Cum va fi sărbătorită Ziua Naţională la ambasadele României

Flag of RomaniaZiua Naţională a României este sărbătorită, în acest an, prin organizarea, de către misiuni, a recepţiei oficiale, la care sunt invitate oficialităţile, corpul diplomatic acreditat, personalităţi şi mass media din ţara de reşedinţă.

De asemenea, prin colaborarea dintre filialele din străinătate ale Institutului Cultural Român şi misiunile diplomatice române  din capitalele în care-şi au sediul, vor avea loc evenimente, în preajma datei de 1 Decembrie, ce vor promova talentele şi valorile româneşti şi vor aduce în atenţie teme de interes pentru parcursul ţării noastre, contextualizat de evoluţiile din Europa şi la nivel mondial, informează MAE într-un comunicat.

Majoritatea misiunilor diplomatice ale României vor organiza, pentru sărbătorirea zilei naţionale, concerte de muzică clasică şi recepţii, dar sunt ambasade sau consulate care desfăşoară şi alte evenimente: piese de teatru, proiecţii de filme, expoziţii de fotografie, inaugurarea unei biblioteci româneşti.

La Bruxelles, ICR şi Delegaţia Permanentă a României la NATO vor celebra, la 1 DECEMBRIE, Ziua Naţională împreună cu Ambasada R. Moldova, printr-un concert dedicat compozitorului Constantin Silvestri.

Şi la Baku (Azerbaidjan), Ziua României va fi sărbătorită împreună de ambasadele României şi Republicii Moldova, printr-un spectacol al grupului Ceata Bărbătească.

Consulatul General al României şi ICR Cernăuţi (Ucraina) au organizat, la 24 noiembrie, în localitatea Solotvino un spectacol al artiştilor Nicolae Furdui Iancu, Gheorghe Turda şi grupul Iza din Sighetul Marmaţiei. La 1 Decembrie, vor fi depuse coroane de flori la monumentele dedicate lui Mihai Eminescu şi scriitorului ucrainean Taras Şevcenko. La 6 decembrie, Consulatul General din Odessa va organiza o vizită la casa de orfani din localitate, unde va avea loc o reprezentaţie de teatru de păpuşi.

În Maroc, Ambasada României organizează mai multe evenimente la Rabat, Casablanca şi Tanger, unde va avea loc o întâlnire cu comunitatea românilor din această ţară, reprezentantă în special de români care lucrează la fabrica Renault.

Ambasada României la Viena a organizat, la 22 noiembrie, spectacolul de teatru “Străini în noapte” cu Medeea Marinescu şi Florin Piersic, iar, joi are loc vernisajul expoziţiei de caricatură a lui Ştefan Popa Popas şi recepţia oficială.

În SUA, ICR New York va organiza două concerte, la Washington (30 noiembrie) şi New York (1 decembrie), susţinute de formaţia Marius Mihalache şi Irina Sârbu.

La Amman, Iordania, Ziua Naţională a fost sărbătorită în avans, la 27 noiembrie, printr-o întâlnire a Prinţului Radu şi Prinţului Nicolae cu comunitatea românească şi cu absolvenţii de studii superioare în România.

În perioada 20 noiembrie – 1 decembrie, Ambasada din Beirut şi ICR organizează Zilele Culturii Române în Liban. Evenimentele au loc în oraşele Beirut, Tripoli (al doilea oraş ca mărime din Liban)Sin El Fil şi Jounieh. În program sunt incluse proiecţii de filme (“Poziţia copilului” al lui Călin Peter Netzer şi “Toată lumea din familia noastră” al lui Radu Jude), reuniunea libanezilor care au studiat în România şi două concerte de muzică clasică.

Totodată, la sediul Consulatului Onorific al României din Tripoli va fi deschisă o bibliotecă românească şi vor fi inaugurate cursuri de limba română pentru copiii românilor din nordul Libanului.

Ambasada României la Tokyo organizează două recepţii – la 29 noiembrie şi 1 Decembrie – la care vor participa autorităţile locale şi comunitatea românilor din Japonia.

Ambasada din Coreea de Sud organizează o întâlnire a studenţilor români din regiune.

În Italia, ICR Veneţia organizează turneul “SoNoRo Bucharest Festival on Tour” la Verona, Torino şi Veneţia, Ambasada din Roma găzduieşte un recital de chitară, iar Consulatul General de la Milano organizează, la 6 decembrie, o recepţie oficială, unde va concerta naistul Nicolae Voiculeţ.

Surse: MAE, Mediafax.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.