Connect with us

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș a discutat cu Ursula von der Leyen despre criza din România: PNRR este în linie dreaptă și va fi aprobat în curând

Published

on

© Dacian Cioloș/ Facebook

Planul Național de Redresare și Reziliență al României este în linie dreaptă și va fi aprobat în curând, a anunțat luni Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe și co-președintele USR PLUS, după o întrevedere pe care a avut-o, la Strasbourg, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cioloș s-a întâlnit cu von der Leyen pentru a discuta despre marile teme de pe agenda europeană înainte de discursul despre Starea Uniunii, pe care șefa executivului european îl va susține miercuri.

Potrivit liderului Renew Europe, care i-a prezentat președintei Comisiei Europene Declarația de la Paris adoptată săptămâna trecută de grupul politic pe care îl conduce, aceste teme vizează domeniul sănătății, statului de drept și apărarea europeană.

Astfel, Cioloș a evocat “necesitatea ca Uniunea Europeană să facă în continuare eforturi pentru a ajuta și alte state să imunizeze populația împotriva SARS-CoV-2, nevoia de coordonare mai bună a apărării europene având în vedere ce s-a întâmplat în Afganistan și despre cum cetățenii din toate statele membre pot să contribuie mai bine la schimbările pe care ni le dorim în UE prin Conferința privind Viitorul Europei”.

Dacian Cioloș a subliniat, într-o postare separată pe Facebook, că “în ceea ce privește România”, a asigurat-o pe președinta Comisiei “că USR PLUS rămâne consecvent în apărarea reformelor promise și decise la nivelul coaliției de guvernare și că sperăm să găsim formula să le ducem mai departe cu aceeași coaliție, dar mai deciși”.

De asemenea, m-am bucurat să aud că PNRR este în linie dreaptă și va fi aprobat în curând, pentru că multe dintre reforme sunt finanțate prin acest instrument“, a arătat el.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a intrat marți, 7 septembrie, pe circuitul de avizare al Comisiei Europene, de unde se vor aloca 29,2 miliarde de euro pentru “sute de investiții și reforme în următorii ani”, după cum a anunțat ministrul demisionar al investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, la acel moment.

Interimatul la acest minister a fost preluat de premierul Florin Cîțu.

România așteaptă aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență până la finalul lunii septembrie din partea Comisiei Europene și Consiliului Uniunii Europene, după cum a anunțat în trecut premierul Florin Cîțu.

Bucureștiul are la dispoziție 29,2 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, dintre care 14,2 miliarde de euro granturi și 14,9 miliarde de euro împrumuturi, care vor fi contractate la o dobândă extrem de avantajoasă bazată pe rating-ul de creditare al Comisiei Europene. Finanțările trebuie contractate până la 31 decembrie 2023, iar proiectele trebuie implementate până la 31 decembrie 2026. De asemenea, după aprobarea din partea Comisiei Europene și a Consiliului Uniunii Europene, România ar trebui să primească o pre-finanțare de 13% din totalul fondurilor pentru a demara proiecte.

România a transmis Planul Național de Redresare și Reziliență către Comisia Europeană la data de 31 mai și l-a publicat la 2 iunie.

Potrivit documentului publicat de Guvern, trei sectoare importante ar urma să fie finanțate prin PNRR: transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro. De asemenea, planul României, asemenea tuturor celorlalte PNRR-uri, trebuie să respecte criteriul de alocare a minim 37% din PNRR către tranziția verde (aproximativ 10,8 miliarde de euro) și a minim 20% pentru digitalizare (aproximativ 5,84 miliarde de euro).

PNRR al României este structurat pe 15 componente care acoperă toţi cei 6 piloni prevăzuţi prin Regulamentul 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului.

Pentru pilonul Tranziţia verde (15,9 miliarde de euro), acestea sunt: Sistemul de management al apei; Împădurim România şi protejăm biodiversitatea; Managementul deşeurilor; Transport sustenabil; Fondul pentru Valul renovării; Energie.

Pilonul transformare digitală (1,89 miliarde de euro) are o singură componentă, respectiv Cloud guvernamental şi sisteme publice digitale, iar cel privind Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii două componente, şi anume Reforme fiscale şi reforma sistemului de pensii şi Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare.

Componentele pilonului Coeziune socială şi teritorială (2,3 miliarde de euro) sunt Fondul local pentru tranziţie verde şi digitală şi Turism şi cultură, iar cele ale pilonului sănătate, precum şi rezilienţă economică, socială şi instituţională sunt: sănătate; reforme sociale; reforma sectorului public, creşterea eficienţei justiţiei şi întărirea capacităţii partenerilor sociali.

Pilonul consacrat sănătății, rezilienței economice, sociale și instituționale va avea alocate 2,8 miliarde de euro.

Pilonul “Politici pentru noua generaţie” (3,6 miliarde de euro) are o singură componentă, respectiv România Educată.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dacian Cioloș

SOTEU 2023 | Eurodeputatul Dacian Cioloș cere Consiliului UE să dea undă verde aderării României la Schengen pentru a salva credibilitatea UE: Comportamentul abuziv al Austriei nu poate continua. E de ajuns

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Dacian Cioloș și-a exprimat indignarea față de blocarea intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen și a salutat prioritatea anunțată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul privind Starea Uniunii de a extinde acesta spațiu de liberă circulație la cele două țări.

”Am ascultat cu atenție prezentarea Stării Uniunii și sunt de acord cu multe dintre priorități, dar haideți să nu ne facem că nu vedem elefantul din cameră. Blocarea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria încălcând tratatele nu e un subiect secundar”, a menționat europarlamentarul.

Acesta a completat că nu vede ”cum putem avansa împreună pe aceste priorități, câtă vreme Consiliul are o datorie față de 27 de milioane de cetățeni ai UE, români și bulgari, cărora li se refuză un drept prevăzut de tratat”.

” omportamentul abuziv și sfidător al Guvernului Austriei nu poate continua. E de ajuns. Enough is enough! Doamnă președintă, doamnă reprezentat a Consiliului, Comisia și-a făcut treaba și vă mulțumesc pentru asta. Parlamentul European și-a făcut treaba și mulțumesc colegilor. Acum e rândul Consiliului care are datoria să rezolve această problemă care sapă credibilitatea UE”, a fost solicitarea lansată de Cioloș reprezentantei președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

În încheiere, acesta a spus că ”nu putem avea pretenția să construim o UE mai puternică câtă vreme nu suntem capabili să rezolvăm probleme aparent simple, dar cu un impact profund și direct în viața unor cetățeni, în acest caz, români și bulgari”.

România și Bulgaria au dovedit că fac parte din spațiul Schengen și trebuie să adere la zona de liberă circulație “fără nicio altă amânare”, a cerut miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Aceasta a susținut miercuri ultimul său discurs privind starea Uniunii Europene înainte de alegerile europene.

Cu nouă luni înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European ce vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024, președinta Ursula von der Leyen a prezentat prioritățile Comisiei până la sfârșitul mandatului său. Printre temele evidențiate de aceasta s-au aflat: o Uniune Europeană mai puternică și mai rezilientă, sprijinul continuu al UE pentru Ucraina în războiul împotriva agresiunii Rusiei, securitatea și independența energetică a UE, dubla tranziție verde și digitală a UE, precum și protejarea valorilor fundamentale ale UE.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Europarlamentarii USR, scrisoare către Ursula von der Leyen și Charles Michel: UE trebuie să ofere asistență R. Moldova pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina

Published

on

© USR PLUS

Europarlamentarii USR au cerut joi președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintelui Consiliului European, Charles Michel ca Uniunea Europeană să ofere asistență Republicii Moldova pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina.

„Indemnizațiile și ajutorul în realocarea refugiaților sunt doar o parte din modalitățile prin care putem ajuta”, a scris Dacian Cioloș, pe Twitter.

„Scriem despre ajutorul urgent pe care UE trebuie să îl ofere Republicii Moldova – una dintre țările care se află în prima linie atunci când vine vorba de primirea refugiaților din Ucraina. În pofida riscurilor considerabile pe care le implică poziționarea de partea Ucrainei în situația geopolitică în care se află și fără a uita că în regiunea separatistă din Transnistria sunt staționate trupe rusești, Republica Moldova s-a dovedit a fi capabilă de o solidaritate regională impresionantă și de aliniere la politica externă și valorile UE, precum și de răspunsuri rapide la consecințele umanitare ale războiului din Ucraina”, se arată în scrisoarea formulată de către Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Alin Mituța, Dragoș Pîslaru, Nicolae Ștefănuță, Ramona Strugariu și  Vlad Gheorghe.

Reamintim că Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat miercuri, la Chișinău, alături de președinta Maia Sandu și de comisarul european pentru vecinătate, Olivér Várhelyi, că Uniunea Europeană va sprijini Republica Moldova în consolidarea securității cibernetice. 

Citiți și: Președinta Maia Sandu: Moldovenii au demonstrat de multe ori că merită o perspectivă europeană clară și un viitor în familia statelor europene

Continue Reading

Alin Mituța

Europarlamentarii USR cer Comisiei Europene activarea unui plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaz în UE în cazul escaladării conflictului Rusia – Ucraina

Published

on

© USR

Delegația USR în Parlamentul European a trimis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care cere activarea unui plan de urgență UE cu măsuri coordonate de prevenire și răspuns în cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană care poate duce la întreruperea aprovizionării cu gaze în întreaga Uniune, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Suntem profund îngrijorați de gradul ridicat de instabilitate actual al pieței europene de gaze și de dependența ridicată de aprovizionarea cu gaze rusești. UE se confruntă cu o creștere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a prețului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând țările din Europa de Est și de Sud-Est mai vulnerabile la potențialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este amenințată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze, inclusiv cea mai recentă din Rusia către Europa de Vest, prin conducta Yamal-Europa, ridică semnale de alarmă îngrijorătoare”, a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar USR.

În scrisoarea comună transmisă Comisiei, delegația celor opt eurodeputați USR explică faptul că sprijină Comisia Europeană în eforturile sale de a identifica surse suplimentare de furnizori de gaze și îndeamnă oficialii UE să continue să lucreze la dezvoltarea unei rețele diversificate și pe deplin funcționale de furnizori de gaze, pentru a reduce dependența europeană de importurile rusești de energie și pentru a asigura autonomia strategică a Uniunii.

De asemenea, delegația USR în Parlamentul European cere Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE și stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuția. Reducerea dependenței de importurile rusești de energie va asigura autonomia strategică a UE.

Recent, președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au adoptat o declarație comună în cadrul căreia au afirmat că lucrează la un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina.

“Intenționăm să lucrăm împreună, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL pentru securitatea aprovizionării și planificarea situațiilor de urgență”, au transmis Biden și von der Leyen.

Șefa executivului european a anunțat chiar luni că UE discută cu SUA și alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze, pe fondul îngrijorărilor privind aprovizionarea din Rusia.

De asemenea, constatând că Rusia, prin intermediul Gazprom, folosește livrările de gaze ca mijloc de exercitare a presiunii politice, autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au decis să examineze livrările de energie ale acestei companii.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
PARLAMENTUL EUROPEAN5 minutes ago

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară (16-19 iunie). Progresele R. Moldova în vederea aderării la UE, evaluate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI31 minutes ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei

ROMÂNIA43 minutes ago

Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene

ROMÂNIA17 hours ago

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

ENERGIE17 hours ago

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

ROMÂNIA17 hours ago

Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE

CONSILIUL UE18 hours ago

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

NATO18 hours ago

Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare

ROMÂNIA18 hours ago

ICI București a participat la Summitul Primăriilor 2025, dedicat inovației și bunei guvernanțe în administrația publică locală

U.E.19 hours ago

IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA1 week ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.2 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.3 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

EDUCAȚIE4 weeks ago

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional

Trending