea proiectul acordului de retragere în fața Parlamentului vom ști termenii noii relații, cu detalii suficiente, astfel încât să știm exact cum arată viitorul. În acel moment, vom ști care este alternativa aderării la Uniunea Europeană. Chestiunea sensibilă este să luăm o decizie finală odată ce vom fi văzut termenii noului acord”, a precizat Tony Blair, fost prim-ministru în perioada 1997-2007.
Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie 2019, urmată de o perioadă de tranziție. Cel mai probabil, în luna octombrie premierul Theresa May va prezenta Parlamentului britanic un proiect al acordului privind Brexit.
Liderii Uniunii Europene, reuniți în cadrul Consiliului European în format articolul 50, au adoptat poziția lor cu privire la viitoarea relație dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie după Brexit.
Consiliul European și-a confirmat disponibilitatea de a iniția lucrări în direcția unui acord de liber schimb (ALS) echilibrat, ambițios și amplu, în măsura în care există suficiente garanții pentru condiții de concurență echitabile. Acest acord va fi finalizat și încheiat după ce Regatul Unit nu va mai fi stat membru. Cu toate acestea, un astfel de acord nu poate oferi aceleași beneficii ca statutul de membru și nu poate include participarea la piața unică sau la părți ale acesteia.
Viitorul parteneriat ar trebui să abordeze provocările globale, în special în domeniul schimbărilor climatice și al dezvoltării durabile, precum și al poluării transfrontaliere, în cazul cărora Uniunea și Regatul Unit ar trebui să își continue cooperarea strânsă.
Consiliul European a reafirmat hotărârea Uniunii de a avea în viitor un parteneriat cât mai strâns cu Regatul Unit. Un astfel de parteneriat ar trebui să includă cooperarea comercială și economică, precum și alte domenii, în special combaterea terorismului și a criminalității internaționale, precum și politica externă, de securitate și de apărare.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral
Ambasadorul german la Londra îndeamnă Marea Britanie să încheie un acord de uniune vamală cu UE
Vor exista “consecințe severe” dacă Rusia și Putin încalcă liniile unui acord, avertizează Starmer după ce i-a reunit la Londra pe șefii militari ai “coaliției de voință” pentru Ucraina
Înalți oficiali militari se întâlnesc astăzi în Regatul Unit, pe măsură ce planificarea unei forțe de menținere a păcii în Ucraina intră într-o „fază operațională”
Macron, Scholz și Starmer salută “progresul lui Trump către o încetare a focului”, dar cer ca Ucraina să fie la masa discuțiilor: Ucraina poate conta pe Europa. Nu vom dezamăgi Kievul
David Lammy și Kaja Kallas subliniază importanța unei cooperări mai strânse între Regatul Unit și UE ”într-o lume în flăcări”: Securitatea europeană este indivizibilă
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei
Published
13 hours agoon
March 25, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul Gheorghe Falcă a salutat decizia Comisiei Europene de a include România pe lista țărilor UE cu proiecte strategice în domeniul metalelor rare și solicită Guvernului României să elaboreze o strategie națională pentru valorificarea metalelor rare.
„Dintre cele 47 de proiecte strategice aprobate, trei sunt din România, vizând extracția cuprului, grafitului și magneziului. Prin această decizie, țara noastră își consolidează poziția de actor-cheie în asigurarea resurselor esențiale pentru tranziția verde și securitatea economică a Europei”, a punctat Gheorghe Falcă.
Cele trei proiecte sunt: Rovina (Hunedoara) – unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru din lume; Baia de Fier (Gorj) – proiect de extracție a grafitului, esențial pentru baterii; Verde Magnesium (Bihor) – primul proiect de extracție a magneziului din UE.
„Aceste resurse sunt cruciale pentru industria bateriilor, tehnologiile regenerabile, apărare și industria aerospațială. Prin acest pas, România demonstrează că poate contribui strategic la securitatea energetică și industrială a Europei!”, mai transmite eurodeputatul român.
Eurodeputatul Gheorghe Falcă explică faptul că oportunitățile majore de finanțare vin cu reguli clare: „Proiectele strategice selectate vor putea beneficia de autorizații simplificate și acces prioritar la finanțare prin instituții precum Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și prin fonduri europene de dezvoltare și coeziune”.
Potrivit deputatului european, „accesarea fondurilor va trebui făcută cu respectarea cerințelor de mediu – exploatarea trebuie să fie sustenabilă și conformă cu normele europene”: Autorizarea rapidă înseamnă că termenul pentru aprobarea proiectelor este limitat la 27 de luni pentru extracție și 15 luni pentru procesare sau reciclare, iar în ceea ce privește evaluarea, fiecare finanțare va fi analizat de un subgrup de finanțare din cadrul Consiliului pentru Materii Prime Critice, alături de instituțiile financiare”.
„România are mult mai multe resurse care ar trebui să fie pe această listă! Este momentul ca Guvernul României să elaboreze o strategie națională pentru valorificarea metalelor rare, mai ales în contextul global în care marile puteri concurează pentru aceste resurse. Spre exemplu, SUA au convenit deja un acord cu Ucraina, care va oferi companiilor americane acces preferențial la mineralele rare ucrainene după război. România trebuie să acționeze rapid și inteligent pentru a nu rata această oportunitate strategică!”, a concluzionat Gheorghe Falcă.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE
