Connect with us

ROMÂNIA

Dacian Cioloș, despre poziția României într-o Europă cu mai multe viteze: Vom face parte din nucleul dur al Europei atunci când vom fi în zona euro

Published

on

România ar trebui să își asume ferm un calendar de aderare la Euro, aderarea la moneda euro fiind un pas important și pentru stabilitatea geopolitică a României, dar și dovada că Bucureștiul va deveni parte din nucleul dur al Europei în contextul dezbaterii privind Europa cu mai multe viteze, consideră fostul premier Dacian Cioloș, într-un editorial pentru Hotnews.ro.

FOTO: Guvernul României

Opinia fostului șef al guvernului survine în contextul în care România, prin vocea președintelui, dar și a guvernului,  respinge categoric o Europă cu două sau mai multe viteze sau o uniune a cercurilor concentrice.

”Nu este deloc suficient ca România să spună nu, nu vrem mai multe viteze în Europa. Această abordare autocentrică ne poate scoate automat din joc”, este de părere Cioloș, care face un apel ca România să își arate contribuția și propunerile concrete în dezbaterea privind viitorul UE.

Fostul prim-ministru își exprimă convingerea că viitorul României nu poate fi la periferia Europei și că pentru a face parte din nucleul dur al Uniunii Europene, atunci trebie să aderăm la moneda unică europeană.

Nucleul dur se va forma inevitabil în zona Euro. România ar trebui să își asume ferm un calendar de aderare la Euro. Este un angajament pe care ni l-am luat în momentul aderării și pe care l-am amânat fără nicio perspectivă. Există costuri care trebuie limitate, există riscuri care trebuie cântărite. Cu siguranță, imposibilitatea de a mai folosi rata de schimb pentru a contracara șocuri și axarea doar pe o politică a prețurilor, în contextul în care piața nu este perfect flexibilă, nu vor fi măsuri ușoare, dar 19 state membre fac deja asta, inclusiv state cu foste economii planificate sub fostul regim comunist. Există  oportunități mult mai importante, având în vedere că și zona euro se va consolida, vorbindu-se din ce în ce mai mult de crearea unui mecanism de stabilizare comun. Dar dincolo de aceasta, aderarea la euro este un pas important si pentru stabilitatea geo-politică a României. Vom face parte din nucleul dur al Europei în mod implicit atunci când vom fi în zona Euro”, a transmis Cioloș.  

Dacian Ciolos a fost premier al României (noiembrie 2015- ianuarie 2017), comisar european pentru agricultură (2010-2014) și ministru al Agriculturii (2007-2008).

Imediat după votul favorabil privind Brexit, liderii UE-27 au demarat un proces de reflecție privind viitorul UE care să coincidă cu aniversarea a 60 de ani la semnarea Tratatelor de la Roma privind înființarea Comunităților Europene. În același context, Parlamentul European a votat la mijlocul lunii februarie 3 rapoarte nelegislative privind viitorul UE din trei perspective – valorificarea potențialului Uniunii conform actualului tratat de funcționare, oportunitățile privind un nou tratat UE și întărirea zonei euro – iar președintele Comisiei Europene a prezentat o Carte Albă privind viitorul UE cu cinci scenarii de integrare, în care prezintă modul în care Europa ar putea evolua până în 2025, în funcție de modul în care alege să răspundă. Unul dintre cele mai periculoase scenarii este considerat Europa cu mai multe viteze, plan pe care Franța, Germania, Italia și Spania par dispuse să-l susțină după summitul comun de la Versailles de pe 6 martie.

Cele cinci scenarii prezentate de Jean-Claude Juncker se referă la: 1) o Europă care continuă pe același drum ca până acum; 2) o Europă care își restrânge politicile numai asupra pieței unice; 3) o Europă în care cei care doresc mai mult realizează mai mult – Europa cu mai multe viteze și cu cercuri concentrice; 4) o Europă care face mai puțin, dar mai eficient; 5) sau o Europă în care statele membre decid să pună în comun mai multe competențe, resurse și puteri decizionale în toate domeniile. 

Citiți și DOCUMENT/ Se profilează o victorie pentru România? Europa cu mai multe viteze, atenuată în Declarația de la Roma. Klaus Iohannis prezintă, la Bruxelles, contribuția României pentru viitorul UE

Totodată, la Consiliul European de săptămâna trecută, liderii UE-27 și-au expus punctele de vedere privind scenariile propuse de președintele Comisiei în Carta Albă și au agreat în mod informal asupra liniilor directoare ale declarației ce va fi adoptată la Roma, document asupra căruia și România, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, și-a transmis contribuția.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ministrul Apărării a discutat cu ambasadoarea SUA despre planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut luni, 15 aprilie, la sediul MApN, o întrevedere cu ambasadoarea SUA în România,  Kathleen Kavalec, potrivit unui comunicat.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat subiecte importante pe dimensiunea de apărare, precum situația actuală de securitate din regiunile Mării Negre și Orientului Mijlociu, aspecte privind planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu și perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării.

 

Ministrul apărării naționale a mulțumit oficialului american pentru dialogul constant și coordonarea strânsă, aspecte esențiale într-un mediu de securitate aflat într-o continuă schimbare, care întăresc și mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele două state.

În context, ministrul Tîlvăr a reiterat importanța prezenței trupelor SUA în România, complementară capabilităților de descurajare şi apărare ale NATO, apreciind profesionalismul forțelor americane.

„Aceste dislocări reprezintă încă o dovadă a solidarității și angajamentului SUA față de regiunea Mării Negre, iar contribuția persistentă este fundamentală în descurajarea acțiunilor Federației Ruse în regiune”, a arătat ministrul apărării naționale.

De asemenea, ambii oficiali au concluzionat că oferirea unei asistențe internaționale multidimensionale continue este esențială pentru susținerea Ucrainei în efortul defensiv și pentru restabilirea ordinii și stabilității regionale și internaționale.

În finalul întrevederii, ambele părți au convenit continuarea dialogului în vederea dezvoltării priorităților comune în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie, de la Washington.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță lansarea aplicației mobile Patrimonium, pentru creșterea accesului la cultură

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Culturii Raluca Turcan a anunțat, luni, lansarea aplicației mobile Patrimonium, pentru creșterea accesului la cultură, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Într-o clădire emblematică a Bucureștiului, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, am sărbătorit astăzi lansarea aplicației mobile PATRIMONIUM, o inițiativă care răspunde nevoilor tinerei generații și care contribuie la creșterea accesului la cultură. Felicit acest proiect și noutatea pe care o aduce – o mai bună înțelegere a patrimoniul național imobil prin intermediul tehnologiei! Mă încântă ideea de a primi pe telefon o notificare despre fiecare monument și importanța lui pentru România. Proiectul este dovada că putem aduce bogăția culturală mai aproape de public, iar Ministerul Culturii a fost un susținător încă din primul moment”, a transmis ministrul Raluca Turcan. 

Aceasta a subliniat că angajamentul său, în calitate de ministru al Culturii, față de conservarea și promovarea bogăției culturale, este unul „ferm și continuu”.

„Ministerul Culturii are datoria de a furniza conținut pentru această aplicație, care trebuie să fie tot mai bogată în informații. Mă bucur că am reușit, ca în ultimele luni să aducem investiții notabile în patrimoniul național. Am obținut terenul pentru noul sediu al Operei Române din Iași, fonduri pentru demararea unui program național de case memoriale, de refacere a unor gări de patrimoniu și a muzeelor în aer liber; La Cluj, 20 milioane de euro vor fi alocați pentru restaurarea clădirii Teatrului Naţional Cluj-Napoca și Opera Națională Română Cluj-Napoca, iar lista poate continua”, a mai spus ministrul.

Raluca Turcan și-a exprimat convingere că „modul în care gestionăm și promovăm monumentele noastre istorice, asigurând modernizarea actului cultural în România, este semnătura noastră ca țară asupra felului în care ne dorim să fim cunoscuți la nivel internațional”.

„Avem nevoie de proiecte cum este cel pe care îl sărbătorim astăzi. Sunt sigură că tânăra generație va folosi aplicația PATRIMONIUM și sper să fie un act de mândrie pentru că suntem o țară atât de bogată!”, a conchis ministrul Culturii.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

Published

on

© Guvernul României/ X

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Paul Grod, căruia i-a transmis că ”minoritatea de români din Ucraina și minoritatea ucraineană din România reprezintă poduri autentice pentru o cooperare mai strânsă în popoarele” celor două țări.

”Noi, autoritățile și organizațiile, lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina, stabilitate și pace pentru cetățenii noștri”, a subliniat Ciolacu într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

Conform unei informări a MAE, comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni şi ruşi, dacă nu ar fi divizată artificial în români (151.000 persoane) şi „moldoveni” (258.600 persoane).

Potrivit Agerpres, Uniunea Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Congresul Mondial al Ucrainenilor, a organizat, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, în perioada 12 – 15 aprilie, Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA12 hours ago

Ministrul Apărării a discutat cu ambasadoarea SUA despre planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu

U.E.12 hours ago

„Frâna datoriei” este o frână pentru inflație, susține ministrul german al Finanțelor. Germania are cel mai mic scăzut al inflației din ultimii trei ani

ROMÂNIA13 hours ago

Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță lansarea aplicației mobile Patrimonium, pentru creșterea accesului la cultură

U.E.14 hours ago

Scholz îndeamnă Israelul la reținere după respingerea „cu adevărat impresionantă” a atacului iranian

MAREA BRITANIE15 hours ago

Ministrul de externe britanic îndeamnă Israelul să fie „inteligent” și să nu escaladeze tensiunile cu Iranul

ROMÂNIA16 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Olaf Scholz transmite că mașinile chinezești vor fi binevenite pe piața germană, dar atrage atenția asupra practicilor comerciale neloiale: Concurența trebuie să fie corectă

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Volodimir Zelenski dă drept exemplu sprijinul oferit de aliați Israelului pentru a solicita mai mult ajutor militar pentru Ucraina: ”Unitatea” între aliaţi ”oferă cea mai bună apărare”

U.E.18 hours ago

Franța va face „totul pentru a evita o conflagrație” în Orientul Mijlociu și îndeamnă Israelul „să nu răspundă prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului”

CONSILIUL DE SECURITATE19 hours ago

Secretarul general al ONU lansează un apel la ”reținere maximă” după atacul Iranului asupra Israelului: ”Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”

ROMÂNIA16 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

Trending