Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Cum au reacționat europarlamentarii români, după ce Laura Codruţa Kövesi a fost aleasă de către Comisia LIBE pentru a deveni primul procuror-șef al Parchetului European

Published

on

Laura Codruţa Kövesi a fost aleasă de către Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European pentru a deveni primul procuror-șef al Parchetului European, o instituție care își va începe activitatea anul viitor, la o zi distanță după ce candidatul român și contracandații săi, francez și german, au fost audiați într-o sesiune reunită a Comisiilor LIBE și CONT (control bugetar) și la o săptămână după ce ambasadorii celor 22 de state membre participante la EPPO și-au exprimat preferințele prin vot secret, Jean-Francois Bohnert fiind clasat pe primul loc, iar Laura Codruţa Kövesi și Andres Ritter pe locul al doilea, la egalitate.

Laura Codruţa Kövesi a primit 26 voturi, Jean-Francois Bohnert 22, iar Andre Ritter un singur vot. Cu o zi înainte, membrii Comisiei CONT au dat un vot similar, Kövesi primind 12 voturi, Bohnert 11, iar Ritter unul singur.

Europarlamentarii români au avut un rol important în aceste zile privind parcursul audierii fostului șef DNA, Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef la Parchetul European. Reamintim că în timpul audierii au avut loc intervenții din partea a patru europarlamentari români, Monica Macovei– Membră în ambele comisii CONT și LIBE, Maria Grapini– Membru Supleant în Comisia LIBECătălin Sorin Ivan – Vicepreședinte în Comisia pentru control bugetar, Traian Ungureanu – Membru în Comisia LIBE.

După ultimul vot de astăzi în alegerea procurorului șef EPPO, europarlamentarii români au reacționat și au comentat acest proces de votare și selecție a noului procuror european.

Într-un interviu pentru DigiFM, europarlamentarul Maria Grapini susține că procurorul Jean Francois Bohnert, candidatul Franței la șefia Parchetului European, ar fi cel mai bine pregătit pentru a deține această funcție și că acea comisie de specialiști care a preferat-o pe Laura Codruța Kovesi a lucrat netransparent. 

Foto: Calea Europeană


,,Este clar că francezul și față de german este mult mai bine și pregătit și ca și carieră. A fost la EuroJust, are toate gradele profesionale, a fost în toate funcțiile de la procurorul general până la…pe toată scara ierarhică. Deci este clar că francezul este mult mai bine pregătit, 9 persoane au fost în acea comisie. A fost total netransparent.”

Maria Grapini, Europarlamentar


Europarlamentarul Răzvan Popa își exprimă îngrijorarea privind modul prin care a fost desemnat procurorul-șef al Parchetului European, acest mesaj a fost transmis pe pagina sa oficială de Facebook.

Foto: Calea Europeană


,,De ani de zile discutăm în România despre independența sau lipsa de independență a procurorilor, despre proceduri care ar reduce sau, dimpotrivă, ar întări independența acestora. Iar Bruxellesul este parte activă din aceste discuții.
Cum ar fi dacă, după modelul desemnării procurorului șef al Parchetului European, România ar negocia politic, ar dezbate în comisiile parlamentare și ar vota în Parlament procurorii de rang înalt – respectiv procurorul general, șeful DNA, șeful DIICOT? Iar majoritatea politică actuală sau viitoare şi-ar impune candidații?
Este doar o întrebare…”

Răzvan Popa, Europarlamentar (PESD, S&D)


Europarlamentarul Cristian Preda a salutat rezultatului votului din Comisia Libe printr-un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook.

Foto: Calea Europeană


,,O victorie mare pentru UE!
O victorie mare pentru statul de drept!”

Cristian Preda, Europarlamentar


Europarlamentarul Maria-Jean Marniescu, (PNL, PPE) menționează faptul că fostul șef DNA, Laura Codruța Kovesi a avut parte de susținerea Parlamentului European.

Foto: Calea Europeană


,,Acum că e clar pentru toată lumea că L.C. Kövesi are susținerea Parlamentului European (mai ales a PPE prin PNL) mai am doar o vorbă din popor pentru PSD: când sapi groapa altuia, cazi tu în ea!”

Marian-Jean Marinescu, Europarlamentar PPE și PNL


Europarlamentarul Siegfried Mureșan a subliniat cât de important a fost și votul de astăzi din Comisia Libe, vot prin care Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în vederea preluării funcții de procuror-șef al Parchetului European.

Foto: Calea Europeana


,,Este o mare victorie a României, la care și noi, europarlamentarii din Partidul Național Liberal am contribuit decisiv cu voturile noastre în Parlamentul European.”

Siegfried Mureșan, Europarlamentar PNL și PPE


 

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor: Decizia SUA de a se retrage din Tratatul Cer Deschis nu este sănătoasă pentru stabilitatea globală

Published

on

© vladnistor.ro

Vlad Nistor, membru în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, a comentat într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Calea Europeană, decizia Statelor Unite ale Americii de a se retrage din Tratul Cer Deschis.

”Nu cred că este sănătos pentru stabilitatea globală, este prematur să vedem consecințele. Există posibilitatea ca unele negocieri să continue și depind în bună măsură de desfășurarea electorală, mai ales în SUA”, a declarat Vlad Nistor.

Reamintim că Președintele SUA Donald Trump a anunţat în urmă cu aproximativ două săptămâni retragerea SUA din tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies), care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armelor în ţările semnatare, relatează AFP.

“Rusia nu a respectat tratatul. Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage”, a declarat preşedintele american, potrivit Agerpres

Tratatul – la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România – permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Citiți și: Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, solicită SUA să își reconsidere decizia privind retragerea din Tratatul Cer Deschis


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre viitorul CFM al UE: Cu o diminuare semnificativă a bugetului pentru securitate, Europa ar ajunge la mâna ”partenerilor” din scena internațională, respectiv China sau Rusia

Published

on

© vladnistor.ro

În contextul în care în viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene se prevede o diminuare a bugetului pentru securitate și apărare, europarlmanetarul Vlad Nistor, membru în Comisia AFET a Parlamentului European speră că ”până la urmă să nu fie în atât de măsură diminuat încât Europa să ajungă la mâna oricărora din ”partenerii” din scena internațională, fie că este vorba de China sau de Rusia.”

Potrivit deputatului european, această diminuare a fost provocată de pandemia de COVID-19, care a demonstrat că, la nivel global, omenirea nu este pregătită pentru așa ceva: ”Global, omenirea nu era pregătită pentru așa ceva, ar fi trebuit să fie în continaure pentru alte provocări de acest tip, pentru că ele pot să apară oricând. Acesta este motivul pentru care bugetul pentru securitate si aparare este diminuat”, a explicat Vlad Nistor într-un interviu pentru Caleaeuropeană.ro.

Comisia Europeană susține că noile priorități stabilite de liderii UE, cum ar fi mediul, inovarea, securitatea, apărarea, migrația, trebuie să fie tratate mai eficient la nivelul UE. 

Retragerea Regatului Unit din UE, care contribuie anual cu 13 miliarde de euro al bugetul european, lasă în urmă o gaură financiară care trebuie completată prin contribuțiile bugetare ale celorlalte state membre, în acest sens, Austria, Germania, Olanda și Suedia fiind vizate să ofere mai mulți bani.


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor: Preluarea președinției Consiliul UE de către Germania, ”un accident istoric fericit”

Published

on

© vladnistor.ro

La 1 iulie, Germania va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene – pentru a 13-a oară, însă de această dată o va prelua într-un moment în care întreaga Europă a trecut printr-o criză medicală fără precedent, provocată de pandemia de COVID-19, transformându-se și într-o criza economică neașteaptată. 

Potrivit deputatului european Vlad Nistor, momentul preluării președinției Consiliului UE de către Germania este un ”accident istoric fericit”: ”Eu cred că Europa și lumea întreagă vor beneficia din plin de această președinție, pentru că Germania este o țară puternică, împreună cu Franța, reprezentând motorul Uniunii Europene astăzi, și din această perspectivă ne aflam în fața unui accdident fericit, într-un context atât de dificil pentru întreaga lume”, a declarat acesta în interviul acordat în exlusivitate pentru Caleaeuropeană.ro.

Germania a deținut ultima dată Președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2007. Președinția germană marchează, de asemenea, începerea unei nou trio de președinții, împreună cu Portugalia și Slovenia. Împreună, cele trei țări vor avea un program de 18 luni care este aliniat programelor de șase luni ale celor trei președinții.

Citiți și: “Împreună pentru relansarea Europei” – mandatul pe care Germania și-l asumă la președinția Consiliul UE: Vom fi în “slujba cauzei europene”


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending