INTERNAȚIONAL
Cunoscut oponent al minorităților sexuale, nominalizat de Donald Trump în funcția de ambasador al Olandei, țară considerată bastion al valorilor liberale
Published
6 years agoon
By
Teodora Ion
Olandezii contestă nominalizarea lui Pete Hoekstra în funcția de ambasador al Statelor Unite în țara lor, punctând că acesta s-a făcut remarcat de-a lungul vieții cu afirmații rasiste, informează Adevărul.ro.

Foto: Wikipedia
Preşedintele american Donald Trump l-a nominalizat pe Pete Hoekstra, un cunoscut oponent al drepturilor pentru minorităţile sexuale, care a apărut într-o campanie publicitară descrisă drept rasistă şi care a declarat că refugiaţii reprezintă o ameninţare pentru Europa, în funcţia de ambasador al Statelor Unite în Olanda. Nominalizarea trebuie confirmată de Congres, dar olandezii o contestă din plin.
Trump ne „trimite un olandez în Olanda, dar este un olandez din Olanda anilor ‘50“, scrie „ De Volkskrant“, care apare într-o ţară considerată un bastion al valorilor liberale.
Hoekstra, membru al Camerei Reprezentanților din 1993 până în 2011, s-a născut în Olanda la 30 octombrie 1953, dar familia sa s-a mutat în SUA când acesta avea vârsta de trei ani. El s-a pronunţat împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi, în calitate de congresman, a votat în repetate rânduri pentru a limita dreptul femeilor de a face avort. De asemenea, este un susţinător declarat al pedepsei cu moartea.
„Cu siguranţă îi vom aminti că rădăcinile sale sunt dintr-o ţară care apreciază toleranţa, egalitatea şi acceptarea“, a reacţionat deputata liberală Sophie in ‘t Veld la auzul veştii.
„Suntem mândri să fim prima ţară din lume care a legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi gen. Suntem mândri că avem cea mai scăzută rată a avorturilor din lume… şi este sigur şi legal“, a adăugat ea.
„Suntem mândri în ţara noastră că persoanele de origine străină pot fi primari ai unui oraş mare sau preşedinte al Parlamentului. Ne aşteptăm ca reprezentantul prietenului şi aliatului nostru american să respecte în totalitate valorile noastre şi să demonstreze acest respect în toate acţiunile şi cuvintele sale”, a completat deputata olandeză.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei
Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state
David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”
Ambasadoarea Kathleen Kavalec: SUA face tot ce poate pentru a consolida postura de descurajare și apărare a României pe flancul estic al NATO
Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Nu insist să reveniți în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună, precum includerea României în Visa Waiver
Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi
NATO
Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei
Published
27 mins agoon
December 4, 2023
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut luni, la Pentagon, o întrevedere cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și cu ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, pentru a discuta o serie de probleme bilaterale și regionale, informează Departamentul american al Apărării într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Cei trei lideri au condamnat războiului brutal ales de Rusia împotriva Ucrainei și au promis un sprijin neclintit poporului ucrainean. Secretarul Austin a mulțumit României pentru că continuă să găzduiască peste 3.000 de forțe americane și aliate pentru a consolida descurajarea și apărarea de-a lungul flancului estic al NATO.
Secretarul Austin, prim-ministrul Ciolacu și ministrul Tîlvăr și-au împărtășit opiniile cu privire la preocupările de securitate din Marea Neagră.
“Leadershipul puternic al României în regiunea Mării Negre a fost vital pentru a combate agresiunea crescută a Rusiei“, a transmis Lloyd Austin.
Șeful Pentagonului a lăudat angajamentul continuu al României de a cheltui peste 2 % din produsul intern brut pentru apărare și investițiile sale în achiziționarea de echipamente militare moderne și interoperabile cu cele ale NATO, conchide sursa citată.
INTERNAȚIONAL
Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate
Published
34 mins agoon
December 4, 2023
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, luni, în contextul vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şeful Guvernului afirmând că avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar şi de un angajament economic puternic, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Cei doi oficiali au subliniat relaţia privilegiată dintre România şi Statele Unite, evidenţiată de un Parteneriat Strategic de peste două decenii şi întărită de buna colaborare în toate domeniile de interes comun, cu accent pe contribuţia la securitatea regională în zona Mării Negre.
În acest context, secretarul american al apărării a lăudat eforturile făcute de ţara noastră şi a evidenţiat capacitatea de leadership a României demonstrată prin înfiinţarea Centrului de pregătire de la Feteşti pentru piloţii de F-16.
Au fost trecute în revistă, cu această ocazie, cele mai importante evoluţii din punct de vedere al apărării atât în relaţiile bilaterale, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, ca bază pentru aprofundarea şi extinderea cooperării în acest sector, inclusiv cu rezultate economice care să aducă beneficii de securitate.
“Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar şi de un angajament economic puternic. O economie dezvoltată este esenţială pentru o securitate naţională puternică. Este importantă implicarea activă a companiilor americane în evaluarea şi dezvoltarea capabilităţilor din industria naţională, prin investiţii comune în industria de apărare, inclusiv în ceea ce priveşte fabricarea de muniţie, precum şi transferuri tehnologice şi specializarea forţei de muncă autohtone”, a declarat şeful Executivului de la Bucureşti.
I greatly appreciate the commitment of @SecDef Lloyd J. Austin III to foster 🇷🇴-🇺🇸 defense collaboration in the #BlackSea Region. Until recently, RO has been the Eastern flank of Europe & @NATO. Now, Romania, its people & industry stand on the front line of democracy & freedom. pic.twitter.com/f6axculGS6
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) December 4, 2023
Totodată, premierul Marcel Ciolacu a evidenţiat interesul României pentru o coordonare completă din punct de vedere militar cu Statele Unite şi a subliniat că, în perspectiva Summitului Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc anul viitor la Washington, România îşi va menţine angajamentele de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare şi va continua să pledeze pentru un profil sporit al Mării Negre pe agenda NATO, se mai arată în comunicat.
La rândul său, secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a evidenţiat excelenta colaborare dintre Statele Unite şi România, ca parteneri strategici şi aliaţi, a remarcat rolul de lider al ţării noastre în eforturile pentru stabilizarea situaţiei regionale şi a apreciat progresele semnificative ale României în domeniul apărării, de la modernizarea echipamentelor şi infrastructurii militare până la consolidarea apărării cibernetice.
De asemenea, ambii interlocutori au subliniat nevoia de a face eforturi comune pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova, mai ales în contextul atacurilor hibride venite dinspre Federaţia Rusă.
Premierul Marcel Ciolacu a fost însoţit la întrevederea de la Washington de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul economiei, Radu Oprea.
SUA
Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”
Published
8 hours agoon
December 4, 2023By
Teodora Ion
Casa Albă i-a atenționat pe liderii Congresului că timpul se scurge pentru aprobarea asistenței suplimentare pentru Ucraina, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că victoriile Kievului pe câmpul de luptă riscă să fie puse în pericol, informează Politico Europe.
În scrisorile trimise luni liderilor partidelor din Camera Reprezentanților și din Senat, directoarea Casei Albe pentru Buget, Shalanda Young, a avertizat că lipsa de acțiune până la sfârșitul anului cu privire la un nou ajutor destinat Kievului amenință să ”îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”.
”Vreau să fiu clar: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane. Nu există un vas magic cu fonduri disponibile pentru a face față acestui moment. Nu mai avem bani – și aproape că nu mai avem timp”, a scris Young, director al Biroului de Management și Buget.
Scrisori similare au fost trimise și președintelui Camerei Reprezentanților Mike Johnson, liderului minorității din Cameră Hakeem Jeffries, liderului majorității din Senat Chuck Schumer și liderului minorității Mitch McConnell.
Semnalul acesta de alarmă este ultimul care vine din partea unor oficiali de rang înalt, în timp ce administrația face presiuni pentru ca cererea de finanțare de urgență de 61,4 miliarde de dolari a președintelui Joe Biden pentru Ucraina să primească undă verde.
Propunerea face parte dintr-un pachet suplimentar de 106 miliarde de dolari pe care Biden l-a trimis legislatorilor în octombrie pentru fonduri suplimentare pentru Ucraina, Israel, Pacific și granița dintre SUA și Mexic.
Presiunea Casei Albe vine, de asemenea, în contextul în care Senatul se pregătește de un vot important asupra pachetului de sprijin. Schumer intenționează să organizeze un vot asupra propunerii lui Biden în această săptămână în Senat.
Dar republicanii din Cameră și Senat au insistat ca banii suplimentari pentru Ucraina să fie condiționat de modificări ale politicii de securitate la frontieră.
Parlamentarii au la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a ajunge la un acord și a-l trimite spre aprobarea președintelui Biden înainte de sfârșitul anului.
Dacă liderii din Congres vor amâna aprobarea ajutorului pentru Ucraina pentru anul viitor, există riscul ca acest sprijin să intre în malaxorul discuțiilor privind finanțarea guvernului.
Concrete & Design Solutions

Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei

Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”
- POLITICĂ1 week ago
Ciolacu afirmă că lipsa digitalizării afectează eficiența Guvernului: Ca prim-ministru n-am informațiile atât de repede ca să fiu eficient și să iau decizii care se impun în timp real
- CONSILIUL UE1 week ago
UE creează Punctul unic de acces european la informații ale companiilor pentru investitori: Consiliul Uniunii Europene a adoptat regulamentul
- MEDIU6 days ago
Klaus Iohannis reprezintă România la COP28 în Dubai, unde va susține un discurs, va promova inițiativa “Net Zero Nuclear” și va marca alăturarea României la Alianţa Solară Internaţională