Published
14 hours agoon
March 25, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri intenționează să ia pentru asigurarea de servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE.
Solicitarea sa apare în contextul celui mai recent raport al Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură care evidențiază ”disparități semnificative în sistemele de educație și îngrijire timpurie din întreaga Europă”.
Așadar, ”majoritatea țărilor au încă nevoie de reforme pentru a îmbunătăți guvernanța, accesul și calificările forței de muncă”.
În răspunsul primit de eurodeputatul Dan Motreanu, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, subliniază că ”Grupul de lucru privind educația și îngrijirea timpurie oferă oportunități de învățare reciprocă și cunoștințe bazate pe dovezi”.
Grupul oferă și exemple pentru a fundamenta reformele statelor membre, abordând subiecte precum guvernanța, personalul și incluziunea.
Comisia încurajează, de asemenea, accesul gratuit și efectiv la educație și îngrijire timpurie pentru copiii aflați în dificultate, prin intermediul Garanției europene pentru copii, cu sprijinul Fondului social european Plus.
Cu sprijinul Mecanismului de redresare și reziliență, 15 state membre s-au angajat să realizeze reforme și investiții în acest domeniu de politică, cu o valoare de aproape 7,5 miliarde de euro.
Erasmus+ finanțează proiecte de mobilitate pentru personalul specializat în educație și îngrijire timpurie și proiecte de dezvoltare a unor pedagogii și cooperări inovatoare.
INTERNAȚIONAL
Premierul Danemarcei critică administrația Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei: „Ne vom opune”
Published
14 hours agoon
March 25, 2025By
Andreea Radu
Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a atacat administrația președintelui american Donald Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei, în timp ce a criticat viitoarea vizită a soției vicepreședintelui american pe teritoriul danez, informează Politico Europe.
„Aceasta nu este, în mod clar, o vizită care să aibă legătură cu ceea ce are nevoie sau își dorește Groenlanda”, a declarat Frederiksen, referindu-se la vizita programată în care sunt implicați soția vicepreședintelui JD Vance, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și secretarul pentru energie Chris Wright.
„Așadar, trebuie să spun că aceasta este o presiune inacceptabilă exercitată asupra Groenlandei și Danemarcei în această situație. Și este o presiune împotriva căreia ne vom opune”, a adăugat prim-ministrul.
Critica lui Frederiksen reprezintă cea mai aspră critică la adresa Casei Albe de la momentul în care Trump și-a manifestat interesul pentru preluarea teritoriului autonom danez, cunoscut pentru vastele sale rezerve de minerale esențiale și poziția sa geostrategică vitală în Arctica.
Frederiksen a menționat, de asemenea, că reprezentanții Groenlandei au fost „clari” că „nu doresc o vizită în acest moment, deoarece nu au un guvern”, în urma alegerilor de la începutul acestei luni.
„Nu poți efectua o vizită privată cu reprezentanți oficiali ai unei alte țări”, a declarat prim-ministrul danez.
Donald Trump a făcut din anexarea Groenlandei de către SUA un subiect important de discuție de la preluarea celui de-al doilea mandat și a declarat că Groenlanda va deveni parte a SUA „într-un fel sau altul”.
Frederiksen a subliniat că, atunci când Trump vorbește despre Groenlanda, președintele SUA „este serios” și reprezintă o amenințare reală. „El vrea Groenlanda. Prin urmare, acest lucru nu poate fi privit independent de restul contextului.”
Ea a subliniat, de asemenea, că atât Copenhaga, cât și Nuuk au o dorință puternică de a coopera cu SUA. „Suntem aliați, avem un acord de apărare în Groenlanda care datează din 1951. Nu există niciun indiciu nici în Danemarca, nici în Groenlanda că nu dorim să cooperăm cu americanii”.
„Dar când faci o astfel de vizită, iar politicienii groenlandezi spun că nu o doresc, nu poți interpreta acest lucru ca fiind un gest de respect”, a adăugat ea.
Cu toate acestea, Donald Trump a dat luni asigurări că apropiata vizită a unor oficialități americane în Groenlanda nu are intenția de a fi o „provocare”. „Este vorba despre un demers amical”, a declarat liderul de la Casa Albă.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic

Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme

Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE

Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE

Premierul Danemarcei critică administrația Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei: „Ne vom opune”

Eurobarometru: Tinerii din România, printre cei mai optimiști din UE cu privire la viitorul proiectului european. Ce aștepări au de la Uniunea Europeană

Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”

Comisia Europeană va plăti parțial cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, după ce România nu a îndeplinit 6 jaloane

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI6 days ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- ROMÂNIA6 days ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- EDITORIALE2 days ago
Iulian Chifu: Prins între ciocan și nicovală: de ce nu poate Putin opri, dar nici continua războiul din Ucraina
- ROMÂNIA7 days ago
Prin lansarea EIT Community Hub România, Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) devine un nod strategic în ecosistemul european de inovare