Connect with us

U.E.

Curtea de Conturi Europeană va examina dacă FRONTEX furnizează statelor membre un sprijin eficace în punerea în aplicare a gestionării integrate a frontierelor europene

Published

on

© EC - Audiovisual Service / Wojtek Radwanski

Curtea de Conturi Europeană a lansat un audit prin care va examina dacă Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) a furnizat statelor membre, până în prezent, un sprijin eficace în punerea în aplicare a gestionării europene integrate a frontierelor, informează un comunicat.

Curtea a publicat astăzi, 30 ianuarie, o analiză preliminară de audit referitoare la Frontex. Analizele preliminare de audit furnizează informații cu privire la o activitate de audit în curs și sunt concepute pentru a servi drept sursă de informații pentru cei interesați de politica sau de programele auditate.

Frontex (denumire care vine de la frontières extérieures din limba franceză) este o agenție înființată în 2004 pentru a gestiona cooperarea operativă la frontierele externe ale UE. Instituirea ei a fost considerată un pas crucial în direcția dezvoltării gestionării integrate a frontierelor în UE, iar rolul, bugetul și resursele agenției au crescut progresiv de la înființare. După perioada de vârf înregistrată în 2015 de fluxurile migratorii, competențele Frontex au fost consolidate și agenția a devenit efectiv poliția de frontieră și garda de coastă europeană. Subvenția sa anuală de la bugetul UE a crescut considerabil, de la 137 de milioane de euro în 2015 la 322 de milioane de euro în 2020.

Totodată, Comisia Europeană a acordat „noii” agenții undă verde să recruteze 1 000 de persoane până în 2020. Noile norme, care au intrat în vigoare în decembrie 2019, sunt prevăzute să consolideze și mai mult competențele agenției. Tot aceste norme propun o majorare a bugetului la 11 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 – în principal pentru a constitui corpul permanent de 10 000 de polițiști de frontieră din statele membre și pentru a achiziționa noi echipamente — și o creștere a efectivului de personal propriu la 3 000 de angajați în următorii câțiva ani.

„Frontex joacă un rol central în asigurarea unei gestionări integrate a frontierelor externe ale UE și a devenit un actor important în gestionarea migrației pe scena europeană”, a declarat Leo Brincat, membrul Curții responsabil de acest audit. „Prin auditul pe care îl desfășurăm, urmărim să verificăm dacă această agenție își îndeplinește sarcinile în mod eficace.”, a mai spus acesta.

Astfel, Curtea va examina dacă activitățile principale ale Frontex sprijină în mod eficace gestionarea integrată a frontierelor UE, în special: dacă monitorizarea situației pe care o asigură la frontierele externe ale UE îi permite să aibă reacții rapide și bine direcționate în cazul incidentelor la frontieră; dacă analizele riscurilor și evaluările vulnerabilității pe care le realizează cu privire la capacitățile statelor membre de a-și gestiona frontierele sunt instrumente utile pentru protejarea frontierelor UE; sau dacă răspunsul său operativ contribuie la dezvoltarea unei gestionări integrate a frontierelor UE.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac solicită din nou acțiuni ferme ale UE împotriva regimului Lukașenko: Este datoria Europei civilizate și democratice

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Este datoria Europei civilizate și democratice să respingă și să condamne cu fermitate violarea drepturilor omului, arestările masive nejustificate și utilizarea forței fizice împotriva protestatarilor din Belarus, a afirmat eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE).

“Nu mai încape îndoială că manevrele dictatoriale ale lui Lukașenko – ultimul tiran al Europei, fost șef de colhoz – de a rămâne la putere nu vor stăvili. Putin în este exemplu într-ale propagandei, dictaturii și manipulării. De 26 de ani, Lukașenko continuă să încalce drepturile fundamentale ale propriilor cetățeni prin represiuni masive asupra libertății de exprimare și a presei, a libertății de întrunire și de asociere politică”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

“Campania electorală neechitabilă în timpul căreia mai mulți opozanți au fost arestați nejustificat, rezultatul falsificat al scrutinului de duminică și actele de violență disproporționate ale KGB-ului împotriva zecilor de mii de cetățeni care protestează pentru democrație sunt dovezi clare că Belarus se află sub tiranie. Încă din 9 iulie, am atras atenția, în plenul Parlamentului European, asupra situației în care se află populația din Belarus. Am solicitat încă de atunci acțiuni ferme ale Uniunii Europene împotriva acestui regim. Aceste nedreptăți trebuie să înceteze, deținuții trebuie eliberați, iar populația din Belarus trebuie susținută în lupta sa pentru democrație”, a mai spus el.

Uniunea Europeană a denunţat marţi alegeri prezidenţiale ”nici libere, nici echitabile” în Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe și cu revizuirea relațiilor UE cu Belarus, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Continue Reading

U.E.

Comisia Europeană lansează noua versiune a SELFIE, instrument care ajută școlile cu utilizarea tehnologiilor digitale pentru predare și învățare

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat miercuri, 12 august, o nouă versiune a SELFIE: instrumentul de auto-reflecție care ajută școlile să profite la maxim de tehnologiile digitale pentru predare și învățare, potrivit unui comunicat. 

Pe măsură ce școlile încep să se redeschidă în Europa, SELFIE a fost actualizat pentru a le ajuta să reflecte asupra modului în care pot face față învățării la distanță în timpul pandemiei coronavirusului și pentru a planifica anul școlar următor pe baza nevoilor elevilor și profesorilor.

Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, responsabilă pentru Centrul Comun de Cercetare, a declarat:

„Pandemia coronavirusului a provocat cea mai mare perturbare a educației din istoria recentă a Europei, majoritatea predării și învățării mutându-se online. Pentru mulți educatori și studenți, aceasta a fost prima dată când au folosit pe deplin tehnologiile digitale în acest fel. Instrumentul SELFIE actualizat va ajuta școlile să reflecte asupra acțiunilor pe care le pot întreprinde pentru a profita la maximum de aceste tehnologii și pentru a maximiza oportunitățile de învățare pentru copiii.”

SELFIE (Auto-reflecție asupra Învățării Eficiente prin Promovarea utilizării Tehnologiilor Educaționale Inovatoare) este un instrument gratuit, ușor de utilizat și personalizabil. Orice școală interesată se poate înscrie pe platformă și poate rula SELFIE.

Instrumentul colectează puncte de vedere anonime ale elevilor, profesorilor și directorilor de școală pentru a produce o imagine a punctelor tari și a punctelor slabe în utilizarea tehnologiilor digitale pentru învățare.

De la lansarea sa în 2018, peste 7.000 de școli și aproape 700.000 de utilizatori din 57 de țări au beneficiat de SELFIE. Este disponibil în 31 de limbi, inclusiv în toate cele 24 de limbi ale UE.

Continue Reading

U.E.

Josep Borrell convoacă de urgență o reuniune virtuală a miniștrilor de externe din UE pentru a discuta despre Belarus, Liban și Turcia

Published

on

© European Union, 2020

Șeful diplomației din Uniunea Europeană, Josep Borrell, a convocat de urgență vinerea aceasta o videconferință a miniștrilor de externe din statele membre pentru a discuta despre tulburările din Belarus, iscate după alegerile prezidențiale de duminică, criticate pentru lipsa de transparență și existența unor fraude electorale masive care i-ar fi adus liderului de la Minsk, Aleksandr Lukashenko, al șaselea mandat prezidențial.

Într-o postare pe Twitter, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate anunță convocarea reuniunii virtuale care mai are pe agenda discuțiilor de pe 14 august situația din Liban și Mediterana de Est, unde tensiunile sunt exacerbate de acțiunile Turciei de forare în căutarea de gaze naturale în ape teritoriale disputate cu Grecia. 

 

Acest anunț survine la o zi distanță de apelul făcut de cinci state membre pentru o reuniune de urgență a miniștrilor de externe din UE. Grecia a dorit discutarea relațiilor cu Turcia, în timp ce Polonia, Letonia, Estonia și Finlanda au solicitat analizarea crizei politice din Belarus. 

Citiți și Statele UE amenință Belarusul cu sancțiuni și cu revizuirea relațiilor: Alegerile prezidențiale nu au fost nici libere, nici echitabile

O reuniune prin videoconferinţă nu permite luarea de decizii, dar miniştrii pot da undă verde unor grupuri de lucru să înceapă pregătirea de ‘concluzii’ adoptate prin procedură scrisă, a indicat o sursă europeană, citată de Agerpres.  „Aceasta poate accelera procesul pentru adoptarea de acţiuni concrete”, a explicat sursa.

Totuși, sefii diplomaţiilor din UE urmează să se reunească în persoană în zilele de 27-28 august la Berlin pentru a pregăti decizii în perspectiva summitului UE programat la 24 şi 25 septembrie la Bruxelles.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending