Connect with us

INTERNAȚIONAL

Cum vor fi afectați americanii de impunerea taxei de 20% asupra importurilor din Mexic

Published

on

Președintele SUA  intenționează să impună o taxă de 20% produselor importate din Mexic, bani din care va finanța construcția zidului dintre cele două state, potrivit anunțului purtătorului de cuvânt al Casei Albe, notează The Guardian.

Foto: Facebook/Enrique Peña Nieto

Acest plan a fost anunţat după ce preşedintele mexican Enrique Pena Nieto şi-a anulat vizita la Washington prevăzută pe 31 ianuarie, în cadrul unei dispute declanşate de problema cu privire la plata zidului.

Sean Spicer, purtătorul de cuvânt, a prezentat acest plan drept o parte integrată a unei politici fiscale mai ample.  Potrivit președintelui american, o asemenea taxă ar putea să genereze venituri de aproximativ zece miliarde de dolari pe an.

Președintele Mexicului reacționase miercuri după ce Donald Trump a semnat un ordin executiv privind operațiunea de ridicare a unui zid la granița sudică a SUA. Enrique Pena Nieto a afirmat că „națiunea sa nu crede în ziduri, ci în punți” și a reiterat că este exclusă posibilitatea ca țara sa să plătească pentru această construcție.

Citiți și Președintele Mexicului și-a anulat vizita în SUA. Donald Trump: O întâlnire ar fi fost ”sterilă” dacă nu suntem tratați cu respect

Cu toate acestea, partea avantajată în urma impunerii acelei taxe nu sunt Statele Unite, ci mai degrabă Mexic. Foreign Policy a sintetizat principalele dezavantaje pentru partea americană în eventualitatea în care avertismentele lui Donald Trump vor fi puse în aplicare:

Locurile de muncă ale americanilor. Temă majoră de campanie a lui Trump, locurile de muncă ar urma să fie grav afectate deoarece aproximativ 6 milioane de cetățeni ai SUA depind de comerțul cu Mexic. Astfel, statul Mexic cumpără mai multe bunuri de la SUA decât cumpără combinat toate statele membre BRICS.

Bunăstarea americană. Este greu de estimat cu cât contribuie imigranții mexicani la PIB, însă potrivit unui studiu din 2014 al Centrului pentru Studiul Imigranților se estimează că cifra este de pana la 2 procente. Acest lucru arată că mexicanii nu fură locurile de muncă ale cetățenilor americani.

Exporturile agricole. Mexic este al treilea cel mai mare exportator al SUA. În 2014 aproximativ 13% dintre exporturile agricole ale SUA s-au îndreptat către Mexic, aducându-le SUA un profit de 19.5 miliarde de dolari.

Comerțul. Mexic este a treilea partener comercial al SUA, valoarea bunurilor care trec granița în fiecare zi fiind de 1.5 miliarde de dolari.

Fructele de avocado. Acesta a devenit fructul preferat al americanilor, importatorii făcând cu greu față cererii. Aproximativ 80% dintre acestea sunt importate din Mexic. 

Securitate. Președintele mexican a reiterat în nenumărate rânduri faptul că nu va plăti costurile construirii acelui zid. Mexicul a investiti major în securitate în ultimii ani, acesta fiind unul dintre argumentele pe care i le poate oferi lui Donald Trump.

Turism. Mexicul este principala destinație a turiștilor americani, iar SUA principalul stat în care mexicanii își petrec vacanțele. Numai în 2013 cele 14 milioane de turiști mexicani au cheltuit 10.5 miliarde de dolari în SUA.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

UE solicită Israelului să renunțe la planurile de extindere în Ierusalimul de Est: Astfel de măsuri ar fi profund dăunătoare pentru o soluție cu două state

Published

on

© European Union, 2020

Construirea de noi locuințe de către Israel în Ierusalimul de Est ar fi „profund dăunătoare pentru o soluție cu două state”, a transmis Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, după anunțul premierului israelian Benjamin Netanyahu privind extinderea așezărilor în teritoriile ocupate.

„Așa cum a fost clar transmis în mai multe rânduri de Uniunea Europeană, inclusiv în concluziile Consiliului, astfel de demersuri ar reduce contiguitatea geografică și teritorială dintre Ierusalim și Betleem, ar izola comunitățile palestiniene care locuiesc în aceste zone și ar amenința viabilitatea unei soluții cu două state, având Ierusalimul drept capitală comună”, a precizat Josep Borrell. 

Șeful diplomației europene a avertizat, totodată, că „așezările sunt ilegale sub prevederile dreptului internațional”:  „UE nu va recunoaște nicio modificare a frontierelor anterioare anului 1967, inclusiv în ceea ce privește Ierusalimul, cu excepția celor convenite de părți. Solicităm Israelului să reconsidere aceste planuri”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat joi construirea de noi locuințe în cartierele de coloniști din Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al orașului, o declarație care a survenit cu mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor legislative, vitale pentru supraviețuirea pe scena politică a premierului acuzat de corupție, transmite Agerpres.

„Adăugăm 2.200 de locuințe în Har Homa”, a declarat premierul într-o înregistrare video difuzată pe Facebook, în care apare în apropierea coloniei, scrie Agerpres. „Am fondat acest cartier în 1997 atunci când am fost ales prim-ministru, în ciuda obiecțiilor lumii întregi’, a adăugat el.

Dorința lui Netanyahu este de a transforma cartierul de coloniști într-un oraș israelian mediu prin adăugarea a noi 10.000 de locuitori celor  40.000 existenți.

El a anunțat de asemenea construirea a mii de locuințe într-un alt sector al părții de est a Ierusalimului.

„Dar vestea și mai importantă astăzi este că am aprobat proiectul de construcții la Givat Hamatos. Aceasta înseamnă 4.000 de noi locuințe, dintre care 1.000 pentru locuitorii arabi din Beit Safafa (sectorul palestinian din proximitate – n.red.) și 3.000 pentru locuitori evrei”, a afirmat premierul.

Planul premierului israelian a fost imediat respins de Palestina. 

„Insistența lui Netanyahu de a construi mii de unități locative înseamnă distrugerea sistematică a soluției cu două state și punerea în aplicare a planului Trump”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtător de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, după anunțul liderului israelian.

Palestinienii și majoritatea actorilor internaționali consideră că așezările israeliene în zonele confiscate în conflictul din 1967 sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional, dar Israelul contestă acest lucru.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunță un summit dedicat Siriei pe 5 martie

Published

on

© NATO/ Flickr

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că va organiza un summit cu omologii săi rus, francez și german, la 5 martie, pentru a discuta situația din provincia Idlib, ultima fortăreață rebelă din nord-vestul Siriei, informează Euronews.

„Ne vom întâlni pe 5 martie”, a spus Erdogan într-un discurs televizat, după o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel.

Președintele turc nu a precizat unde va avea loc summit-ul, dar anunțul său vine la o zi după ce Emmanuel Macron a cerut un summit organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria alături de Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării.

De altfel, Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

Cu toate acestea, Rusia s-a opus pe 19 februarie, în Consiliul de Securitate al ONU, adoptării unei declarații care ar fi cerut încetarea focului în Idlib,  au declarat surse diplomatice, după o ședință tensionată cu ușile închise.

Turcia, care a amenințat cu o operațiune „iminentă” în Idlib după ce trupele sale au intrat sub  focurile artileriei forțelor guvernamentale, sprijinite de Rusia, a dat Damascului termen până la sfârșitul acestei luni pentru a se retrage.

În plus, atacurile regimului sirian au ucis 17  membri ai personalului militar turc numai în această lună, stârnind, astfel, un război al declarațiilor între Ankara și Moscova, un aliat cheie al Damascului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Siria: Franța cere Germaniei, Rusiei și Turciei să se reunească „cât mai curând posibil” în cadrul unui summit pentru evitarea unui dezastru umanitar

Published

on

© G20 Japan/ Facebook

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut, vineri, organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria cu Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării, informează Agerpres.

„Trebuie să avem o întâlnire cât mai curând posibil cu Germania, Rusia și Turcia în așa-numitul format Istanbul”, a spus Macron după un summitul special al Consiliului European de la Bruxelles.

Comentariile liderului francez vin pe fondul avertizmentului de vineri al ONU că lupta din Idlib, ultimul bastion controlat de forțele rebele, ar putea „sfârși într-o baie de sânge”.

„Forțele guvernamentale siriene susținute de Rusia continuă să avanseze în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, în ciuda apelurilor de a opri această ofensivă care riscă să provoace un dezastru umanitar, o escaladare a conflictului și o criză migratorie”, a declarat Macron jurnaliștilor.

„Am fost foarte clar cu președintele Erdogan și cu președintele Putin cu privire la responsabilitățile lor”, a adăugat liderul francez.

Macron și cancelarul german Angela Merkel au discutat joi despre posibilitatea organizării unui summit în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și cu președintele rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu există încă o decizie clară în această privință și dacă cei patru lideri consideră că este necesar”, atunci Rusia nu exclude o astfel de întâlnire.

Președinția turcă nu a comentat, dar președintele Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

De asemenea, liderii UE au cerut încetarea ofensivei din Idlib într-o declarație emisă în timpul summitului european.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending