Cum a ”fardat” agricultura faţa României în UE

Datorită recoltelor bogate din acest an suntem acum printre ţările care prezintă încredere: deficitele şi inflaţia au scăzut, iar economia a crescut. Această cosmetizare este însă doar temporară, ne arată adevarul.ro.

România arată din ce în ce mai bine pe cadranele economiei europene şi a ajuns să fie apreciată ca „elev model” (de către FMI) sau chiar ca „ţară de încredere pentru investiţii” (de către agenţiile de evaluare). Produsul Intern Brut a crescut cu 1,9% în trimestrul al treilea faţă de cel precedent, economia românească fiind cea mai dinamică din Uniunea Europeană. După doi ani în care am fost codaşii Europei în ceea ce priveşte evoluţia economică, am sărit direct în fruntea clasamentului, depăşind economii puternice precum Germania, Franţa sau Marea Britanie.

Cum am reuşit? Vom vedea că, pe de-o parte, performanţele din agricultură au adus în zona de încredere majoritatea indicatorilor economiei (inflaţie, PIB, raport între exporturi şi importuri sau între veniturile şi cheltuielile publice), dar pe de altă parte gospodăriile populaţiei au avut de suportat costuri sociale dintre cele mai usturătoare. Iar dacă aceste costuri, date de tăierile salariale şi de scumpirile din 2010, îşi vor prelungi efectele şi în 2012, nu acelaşi lucru se poate spune despre marele motor al creşterii economice, care a fost agricultura.

Mecanismul prin care agricultura a „salvat” economia este simplu: pe fondul recoltelor bogate, alimentele, fructele şi legumele s-au ieftinit aproape patru luni consecutiv (un record al perioadei postdecembriste), fapt care a tras în jos inflaţia până la cote nemaiîntâlnite după Revoluţie; ploile sosite la timp i-au determinat pe fermieri să iasă în câmp cu toate forţele, angrenând şi celelalte activităţi din economie care contează în calculul Produsului Intern Brut (industrie, investiţii, servicii), astfel că de la plusurile timide din primăvară (+0,7% în trimestrul I, apoi doar +0,2% în trimestrul al doilea) am ajuns la avansul surprinzător din toamnă (+1,9% în trimestrul al treilea); în fine, pe fondul unei cereri susţinute – mai ales din afara Uniunii Europene – şi al recoltei româneşti peste aşteptări, exporturile agricole au crescut substanţial, reducând deficitul comercial şi, prin angrenare, pe cel de cont curent.

Economiştii de la ING Bank arată că surpriza a fost probabil rezu­­­­ltatul unei contribuţii mai mari a sectorului agricol, în urma unei recolte deosebite. „Deoarece contribuţia puternică a agriculturii este probabil temporară, datele pentru următoarele trimestre ar putea să se dovedească mai puţin îmbucurătoare”, conchid analiştii. Revigorarea economiei nu este simţită şi la nivelul colectării taxelor, pentru că agricultura nu este fiscalizată, a declarat recent Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Analiza integrala a economiei și a influenței pe care a avut-o agricultura asupra acesteia, poate fi citită aici.

Sursa foto: agrofm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.