Connect with us

NATO

FOTO&VIDEO | Cum arată și cum funcționează corvetele multirol pe care Naval Group, lider european în sisteme navale militare, vrea să le producă pentru România la șantierul de la Constanța

Published

on

Naval Group, compania franceză care este lider european în producerea și integrarea de sisteme navale militare, este una dintre companiile europene care urmărește să obțină cel mai important contract de modernizare și dotare militare a Forțelor Navale Române de anul acesta.

Anul 2018, supranumit în dese rânduri de către ministrul Apărării de la București, Mihai Fifor, drept un an al Marinei Române, are pe agendă o licitație importantă pentru obiectivele de modernizare ale Armatei Române pornite prin angajamentul și alocarea a 2% din PIB pentru Apărare începând cu anul 2017 și dovedite prin achiziții de marcă precum sistemul de apărare antiaeriană Patriot, rachetele HIMARS sau transportoare blindate de tip 8×8.

FOTO: Adrien Daste – Naval Group

Naval Group, alături de companii similare din Olanda, Germania și Italia, vor lua parte în această toamnă la o licitație pentru a obține contractul cel mai important pentru modernizarea Forțelor Navale Române prin producerea a patru corvete multifuncționale pe șantier românesc și utilizarea off-set-ului acestora pentru modernizarea celor fregate din dotarea României pentru a adapta forțele naționale la provocările din regiunea Mării Negre.

Jucător global prezent pe patru continente și 18 țări, Naval Group propune României un produs integrat de patru corvete multirol de tip Gowind 2500. Compania se poziționează ca fiind singura de profil din Europa care asigură deopotrivă platforma-șantier pentru construcția corvetelor precum și echiparea sistemului de combat. Mai mult, compania deținută în proporție de 65% de statul francez și 35% de Thales se prezintă ca unica entitate de profil ce livrează transfer complet de tehnologie (ToT) către clienții săi și care asigură pachetul complet de servicii pe durata întregului ciclu de viață a unei nave: design, producție, mentenanță, upgrade și deconstrucție.

Ce propune, concret, Naval Group pentru România?

În propunerea înaintată României pentru producerea celor patru corvete Gowind 2500, Naval Group își asumă sarcina design-ului navelor, dezvoltarea sistemului de combat și managementul acestuia, arhitectura sistemului de luptă și transferul de tehnologie și know-how către industria românească. Termenul estimativ de finalizare a construcției unei astfel de nave este de 36 de luni.

Trebuie menționat că Naval Group a dezvoltat deja, și în acest sens, un parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, locul unde vor fi produse corvetele multifuncționale, această fiind o solicitare expresă a României, în calitate de cumpărător: navale să fie produse pe șantier românesc.

FOTO: Adrien Daste – Naval Group

Dimensiunea industrială este un aspect esențial în această ecuație. În complementaritate cu solicitarea și interesul strategic al României de a-și dezvolta industria națională de apărare, corvetele construite de Naval Group sunt conceptualizate pentru a fi construite în parteneriat cu industria destinatară în plan local, contribuind la ideea unei suveranități industriale.

O atenție aparte este acordată și dimensiunii autonomiei strategice, ținând cont de mentenanța necesară pentru aceste corvete. În propunerea Naval Group este cuprins și un argument de autonomie strategică pentru România: construirea unui centru de mentenanță și instructaj în România care să se ocupă de mentenanța și upgradarea, la nevoie, a celor patru corvete.

Cum arată și funcționează corvetele multirol Gowind 2500?

Potrivit companiei, Gowind 2500 sunt navele militare prin care Naval Group răspunde la provocările de securitate și apărare specifice secolului al XXI-lea cu performanțe și caracteristici de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin.

Corvetele propuse de compania franceză sunt dotate cu sisteme de combat de ultimă generație de tip SETIS, cu un modul de inteligență și senzori panoramici (PSIM), dar și cu soluții de luptă anti-submarin cu rachete torpilă de tip MU90 și CANTO.

Sistemele SETIS furnizează, potrivit companiei, cele mai bune instrumente de management și luare a deciziilor în situații de criză, asigurând supremație în fața amenințărilor de tip convențional ori asimetric.

Elementele constructive ale corvetelor multirol Gowind 2500 sunt propuse a fi construite separat și ulterior integrate modular.

Corpul de navă în care sunt amplasați modulul de inteligență și senzorii panoramici (PSIM) și care reprezintă spațiul de comandă al navei este construit separat de arhitectura și scheletul generale ale navei, ele fiind ulterior integrate.

Sistemul PSIM este proiectat pentru a îmbunătăți performanța operațională a navei, dar și pentru a permite companiei să realizeze transferul de tehnologie către client. De asemenea, PSIM este creat să optimizeze capabilitățile de luptă de suprafață ale navei printr-un radar și senzori de detectare de 360 de grade.

Primul astfel de sistem a fost integrat în corveta Gowind 2500 construită de Naval Group pentru forțele navale ale Egiptului.

Soluțiile de luptă anti-submarin propuse de Naval Group pentru echiparea corvetelor Gowind 2500 provin din două categorii, conform companiei.

MU90 sunt torpile produse în baza unei cooperări franco-italiene și sunt capabile să contracareze orice submarin convențional sau de tip nuclear. MU90 au fost utilizate în exerciții militare de peste 250 de ori și sunt produse în peste 1.000 de unități, conform datelor Naval Group.

În ceea ce privește soluțiile CANTO, acestea sunt proiectate pentru a proteja navele de suprafață precum corvetele Gowind 2500 împotriva tuturor generațiilor de torpilă. Principiul lor de funcționare este determinat de o acționare independentă față de torpila ofensivă, generând în cele din urmă pierderea de energie a acesteia.

Aceleași corvete, produse de Naval Group pentru Egipt și Malaezia

Corvetele cu care Naval Group speră să intre pe piața românească cu argumentul construirii în șantier local și în parteneriat cu industria destinatară sunt deja în procedură de finalizare și operaționalizare în două țări cu care compania colaborează: Egipt și Malaezia.

Naval Group s-a angajat să producă, asemenea ca și în cazul propunerii pentru România, patru corvete Gowind 2500 pentru Egipt și șase pentru Malaezia.

Proiectul aferent cu Egipt a fost demarat în 2014, prima corvetă fiind livrată anul trecut, în 2017.

În privința Malaeziei, proiectul a fost lansat în anul 2012 și este așteptat să fie finalizat în anul 2018, întrucât guvernul malaezian a dorit o echipare cu sisteme specifice de luptă, compatibile cu dotarea forțelor malaeziene.

Prezența Naval Group în alte țări NATO

Procesul de modernizare și dezvoltare a forței militare a României parcurge un traseu favorabil, luând în considerare atât profilul de furnizor de securitate pe care Bucureștiul și-l asumă pe flancul estic al NATO, cât și respectarea criteriilor de repartizare echitabilă a sarcinilor la nivel aliat, îndeosebi alocarea a 2% din PIB pentru Apărare și cheltuirea a cel puțin 20% din bugetul aferent pentru înzestrare militară.

Corvetele multirol ale companiei franceze nu au fost până în prezent destinate unei țări NATO, deși ele sunt construite pentru a fi interoperabile cu sistemul naval al Alianței. Cu toate acestea, Naval Group este prezentă în patru țări NATO – Belgia, Olanda, Norvegia și Spania -, producând pentru aceste țări vase pentru deminare (Belgia și Olanda), șase vase de patrulare (Norvegia) și trei generații de submarine SSK (Spania).

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Prim-miniștrii Greciei și Macedoniei, laureați la München pentru activitatea lor în menținerea păcii: ”Istoria a fost scrisă de oameni curajoși”/ ”Suntem conștienți că ne-am pus în joc cariera politică”

Published

on

© Zoran Zaev/ Facebook

Corespondență de la München

Prim-miniștrii Greciei și Macedoniei sunt laureații din acest an ai distincției ”Ewald von Kleist”, acordată de Conferința de Securitate de la München începând cu anul 2009 personalităților cu ”o activitate impresionată în menținerea păcii și soluționarea conflictelor”.

Alexis Tsipras și Zoran Zaev au primit această distincție sâmbătă, la München, după ce pe parcursul anului trecut au pus capăt împreună uneia dintre cele mai lungi dispute din istoria recentă europeană, conflictul care dura de 27 de ani privind denumirea Macedoniei și a cărui soluționare a pavat calea acestei țări spre NATO și spre Uniunea Europeană.

Cei doi lideri au fost prezenți la Conferința de Securitate de la München și în cadrul unui dialog cu participanții la prestigiosul forum, susținând discursuri remarcabile în raport cu momentul istoric pe care l-au făcut posibil.

Viziunea mea este limpede: cred profund că istoria nu trebuie scrisă de cei ce folosesc frica. Istoria a fost scrisă de oameni curajoși”, a spus Alexis Tsipras, referindu-se la Acordul de la Prespa care a făcut posibilă rezolvarea disputei pe marginea denumirii Macedoniei și deschiderea căii politice a acestei țări spre NATO și UE.

De cealaltă parte, omologul său macedonean, Zoran Zaev, s-a referit la riscurile politice pe care le-au întâmpinat

Atât eu, cât și Alexis Tsipras, suntem conștienți că ne-am pus în joc cariera politică”, a spus premierul macedonean, în condițiile în care drumul politic post-acordul de la Prespa a fost marcat de un referendum național și de o procedură de ratificare în Parlamentul de la Skopje.

La fel, cu câteva zile înainte de votul de ratificare din Parlamentul de la Atena, premierul Alexis Tsipras a supraviețuit unei moțiuni de cenzură pe marginea acestei teme.

Cel mai recent, ca urmare a schimbării denumirii țării în Macedonia de Nord, țările NATO și ministrul de Externe de la Skopje au semnat protocolul de aderare la Alianța Nord-Atlantică, iar după ce toate statele aliate îl vor ratifica, Macedonia de Nord va deveni cel de-al 30-lea stat membru al NATO. Într-un alt gest simbolic care a însoțit această soluționare, Grecia a devenit săptămâna trecută prima țară din NATO care a ratificat acest protocol.

Aderarea Macedoniei la NATO, un proces amânat încă din 2008 de la summitul de la București, a devenit posibilă după ce în ultimele opt luni au fost înregistrate evenimente politice istorice. Mai întâi, guvernele de la Atena și de la Skopje au semnat pe 12 iunie acordul de Prespa în care puneau capăt disputei istorice cu privire la modificarea denumirii Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în Republica Macedonia de Nord. Apoi, la summit-ul NATO din 11-12 iulie, Macedonia a fost invitată oficial de către liderii NATO pentru a se alătura Alianței. Ulterior, în luna septembrie, o majoritate de 90% a cetățenilor prezenți la referendumul privind schimbarea denumirii țării au optat pentru această modificare, deschizând calea spre aderare. La începutul acestui an, acordul de la Prespa a fost ratificat pe 11 ianuarie de Parlamentul de la Skopje și pe 16 ianuarie de Parlamentul de la Atena după ce anterior premierul Alexis Tsipras a supraviețuit unui moțiuni de cenzură în legislativul elen.

Mai mult, acordul negociat de cei doi prim-miniștrii i-a propulsat pe Alexis Tsipras și Zoran Zaev drept candidați viabili pentru obținerea Premiului Nobel pentru Pace.

Distincția a fost numită “Ewald von Kleist” după numele uneia dintre persoanele care au complotat în iulie 1944 pentru încercarea eșuată de a-l înlătura pe Adolf Hitler de la putere în Germania nazistă

Ewald von Kleist a fost fondatorul și personalitatea definitorie a Conferinței de Securitate de la München. În calitate de lider al acestei Conferințe de peste 30 de ani, Kleist a contribuit la promovarea dialogului transatlantic de securitate, la aderarea Germaniei postbelice în NATO și la ordinea de securitate mai largă din epoca Războiului Rece.

În 2009, primul laureat al acestui premiu a fost Henry Kissinger, fostul secretar de stat american al președintelui Richard Nixon, iar distincția a mai fost acordată lui Javier Solana, fost secretar general al NATO și primul Înalt Reprezentant al UE, iar în anul 2014 premiul a fost acordat în comun lui Helmut Schmidt și Valéry Giscard d’Estaing, cancelar al Germaniei Federale (1974-1982), respectiv președinte al Franței (1974-1981).

În 2018, laureatul distincție “Ewald von Kleist” a fost John McCain, senatorul american decedat în august 2018 și tradiționalul lider al delegației Congresului SUA la lucrările Conferinței de Securitate de la München.

Continue Reading

NATO

Klaus Iohannis la Conferința de Securitate de la München: ”Dragi aliați, să avem grijă de flancul estic al NATO. Împărțirea acestuia între nord și sud nu aduce niciun avantaj”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență de la München

Președintele Klaus Iohannis a pledat sâmbătă, la Conferința de Securitate de la München, pentru ca aliații din NATO și din Europa să își mențină atenția sporită față de flancul estic și de regiunea Mării Negre.

Întrebat de ambasadorul Wolfgang Ischinger cum vede România evoluția de securitate de la Marea Neagră, unde conflictele și tensiunile sunt foarte aproape de țara noastră, șeful statului a făcut un apel și pentru ca flancul estic al NATO să fie privit în mod unitar.

”Mulți dintre aliați nu au fost conștienți de importanța regiunii Mării Negre, și mă refer la întreaga regiune geografică. Din păcate, am avut evenimente recente care au dovedit că regiunea este complicată din punct de vedere al securității. Aș spune că multe tensiuni își au originile în evoluțiile istorice, dar avem și tensiuni recente. (…) Dintr-o perspectivă strategică, aș spune că regiunea este complicată, complexă, nu ceea ce am putea un numi un mediu stabil. Din acest motiv, România a încercat și a reușit în mare parte să îi determine pe aliați să se uite înspre această regiune. NATO acum are o strategie și o prezență bună în regiunea Mării Negre. Din acest motiv, tot timpul subliniez: dragi prieteni, dragi aliați, să avem grijă de flancul estic”, a susținut președintele.

Reamintim că România a insistat încă de la debutul conflictului din Ucraina și de la primele măsuri aliate față de zona de est a Alianței ca această parte geografică a NATO să fie tratată în mod unitar și coeziv. În 2018, la summitul NATO, după măsuri de reasigurare și adaptare adoptate în 2014, după măsuri de descurajare adoptate în 2016, țările aliate au convenit asupra unei prezențe înaintate pe întreg flancul estic.

”Flancul estic este o situație specială. Dacă vrem să ducem lucrurile în direcția bună, trebuie să tratăm flancul estic într-un mod unitar. Împărțirea acestui flanc, în partea sa de nord și în partea sa de sud, nu aduce niciun avantaj”, a spus președintele.

Președintele Klaus Iohannis participă sâmbătă la Conferința de Securitate de la München, la cea de-a 55-a ediție a prestigiosului forum care a debutat vineri sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale și la care iau parte peste 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Regruparea pieselor pe arena internațională și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la Münchenun raport ce portretizează lumea într-un ”mare puzzle” și influențate de dilema ”cine va aduna piesele” în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.

Puteți urmări corespondența specială CaleaEuropeană.ro aici.

 

Continue Reading

NATO

Comandantul forțelor NATO în Europa, decorat de România. Distincția i-a fost înmânată de ministrul Gabriel Leș la ministeriala Apărării de la Bruxelles

Published

on

Ministrul Apărării Naționale Gabriel Leș i-a înmânat, joi, la Bruxelles generalului Curtis M. Scaparrotti, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), “Ordinul Național Steaua României, în grad de Mare Ofițer, pentru militari, de pace”.

”Distincția a fost oferită în semn de înaltă apreciere pentru sprijinul acordat României în contextul consolidării posturii de apărare și descurajare aliată, precum și pentru susținerea inițiativelor țării noastre. În curând, generalul Scaparrotti își va încheia mandatul în fruntea Comandamentului Aliat din Europa, prilej de a-i ura succes în planurile viitoare ale domniei sale. Distincția a fost acordată la propunerea MApN, consacrată prin decret prezidențial, contrasemnat de Prim-Ministrul României”, a scris Leș pe Facebook.

Reamintim că președintele Klaus Iohannia a semnat pe 31 august 2018 decretul de decorare a generalului Curtis M. Scaparrotti, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), cu Ordinul Naţional „Steaua României”.

Scaparrotti, care a condus trupele americane din Coreea de Sud, a devenit, în 2016, al 18-lea comandant suprem al forțelor Alianței Nord-Atlantice, post strategic inaugurat în 1951 de generalul american Dwight Eisenhower. El a fost propus pentru acest post de președintele american Barack Obama și acceptat de Consiliul Nord Atlantic.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending