Connect with us

U.E.

Curtea de Conturi Europeană semnalează: Supravegherea controalelor la frontierele interne din timpul pandemiei COVID-19 nu a asigurat protejarea pe deplin a normelor Schengen

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană nu a supravegheat îndeajuns obstacolele pe care le-a generat pandemia de COVID-19 în calea dreptului la libera circulație a persoanelor, ca urmare a faptului că nu a avut la dispoziție suficiente instrumente în acest sens, relevă cel mai recent raport al Curții de Conturi Europeană.

Supravegherea controalelor la frontierele interne reintroduse de statele membre începând din martie 2020 nu a asigurat protejarea pe deplin a normelor Schengen care facilitează libera circulație în UE. În plus, Curtea atrage atenția asupra lipsei de coordonare a restricțiilor de călătorie impuse de statele membre, precum și asupra lipsei de consecvență cu orientările și recomandările formulate de UE.

Curtea de Conturi Europeană subliniază că orice cetățean al UE are dreptul de a circula liber pe teritoriul acesteia.

Libera circulație este facilitată de eliminarea controalelor la frontierele interne în spațiul Schengen, care cuprinde 22 de state membre ale UE și 4 țări din afara acesteia și care a permis crearea unui spațiu de călătorii fără frontiere în Europa. Acest drept poate fi totuși restricționat din motive de ordine publică, de siguranță sau de sănătate publică. Începând din 2015, mai multe țări din UE au reintrodus controale la frontierele interne ca reacție la criza migrației sau la amenințările la adresa securității (în principal terorismul).

Mai recent, în timpul pandemiei de COVID-19, numeroase state membre au luat măsuri de restrângere a liberei circulații în cadrul UE, în încercarea de a limita răspândirea virusului. Atunci când reintroduc controale la frontierele interne în spațiul Schengen, statele membre au obligația de a notifica acest lucru Comisiei Europene, căreia continuă să îi revină responsabilitatea de a evalua dacă restricțiile propuse respectă legislația UE și nu aduc atingere dreptului la libera circulație a persoanelor.

”Având în vedere că libera circulație a persoanelor constituie una dintre cele patru libertăți fundamentale ale UE și a reprezentat încă de la început un element central al proiectului european, Comisia ar fi trebuit să verifice cu atenție dacă restricțiile introduse în perioada pandemiei de COVID-19 au fost toate relevante și justificate. Sperăm că constatările formulate în urma auditului nostru vor contribui la dezbaterea în curs privind revizuirea sistemului Schengen”, a declarat Baudilio Tomé Muguruza, membrul Curții responsabil de acest audit.

Curtea a examinat toate cele 150 de notificări ale statelor membre privind controalele la frontierele interne care au fost transmise Comisiei Europene în perioada martie 2020-iunie 2021, dintre care 135 făceau referire exclusiv la COVID-19. Această examinare a relevat clar că notificările nu conțineau suficiente dovezi care să ateste că aceste controale la frontiere constituiau o măsură de ultimă instanță și că ele erau proporționale și limitate în timp.

Mai mult, Comisia nu a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în legătură cu controalele la frontiere introduse pe termen lung înainte de pandemie.

În plus, Comisia nu a obținut toate rapoartele pe care trebuia să le primească în termen de patru săptămâni de la încetarea controalelor la frontierele interne. La fel ca în cazul măsurilor de control impuse de criza migrației și de amenințările la adresa securității înainte de pandemia de COVID-19, Comisia nu a solicitat informații suplimentare și nici nu a emis vreun aviz cu privire la controalele în cauză. Concluzia Curții este, așadar, clară: Comisia Europeană nu a verificat în mod corespunzător dacă reintroducerea controalelor la frontierele interne respecta legislația Schengen.

Comisia s-a confruntat cu dificultăți și din cauza limitărilor care afectează cadrul juridic existent pentru supravegherea restricțiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Deși responsabilitatea pentru punerea în aplicare a acestor restricții revine exclusiv statelor membre,

Comisia Europeană are mandatul de a facilita o abordare coordonată, astfel încât să se reducă la minimum impactul asupra călătoriilor transfrontaliere în interiorul UE.

În acest scop, au fost emise orientări, în general în timp util. Curtea a constatat însă că aceste orientări referitoare la controalele la frontierele interne nu erau suficient de practice sau de ușor de aplicat. Comisia a lansat, de asemenea, inițiative de coordonare a măsurilor care afectează libera circulație. Una dintre aceste inițiative este platforma Re-open EU, lansată la 1 iunie 2020 pentru a sprijini reluarea în condiții de siguranță a călătoriilor și a turismului în întreaga Europă. Cu toate acestea, la peste un an de la lansare, nouă state membre (Bulgaria, Danemarca, Germania, Estonia, Franța, România, Slovenia, Finlanda și Suedia) încă nu furnizaseră informații actualizate.

În mod similar, eforturile Comisiei de a compensa, prin înființarea Grupului de informare privind coronavirusul, faptul că nu exista o structură de guvernanță în situații de criză nu s-a concretizat într-o abordare consecventă.

În opinia Curții, restricțiile de călătorie impuse în timpul pandemiei de COVID-19 au rămas în mare măsură necoordonate, iar Comisia nu a fost în măsură să prevină apariția unui mozaic de măsuri individuale, care variază considerabil de la un stat membru la altul.

Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că UE trebuie să ofere cetățenilor săi „un spațiu de libertate, securitate și justiție, fără frontiere interne, în interiorul căruia este asigurată libera circulație a persoanelor”. Cetățenii UE apreciază libera circulație drept o realizare deosebit de importantă a integrării europene.

Libertatea de a călători, de a studia și de a lucra oriunde în UE este realizarea Uniunii Europene cea mai recunoscută de către cetățeni, clasându-se pe primul loc în sondajele realizate în toate statele membre ale UE, înaintea monedei euro și a păcii.

Libera circulație a persoanelor în interiorul UE este diferită de eliminarea controalelor la frontierele interne în spațiul Schengen. Cetățenii pot circula liber în spațiul Schengen, fără a fi supuși unor controale la frontierele interne. Cetățenii UE beneficiază de dreptul la liberă circulație pe întreg teritoriul UE, inclusiv către și dinspre state membre ale UE care nu au eliminat (încă) controalele la frontierele interne.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vlad Nistor cere UE să-și consolideze ”structura instituțională pe direcția relațiilor externe” pentru a ajunge ”la maturitate ca actor geopolitic autentic”: Votul în unanimitate limitează capacitatea de reacție rapidă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, semnalează că ”securitatea europeană s-a deteriorat dramatic în urma războiului de agresiune” al Rusiei împotriva Ucrainei, astfel că ”UE trebuie să sporească ajutorul militar acordat statului ucrainean și să îmbunătățească funcționarea politicii sale de apărare, continuând și consolidând cooperarea cu NATO”.

”Securitatea UE este strâns legată de accelerarea procesului de extindere, respectând în același timp criteriile de aderare și reformând politica de vecinătate. UE trebuie să devină mai puțin dependentă de resursele energetice și orice alte materiale esențiale care sunt importate din țări terțe – în special cele care nu împărtășesc valorile Uniunii Europene sau cu care UE se află într-o stare de rivalitate sistemică. Consider că pentru a ajunge la maturitate ca actor geopolitic autentic, Uniunea Europeană trebuie să-și extindă instrumentarul de politică externă și să consolideze structura sa instituțională pe direcția relațiilor externe. Votul în unanimitate, de exemplu, limitează în mod clar capacitatea UE de reacție rapidă”, a menționat europarlamentarul într-un material de opinie postat pe pagina sa.

Amintim că la mijlocul lunii ianuarie Parlamentul European a adoptat raportul lor anual privind politica externă și de securitate comună în care semnala că răspunsul UE la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este urmărit îndeaproape de autocrațiile din întreaga lume și va influența în mare măsură modul în care acestea se vor comporta pe scena internațională, avertizează europarlamentarii.

UE trebuie să flexibilizeze și să eficientizeze procesul decizional

Parlamentul European a cerut atunci Uniunii Europene să utilizeze dispozițiile Tratatului privind UE care ar permite Consiliului să ia anumite decizii, fără implicații militare, în special cele referitoare la sancțiuni și la drepturile omului, prin majoritate calificată și nu în unanimitate.

De asemenea, raportul solicită instituțiilor UE să prezinte propuneri solide cu privire la modul în care se poate obține și garanta un loc propriu și permanent pentru Uniune în toate forurile multilaterale, inclusiv la Consiliul de Securitate al ONU, pentru a consolida acțiunea, coerența și credibilitatea UE în lume.

Reducerea dependenței UE de resursele energetice

Securitatea UE este strâns legată de accelerarea procesului de extindere, respectând în același timp criteriile de aderare și reformarea politicii de vecinătate a UE, susțin europarlamentarii. De asemenea, ei îndeamnă UE să devină mai puțin dependentă de resursele energetice și de alte materiale esențiale pentru infrastructura noastră, care sunt importate din țări terțe – în special cele care nu împărtășesc valorile Uniunii Europene sau cu care UE se află într-o stare de rivalitate sistemică.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

Published

on

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev, l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de sprijinul Uniunii Europene pentru asigurarea securității energetice a Ucrainei prin livrarea de echipamente energetice esențiale, prin achiziția comună de gaze și cooperarea în domeniul energiei regenerabile.

„Lucrăm împreună neobosit pentru a restabili infrastructura energetică vitală. Totul începe în casele ucrainenilor. Începând din această săptămână, într-adevăr, becurile LED sunt disponibile pentru cetățenii ucraineni la oficiul poștal. Acestea sunt primele loturi din cele 30 de milioane de becuri LED pe care le-am promis, dar, de fapt, mă bucur să vă anunț că putem să ne depășim obiectivul: acum suntem în măsură să furnizăm 35 de milioane de becuri LED livrăm echipamente pentru a menține rețeaua ucraineană rețeaua ucraineană funcțională. Și ne asigurăm că energia electrică circulă prin rețea în ciuda atacurilor. Așadar, este foarte practic ceea ce facem. Astăzi, de exemplu, pot anunța că furnizăm 2400 de generatoare suplimentare acestea vin în plus față de cele 3000 deja livrate de la începutul războiului”, a afirmat șefa Comisiei Europene, într-o conferință de presă comună cu președintele Ucrainei.

De asemenea, aceasta a anunțat că UE, alături de statele membre din Comunitatea Energiei, vor pune la dispoziție peste 150 de milioane de euro pentru a achiziționa „echipamente energetice vitale” pentru Ucraina și a invitat țara să participe la platforma energetică pentru achiziționarea în comun de gaze.

În ceea ce privește energia pe termen mediu și lung, UE lucrează cu Ucraina la dezvoltarea de surse de energie regenerabilă și va oferi sprijin pentru investiții în acest sector, a afirmat Ursula von der Leyen.

„Ucraina a decis să devină un lider în construirea de energie verde modernă. Și pe bună dreptate. Acesta este obiectivul corect și este posibil să îl atingem. Cu toate acestea, sursele de energie regenerabilă nu vor aduce doar energie curată, ele vor crește, de asemenea, securitatea energetică a Ucrainei, deoarece sunt produse în țară și deoarece un sistem energetic descentralizat este pur și simplu mai sigur. Așadar, lucrăm acum la punerea la dispoziție a unor fonduri semnificative pentru panouri solare. Acestea vor fi distribuite în întreaga Ucraină. Vom face apel la statele membre și la partenerii de încredere să se alăture acestei inițiative. Scopul este de a alimenta cu energie clădirile publice, astfel încât să asigurăm aprovizionarea stabilă a spitalelor, a pompierilor sau a școlilor”, a declarat președinta Comisiei Europene.

În cele din urmă, von der Leyen a anunțat că reprezentanții Comisiei vor semna, astăzi, un memorandum de înțelegere privind gazele regenerabile, cum ar fi biometanul sau hidrogenul, pentru a face „pași foarte concreți în direcția reconstrucției ecologice a Ucrainei”.

rsula von der Leyen a sosit joi dimineață la Kiev, însoțită de 15 membri ai Colegiului de Comisari, în vederea participării la summit-ul UE-Ucraina de vineri, 3 februarie. 

Vizita Colegiului este un simbol puternic al sprijinului Comisiei pentru Ucraina în fața agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei.

Întâlnirea anterioară summit-ului dintre Comisie și guvernul ucrainean este o ocazie de a face schimb de informații cu privire la numeroasele domenii de cooperare dintre UE și Ucraina și de a discuta despre viitoarea reconstrucție, precum și despre parcursul european al țării. Este, de asemenea, o oportunitate de a aprofunda în continuare cooperarea cu Ucraina.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu a sprijinit în PE creșterea transparenței și introducerea unor reguli mai stricte privind publicitatea politică în țările UE: Partidele nu au dreptul să secretizeze modul în care cheltuie banii publici

Published

on

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) sprijină creșterea transparenței și introducerea unor reguli mai stricte privind publicitatea politică în țările Uniunii Europene.

”Am votat astăzi la Bruxelles poziția Parlamentului European referitoare la propunerea de Regulament a Comisiei Europene privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică”, a anunțat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

În contextul schimbării regulilor la nivelul UE, europarlamentarul a îndemnat ”Guvernul sau Parlamentul din România trebuie să adopte reglementări mai transparente în privința cheltuirii banilor alocați pentru partide”.

”Banii publici trebuie să fie folosiți pentru a prezenta proiectele și politicile publice ale partidelor și nu pentru atacarea adversarilor. Partidele nu au dreptul să secretizeze modul în care cheltuie banii publici”, a completat Dan Motreanu.

Parlamentul European a susținut joi numeroase modificări ale regulilor propuse privind publicitatea politică pentru a face alegerile și referendumurile mai transparente și mai rezistente la interferențe.

Citiți și:
Alegeri europene 2024: Parlamentul European a votat pentru reguli mai stricte privind publicitatea politică și interzicerea finanțării de către entitățile non-UE

Prin modificările aduse de eurodeputați propunerii Comisiei, numai datele cu caracter personal furnizate în mod explicit pentru publicitatea politică online pot fi utilizate de furnizorii de publicitate. Prin urmare, microvizarea, o strategie care utilizează date de consum și demografice pentru a identifica interesele unor anumite persoane, nu va fi posibilă.

Parlamentul a introdus alte dispoziții pentru a reglementa în continuare activitatea mai amplă de vizare, cum ar fi interzicerea generală a utilizării datelor minorilor.

Eurodeputații propun ca entităților din afara UE să li se interzică finanțarea publicității politice în UE. Pentru a determina locul în care este stabilită o astfel de entitate, autoritățile relevante ar trebui să ia în considerare locul în care se află operatorul de date final al acestei entități.

Eurodeputații au propus, de asemenea, schimbări semnificative pentru a se asigura că cetățenii, autoritățile și jurnaliștii au acces ușor la informațiile privind publicitatea politică. Printre alte propuneri, aceștia pledează pentru crearea unui registru online pentru toate reclamele politice online și datele conexe.

Ar trebui facilitat accesul la informații cu privire la cine finanțează un material publicitar, la costul acestuia și la originea finanțării. Alte informații care ar trebui publicate includ, de asemenea, dacă o un material publicitar a fost suspendat pentru încălcarea normelor, ce grupuri specifice de persoane au fost vizate și ce date cu caracter personal au fost utilizate în acest scop, precum și numărul de vizualizări și interacțiuni cu materialul publicitar. Eurodeputații urmăresc să acorde jurnaliștilor un drept specific de a obține astfel de informații.

Eurodeputații introduc posibilitatea aplicării unor sancțiuni periodice pentru o încălcare repetată și obligația marilor furnizori de servicii de publicitate de a-și suspenda serviciile timp de 15 zile cu un anumit client în cazul unor încălcări grave și sistemice. Comisia va putea introduce sancțiuni minime la nivelul UE.

Textul adoptat consolidează, de asemenea, competențele autorităților naționale și permite Comitetului european pentru protecția datelor să preia o anchetă privind o încălcare și să asigure respectarea normelor.

Continue Reading

Facebook

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Vlad Nistor cere UE să-și consolideze ”structura instituțională pe direcția relațiilor externe” pentru a ajunge ”la maturitate ca actor geopolitic autentic”: Votul în unanimitate limitează capacitatea de reacție rapidă

ENERGIE4 hours ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

NATO5 hours ago

FOTO Grupul de luptă al NATO condus de Franța a dislocat 600 de militari și tancuri Leclerc în estul României în cadrul exercițiului “Eagle Meda 23”

COMUNICATE DE PRESĂ5 hours ago

eMAG obține o finanțare pe termen lung de aproape 70 milioane de euro pentru primul său hub logistic regional din afara României

ENERGIE5 hours ago

Președintele Azerbaidjanului: Prin intermediul României ne vom adresa și altor piețe europene pentru a exporta gaze. Cooperarea dintre porturile Constanța și Baku trebuie îmbunătățită

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

Dan Motreanu5 hours ago

Dan Motreanu a sprijinit în PE creșterea transparenței și introducerea unor reguli mai stricte privind publicitatea politică în țările UE: Partidele nu au dreptul să secretizeze modul în care cheltuie banii publici

NATO6 hours ago

Rheinmetall negociază cu Lockheed Martin să producă rachete HIMARS în Germania. Compania germană dorește un acord cu americanii la Conferinţa de Securitate de la München, înțelegere care ar “torpila acordurile franco-germane”

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

CONSILIUL UE7 hours ago

În ajunul summitului UE – Ucraina de la Kiev, țările UE au aprobat al șaptelea pachet de ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

ENERGIE4 hours ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

NATO5 days ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.6 days ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO6 days ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO1 week ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

Team2Share

Trending