Connect with us

NATO

FOTO&VIDEO | Cum arată și cum funcționează corvetele multirol pe care Naval Group, lider european în sisteme navale militare, vrea să le producă pentru România la șantierul de la Constanța

Published

on

Naval Group, compania franceză care este lider european în producerea și integrarea de sisteme navale militare, este una dintre companiile europene care urmărește să obțină cel mai important contract de modernizare și dotare militare a Forțelor Navale Române de anul acesta.

Anul 2018, supranumit în dese rânduri de către ministrul Apărării de la București, Mihai Fifor, drept un an al Marinei Române, are pe agendă o licitație importantă pentru obiectivele de modernizare ale Armatei Române pornite prin angajamentul și alocarea a 2% din PIB pentru Apărare începând cu anul 2017 și dovedite prin achiziții de marcă precum sistemul de apărare antiaeriană Patriot, rachetele HIMARS sau transportoare blindate de tip 8×8.

FOTO: Adrien Daste – Naval Group

Naval Group, alături de companii similare din Olanda, Germania și Italia, vor lua parte în această toamnă la o licitație pentru a obține contractul cel mai important pentru modernizarea Forțelor Navale Române prin producerea a patru corvete multifuncționale pe șantier românesc și utilizarea off-set-ului acestora pentru modernizarea celor fregate din dotarea României pentru a adapta forțele naționale la provocările din regiunea Mării Negre.

Jucător global prezent pe patru continente și 18 țări, Naval Group propune României un produs integrat de patru corvete multirol de tip Gowind 2500. Compania se poziționează ca fiind singura de profil din Europa care asigură deopotrivă platforma-șantier pentru construcția corvetelor precum și echiparea sistemului de combat. Mai mult, compania deținută în proporție de 65% de statul francez și 35% de Thales se prezintă ca unica entitate de profil ce livrează transfer complet de tehnologie (ToT) către clienții săi și care asigură pachetul complet de servicii pe durata întregului ciclu de viață a unei nave: design, producție, mentenanță, upgrade și deconstrucție.

Ce propune, concret, Naval Group pentru România?

În propunerea înaintată României pentru producerea celor patru corvete Gowind 2500, Naval Group își asumă sarcina design-ului navelor, dezvoltarea sistemului de combat și managementul acestuia, arhitectura sistemului de luptă și transferul de tehnologie și know-how către industria românească. Termenul estimativ de finalizare a construcției unei astfel de nave este de 36 de luni.

Trebuie menționat că Naval Group a dezvoltat deja, și în acest sens, un parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, locul unde vor fi produse corvetele multifuncționale, această fiind o solicitare expresă a României, în calitate de cumpărător: navale să fie produse pe șantier românesc.

FOTO: Adrien Daste – Naval Group

Dimensiunea industrială este un aspect esențial în această ecuație. În complementaritate cu solicitarea și interesul strategic al României de a-și dezvolta industria națională de apărare, corvetele construite de Naval Group sunt conceptualizate pentru a fi construite în parteneriat cu industria destinatară în plan local, contribuind la ideea unei suveranități industriale.

O atenție aparte este acordată și dimensiunii autonomiei strategice, ținând cont de mentenanța necesară pentru aceste corvete. În propunerea Naval Group este cuprins și un argument de autonomie strategică pentru România: construirea unui centru de mentenanță și instructaj în România care să se ocupă de mentenanța și upgradarea, la nevoie, a celor patru corvete.

Cum arată și funcționează corvetele multirol Gowind 2500?

Potrivit companiei, Gowind 2500 sunt navele militare prin care Naval Group răspunde la provocările de securitate și apărare specifice secolului al XXI-lea cu performanțe și caracteristici de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin.

Corvetele propuse de compania franceză sunt dotate cu sisteme de combat de ultimă generație de tip SETIS, cu un modul de inteligență și senzori panoramici (PSIM), dar și cu soluții de luptă anti-submarin cu rachete torpilă de tip MU90 și CANTO.

Sistemele SETIS furnizează, potrivit companiei, cele mai bune instrumente de management și luare a deciziilor în situații de criză, asigurând supremație în fața amenințărilor de tip convențional ori asimetric.

Elementele constructive ale corvetelor multirol Gowind 2500 sunt propuse a fi construite separat și ulterior integrate modular.

Corpul de navă în care sunt amplasați modulul de inteligență și senzorii panoramici (PSIM) și care reprezintă spațiul de comandă al navei este construit separat de arhitectura și scheletul generale ale navei, ele fiind ulterior integrate.

Sistemul PSIM este proiectat pentru a îmbunătăți performanța operațională a navei, dar și pentru a permite companiei să realizeze transferul de tehnologie către client. De asemenea, PSIM este creat să optimizeze capabilitățile de luptă de suprafață ale navei printr-un radar și senzori de detectare de 360 de grade.

Primul astfel de sistem a fost integrat în corveta Gowind 2500 construită de Naval Group pentru forțele navale ale Egiptului.

Soluțiile de luptă anti-submarin propuse de Naval Group pentru echiparea corvetelor Gowind 2500 provin din două categorii, conform companiei.

MU90 sunt torpile produse în baza unei cooperări franco-italiene și sunt capabile să contracareze orice submarin convențional sau de tip nuclear. MU90 au fost utilizate în exerciții militare de peste 250 de ori și sunt produse în peste 1.000 de unități, conform datelor Naval Group.

În ceea ce privește soluțiile CANTO, acestea sunt proiectate pentru a proteja navele de suprafață precum corvetele Gowind 2500 împotriva tuturor generațiilor de torpilă. Principiul lor de funcționare este determinat de o acționare independentă față de torpila ofensivă, generând în cele din urmă pierderea de energie a acesteia.

Aceleași corvete, produse de Naval Group pentru Egipt și Malaezia

Corvetele cu care Naval Group speră să intre pe piața românească cu argumentul construirii în șantier local și în parteneriat cu industria destinatară sunt deja în procedură de finalizare și operaționalizare în două țări cu care compania colaborează: Egipt și Malaezia.

Naval Group s-a angajat să producă, asemenea ca și în cazul propunerii pentru România, patru corvete Gowind 2500 pentru Egipt și șase pentru Malaezia.

Proiectul aferent cu Egipt a fost demarat în 2014, prima corvetă fiind livrată anul trecut, în 2017.

În privința Malaeziei, proiectul a fost lansat în anul 2012 și este așteptat să fie finalizat în anul 2018, întrucât guvernul malaezian a dorit o echipare cu sisteme specifice de luptă, compatibile cu dotarea forțelor malaeziene.

Prezența Naval Group în alte țări NATO

Procesul de modernizare și dezvoltare a forței militare a României parcurge un traseu favorabil, luând în considerare atât profilul de furnizor de securitate pe care Bucureștiul și-l asumă pe flancul estic al NATO, cât și respectarea criteriilor de repartizare echitabilă a sarcinilor la nivel aliat, îndeosebi alocarea a 2% din PIB pentru Apărare și cheltuirea a cel puțin 20% din bugetul aferent pentru înzestrare militară.

Corvetele multirol ale companiei franceze nu au fost până în prezent destinate unei țări NATO, deși ele sunt construite pentru a fi interoperabile cu sistemul naval al Alianței. Cu toate acestea, Naval Group este prezentă în patru țări NATO – Belgia, Olanda, Norvegia și Spania -, producând pentru aceste țări vase pentru deminare (Belgia și Olanda), șase vase de patrulare (Norvegia) și trei generații de submarine SSK (Spania).

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

România felicită Macedonia de Nord pentru aderarea la NATO. Șeful diplomației române trebuia să efectueze o vizită la Skopje astăzi, amânată din cauza pandemiei COVID-19

Published

on

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, 31 martie, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe nord-macedonean, Nikola Dimitrov.

Convorbirea a avut loc în contextul amânării, din cauza evoluţiei pandemiei COVID 19, a vizitei oficiale a şefului diplomaţiei române la Skopje, care trebuia să aibă loc astăzi, 31 martie, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei doi miniştri au efectuat un schimb de opinii cu privire la stadiul combaterii pandemiei COVID 19, subliniind importanţa cooperării la nivel european şi a solidarităţii internaţionale.

Ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat pe omologul nord-macedonean pentru decizia adoptată recent, la nivel european, privind deschiderea negocierilor de aderare la UE a Republicii Macedonia de Nord. A reiterat susţinerea constantă pe care România a acordat-o perspectivei europene a Republicii Macedonia de Nord, inclusiv pe durata exercitării Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, în cursul anului 2019. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Republicii Macedonia de Nord şi în viitoarele etape ale procesului de aderare.

Şeful diplomaţiei române l-a felicitat, totodată, pe omologul său pentru încheierea procesului de ratificare a Protocolului de aderare la NATO, exprimându-şi convingerea privind o excelentă colaborare cu R. Macedonia de Nord în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care a devenit oficial, la finalul acestei luni, cel de al 30-lea stat aliat NATO.

Ministrul Nikola Dimitrov a exprimat regretul pentru amânarea vizitei, din motivele obiective cunoscute, precum şi mulţumirile deosebite pentru sprijinul constant şi consistent al României pentru aderarea la NATO şi pentru parcursul european al ţării sale, inclusiv pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE, dar şi ulterior.

Cei doi miniştri au stabilit reprogramarea vizitei la Skopje, atunci când circumstanţele o vor permite, pentru a discuta pe larg stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, modalităţile de a sprijini parcursul european al Republicii Macedonia de Nord şi cooperarea în cadrul NATO.

Continue Reading

NATO

NATO: Jens Stoltenberg a desemnat zece personalități din țările aliate pentru procesul de reflecție privind viitorul și unitatea Alianței Nord-Atlantice

Published

on

© NATO/ Flickr

Zece personalități din zece state membre ale NATO vor face parte dintr-un comitet care va reflecta asupra îmbunătăţirii procesului politic în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în conformitate cu decizia șefilor de stat și de guvern aliați luată la Summitul de la Londra din decembrie 2019.

Comitetul “va propune recomandări vizând întărirea unităţii Alianţei, intensificarea consultării şi coordonării politice între aliaţi şi consolidarea rolului politic al NATO”, a precizat Jens Stoltenberg într-un comunicat.

Cele zece personalităţi sunt Greta Bossenmaier (fost consilier pentru securitate națională al prim-ministrului, Canada), Anja Dalgaard-Nielsen (fost director executiv al Serviciului de Intelligence și Securitate Danemarca), Hubert Vedrine (fost ministru de externe, Franţa), Thomas de Maiziere (fost ministru al apărării și de interne, Germania), Marta Dassu (fost ministru adjunct de externe, Italia), Herna Verhagen (CEO PostNL, Olanda), Anna Fotyga (membru al Parlamentului European, Polonia), Tacan Ildem (asistentul secretarului general al NATO pentru diplomație publică, Turcia), John Bew (membru al corpului de elită de consilieri care formulează politici publice pentru biroul prim-ministrului, Regatul Unit) şi Wess Mitchell (fost asistent al secretarului de stat pentru Europa și Eurasia, SUA), se menţionează în comunicat.

“Componenţa grupului însărcinat cu consilierea secretarului general în legătură cu acest proces de reflecţie ţine cont de echilibrul între sexe, experienţa pertinentă şi repartizarea geografică a aliaţilor”, a explicat Stoltenberg.

“Grupul va angaja dialogul cu capitalele statelor aliate şi cu Consiliul Nord-Atlantic, organul de decizie al NATO, precum şi cu alte părţi interesate”, se mai arată în comunicat.

Cei 29 de lideri euro-atlantici l-au mandatat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, să prezinte o propunere și să coordoneze un proces de reflecție privind viitorul Alianței Nord-Atlantice cu scopul consolidării dimensiunii politice a NATO.

Reuniți la Londra pentru a marca cei 70 de ani de la înființarea Alianței, însă pe fondul tensiunilor generate de afirmațiile președintelui francez Emmanuel Macron privind ”moartea cerebrală a NATO”, țările aliate au luat în considerare ”mediul strategic aflat în plină evoluție” și l-au invitat pe secretarul general să prezinte miniștrilor afacerilor externe o propunere privind viitorul Alianței.

Miniștrii afacerilor externe din țările NATO se vor reuni joi, printr-o videoconferință securizată pe fondul pandemiei cu noul coronavirus.

Continue Reading

NATO

NATO și SUA cer coordonare transatlantică împotriva propagandei ruse și chineze privind coronavirusul

Published

on

Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au discutat luni, telefonic, despre coordonarea eforturilor aliate în combaterea dezinformărilor și propagandei venite dinspre Rusia și China în privința pandemiei cu noul coronavirus.

Cei doi oficiali au vorbit despre cooperarea transatlantică în contextul în care miniștrii de externe din țările aliate se vor reuni joi, prin intermediul unei videoconferințe securizate, în locul tradiționalei ministeriale care ar fi trebuit să aibă loc la sediul Alianței. Reuniunea va fi consacrată consecinţelor economice ale pandemiei asupra bugetelor pentru apărare ale aliaţilor şi ultimelor evoluţii pentru misiunile NATO în Afganistan şi Irak.

Secretarul de stat al SUA a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru NATO și a subliniat importanța unității transatlantice, se arată într-un comunicat de presă emis de Departamentul de Stat al SUA.

Cei doi oficiali “au discutat despre modul în care NATO își coordonează răspunsurile Alianței față de pandemia cu COVID-19, dar și despre importanța eforturilor depuse împotriva acțiunilor de răspândire a dezinformării și a propagandei legate de virus, desfășurate de China și Rusia”, arată sursa citată.

Discuțiile dintre Pompeo și Stoltenberg au vizat și situația din Afganistan, respectiv nevoia ca liderii de la Kabul să formeze un guvern care să permită securitatea și stabilitatea țării.

Și președintele francez Emmanuel Macron a denunțat luni campaniile de propagandă duse de către regimurile de la Beijing şi Moscova în legătură cu ajutoarele livrate Italiei pentru combaterea noului coronavirus, subliniind că Franţa şi Germania acordă asistenţă fără să facă poze. De asemenea, la începutul săptămânii trecute, șeful diplomației europene Josep Borrell a afirmat într-un editorial că politica generozității practicată de China a determinat ”încercări de a discredita UE ca atare” și de a critica lipsa de solidaritate europeană.

Pe de altă parte, în cursul unei reuniuni virtuale a miniștrilor de externe din țările G7, Mike Pompeo a eșuat în a-i convinge pe omologii săi să atribuie coronavirusului denumirea de “virusul Wuhan”.

În prezent, Statele Unite și Italia sunt cele mai afectate țări de pe mapamond de pandemie, având cele mai multe cazuri confirmate cu virusul SARS-CoV-2. SUA înregistrează peste 160.000 de cazuri și 3.100 de decese, iar Italia peste 101.000 de cazuri și peste 11.500 de decese, un record negativ. Cele două sunt urmate de Spania, cu peste 88.000 de cazuri și peste 7.700 de cazuri.

Pandemia cu noul coronavirus, izbucnită în luna decembrie a anului trecut în regiune Wuhan din China, și-a mutat treptat epicentrul către Europa și apoi către Statele Unite. China, care se află pe o curbă descedentă, continuă să se mențină la cele 81.000 de cazuri raportate și 3.300 de decese.

Următoarele țări cele mai afectate sunt Germania (peste 66.000 de cazuri și peste 600 de decese) și Franța (peste 44.000 de cazuri și peste 3.000 de decese).

La nivel mondial sunt peste 785.000 de cazuri și peste 37.000 de morți.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending