Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Cum au reacționat europarlamentarii români la vizita premierului Viorica Dăncilă la Bruxelles înaintea dezbaterii privind situația din România din Parlamentul European

Published

on

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a efectuat în perioada 25-26 septembrie o vizită la Burxelles unde a avut întâlnire cu liderii celor mai importante grupuri politice din Parlamentul European (liderul PPE, Manfred Weber, liderul S&D, Udo Bullmann, președintele ALDE, Guy Verhofstadt, co-președinții Grupului Verzilor/ Alianța Europa Liberă din Legislativul european, Ska Keller și Philippe Lamberts).

Întrevederea a avut loc înainte de data de 1 octombrie, când Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) va dezbate violențele din cadrul evenimentelor din data de 10 august din România.

Citiți și:

Premierul României, față în față cu liderii politici din Parlamentul European. Viorica Dăncilă a afirmat atașamentul Guvernului față de valorile europene, cu mai puțin de trei luni înainte de preluarea președinția Consiliului UE

În perioada 1-4, premierul Viorica Dăncilă va participa la dezbaterea din Strasbourg a Legislativului european cu privire la situația din România. Decizia organizării unei astfel de dezbateri a fost luată în unanimitate de Conferința Președinților Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice și președintele PE, propunerea fiind făcută de grupul Verzilor din Parlamentul European.

O rezoluție privind țara naostră va fi adoptată în cadrul sesiunii din 22-25 octombrie, atunci când președintele Klaus Iohannis se va afla la Strasbourg pentru a participa la o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene.

Vizita prim-ministrului Dăncilă la Bruxelles și întâlnirile pe care aceasta le-a avut cu președinții principalelor grupuri politice din Parlamentul European nu au trecut neobservate de europarlamentarii români. 

Eurodeputatul Cristian Preda (PPE) a punctat în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook că ”din principa majorității actuale, suntem percepuți în afară țării mai rău decât eram în anii ‘90”. Europarlamentarul român și-a arătat dezamăgirea, punctând că ”va fi nevoie de eforturi însemnate pentru a reclădi încrederea partenerilor noștri europeni în elitele politice din România”.

Întâlnirile, deși numeroase, sunt departe de a fi avut efectul scontat, a spus europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), făcând trimtiere la vizita premierului și cea a președintelui Senarului, Călin Popescu-Tăriceanu, care s-a aflat marți la Bruxelles unde s-a întâlnit cu liderii familiei politice europene ALDE.

Foto: europarl.europa.eu

În mesajul său postat pe aceeași rețea de socializare, Buda a semnalat că ”nu doar liderul popularilor europeni Manfred Webber, dar nici măcar liderul Socialiștilor, Udo Bullmann ori Guy Verhofstadt, liderul ALDE din PE, nu au înghițit pe nemestecate argumentele despre un 10 august nu neaparat însângerat dar cu siguranță incalificabil pentru orice stat membru al UE”.

Eurodeputatul PNL, Marian-Jean Marinescu, vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European a participat, alături de eurodeputatul PNL Theodor Stolojan, liderul delegației române din PPE, la întrevederea pe care liderul grupului PPE, Manfred Weber, a avut-o cu șeful executivului de la București, Viorica Dăncilă, însoțită de minsitrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Semnalând că prim-ministrul României a evitat interacțiunea cu presa după întâlnirea cu membri ai Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) a atras atenția că ”Nu putem avea o președinție a Uniunii Europene cu un prim-ministru care fuge de întrebările presei internaționale”.

Foto: Facebook.com/Siegfried Mureșan

 

”Ce va face doamna Dăncilă când va fi întrebată anul viitor despre lucruri importante pentru viitorul UE, precum Brexit, bugetul UE și migrația?”, s-a întrebat reprezentantul României în Parlamentul European care a explicat că ”președinția română a UE este perioada în care România trebuie să vorbească, să se afirme, nu să fugă de presă”.

Făcând trimitere la referendumul care va fi organizat pe data de 6 și 7 octombrie, eurodeputatul Cătălin Ivan (S&D) a semnalat, postând un scurt video pe pagina sa de Facebook în care premierul Dăncilă lua cuvântul în grupul S&D, că între premier și liderul PSD există diferențe de poziție cu privire la referendumul privind redefinirea familiei, cel puțin la nivel de mesaj.

”Una zic la București, alta la Bruxelles. Dragnea zice că PSD susține referendumul, Dăncilă, din poziția de al doilea om în partid, spune răspicat și repetă de trei ori că PSD nu susține același referendum”, a spus Ivan.

Dan Nica, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a lăudat vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă, pe care a calificat-o ”un tur de forță remarcabil”.

”A venit cu foarte multe explicații, atât privind situația economică, cât și modul în care România acționează în diverse planuri, planul reglementării independenței justiției, modul în care România este pregătită pentru președinția UE, însemnătatea pe care România o acordă provocărilor pe care țara noastră le va avea în semestrul european, cum e cazul Brexit, de redesenat noua Europă. Sunt provocări extrem de importante și doamna prim-ministru le-a prezentat tuturor liderilor politici care este viziunea Guvernului României și discuțiile au fost extrem de apreciate de toată lumea”, a explicat Nica în cadrul unui interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro.

Eurodeputatul Gabriela Zoană (PSD, S&D) a calificat prezența premierului român în Parlamentul European drept momentul care ”marchează sfârșitul propagandei anti-românești la Bruxelles”.

”Prezența premierului României în Parlamentul European şi modalitatea în care a prezentat poziția executivului, în mod concret, cu fapte şi argumente, au fost de natură de a lămuri partenerii noştri europeni faptul că guvernul PSD ia decizii justificate, în concordanță cu legislația internă şi valorile europene”, a spus Zoană, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”Regretabil este că singura poziție categorică împotriva României a fost a unui român, acesta insistând să-şi critice în continuare, fără argumente, premierul şi țara, dar a fost imediat pus la punct de către liderul grupului S&D din cadrul Parlamentului European, europarlamentarul german Udo Bullmann. Este o dovadă în plus că, treptat, partenerii noștri europeni se conving de minciunile rostite de-a lungul timpului, în plen, de către anumiți eurodeputați români şi încep să analizeze cu toată responsabilitatea, echilibrat, faptele aşa cum sunt. O astfel de retorică anti-românească de tip Monica Macovei, împrumutată de mai mulți eurodeputați, va fi din ce în ce mai neapreciată la Bruxelles şi oriunde în Europa”, a completat aceasta.

Prezența prim-ministrului Viorica Dăncilă la Bruxelles și discuțiile avute cu liderii politici din Parlamentul European sunt cât se poate de firești, acestea înscriindu-se în linia acțiunilor de pregătire în vederea preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene la începutul anului viitor, iar liderul europarlamentarilor PPE dă dovadă de un cinism sfidător, încercând să folosească inclusiv un astfel de prilej pentru a-și promova propriile interese politice, consideră eurodeputatul PSD, S&D Răzvan Popa.

Foto: European Parliament

Europarlamentarul a precizat că intenția premierului României de a discuta deschis cu liderii politici din Parlamentul European și de a lămuri orice problemă și orice neînțelegere ”este o dovadă cât se poate de clară a transparenței și a deschiderii arătate mereu de guvernarea PSD în raport cu partenerii europeni”.

”Faptul că premierul țării care urmează să preia Președinția Consiliului UE vine în Parlamentul European pentru a discuta cu reprezentanții principalelor grupuri parlamentare dosarele de actualitate de pe agenda europeană transmite un puternic mesaj de seriozitate și responsabilitate, un mesaj consonant cu misiunea principală pe care România o va avea începând cu 1 ianuarie 2019, aceea de a asigura consensul, cooperarea și coeziunea la nivelul Uniunii Europene”, consideră Popa, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a salutat prezența premierului Viorica Dăncilă în Parlamentul European, cosiderând că ”este firesc ca un prim-ministru al unui stat membru UE să fie mai des la Bruxelles”.

”Înțelegem că fiecare grup politic are propria viziune despre realitate, filtrată ideologic. Noi credem cî adevărul nu poate fi stabilit dacă nu ascultăm ambele părți. Era firesc să se asculte și poziția guvernului româniei. Cred că, dacă vom reuși să fim mai des prezenți aici, la Bruxelles, interlocutorii noștri europeni vor reuși să înțeleagă mai bine ceea ce se întâmplă în țară”, a apreciat eurodeputatul român în cadrul unui interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro.

În perioada 1-4 octombrie, premierul Viorica Dăncilă va participa la dezbaterea din Strasbourg a legislativului european cu privire la situația din România. Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violențelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piața Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferința Președinților Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice și președintele PE. Anterior dezbaterii din plen, luni, Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European va discuta, la propunerea eurodeputatului Marian Jean Marinescu (PNL, PPE), despre evenimentele din data de 10 august din România. La dezbatere va participa și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac a vizitat Memorialul victimelor regimului comunist din Estonia: Trebuie să păstrăm vie memoria tuturor celor care au avut de suferit în perioada comunistă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a vizitat Memorialul victimelor regimului comunist de la Tallinn, punctând că este ”nevoie să păstrăm vie memoria tuturor celor care au avut de suferit în perioada comunistă”.

”În contextul de astăzi, când Rusia omoară din nou oameni nevinovați și anexează cu forța teritorii care nu-i aparțin, este important să nu uităm ce s-a întâmplat cu oamenii treziți peste noapte cetățeni sovietici, în urma înțelegerii dintre Hitler și Stalin și parafată de miniștrii lor de externe. Atunci, țările baltice și România au fost direct vizate. Pentru estonieni, letoni, lituanieni, dar și românii din Basarabia și Nordul Bucovinei a început o perioadă de calvar cumplit, odată cu anexarea acestor teritorii la URSS”, a punctat Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a amintit că ”oamenii de aici au fost supuși unui proces diabolic de deznaționalizare, prin teroare, omoruri în masă, torturi, deportări, arestări și condamnări politice, toate aceste crime fiind coordonate de către Partidul Comunist al URSS cu scopul de a elimina orice formă de disidență în procesul de sovietizare”.

Eurodeputatul ”a rămas profund impresionat cât de impunător” este Memorialul victimelor regimului comunist de la Tallinn, ”ce transmite în esență două mesaje despre soarta celor care au avut de suferit”.

”Prima parte a memorialul este formată dintr-un zid negru și lung ce întruchipează suferința celor peste 75000 de estonieni omorâți, arestați sau deportați în diverse regiuni ale Rusiei. Cea de-a doua parte a Memorialului apare după ce se parcurge această cale plină de durere descrisă pe zidul negru și se pătrunde într-o grădină de meri și albine, un univers în care se împletesc amintirile despre casă și cei dragi”, a descris Eugen Tomac.

În încheierea mesajului, acesta și-a exprimat dezamăgirea că ” la noi statul a uitat prea ușor această pagină tragică, motiv pentru care nici la aceasta oră nu avem un muzeul al victimelor dictaturii comuniste în București”.

Continue Reading

Daniel Buda

Comisia Europeană, după interpelarea eurodeputatului Daniel Buda: Lucrăm la abordări pe termen mediu și lung pentru a reduce dependența de îngrășămintele agricole din Rusia

Published

on

© colaj foto ( European Union 2021 - Source : EP / European Union, 2021 - Source: EC - Audiovisual Service)

Comisia Europeană lucrează la abordări pe termen mediu și lung pentru a reduce dependența de îngrășămintele pentru agricultură din Rusia, a fost asigurarea oferită de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în urma unei întrebări adresate de eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Interpelarea acestuia din urmă vine în contextul în care Rusia, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de îngrășăminte agricole de care Europa și Brazilia sunt dependente, i-a îndemnat pe producătorii săi, prin ministrul rus al industriei și comerțului, să-și suspende, cel puțin temporar, expedierea de îngrășăminte.

Pe fondul acestor interdicții a exporturilor de îngrășăminte, atât agricultorii din Europa, cât și din alte țări, au fost și sunt în continuare afectați pentru că nu dispun de cantitățile de îngrășăminte contractate.

Cu toate că momentan există resurse care să acopere necesitățile agricultorilor din România, situația rămâne îngrijorătoare pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei și tensiunilor actuale. Am adresat așadar în urmă cu puțin timp Comisiei Europene, o întrebare cu solicitare de răspuns scris pentru a afla care sunt instrumentele de care dispune Comisia pentru ca necesarul de îngrășăminte pentru agriculturile țărilor europene să fie asigurat în contextul dat”, a explicat Daniel Buda.

În răspunsul său, comisarul european Janusz Wojciechowski a explicat că ”per ansamblu, în acest stadiu, industria îngrășămintelor din UE pare să fie în măsură să deservească fermierii din UE în 2022/2023, dar dat fiind nivelul de incertitudine în această privință, Comisia rămâne foarte atentă la problema respectivă și monitorizează permanent situația”.

”În UE, problema îngrășămintelor este legată mai mult de prețurile ridicate, datorate în special gazelor naturale pentru producția de îngrășăminte azotate, decât de problemele legate de aprovizionarea cu îngrășăminte minerale (fosfați sau potasă) sau de capacitățile de producție. În plus, aplicarea de potasă și de fosfați poate fi redusă temporar fără consecințe semnificative asupra productivității culturilor”, a mai spus oficialul Comisiei Europene.

Acesta a amintit că instituția din care face parte a anunțat în comunicarea sa din 23 martie 2022 privind garantarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare ”un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro care poate fi utilizat de statele membre pentru a finanța măsuri care să abordeze, printre altele, creșterea costurilor îngrășămintelor. În plus, Cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat , adoptat la aceeași dată, permite statelor membre să introducă măsuri menite să remedieze deficitul de lichidități cu care se confruntă întreprinderile afectate direct sau indirect de perturbarea gravă a economiei cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia”, a mai spus Wojciechowski.

Comisarul european pentru agricultură a conchis dând asigurări că ”monitorizează în mod activ evoluțiile în acest sens, discută cu principalele părți interesate, lucrează la abordări pe termen mediu și lung pentru a reduce dependența și evaluează posibilitățile de reducere a utilizării îngrășămintelor prin inovare și printr-o mai bună gestionare a nutriției”.

Continue Reading

Daniel Buda

Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului Daniel Buda cu privire la scumpirea utilajelor agricole: Luăm măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze impactul războiului

Published

on

© colaj foto: European Union 2021 - Source : EP / European Union, 2021

Comisia Europeană ia diverse măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze consecințele negative ale invadării Ucrainei de către Rusia, a fost răspunsul acordat de comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, în urma unei interpelări înaintate de eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Acesta din urmă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor pentru utilajele agricole ca urmare a creșterii prețului oțelului.

Buda relatează într-o postare pe Facebook că McAree Engineering, companie de inginerie, a anunțat că prețurile produselor sale vor crește cu 20 % din cauza scumpirii oțelului.

Astfel, unii producători irlandezi sunt obligați să-și revizuiască ofertele pentru echipamentele și utilajele agricole. Această companie produce și furnizează echipamente de producție a furajelor pentru fermierii din Marea Britanie și Irlanda.

”În al doilea trimestru al acestui an, costul oțelului a crescut cu 540 euro pe tonă față de primul trimestru. Pe parcursul anului 2021, prețul angro al acestuia a crescut cu peste 400 %, un record. Din cauză că Rusia și Ucraina furnizează majoritatea materiilor prime, precum minereul de fier și cocsul, iar Rusia este un exportator major de oțel în sine, costurile producției de oțel sunt la cote maxime. Prețul altor metale necesare pentru producția de oțel, precum nichelul, de asemenea a crescut”, detaliază eurodeputatul.

În contextul dat, Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare cu privire la măsurile luate de instituție pentru a sprijini producția utilajelor agricole.

”În martie 2022, Comisia a adoptat un cadru temporar de criză  care permite statelor membre să acorde ajutoare în sume limitate pentru întreprinderile afectate de criza actuală sau de sancțiunile și contra-sancțiunile aferente, să asigure faptul că întreprinderile dispun în continuare de lichidități suficiente și să despăgubească întreprinderile pentru costurile suplimentare suportate ca urmare a prețurilor excepțional de ridicate la gaze și energie electrică”, i-a răspuns comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Acesta a dat asigurări că instituția din care face parte va intensifica ”activitățile privind materiile prime critice și va pregăti o propunere legislativă, așa cum s-a anunțat în planul REPowerEU”.

”La 18 mai 2022, ca răspuns la dificultățile și la perturbările pieței mondiale a energiei cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, Comisia a prezentat Planul REPowerEU . REPowerEU este un plan de economisire a energiei, de accelerare a producției și implementării de energie curată și de diversificare a surselor noastre de energie. Pentru a spori reziliența industriei și a-i mări competitivitatea, Comisia își va intensifica activitățile privind materiile prime critice și va pregăti o propunere legislativă, așa cum s-a anunțat în planul REPowerEU. În plus, Comisia este conștientă de problema coordonării eforturilor statelor membre pentru asigurarea aprovizionării cu energie la prețuri accesibile a actorilor din industria europeană”, a detaliat Breton.

În încheierea răspunsului său, comisarul european a amintit de platforma pentru reziliența lanțului de aprovizionare, care ajută ”întreprinderile să păstreze, să restructureze sau să înlocuiască lanțurile de aprovizionare existente, să găsească noi parteneri în Europa și să se aprovizioneze cu materiile prime, piesele, componentele și/sau produsele (semi)finite sau serviciile de care au nevoie pentru a-și menține activitatea de producție”.

Continue Reading

Facebook

U.E.5 hours ago

UE recomandă Georgiei în raportul anual privind punerea în aplicare a Acordului de asociere să fie ”conștiincioasă” în consolidarea statului de drept, având în vedere regresele înregistrate

U.E.6 hours ago

UE îi critică pe talibani, la un an după ce aceștia au preluat puterea în Afganistan, pentru că ”ignoră aspirațiile poporului afgan” de a avea un ”sistem politic incluziv”

U.E.8 hours ago

Olaf Scholz efectuează în perioada 21-23 august o vizită în Canada pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina și despre securitatea energetică

Eugen Tomac11 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac a vizitat Memorialul victimelor regimului comunist din Estonia: Trebuie să păstrăm vie memoria tuturor celor care au avut de suferit în perioada comunistă

SUA12 hours ago

Joe Biden și Olaf Scholz condamnă ”atacul brutal” asupra scriitorului Salman Rushdie: Curajul și reziliența sunt elemente de bază ale societății libere și deschise

NATO12 hours ago

Emmanuel Macron a promulgat legea prin care Franța a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO

NATO1 day ago

Estonia subliniază că împreună cu Finlanda ar avea mijloacele necesare pentru a închide Golful Finlandei pentru navele militare ruse: ”Marea Baltică va fi o mare a NATO”

U.E.1 day ago

Volodimir Zelenski, un nou apel către UE pentru interzicerea vizelor pentru cetățenii ruși: Uniunea ”nu trebuie transformată într-un supermarket”

SUA1 day ago

SUA pregătesc ”o foaie de parcurs ambițioasă” privind relațiile comerciale cu Taiwanul, în replică la acțiunile ”provocatoare” ale Chinei

CONSILIUL UE1 day ago

UE va discuta luna aceasta dacă interzice acordarea de vize pentru toți cetățenii ruși. Președinția cehă a Consiliului UE: ”Ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace”

ROMÂNIA3 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

Team2Share

Trending