Connect with us

COMISIA EUROPEANA

„Dacă nu ceri, nu vei primi”: Von der Leyen continuă eforturile pentru asigurarea echilibrului de gen în Comisia Europeană

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat frustrarea miercuri, după ce capitalele europene au subminat eforturile sale de a asigura un echilibru de gen în viitorul Colegiu al Comisarilor Europeni, care va conduce activitatea executivului UE în următorii cinci ani, relatează Euronews.

Într-o scrisoare adresată șefilor de stat și guvern în iulie, von der Leyen a cerut explicit fiecărei țări să nominalizeze doi candidați – un bărbat și o femeie – pentru rolul de comisar european. Cu toate acestea, doar Bulgaria a respectat solicitarea, care nu avea forță legală.

Von der Leyen a purtat negocieri cu mai multe state membre mici, solicitând înlocuirea candidaților bărbați cu femei. În acest moment, lista candidaților pentru viitoarea echipă a Comisiei include nouă femei și 17 bărbați.

„De-a lungul vieții mele politice m-am luptat pentru ca femeile să aibă acces la poziții de decizie și de conducere”, a declarat von der Leyen la Bruxelles. „Experiența mea este că, dacă nu ceri acest lucru, nu îl obții. Nu vine natural. De aceea am trimis scrisoarea.”

Von der Leyen a denunțat lipsa candidatelor femei, menționând că doar patru țări – Spania, Suedia, Finlanda și Croația – au propus inițial femei. De asemenea, Kaja Kallas, fostul prim-ministru al Estoniei, a fost nominalizată pentru rolul de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe în iunie.

„Dacă nu aș fi trimis acea scrisoare, cum ar fi arătat situația? Propunerile inițiale, cu excepția Înaltului Reprezentant și a mea, ca Președintă, ar fi fost patru femei și 21 de bărbați din 25 de state membre”, a subliniat von der Leyen. „Fără acea scrisoare și fără acea discuție, acesta ar fi fost Colegiul viitor.”

Von der Leyen a sugerat că eforturile sale au fost esențiale pentru nominalizările din Belgia, Portugalia, Bulgaria și România, care și-a înlocuit recent candidatul bărbat cu europarlamentara Roxana Mînzatu. Diplomatic, von der Leyen încearcă să convingă și alte state mici, precum Slovenia și Malta, să-și retragă nominalizările masculine în favoarea unor femei.

Deși Slovenia a refuzat să-și retragă candidatul, Tomaž Vesel, și nici candidatul Maltei, Glenn Micallef, nu are experiență guvernamentală, von der Leyen a subliniat că competența și experiența relevantă sunt criteriile principale pentru a se alătura echipei sale.

„Primul criteriu este competența”, a explicat von der Leyen. „Comisia are nevoie de competență, iar aceasta înseamnă experiență politică de rang înalt, experiență executivă – de exemplu, foști prim-miniștri, miniștri sau diplomați de rang înalt.”

Von der Leyen a recunoscut că în unele cazuri candidații bărbați erau mai competenți decât alternativele feminine, dar a adăugat că există și situații în care se întâmplă invers. Confirmarea finală a echipei și distribuția portofoliilor este așteptată săptămâna viitoare, iar toți candidații vor trebui să treacă prin audieri în comisiile Parlamentului European înainte de a-și prelua rolurile oficiale.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat marți, 10 septembrie, un apel pentru înființarea unor fabrici de inteligență artificială (IA) cu scopul de a consolida rolul de lider al Europei în domeniul IA de încredere. Fabricile de IA vor fi create în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță (HPC) de clasă mondială ale UE și vor fi puse la dispoziția unei game largi de utilizatori europeni, cum ar fi start-up-urile, industria și cercetătorii.

„Europa este deja un pionier în ceea ce privește legislația UE privind IA, asigurând că inteligența artificială este mai sigură și mai de încredere. La începutul anului, ne-am respectat promisiunea de a facilita accesul la supercalculatoarele noastre start-up-urilor europene din domeniul IA. Astăzi, Europa trebuie să devină și un lider global în inovația din domeniul IA. Fabricile de IA vor contribui la consolidarea poziției noastre în fruntea acestei tehnologii transformatoare”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Fabricile de IA vor reuni elementele esențiale pentru succesul IA: puterea de calcul, datele și talentul. Acestea vor sprijini dezvoltatorii de IA în formarea modelelor lor mari de IA generativă, folosind supercalculatoarele EuroHPC și oferind acces la date, servicii informatice și servicii de stocare. Fabricile vor fi conectate în toată Europa, oferind un cadru european unic de colaborare în domeniul IA.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Comisia Europeană a solicitat amânarea cu o săptămână a prezentării structurii și portofoliilor viitorului executiv european la nivelul Conferinței Președinților din Parlamentul European, a anunțat marți purtătoarea de cuvânt al Parlamentului European, Delphine Colard.

La solicitarea Comisiei Europene, prezentarea de către președintele von der leyen a structurii și portofoliilor CE către liderii PE va avea loc pe 17 septembrie, la ora 9:00 CEST (n.r. – ora 10, ora României), la Strasbourg“, a transmis Colard, pe rețeaua de socializare X.

Purtătoarea de cuvânt a PE a subliniat că Parlamentul este pregătit să deschidă procesul audierilor de confirmare a candidaților nominalizați pentru portofoliile de comisari europeni.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urma să prezinte miercuri, 11 septembrie, Parlamentului European repartizarea portofoliilor în viitorul executiv european.

Amânarea intervine deoarece Parlamentul Sloveniei trebuie să își prezinte opinia privind candidatul propus de Slovenia pentru funcția de comisar european, iar Guvernul Sloveniei a informat Comisia Europeană ca va avea opinia Parlamentului Sloveniei la finalul acestei săptămâni.

Slovenia a nominalizat-o pe Marta Kos ca următorul său comisar european după ce candidatul anterior și-a retras candidatura în contextul în care Ursula von der Leyen își dorește mai multe femei în Colegiul Comisiei Europene.

În prezent, din totalul de 26 de candidați, 10 sunt femei, iar Marta Kos va fi cea de-a 11. Între acestea se numără și propunerea din partea României, Roxana Mînzatu, fost ministru al fondurilor europene.

Fiecare dintre cele 27 de țări membre nominalizează un comisar, cu excepția Germaniei, deoarece von der Leyen însăși este comisarul lor și a fost aprobată de Parlamentul European în iulie, și a Estoniei, unde Kaja Kallas a fost numită de șefii de stat și de guvern drept următorul Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, care, conform tratatelor, deține și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Citiți și Cum ar putea arăta viitoarea Comisie Europeană și cine sunt comisarii nominalizați de statele membre

Odată ce preşedinta Comisiei îşi va face publică lista de comisari, aceştia vor fi examinaţi de comisiile Parlamentului European în audieri menite să le testeze cunoştinţele şi priorităţile în viitoarea legislatură, urmând de asemenea să le studieze CV-urile şi să le evalueze meritele care-i recomandă pentru postul de comisar european, inclusiv angajamentul lor faţă de politicile şi abordările Bruxellesului, precum şi eventualele incompatibilităţi. Au existat în trecut cazuri în care în urma acestor audieri cei propuşi pentru posturi de comisar european au fost înlocuiţi.

După încheierea procesului de audiere, Parlamentul European se va pronunţa prin vot pentru a aproba Comisia Europeană în ansamblu. Aceasta ar urma să-şi intre în atribuţii în jurul datei de 1 decembrie.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE furnizează un milion de manuale elevilor ucraineni pentru noul an școlar

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Un prim lot de un milion de manuale de informatică și arte imprimate de UE pentru elevii ucraineni a plecat luni înspre autoritățile ucrainene, a anunțat Comisia Europeană.

Aceste cărți nou tipărite, în limba ucraineană, vor ridica la 1,5 milioane numărul total de manuale livrate Ucrainei de la începutul războiului. În timp ce elevii și profesorii din întreaga UE încep un nou an școlar, Comisia depune eforturi pentru a se asigura că elevii ucraineni își pot continua educația, în ciuda atacurilor nediscriminatorii cu drone și rachete ale agresorului rus.

Această acțiune specifică de sprijinire a educației în Ucraina merge mână în mână cu sprijinirea și integrarea copiilor ucraineni refugiați în școlile din UE.

Livrarea acestor manuale este rezultatul cooperării dintre mai multe state membre ale UE. Fișierele care urmau să fie tipărite au fost finalizate în Țările de Jos, hârtia pentru cărți a fost livrată din Germania în Polonia, unde produsul final a fost tipărit și expediat peste graniță în Ucraina, în cooperare cu autoritățile ucrainene.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.18 mins ago

Tusk califică drept “inacceptabilă” decizia Germaniei de a înăspri controalele la frontieră: “O suspendare de facto a Acordului Schengen pe scară largă”

SUA24 mins ago

Lupta pentru mintea și inima americanilor. Care au fost temele dominante din dezbaterea Harris-Trump și cât de mult a contat limbajul nonverbal în netezirea drumului spre fotoliul prezidențial

POLITICĂ35 mins ago

Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România

POLITICĂ55 mins ago

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”

ROMÂNIA2 hours ago

23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 hours ago

Raportul ”Education at a Glance 2024”. Cheltuielile României în educație sunt sub media OCDE, țara noastră are un deficit de cadre didactice și un procent peste medie privind adulții fără studii liceale

POLITICĂ3 hours ago

Marcel Ciolacu, reacție la raportul Draghi. Premierul afirmă că portofoliul muncii, protecției sociale și locuințelor preluat de România va fi printre cele mai importante din Comisia Europeană

MAREA BRITANIE4 hours ago

SUA și Marea Britanie vor trage Iranul la răspundere pentru livrarea de rachete balistice Rusiei. SUA se pregătesc să autorizeze folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune

EDITORIALE4 hours ago

Iulian Chifu: Strategia Rusiei la Chișinău

NATO4 hours ago

Consultări militare România-SUA la sediul MApN: Asistența pentru securitate acordată Republicii Moldova, pe agendă

NATO20 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

ROMÂNIA22 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

U.E.2 days ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA2 days ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ6 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA6 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.7 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

Trending