Connect with us

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș acuză Polonia de represiuni împotriva comunității LGBTI: Este o reminiscență a atacurilor asupra minorităților care au loc în Rusia

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Liderul Renew Europe Dacian Cioloș a acuzat sâmbătă, într-o postare pe Twitter, autoritățile din Polonia de represiune împotriva comunității LGBTI și a comparat această politică cu atacurile la adresa minorităților care se desfășoară în Rusia.

“Este inacceptabil ca în anul 2020, populația LGBTI să se teamă din nou de persecuții în Polonia. Atacarea activiștilor LGBTI este o reminiscență a atacurilor asupra minorităților care au loc în Rusia”, a scris Cioloș, făcând trimitere la poziția grupului politic pe care îl conduce în Parlamentul European.

“Cetățenii polonezi sunt cetățeni UE, iar Renew Europe va acționa neîncetat în apărarea drepturilor lor fundamentale”, a completat președintele Renew Europe.

Mii de persoane au protestat sâmbătă în toată Polonia în semn de solidaritate cu comunitatea LGBT, precum şi împotriva brutalităţii poliţiei, după arestarea unei activiste a acestei minorităţi la Varşovia şi reţinerea a 48 de protestatari care au încercat să se opună acestei arestări, transmite AFP.

Cea mai mare demonstraţie a avut loc în centrul Varşoviei, unde s-au adunat câteva mii de persoane, dintre care mai mulţi purtau steaguri sau umbrele în culorile curcubeului.

Doar 29% din polonezi susţin căsătoria homosexuală, potrivit unui sondaj realizat de institutul CBOS în 2019.

În timpul campaniei electorale pentru scrutinul prezidenţial din iulie, conservatorii aflaţi la guvernare în Polonia, o ţară profund catolică, au folosit pe scară largă retorica anti-LGBT provocând proteste din partea instituţiilor internaţionale.

Preşedintele conservator Andrzej Duda, care a fost reales, a comparat “ideologia LGBT” cu “neo-bolşevismul”. La depunerea jurământului de către acesta joi în parlament, parlamentarii de stânga au purtat culorile steagului curcubeu, devenit o emblemă anti-guvernamentală în Polonia, în special în ultimele luni.

De altfel, Comisia Europeană a refuzat recent să acorde fonduri europene din cadrul unui program european care stimulează înfrățirile între orașe unui număr de șase localități poloneze care au adoptat rezoluții anti-LGBT.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș cere guvernului Orban să delege procurorii care vor investiga fraudele cu fonduri UE în cadrul Parchetului condus de Laura Codruța Kövesi

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Dacian Cioloș, co-președintele USR PLUS și liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a cerut miercuri Guvernului Orban să-și clarifice poziția cu privire la solicitarea Parchetului European ca România să delege un număr cuprins între 20-30 de procurori care să investigheze fraudele cu fonduri europene. solicitare respinsă parțial de Ministerul Justiției, care a anunțat că acceptă să delege 10 procurori.

Recentul raport OLAF demonstrează că România este țara cu cel mai mare număr de investigații OLAF, ca atare solicitarea Parchetului European este una întemeiată. Nu înțeleg reticența ministrului Predoiu cu privire la numărul de procurori solicitat de către Parchetul European pentru a investiga fraudele cu fonduri europene“, a spus Cioloș, care a avut și o întâlnire cu ministrul justiției Cătălin Predoiu în luna iunie pentru a vedea stadiul în care se află proiectele anunțate de Guvernul PNL în domeniul justiției, statului de drept și combaterii corupției.

Riscăm să fim singurul stat european care nu alocă numărul de procurori solicitat de către EPPO, iar acest lucru nu ne face cinste, mai ales atunci când vine vorba de lupta anticorupție din țara noastră“, a punctat Cioloș, având în vedere că Parchetul European este prima instituție europeană condusă condus de un român, Laura Codruța Kövesi.

Mai mult, Dacian Cioloș i-a recomandat săptămâna trecută ministrului Justiției să trimită urgent numărul de procurori solicitat de procurorul european Laura Codruța Kövesi, în contextul în care România se clasează pe locul al doilea în UE la posibile fraude cu fonduri europene, conform raportului OLAF pentru anul 2019.

Predoiu și Kövesi au purtat o discuție în luna iulie privind numărul procurilor delegați de România la Parchetul European.

Parchetul European este programat să devină operațional la finalul anului 2020.

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR). În acest scop, EPPO va desfășura investigații, va efectua acte de urmărire penală și va exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.

În 2019, Laura Codruţa Kövesi a fost numită de către Consiliu și Parlamentul European prima procuroare-șefă europeană.

În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania).

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european, i-a transmis liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care și-a susținut miercuri, primul discurs despre Starea Uniunii Europene, în fața Parlamentului European, reunit la Bruxelles din cauza măsurilor sanitare impuse de criza pandemiei de coronavirus. 

„V-ați luat astăzi multe angajamente, ceea ce este cea mai bună atitudine. Dar acum așteptările oamenilor sunt acum spre rezultate. După un an de mandat, după mai mult de șase luni de situație de criză, foarte mulți oameni așteaptă acum rezultate, să veniți cu propuneri legislative. Dar, mai întâi de toate, pentru a avea credibilitatea pentru toate aceste proiecte și pentru toate aceste fonduri angajate în numele europenilor și al UE, cred că trebuie să insist asupra a două aspecte și dumneavoastră cred că ați menționat în intervenție. În primul rând, să avem o legătură clară între resurse și valori. Este un element important pentru o adevărată Uniune Europeană. În al doilea rând, trebuie să consolidăm resursele proprii pentru că este singura cale de a construi un proiect european”, i-a spus liderul Renew Europe șefei Executivului European. 

„Deci, așteptăm rezultate clare din partea dumneavoastră. Eu sper că și Comisia va fi alături de Parlament tocmai pentru a lupta și a obține aceste rezultate. Iată primi pași pentru a reconstrui proiectul european: mai întâi ne trebuie o viziune pe care o avem, iar a doua etapă este să trecem la implementare și la obținere de rezultate. Și în acest sens va trebui să conlucrăm”, a subliniat Dacian Cioloș. 

Citiți și SOTEU 2020. Dacian Cioloș: Să construim o Europă care nu se clatină în fața unui prim-ministru britanic, a unui lider turc și a unui Putin dornic să semene discordie

În discursul său, Ursula von der Leyen a declarat intenția Comisiei Europene de a sprijini solicitările Parlamentului European privind creșterea finanțărilor la bugetul multianul pentru perioada 2021-2027, după ce liderii din statele membre au hotărât, la summitul european din iulie, tăieri importante pentru anumite politici și programe europene care ar îngreuna atingerea obiectivelor de redresare și creștere a rezilienței economice și sociale a UE post-pandemie. 

Continue Reading

Dacian Cioloș

SOTEU 2020. Dacian Cioloș: Să construim o Europă care nu se clatină în fața unui prim-ministru britanic, a unui lider turc și a unui Putin dornic să semene discordie

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

În Uniunea Europeană a început construcția unei Europe cetățenești în adevăratul sens al cuvântului, iar proiectul naționalist a rămas fără obiect, a afirmat miercuri liderul grupului Renew Europe Dacian Cioloș, în plenul Parlamentului European, în cursul unei dezbateri cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen după primul său discurs privind Starea Uniunii.

“Europa a făcut progrese considerabile în ultimele luni. Fără îndoială: planul de relansare este un pas istoric înainte. Întruchipează forța Uniunii și capacitatea noastră de a depăși crizele împreună.  Când suntem solidari și uniți, putem depăși insurmontabilul. Pentru Renew Europe este o bucurie pentru că ne exprimăm acest crez cu hotărâre de luni de zile și mai ales atunci când uniunea noastră era atacată pentru lipsă de unitate. Am început să construim o Europă cetățenească în adevăratul sens al cuvântului. S-a mai auzit vocea naționaliștilor sau anti-europenilor în ultimele săptămâni? S-au încurcat în propriile argumente care denigrau proiectul european și azi nu au nimic de spus. Așa că atacă scandalos comunitatea LGBT, libertatea de mișcare  pentru a crea o perdea de fum. Vor să ascundă faptul că au nevoie de acest plan de relansare la fel ca toți ceilalți europeni, pentru că și ei au nevoie de Europa. Evident că nu o vor recunoaște niciodată, dar azi e clar că proiectul naționalist a rămas fără obiect”, a spus Cioloș, în intervenția sa.

 

Liderul celui de-al treilea grup politic din Parlamentul European, a parafrazat-o pe Ursula von der Leyen, care a afirmat că “acum este momentul Europei”, și a spus că este “momentul să fim clari și când vorbim despre valorile noastre, nu doar când vrem bani de la UE.

“Nu există un compromis posibil între o Europă a investițiilor și o Europă a valorilor. Europa nu este una sau cealaltă, nu poate fi decât amândouă!  Statul de drept nu este o opțiune, este un principiu cheie, inclusiv pentru dumneavoastră, doamnă președintă. Ce se va întâmpla cu încrederea oamenilor câștigată în aceste zile, dacă peste un an sau doi vom citi articole de presă care arată cum bani din planul de redresare sau din bugetul viitor se scurg în buzunarele celor care și-au găsit vocație de autocrați în Uniunea noastră? Desigur, unii vor încerca dar trebuie să ne asigurăm de azi că justiția este imparțială, liberă de corupție și vigilentă peste tot în Europa. O justiție slabă într-un singur stat membru subminează credibilitatea întregului stat de drept din Europa”, a spus Cioloș, insistând pentru ca mecanismul european privind statul de drept să coreleze acordarea fondurilor UE de respectarea valorilor fundamentale.

Președintele Renew Europe a subliniat că, deși Consiliul a dorit o mare flexibilitate în utilizarea fondurilor europene, sumele implicate sunt colosale și sunt datorii în numele cetățenilor europeni.

“Așa că e nevoie de garanții puternice pentru a preveni orice risc. Interesele financiare ale Uniunii trebuie protejate împotriva corupției și conflictelor de interese. Statul de drept nu este abstract! Și este responsabilitatea dumneavoastră să stați alături de Parlament în această luptă, la fel ca în lupta pentru resursele proprii europene pentru noul buget”, a completat el.

Cioloș s-a referit și la celelalte obiective esențiale ale UE, anume obiectivul neutralității climatice sau o lege digitală care să deschidă calea către independență în ceea ce privește procesoarele, criptarea datelor și stocarea în cloud.

“Aceste tehnologii de zi cu zi ne determină modul de viață în viitor. Ar fi iresponsabil să ne bazăm pe state din afara Uniunii. Europa are enorme resurse de creativitate și forță științifică. (…) Datoria noastră în următoarele luni este de a construi o Europă care să permită tuturor să depășească criza sanitară, să garantăm libertatea de mișcare și un trai decent prin ieșirea din criză. În același timp Europa trebuie să ajute cele mai mici și mai vulnerabile companii să investească pentru a-și reveni. Construcția unei Europe verzi și digitale trebuie să provoace încredere, nu teamă. Dar pentru asta haideți să construim fără constrângeri administrative și îngrădiri de libertăți. Să creem premisele unei tranziții pozitive către o nouă relație cu resursele naturale prin inovații digitale, sociale și economice”, a completat el.

“Să construim o Europă care nu se clatină în fața unui prim-ministru britanic care își pierde reperele, un lider turc care are o vizibilă febră naționalistă și un Putin dornic să semene discordie” a mai spus Cioloș.

Fost comisar european pentru agricultură și inițiator al unei ample campanii de dezvoltare a potențialului zonelor rurale, Dacian Cioloș a punctat că “o Europă care nu își lasă în urmă teritoriile rurale, cu o agricultură în care digitalul și ecologizarea nu sunt acolo pentru a crea birocrație, ci pentru a genera venituri pentru fermieri și bunăstare pentru consumatori”.

“Europa trebuie să fie un reper de stabilitate în fața anxietății cetățenilor și să ofere soluții în fața incertitudinilor și temerilor. Am oferit câteva răspunsuri bune în ultimele luni, dar criza nu a trecut. Nu ne putem relaxa. cetățenii noștri sunt obosiți după luni de greutăți cu care se luptă zi de zi. Mai mult ca oricând, oamenii așteaptă o Europă concretă, reactivă, prezentă acolo unde este nevoie. Iar dincolo de gestionarea crizelor, Europa nu ar trebui să se limiteze la a fi defensivă și reactivă. Vom câștiga dacă vom ști să generăm solidaritatea prin ceea ce decidem și facem”, a conchis el.

Ursula von der Leyen susține miercuri primul său discurs privind Starea Uniunii Europene în timpul celei mai grave crize din istoria UE, o alocuțiune intitulată “Construirea lumii în care vrem să trăim: O Uniune a vitalității într-o lume a fragilității” (Pe larg, despre discursul privind Starea Uniunii aici)

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending