Connect with us

RENEW EUROPE

Dacian Cioloș, despre contraperformanțele elevilor români la testele PISA: Avem nevoie de un pact pe educație. Nu mai putem continua cu o abordare fals competitivă

Published

on

© PE Multimedia Center

,,Nu mai putem continua cu o abordare fals competitivă în urma căreia tinerii ies din școală incapabili să-și asume proactiv un loc și un rost în societate”, este mesajul transmis de fostul premier Dacian Cioloș, președintele grupului Renew din Parlamentul European, după publicarea raportului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind rezultatele dezamăgitoare ale elevilor din România la testele PISA 2018, se arată într-o postare pe Facebook. 

,,Rezultate dezamăgitoare pentru sistemul românesc de educație la Testele PISA din 2018: aproape 50% dintre ei nu sunt capabili să își folosească cunoștințele învățate la școală în viața de zi cu zi. De exemplu, elevii au fost puși să compare distanța totală pe două rute alternative sau să convertească prețurile într-o monedă diferită. La asemenea teste, România are, în 2018, rezultate chiar mai slabe decât în 2012 sau în 2015”, scrie fostul premier despre câteva dintre concluziile raportului OCDE. 

Evaluarea PISA arată nivelul de pregătire a elevilor de 15 ani la disciplinele matematică, științe și citire. Potrivit documentului, rezultatele înregistrate de România sunt extrem de slabe, țara noastră ocupând locul 47 din 79 de țări analizate, în timp ce clasamentul este condus de China, Estonia și Canada. La polul opus se situează Republica Dominicană, Filipine și Spania. Mai exact, 44%  dintre elevii români nu înțeleg ce citesc, iar 47% nu reușesc să rezolve operații matematice de bază.

Comentând situația, ministrul Educației, Monica Anisie, a spus că nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm, pentru că evaluarea de la Testele PISA nu pune accent pe ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață.

În replică, Dacian Cioloș a comentat că ,,seninătatea doamnei ministru ne dă fiori”. 

,,Sistemul de educație din România nu e în stare să formeze tineri capabili să se descurce în situații concrete de viață, dar ministrul Educației ne spune să stăm liniștiți, pentru că elevii știu. În fapt, este o tragedie: elevii români învață după un curriculum care nu are legătură cu viața reală. Dincolo de resurse, de finanțarea învățământului, de baza materială precară, de numărul de copii dintr-o clasă, rezultatele de la Testele PISA țin de modul în care profesorii reușesc să-i facă pe elevi să creadă că sunt capabili să rezolve probleme din viața reală”, a explicat acesta. 

Fostul premier a mai amintit că programa școlară din România este depășită, manualele arătând, cele mai multe dintre ele, ,,mai rau decât cele din perioada comunistă”.

,,Copiii se plictisesc la ore pentru că materiile le sunt predate ca acum 30 de ani. Ne facem că nu știm toate acestea și vorbim despre reforme pe hârtie, despre educație subfinanțată, despre profesori prost plătiți. Dar niciodată nu punem degetul pe rană. Nu ne ducem la originea dezastrului. Cauzele sunt multe, însă, înainte de toate, trebuie să schimbăm filosofia de funcționare a sistemului. Trebuie să înțelegem că, dincolo de experimentele pe care le face un ministru sau altul, de promisiunile neonorate ale unui partid sau ale altuia, important este ce produce sistemul românesc de educație”, a punctat Dacian Cioloș. 

Acesta este de părere că ,,nu mai putem continua cu o abordare fals competitivă în urma căreia tinerii ies din școală incapabili să-și asume proactiv un loc și un rost în societate”.

,,Cei mai mulți dintre antreprenorii cu care am stat de vorbă în ultima vreme ne spun că trebuie să-i califice pe tineri la locul de muncă, indiferent că este vorba despre absolvenți de școală generală, de liceu sau de facultate. Da, avem nevoie de un pact adevărat pe educație. Reforma învățământului din România este o urgență. Trebuie să fie prioritatea zero a oricărui guvern responsabil, căruia îi pasă de soarta acestei țări. Iar reforma trebuie făcută împreună cu cei mai buni specialiști pe care România îi are. Din țară și din diaspora”, a mai precizat liderul Renew. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

RENEW EUROPE

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew din PE: Susținerea pentru Comisia von der Leyen nu este un cec în alb. Fiecare comisar are un rol clar în a reda dorința Europei cu ambiție și viziune

Published

on

© Dacian Cioloș/Twitter

Susținerea pentru Comisia von der Leyen nu este un cec în alb, fiecare comisar având un rol clar în a reda dorința Europei cu ambiție și viziune, a declarat Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe, din Parlamentul European, înaintea votului pentru învestirea Comisiei Ursula von der Leyen.

,,Comisia trebuie să aibă capacitatea de a motiva cetățenii și statele membre să se încreadă în proiectele europene. Trebuie să recunoaștem, niciodată Europa nu a avut o Comisie cu un asemenea nivel de ambiție pentru mediu și digital, cu o abordare promițătoare. Niciodată nu am avut o Comisie care să aplice în felul acesta egalitatea de gen, care este importantă pentru noi toți. Egalitatea înseamnă și a da posibilitatea tuturor să se exprime. Niciodată nu am avut un asemenea dialog pentru a construi o agendă politică, iar Parlamentul și-a pus amprenta pe acest program”, a subliniat liderul Renew. 

Prin urmare, a precizat Dacian Cioloș, ,,grupul nostru va susține Comisia dumneavoastră, dnă von der Leyen, însă nu va fi un cec în alb. Sper că toți cei care au făcut din mediu, egalitate, statul de drept stindardul lor își vor asuma și responsabilitatea, nu-și vor exprima doar dorințele. Pentru ca aceste programe să fie aplicate, trebuie să construim un parteneriat clar și cinstit aici în Parlament, pentru că fără încredere între noi nu vor exista rezultate și fără perspectiva rezultatelor, Renew nu va fi de acord”, a mai precizat Dacian Cioloș.

,,Vom fi foarte vigilenți cu privire la propunerile care vor fi făcute. Fiecare comisar are un rol clar în a reda dorința Europei cu ambiție și viziune. Din nord până în sud, din est până în vest, toată lumea trebuie să fie încantată de proiectul european și nu o să venim cu declarații mari și cu promisiuni frumoase, ci cu fapte care vor face Europa concretă în cotidianul cetățenilor noștri”, și-a încheiat mesajul liderul grupului Renew. 

Continue Reading

RENEW EUROPE

Delegația USR PLUS din PE militează pentru politici publice naționale și europene care să prevină și să pedepsească violența domestică

Published

on

© Alianța USR PLUS/Facebook

Delegația USR PLUS în Parlamentul European susține lupta împotriva violenței domestice și va vota, joi, o rezoluție inițiată de Renew Europe prin care eurodeputații cer celor șapte state membre care încă nu au ratificat Convenția de la Istanbul să arăte că au dorința de a preveni și combate violența împotriva femeilor. România a ratificat Convenția de la Istanbul în 2016, dar delegația USR PLUS consideră că măsurile luate până acum nu sunt suficiente, potrivit unui comunicat pe pagina de Facebook a Alianței.

,,După cum știți, sunt o franțuzoaică care a ales România și mi-au plăcut de la început românii ca oameni care nu reacționează cu violență. Am fost foarte surprinsă când am aflat primele povești despre violența împotriva femeilor. Cred că este o problemă împotriva căreia trebuie să luptăm vehement. Trebuie în primul rând să recunoaștem că avem o problemă. Trebuie să devenim conștienți ca societate și să condamnăm cu severitate, moral și legal, actele de violență domestică. Trebuie să luptăm prin educație pentru a schimba această situație care nu ne onorează ca indivizi și ca nație”, spune Clotilde Armand, europarlamentar USR PLUS.

,,În România, peste 60% dintre noi considerăm, conform UNICEF, că violența domestică este un lucru obișnuit, că face parte din cotidian. Trăim într-o țară în care violența domestică este considerată rutină. Deși România a ratificat Convenția de la Istanbul în 2016, încă suntem foarte departe de a respecta, dezvolta și implementa legislație care să prevină și să combată violența domestică. În București, potrivit statisticilor furnizate de Poliția română, din ianuarie până în august 2019 au fost emise 5096 de ordine de protecție temporare, dintre care 1850 au fost transformate în ordine de protecție definitive. În 77% dintre cazuri era vorba despre violență domestică. Avem nevoie în fiecare zi de acțiuni concrete pentru a preveni violența împotriva femeilor, pentru a proteja victimele violenței și a-i pedepsi pe vinovați. Trebuie să lucrăm și intern, și european, în mod real și coordonat, nu ipocrit și populist, precum primarul social democrat al Bucureștiului, probabil singurul primar social democrat din lume care a stopat finanțarea singurului adăpost accesibil în regim de urgență victimelor violenței domestice”, declară Ramona Strugariu, europarlamentar USR PLUS.

Violența împotriva femeilor este unul dintre cele mai răspândite fenomene de încălcare a drepturilor omului azi. O femeie din trei din Europa a experimentat violența fizică sau sexuală.

Alianța USR PLUS militează pentru politici publice naționale și europene care să prevină și să pedepsească violența domestică.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Fostul premier Dacian Cioloș a votat: Viitorul președinte trebuie să aibă un mandat mai dinamic

Published

on

Liderul grupului Renew Europe în Parlamentul European, Dacian Cioloș, a votat în Teleorman, la Sala Polivalentă din Alexandria, transmițând că viitorului președinte ar trebui să aibă un mandat ”mai dinamic”.

După vot, fostul premier a declarat că a decis să voteze în Teleorman pentru că își va deschide și un cabinet europarlamentar în această zonă.

”Nu e prima dată când vin în Teleorman și o să vin tot mai des, pentru că e o parte a României de care ar trebui să ne pese din ce în ce mai mult, pe care am lăsat-o deoparte, pentru că, din păcate, s-a dezvoltat cultura asta populară a fiefurilor în care te duci sau nu te duci și cred că trebuie să depășim lucrul acesta. Suntem cu toții cetățeni români și trebuie să ne pese unii de alții. Cred că în această zonă cei care vor conduce România în următorul mandat, și președintele, și guvernul, și parlamentarii ar trebui să se uite cu mai mare atenție la ceea ce se întâmplă aici, pentru că mi se pare important să nu mai facem doar drumuri ca să umplem conturile firmelor de partid, ci la capătul drumurilor respective să se găsească și locuri de muncă și oamenii să simtă că fac parte din aceeași Românie ca și cei de la Cluj, spre exemplu, sau cei de la Timișoara sau Sibiu”, a spus Dacian Cioloș, citat de Hotnews.ro.

De la noul președinte, Cioloș se așteaptă să aibă un mandat ”mai dinamic”.


🔴 LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2019: Prezența la vot în timp real – în țară și în străinătate. Românii din diaspora se apropie de depășirea recordului de prezență la vot în afara țării


Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la urne pentru a alege președintele țării în următorii cinci ani, funcția supremă în stat pentru care cetățenii au de optat între președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL, și fostul prim-ministru Viorica Dăncilă, candidatul PSD.

Ziua votului la turul al doilea al alegerilor prezidențiale pentru românii din țară a început duminică la ora 7:00, în timp ce în străinătate, la fel ca și în primul tur, continuă a treia zi la urne pentru românii din diaspora.Vineri au votat peste 111.000 de cetățeni, în creștere față de primul tur, iar sâmbătă prezența cumulată la vot a ajuns la peste 380.000 de români, cu peste 90.000 de voturi față de același interval de referință din primul tur al alegerilor când au votat peste 292.000 de români.

Până la ora 12:45, au votat deja 3.826.649 de cetățeni români, reprezentând 21% din totalul alegătorilor, iar în diaspora au votat peste 500.000 de cetățeni, dintre care 17.503 prin corespondență

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending