Connect with us

ALDE

Cum au reacționat europarlamentarii români la vizita premierului Viorica Dăncilă la Bruxelles înaintea dezbaterii privind situația din România din Parlamentul European

Published

on

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a efectuat în perioada 25-26 septembrie o vizită la Burxelles unde a avut întâlnire cu liderii celor mai importante grupuri politice din Parlamentul European (liderul PPE, Manfred Weber, liderul S&D, Udo Bullmann, președintele ALDE, Guy Verhofstadt, co-președinții Grupului Verzilor/ Alianța Europa Liberă din Legislativul european, Ska Keller și Philippe Lamberts).

Întrevederea a avut loc înainte de data de 1 octombrie, când Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) va dezbate violențele din cadrul evenimentelor din data de 10 august din România.

Citiți și:

Premierul României, față în față cu liderii politici din Parlamentul European. Viorica Dăncilă a afirmat atașamentul Guvernului față de valorile europene, cu mai puțin de trei luni înainte de preluarea președinția Consiliului UE

În perioada 1-4, premierul Viorica Dăncilă va participa la dezbaterea din Strasbourg a Legislativului european cu privire la situația din România. Decizia organizării unei astfel de dezbateri a fost luată în unanimitate de Conferința Președinților Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice și președintele PE, propunerea fiind făcută de grupul Verzilor din Parlamentul European.

O rezoluție privind țara naostră va fi adoptată în cadrul sesiunii din 22-25 octombrie, atunci când președintele Klaus Iohannis se va afla la Strasbourg pentru a participa la o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene.

Vizita prim-ministrului Dăncilă la Bruxelles și întâlnirile pe care aceasta le-a avut cu președinții principalelor grupuri politice din Parlamentul European nu au trecut neobservate de europarlamentarii români. 

Eurodeputatul Cristian Preda (PPE) a punctat în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook că ”din principa majorității actuale, suntem percepuți în afară țării mai rău decât eram în anii ‘90”. Europarlamentarul român și-a arătat dezamăgirea, punctând că ”va fi nevoie de eforturi însemnate pentru a reclădi încrederea partenerilor noștri europeni în elitele politice din România”.

Întâlnirile, deși numeroase, sunt departe de a fi avut efectul scontat, a spus europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), făcând trimtiere la vizita premierului și cea a președintelui Senarului, Călin Popescu-Tăriceanu, care s-a aflat marți la Bruxelles unde s-a întâlnit cu liderii familiei politice europene ALDE.

Foto: europarl.europa.eu

În mesajul său postat pe aceeași rețea de socializare, Buda a semnalat că ”nu doar liderul popularilor europeni Manfred Webber, dar nici măcar liderul Socialiștilor, Udo Bullmann ori Guy Verhofstadt, liderul ALDE din PE, nu au înghițit pe nemestecate argumentele despre un 10 august nu neaparat însângerat dar cu siguranță incalificabil pentru orice stat membru al UE”.

Eurodeputatul PNL, Marian-Jean Marinescu, vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European a participat, alături de eurodeputatul PNL Theodor Stolojan, liderul delegației române din PPE, la întrevederea pe care liderul grupului PPE, Manfred Weber, a avut-o cu șeful executivului de la București, Viorica Dăncilă, însoțită de minsitrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Semnalând că prim-ministrul României a evitat interacțiunea cu presa după întâlnirea cu membri ai Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) a atras atenția că ”Nu putem avea o președinție a Uniunii Europene cu un prim-ministru care fuge de întrebările presei internaționale”.

Foto: Facebook.com/Siegfried Mureșan

 

”Ce va face doamna Dăncilă când va fi întrebată anul viitor despre lucruri importante pentru viitorul UE, precum Brexit, bugetul UE și migrația?”, s-a întrebat reprezentantul României în Parlamentul European care a explicat că ”președinția română a UE este perioada în care România trebuie să vorbească, să se afirme, nu să fugă de presă”.

Făcând trimitere la referendumul care va fi organizat pe data de 6 și 7 octombrie, eurodeputatul Cătălin Ivan (S&D) a semnalat, postând un scurt video pe pagina sa de Facebook în care premierul Dăncilă lua cuvântul în grupul S&D, că între premier și liderul PSD există diferențe de poziție cu privire la referendumul privind redefinirea familiei, cel puțin la nivel de mesaj.

”Una zic la București, alta la Bruxelles. Dragnea zice că PSD susține referendumul, Dăncilă, din poziția de al doilea om în partid, spune răspicat și repetă de trei ori că PSD nu susține același referendum”, a spus Ivan.

Dan Nica, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a lăudat vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă, pe care a calificat-o ”un tur de forță remarcabil”.

”A venit cu foarte multe explicații, atât privind situația economică, cât și modul în care România acționează în diverse planuri, planul reglementării independenței justiției, modul în care România este pregătită pentru președinția UE, însemnătatea pe care România o acordă provocărilor pe care țara noastră le va avea în semestrul european, cum e cazul Brexit, de redesenat noua Europă. Sunt provocări extrem de importante și doamna prim-ministru le-a prezentat tuturor liderilor politici care este viziunea Guvernului României și discuțiile au fost extrem de apreciate de toată lumea”, a explicat Nica în cadrul unui interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro.

Eurodeputatul Gabriela Zoană (PSD, S&D) a calificat prezența premierului român în Parlamentul European drept momentul care ”marchează sfârșitul propagandei anti-românești la Bruxelles”.

”Prezența premierului României în Parlamentul European şi modalitatea în care a prezentat poziția executivului, în mod concret, cu fapte şi argumente, au fost de natură de a lămuri partenerii noştri europeni faptul că guvernul PSD ia decizii justificate, în concordanță cu legislația internă şi valorile europene”, a spus Zoană, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”Regretabil este că singura poziție categorică împotriva României a fost a unui român, acesta insistând să-şi critice în continuare, fără argumente, premierul şi țara, dar a fost imediat pus la punct de către liderul grupului S&D din cadrul Parlamentului European, europarlamentarul german Udo Bullmann. Este o dovadă în plus că, treptat, partenerii noștri europeni se conving de minciunile rostite de-a lungul timpului, în plen, de către anumiți eurodeputați români şi încep să analizeze cu toată responsabilitatea, echilibrat, faptele aşa cum sunt. O astfel de retorică anti-românească de tip Monica Macovei, împrumutată de mai mulți eurodeputați, va fi din ce în ce mai neapreciată la Bruxelles şi oriunde în Europa”, a completat aceasta.

Prezența prim-ministrului Viorica Dăncilă la Bruxelles și discuțiile avute cu liderii politici din Parlamentul European sunt cât se poate de firești, acestea înscriindu-se în linia acțiunilor de pregătire în vederea preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene la începutul anului viitor, iar liderul europarlamentarilor PPE dă dovadă de un cinism sfidător, încercând să folosească inclusiv un astfel de prilej pentru a-și promova propriile interese politice, consideră eurodeputatul PSD, S&D Răzvan Popa.

Foto: European Parliament

Europarlamentarul a precizat că intenția premierului României de a discuta deschis cu liderii politici din Parlamentul European și de a lămuri orice problemă și orice neînțelegere ”este o dovadă cât se poate de clară a transparenței și a deschiderii arătate mereu de guvernarea PSD în raport cu partenerii europeni”.

”Faptul că premierul țării care urmează să preia Președinția Consiliului UE vine în Parlamentul European pentru a discuta cu reprezentanții principalelor grupuri parlamentare dosarele de actualitate de pe agenda europeană transmite un puternic mesaj de seriozitate și responsabilitate, un mesaj consonant cu misiunea principală pe care România o va avea începând cu 1 ianuarie 2019, aceea de a asigura consensul, cooperarea și coeziunea la nivelul Uniunii Europene”, consideră Popa, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a salutat prezența premierului Viorica Dăncilă în Parlamentul European, cosiderând că ”este firesc ca un prim-ministru al unui stat membru UE să fie mai des la Bruxelles”.

”Înțelegem că fiecare grup politic are propria viziune despre realitate, filtrată ideologic. Noi credem cî adevărul nu poate fi stabilit dacă nu ascultăm ambele părți. Era firesc să se asculte și poziția guvernului româniei. Cred că, dacă vom reuși să fim mai des prezenți aici, la Bruxelles, interlocutorii noștri europeni vor reuși să înțeleagă mai bine ceea ce se întâmplă în țară”, a apreciat eurodeputatul român în cadrul unui interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro.

În perioada 1-4 octombrie, premierul Viorica Dăncilă va participa la dezbaterea din Strasbourg a legislativului european cu privire la situația din România. Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violențelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piața Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferința Președinților Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice și președintele PE. Anterior dezbaterii din plen, luni, Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European va discuta, la propunerea eurodeputatului Marian Jean Marinescu (PNL, PPE), despre evenimentele din data de 10 august din România. La dezbatere va participa și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialist în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ALDE

Parlamentul European votează marți acordul negociat de eurodeputatul Norica Nicolai (ALDE) privind prevenirea pescuitului nereglementat în marea liberă din zona centrală a Oceanului Arctic

Published

on

Parlamentul European votează marți un acord important privind pescuitul în zona centrală a Oceanului Arctic, un raport negociat în numele co-legislativului european de eurodeputatul Norica Nicolai (ALDE) și care prevede cercetarea biodiversității și a ecosistemului din această zonă și combaterea și prevenirea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN).

Într-o declarație remisă pentru CaleaEuropeană.ro, Nicolai precizează că ”acest acord oferă posibilitatea pescuitului în scop științific în această zonă se înscriere în obiectivul trasat de Parlamentul European, acela de a obține un moratoriu privind pescuitul comercial”.

Totodată, eurodeputatul român a felicitat ”Comisia Europeană pentru faptul că a ținut cont de recomandările și obiectivele trasate de Parlamentul European în textul rezoluției din 16 martie 2017 și a reușit să negocieze un acord privind zona centrală a Oceanului Arctic cu două obiective majore: cercetarea biodiversității și a ecosistemului din această zonă și combaterea și prevenirea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN)”.

Redăm integral conținutul declarației transmise:

”După cum bine știm, Comisia Europeană – DG MARE, este vocea Uniunii Europene și a tuturor statelor membre în negocierea de acorduri internaționale în domeniul pescuitului. În acest sens, prezentul acord privind zona centrală a Oceanului Arctic este negociat în numele tuturor statelor membre UE și în deplin acord cu obiectivele Politicii Comune în domeniul Pescuitului (PCP).

Am subliniat și am felicitat Comisia Europeană pentru faptul că a ținut cont de recomandările și obiectivele trasate de Parlamentul European în textul rezoluției din 16 martie 2017 și a reușit să negocieze un acord privind zona centrală a Oceanului Arctic cu două obiective majore: cercetarea biodiversității și a ecosistemului din această zonă și combaterea și prevenirea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN).

Faptul că acest acord oferă posibilitatea pescuitului în scop științific în această zonă se înscriere în obiectivul trasat de Parlamentul European, acela de a obține un moratoriu privind pescuitul comercial. Desigur, poate că ne-am fi dorit ca această zonă să rămână total neexploatată, dar un astfel de obiectiv ar fi fost unul nerealist și ar fi însemnat ori să nu avem nici un acord între state, ori să poziționăm UE în afara acestuia. În acest context, am considerat că implicarea UE prin DG MARE și supravegherea modului în care acest acord este pus în practică – prin acordarea de licențe pentru pescuitul științific, prin aplicarea principiului abordării precaute și prin lupta activă din partea tuturor semnatarilor împotriva pescuitului INN, sunt pași importanți în a ne asigura că această zonă nu devine supra-exploatată, scăpată de sub control, în care statele acordă licențe fără o abordare sustenabilă iar pescuitul comercial haotic distruge stocurile în încercarea de a face profit.

Exploatarea sustenabilă a stocurilor de pește din zona centrală a Oceanului Arctic este un aspect important pentru toate statele membre, chiar și pentru cele care nu sunt riverane acestei zone deoarece aceste stocuri sunt integrate cu alte aspecte ale biodiversității marine și sunt un bun al nostru, al tuturor oamenilor. Dacă vrem ca UE să continue să lupte pentru o exploatare sustenabilă a acestor stocuri de pește, atunci este nevoie de acest acord în care să fie implicate toate statele interesate și cu capacitate de exploatare a acestor stocuri, precum Canada, Republica Populară Chineză, Regatul Danemarcei în ceea ce privește Insulele Feroe și Groenlanda, Islanda, Japonia, Republica Coreea, Regatul Norvegiei, Federația Rusă, Statele Unite ale Americii. Prin semnarea unui acord împreună cu toate aceste state, și în numele tuturor statelor membre, Uniunea Europeană, exprimă dorința noastră de a conserva aceste specii de pește pentru viitorul nostru, al tuturor”.

Continue Reading

#RO2019EU

Parlamentul European: Ce așteptări au eurodeputații români de la prima președinție a României la Consiliul UE

Published

on

Negocierea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, finalizarea Brexit-ului, consolidarea valorilor europene și definirea viitorului Uniunii Europene, se numără printre principalele așteptări pe care eurodeputații români legate de prima președinție a României la Consiliul UE, care a debutat marți, 1 ianuarie 2019, la 12 ani de la aderarea țării la Uniunea Europeană.

Într-un comunicat al Parlamentului European, eurodeputații români au scos în evidență câteva teme care ar trebui abordate pe durata președinției române a Consiliului UE.

Marian-Jean Marinescu: ”Bugetul multianual este marele test al României”

FOTO: European Parliament

„Președinția României se suprapune cu o agendă europeană cu mize mari, precum migrația, Brexit, cadrul financiar multianual şi desigur, redefinirea viitorului Uniunii Europene, în urma summit-ului de la Sibiu. Din perspectiva mea, negocierea bugetului multianual pentru exercițiul financiar 2021-2027 este marele test atât al României, cât şi al UE, pentru că redefinirea viitorului comunității europene are nevoie de transpunerea concretă în politici și în finanțarea acestora. De aceea, aștept putere de negociere din partea președinției române astfel încât să asigure ajungerea la un consens asupra bugetului între toate statele membre. Uniunea Europeană funcționează prin negociere şi consens, iar când vorbim despre bugetul multianual aceste două mecanisme sunt aduse la maximul potențialului lor”,  a spus Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE.

Victor Boștinaru: ”Vor trebui definite direcțiile privitoare la politica europeană de apărare”

Victor Boștinaru, vicepreședintele grupului S&D, a afirmat că se așteaptă ”să se convină asupra unei viziuni pentru Europa care să excludă două viteze, mai multe viteze și elementele de tensiune care pot să dăuneze proiectului european. De aceea, vreau să cred că summit-ul de la Sibiu va consfinți o viziune în care solidaritatea și unitatea să prevaleze”.

”Mă aștept ca acest summit să binecuvânteze acordul referitor la buget. Este previzibil ca acordul privind Brexit să fie confirmat la summit-ul de la Sibiu. Tot aici ar trebui luată o decizie majoră privind reafirmarea politicii de extindere către Balcanii de Vest și redefinirea cu elemente mai pragmatice a parteneriatului estic. Cred că în timpul președinției românești vor trebui să fie definite riguros direcțiile privitoare la politica europeană de apărare”, a mai spus acesta.

Laurențiu Rebega: ”Ar fi grozav dacă România ar relansa proiectele politicii de coeziune”

„Îmi doresc, în primul rând, o gestionare activă și inteligentă a trei subiecte principale: cadrul financiar multianual, problemele legate de Brexit și alegerile europene din mai. În plus, ar fi grozav dacă România ar relansa proiectele politicii de coeziune, ceea ce ar relansa și speranțele și încrederea tuturor cetățenilor în Uniunea Europeană”, a punctat și Laurențiu Rebega, membru din grupul CRE.

Norica Nicolai:  ”Sper că rolul României va consolida valorile pro-europene”

Norica Nicolai, vicepreședintă al grupului ALDE, consideră că „prima președinție rotativă a Consiliului asigurată de România intervine, din păcate, într-o perioadă dificilă pentru Uniunea Europeană și pentru țara mea. Cele două dosare, Brexitul și bugetul multianual al Uniunii, vor marca viitorul Uniunii Europene. În contextul unei creșteri a populismului și extremismului în interiorul Uniunii, sper că rolul României va consolida valorile pro-europene, astfel încât summitul UE de la Sibiu din 9 mai să fie un eveniment care să medieze dorința tuturor statelor membre de a consolida UE. Eu am încredere în capacitatea României de a gestiona această președinție și voi sprijinii politic eforturile depuse în finalizarea adoptării legislației”.

Citiți și 1 ianuarie 2019: România a preluat, la 12 ani de la aderare, președinția Consiliului Uniunii Europene, un pariu major sinonim cu probarea aspirației că putem fi parte a nucleului dur al UE

Pe durata mandatului de șase luni, România își propune să stimuleze creșterea economică a UE, să îmbunătățească nivelul de competitivitate și să consolideze securitatea internă. De asemenea, guvernul român se va concentra asupra promovării valorilor europene comune, precum democrația, libertatea și respectarea drepturilor omului, atât în UE, cât și dincolo de granițele sale. O altă prioritate a României va fi combaterea rasismului, a xenofobiei, a antisemitismului, a intoleranței și a populismului.

În plus, printre temele care vor fi dezbătute la nivel european pe durata președinției române a Consiliului UE se numără negocierile privind bugetul pe termen lung al UE și Brexit.

Pe 9 mai, la Sibiu, România va găzdui un summit informal al Consiliului European în cadrul căruia liderii statelor membre vor discuta despre planurile privind viitorul UE. Aceasta va fi prima lor întâlnire după retragerea Marii Britanii din UE și ultima înainte de alegerile europene care vor avea loc în perioada 23-26 mai.

.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Norica Nicolai, despre pescuitul din Marea Neagră: „Este primordial să fie cunoscute, discutate și căutate soluții în zona fondurilor europene”

Published

on

Situația pescuitului din Marea Neagră este tema dezbaterii pe care europarlamentarul Norica Nicolai (ALDE), membră a Comisiei de Pescuit din legislativul european, o organizează sâmbătă, 27 octombrie 2018, în incinta Hotelului Ramada din Constanța. Evenimentul propune tuturor celor interesați de acest subiect o discuție cu privire la situația din acest moment a industriei de pescuit, modul în care aceasta a evoluat în ultimii ani și predicțiile specialiștilor cu privire la viitoarea dezvoltare a acestui sector economic în contextul noului exercițiu bugetar european multianual.

„Având în vedere importanța economică, socială și culturală pe care o are pescuitul pentru comunitățile românești de la Marea Neagră, este primordial să fie cunoscute, discutate și căutate soluții în zona fondurilor europene, să se știe mai exact informațiile corecte cu privire la cofinanțare, limitările de ordin legislativ și birocratic cu care ne confruntăm în România și, nu în ultimul rând, cotele de pescuit aplicate țării noastre”, a explicat Norica Nicolai motivele pentru care a decis să inițieze acest proiect.

Pentru a atinge toate aceste subiecte și pentru a crea un dialog între toate părțile implicate, au fost invitați să ia cuvântul: doamna Pinelopi Belekou de la Comisia Europeană – DG MARE, reprezentantul din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, reprezentantul din partea Ministerul Mediului și Schimbării Climatice, Autoritatea Națională pentru Pescuit și Acvacultură prin vocea domnului Sorinel Țăranu, directorul Gărzii de Coastă – domnul Laurențiu Cristian Cicu, domnul Guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării Mălin-Matei Mușetescu, domnul Laurențiu Mirea președintele Federației Organizațiilor de pescari de la Marea Neagră, domnul Marian Sorinel Mănăilă președinte al Consiliului Consultativ pentru Marea Neagră și domnul Simion Nicolaev directorul general al Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa” Constanța.

De asemenea, în sală se vor afla mai mulți reprezentanți ai autorităților locale și județene, dar și parlamentari români implicați în comisiile de specialitate ale Parlamentului României. În urma prezentărilor susținute, programul evenimentului propune o sesiune prelungită de întrebări și răspunsuri pentru a oferi posibilitatea celor prezenți de a discuta direct cu reprezentanții acestor instituții și a ridica problemele reale cu care se confruntă pe teren.

 

 

.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending