Connect with us

U.E.

Cum arată “supraviețuirea Europei” în viziunea succesoarei Angelei Merkel: ”Europa nu poate fi doar un receptor al deciziilor strategice luate de SUA și China”

Published

on

Uniunea Europeană trebuie să se schimbe pentru a putea prospera într-o ”competiţie a sistemelor” cu China şi SUA, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Politico noua şefă a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) germane, Annegret Kramp-Karrenbauer.

În interviul publicat vineri și citat de Agerpres, Kramp-Karrenbauer a schiţat o viziune care ar consta în revizuirea politicii UE privind competitivitatea pentru a crea companii ”campion al Europei”, cu o atenţie sporită acordată politicii industriale şi stabilirea unui echilibru între integrarea europeană tot mai aprofundată cerută de preşedintele francez Emmanuel Macron şi abordarea mai precaută a Berlinului şi a altor state din UE faţă de un asemenea model de integrare.

Ceea ce văd şi simt este că lumea îşi reface ordinea, că vechile certitudini dispar. Văd provocarea pentru Europa de a stabili standardele în acest proces (…) Europa nu poate fi doar un receptor al deciziilor strategice luate de alţii, şi anume de China sau SUA. Trebuie să fim noi înşine puternici pentru a modela regulile globale”, a indicat Kramp-Karrenbauer, aleasă în decembrie la congresul CDU să-i succeadă Angelei Merkel la conducerea formaţiunii, devenind astfel şi favorita preluării postului de cancelar după ce şefa executivului de la Berlin îşi va fi încheiat şi cel de-al patrulea mandat, despre care Merkel a promis că va fi ultimul.

Declarațiile din interviul pentru Politico se înscriu în logica afirmațiilor sale recente, Annegret Kramp-Karrenbauer declarând în urmă cu câteva zile pentru Financial Times că Europa are nevoie de o armată și că nu poate fi o mingă jucată între China, Rusia și SUA.

Germania și Franța și-au accelerat recent, prin intermediul tratatului bilateral semnat la Aachen, cooperarea comună în materie de afaceri europene, securitate, dar și dezvoltare a unor ambiții și culturi militare comune.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Emmanuel Macron a subliniat miercuri urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis, cu prilejul prezentării, în plenul Parlamentului European, a priorităților președinției Franței la Consiliul UE. În acest sens, președintele francez a precizat că UE trebuie să treacă de la „intenții la acțiuni”.

 

„A doua promisiune pe care am menționat-o este promisiunea de progres. Europa nu s-a gândit niciodată la ea însăși ca la o simplă menținere a confortului status quo-ului. Suntem construiți pe dorința de a construi o creștere economică, un model pentru viitor, cu posibilitatea ca clasa muncitoare și clasa de mijloc să poată profita de toate beneficiile acestui progres. Ultimii ani au subminat această promisiune. Inegalitățile în creștere, dezindustrializarea și noile provocări, precum schimbările climatice și tehnologia digitală, au pus sub semnul întrebării continentul nostru, iar provocarea noastră este de a construi un model original pentru a face față provocărilor majore ale secolului. Un model pentru viitor care să ne permită să respectăm încă o dată această promisiune de progres. Clima este prima dintre aceste provocări. Europa este locul în care, la Paris, în 2015, a avut loc o conștientizare universală privind clima. Este continentul care, cu obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon în 2050, a fost primul care și-a stabilit cele mai ambițioase obiective de pe planetă. Acum trebuie să trecem de la intenții la acțiuni”, a susținut Emmanuel Macron.

Citiți și 

Emmanuel Macron, discurs în hemiciclul Parlamentului European: Președinția franceză a Consiliului UE va încerca să reformeze spațiul Schengen

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

Emmanuel Macron, în plenul Parlamentului European: Putem să avem o politică de vecinătate mai bună, iar UE poate deveni o putere care să asigure echilibrul

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

El a menționat ca ambiții ale Pactului transformarea industriilor noastre, investițiile în tehnologiile viitorului, fie că este vorba de baterii sau de hidrogen, obiective pentru care Comisia a făcut „propuneri puternice” și pe care „va trebui să le punem în aplicare împreună în următoarele săptămâni”.

De asemenea, președintele Franței a adăugat că urmează să fie adoptate și alte decizii importante cu privire la câteva chestiuni „esențiale” din strategia UE privind biodiversitatea și combaterea schimbărilor climatice, deciziile fiind ulterior implementare la nivel național.

În acest sens, Macron a menționat că în februarie va fi organizat un summit important pentru oceane, în cadrul căruia mai multe state membre și Comisia Europeană vor avea de prezentat o strategie importantă, deoarece „suntem o putere maritimă majoră și avem, de asemenea, o agendă de apărat în ceea ce privește biodiversitatea”.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Manfred Weber, către președintele Franței: Nord Stream 2 va trebui oprit, dacă va exista o escaladare militară în Ucraina

Published

on

© Manfred Weber - Twitter

Liderul Grupului PPE, Manfred Weber, a luat cuvântul în Parlamentul European de la Strasbourg după discursul președintelui Franței, Emmanuel Macron, iar cu acest prilej eurodeputatul german a criticat obisnuința liderilor UE, care dețin președinția Consiliului și vin în Parlamentul European unde susțin același discurs, devenind o „rutină plictisitoare”. 

„La fiecare șase luni primim aici, în această cameră, o nouă președinție. Angela Merkel a fost aici. Premierul Youngja, prim-ministrul Costa. Pentru un prim-ministru este probabil interesant să fie aici și să prezinte idei pe scena europeană. Pentru noi este un fel de rutină și, uneori, chiar trebuie să spun, un fel de rutină plictisitoare, pentru că la fiecare șase luni auzim aceleași lucruri importante de pe ordinea de zi”, a subliniat Manfred Weber la începutul discursului său. 

În intervenția sa, Manfred Weber a făcut referire la probleme principale de pe scena politică internațională, dar și despre marile provocări ale UE în vecinătatea sa. 

„Nord Stream 2 va trebui oprit, dacă va exista o escaladare militară în Ucraina”, a adăugat acesta. 

De asemenea, europarlamentarul PPE a cerut ca pe probleme de politică externă să nu se mai folosească votul în unanimitate în Consiliul European: „Cred că este evident că este nevoie acum de cineva în Consiliu care să se ducă și să le spună că trebuie să oprească votul în unanimitate pe probleme de afaceri externe, dar cine va face acest lucru?”

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Provocările geopolitice reclamă o Europă care să fie independentă și care să aibă puterea de a-și decide propriul viitor pentru ea însăși și să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri, a declarat miercuri președintele francez Emmanuel Macron, pledând pentru adoptarea unei Busole Strategice a UE în complementaritate cu NATO.

Șeful statului francez a prezentat în plenul de la Strasbourg prioritățile președinției franceze a Consiliului UE, care a debutat la 1 ianuarie, pledând pentru o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru o nouă ordine de securitate europeană bazată pe reguli și promovând din nou ideea unui dialog cu Rusia pe marginea acestui aspect. Între temele abordate prioritar de Macron s-au regăsit piața unică digitală, reformarea spațiului Schengen, dreptul de inițiativă legislativă pentru Parlamentul European, susținerea parcursului european al Balcanilor de Vest, situația de securitate din vecinătatea estică, relațiile post-Brexit dintre UE – Regatul Unit și relațiile UE – Africa.

În ceea ce privește apărarea europeană, un domeniu important pentru viziunea lui Macron privind suveranitatea europeană, liderul francez a opinat că “nu ne putem mulțumi doar să răspundem la crize internaționale”.

“Trebuie să fim capabili să anticipăm lucrurile și să organizăm siguranța Europei pentru a face față provocărilor pe care le vedem că multe dintre ele sunt fără precedent în ultimii ani”, a spus el, făcând trimitere și la eforturile președinției germane din 2020 în acest sens.

Un summit european informal va fi organizat pe 10 şi 11 martie, cu exact o lună înaintea primului tur al prezidenţialelor franceze, acela fiind probabil summitul consacrat apărării europene pe care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a anunțat în discursul privind Starea Uniunii, pentru a facilita adoptarea Busolei Strategice a Uniunii Europene.

Busola Strategică a apărării europene a fost discutată săptămâna trecută, la Brest, într-o reuniune comună a miniștrilor de externe și ai apărării din UE. “Pentru prima dată, Uniunea Europeană va elabora o carte albă care va stabili foaia de parcurs pentru securitate și apărare până în 2030”, a transmis președinția franceză a Consiliului. Busola Strategică va combina o definiție europeană a amenințărilor, consolidarea capacității operaționale și industriale europene și apărarea intereselor și a libertății de acțiune a Uniunii Europene în domenii disputate, cum ar fi mările și oceanele, spațiul, spațiul cibernetic și informațiile. Acesta va defini acțiunile care trebuie întreprinse în patru domenii-cheie: gestionarea crizelor, consolidarea capacităților, reziliența și parteneriatele.

În acest semestru, va trebui să facem progrese considerabile în ceea ce privește adoptarea Busolei strategice lansate sub președinția germană, definirea doctrinei noastre de securitate, în complementaritate cu NATO, precum și o adevărată strategie pentru industrie, apărare și independență tehnologică, fără de care această Europă a apărării nu are niciun sens și nicio realitate”, a afirmat el.

După cum ați înțeles din această agendă, este vorba de a găsi împreună o Europă care să fie o putere a viitorului, adică o Europă capabilă să răspundă la provocările climatice, tehnologice și digitale, dar și la provocările geopolitice, o Europă independentă, în sensul că are încă mijloacele de a-și decide propriul viitor și de a nu depinde de alegerile celorlalte mari puteri”, a conchis Macron.

Continue Reading

Facebook

U.E.7 mins ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

PARLAMENTUL EUROPEAN25 mins ago

Manfred Weber, către președintele Franței: Nord Stream 2 va trebui oprit, dacă va exista o escaladare militară în Ucraina

CONSILIUL EUROPEAN31 mins ago

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

MAREA BRITANIE49 mins ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

CONSILIUL UE1 hour ago

Emmanuel Macron, în plenul Parlamentului European: Putem să avem o politică de vecinătate mai bună, iar UE poate deveni o putere care să asigure echilibrul

U.E.1 hour ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

RUSIA1 hour ago

Josep Borrell îl asigură pe ministrul ucrainean de externe de ”sprijinul neclintit al UE” și cere Rusiei să își retragă trupele

CONSILIUL UE2 hours ago

Emmanuel Macron, discurs în hemiciclul Parlamentului European: Președinția franceză a Consiliului UE va încerca să reformeze spațiul Schengen

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

De la Kiev, Antony Blinken avertizează că Rusia poate ataca foarte rapid. SUA au deblocat un ajutor de 200 de milioane de dolari pentru apărarea Ucrainei

U.E.7 mins ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN31 mins ago

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

MAREA BRITANIE49 mins ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.1 hour ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

RUSIA22 hours ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

După 20 de ani, conducerea Parlamentului European este preluată de o femeie: Roberta Metsola, a treia femeie din istorie aleasă președinte al PE

RUSIA2 days ago

Germania dă asigurări Kievului că va face ”totul pentru a garanța securitatea Ucrainei și Europei” și avertizează Rusia că va ”plăti un preț ridicat” dacă va recurge la ”un nou act de agresiune”

CHINA2 days ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

SUA5 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

Advertisement

Team2Share

Trending