FOTO&VIDEO | Cum arată și cum funcționează corvetele multirol pe care Naval Group, lider european în sisteme navale militare, vrea să le producă pentru România la șantierul de la Constanța

Naval Group, compania franceză care este lider european în producerea și integrarea de sisteme navale militare, este una dintre companiile europene care urmărește să obțină cel mai important contract de modernizare și dotare militare a Forțelor Navale Române de anul acesta.

Anul 2018, supranumit în dese rânduri de către ministrul Apărării de la București, Mihai Fifor, drept un an al Marinei Române, are pe agendă o licitație importantă pentru obiectivele de modernizare ale Armatei Române pornite prin angajamentul și alocarea a 2% din PIB pentru Apărare începând cu anul 2017 și dovedite prin achiziții de marcă precum sistemul de apărare antiaeriană Patriot, rachetele HIMARS sau transportoare blindate de tip 8×8.

FOTO: Adrien Daste – Naval Group

Naval Group, alături de companii similare din Olanda, Germania și Italia, vor lua parte în această toamnă la o licitație pentru a obține contractul cel mai important pentru modernizarea Forțelor Navale Române prin producerea a patru corvete multifuncționale pe șantier românesc și utilizarea off-set-ului acestora pentru modernizarea celor fregate din dotarea României pentru a adapta forțele naționale la provocările din regiunea Mării Negre.

Jucător global prezent pe patru continente și 18 țări, Naval Group propune României un produs integrat de patru corvete multirol de tip Gowind 2500. Compania se poziționează ca fiind singura de profil din Europa care asigură deopotrivă platforma-șantier pentru construcția corvetelor precum și echiparea sistemului de combat. Mai mult, compania deținută în proporție de 65% de statul francez și 35% de Thales se prezintă ca unica entitate de profil ce livrează transfer complet de tehnologie (ToT) către clienții săi și care asigură pachetul complet de servicii pe durata întregului ciclu de viață a unei nave: design, producție, mentenanță, upgrade și deconstrucție.

Ce propune, concret, Naval Group pentru România?

În propunerea înaintată României pentru producerea celor patru corvete Gowind 2500, Naval Group își asumă sarcina design-ului navelor, dezvoltarea sistemului de combat și managementul acestuia, arhitectura sistemului de luptă și transferul de tehnologie și know-how către industria românească. Termenul estimativ de finalizare a construcției unei astfel de nave este de 36 de luni.

Trebuie menționat că Naval Group a dezvoltat deja, și în acest sens, un parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, locul unde vor fi produse corvetele multifuncționale, această fiind o solicitare expresă a României, în calitate de cumpărător: navale să fie produse pe șantier românesc.

FOTO: Adrien Daste – Naval Group

Dimensiunea industrială este un aspect esențial în această ecuație. În complementaritate cu solicitarea și interesul strategic al României de a-și dezvolta industria națională de apărare, corvetele construite de Naval Group sunt conceptualizate pentru a fi construite în parteneriat cu industria destinatară în plan local, contribuind la ideea unei suveranități industriale.

O atenție aparte este acordată și dimensiunii autonomiei strategice, ținând cont de mentenanța necesară pentru aceste corvete. În propunerea Naval Group este cuprins și un argument de autonomie strategică pentru România: construirea unui centru de mentenanță și instructaj în România care să se ocupă de mentenanța și upgradarea, la nevoie, a celor patru corvete.

Cum arată și funcționează corvetele multirol Gowind 2500?

Potrivit companiei, Gowind 2500 sunt navele militare prin care Naval Group răspunde la provocările de securitate și apărare specifice secolului al XXI-lea cu performanțe și caracteristici de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin.

Corvetele propuse de compania franceză sunt dotate cu sisteme de combat de ultimă generație de tip SETIS, cu un modul de inteligență și senzori panoramici (PSIM), dar și cu soluții de luptă anti-submarin cu rachete torpilă de tip MU90 și CANTO.

Sistemele SETIS furnizează, potrivit companiei, cele mai bune instrumente de management și luare a deciziilor în situații de criză, asigurând supremație în fața amenințărilor de tip convențional ori asimetric.

Elementele constructive ale corvetelor multirol Gowind 2500 sunt propuse a fi construite separat și ulterior integrate modular.

Corpul de navă în care sunt amplasați modulul de inteligență și senzorii panoramici (PSIM) și care reprezintă spațiul de comandă al navei este construit separat de arhitectura și scheletul generale ale navei, ele fiind ulterior integrate.

Sistemul PSIM este proiectat pentru a îmbunătăți performanța operațională a navei, dar și pentru a permite companiei să realizeze transferul de tehnologie către client. De asemenea, PSIM este creat să optimizeze capabilitățile de luptă de suprafață ale navei printr-un radar și senzori de detectare de 360 de grade.

Primul astfel de sistem a fost integrat în corveta Gowind 2500 construită de Naval Group pentru forțele navale ale Egiptului.

Soluțiile de luptă anti-submarin propuse de Naval Group pentru echiparea corvetelor Gowind 2500 provin din două categorii, conform companiei.

MU90 sunt torpile produse în baza unei cooperări franco-italiene și sunt capabile să contracareze orice submarin convențional sau de tip nuclear. MU90 au fost utilizate în exerciții militare de peste 250 de ori și sunt produse în peste 1.000 de unități, conform datelor Naval Group.

În ceea ce privește soluțiile CANTO, acestea sunt proiectate pentru a proteja navele de suprafață precum corvetele Gowind 2500 împotriva tuturor generațiilor de torpilă. Principiul lor de funcționare este determinat de o acționare independentă față de torpila ofensivă, generând în cele din urmă pierderea de energie a acesteia.

Aceleași corvete, produse de Naval Group pentru Egipt și Malaezia

Corvetele cu care Naval Group speră să intre pe piața românească cu argumentul construirii în șantier local și în parteneriat cu industria destinatară sunt deja în procedură de finalizare și operaționalizare în două țări cu care compania colaborează: Egipt și Malaezia.

Naval Group s-a angajat să producă, asemenea ca și în cazul propunerii pentru România, patru corvete Gowind 2500 pentru Egipt și șase pentru Malaezia.

Proiectul aferent cu Egipt a fost demarat în 2014, prima corvetă fiind livrată anul trecut, în 2017.

În privința Malaeziei, proiectul a fost lansat în anul 2012 și este așteptat să fie finalizat în anul 2018, întrucât guvernul malaezian a dorit o echipare cu sisteme specifice de luptă, compatibile cu dotarea forțelor malaeziene.

Prezența Naval Group în alte țări NATO

Procesul de modernizare și dezvoltare a forței militare a României parcurge un traseu favorabil, luând în considerare atât profilul de furnizor de securitate pe care Bucureștiul și-l asumă pe flancul estic al NATO, cât și respectarea criteriilor de repartizare echitabilă a sarcinilor la nivel aliat, îndeosebi alocarea a 2% din PIB pentru Apărare și cheltuirea a cel puțin 20% din bugetul aferent pentru înzestrare militară.

Corvetele multirol ale companiei franceze nu au fost până în prezent destinate unei țări NATO, deși ele sunt construite pentru a fi interoperabile cu sistemul naval al Alianței. Cu toate acestea, Naval Group este prezentă în patru țări NATO – Belgia, Olanda, Norvegia și Spania -, producând pentru aceste țări vase pentru deminare (Belgia și Olanda), șase vase de patrulare (Norvegia) și trei generații de submarine SSK (Spania).

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.