Connect with us

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, după întâlnirea cu Ludovic Orban: Eu am discutat cu președintele Franței și cu premierul Olandei pentru aderarea României la Schengen

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Președintele grupului Renew Europe în Parlamentul European, Dacian Cioloș, a afirmat miercuri, într-un interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro, că a purtat discuții și cu președintele francez Emmanuel Macron și cu premierul olandez Mark Rutte privind aderarea României la Schengen. Cioloș a făcut aceste precizări în urma unei întrevederi pe care a avut-o cu prim-ministrul Ludovic Orban, aflat într-o vizită de trei zile la Bruxelles pentru întrevederi cu liderii instituțiilor UE și cu secretarul general al NATO.

Liderul celui de-al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, Dacian Cioloș a spus că l-a felicitat pe Ludovic Orban pentru efectuarea acestei vizite la Bruxelles pentru calibrarea relației instituționale și politice cu instituțiile UE, oferind și propriul exemplu atunci când și-a început mandatul de prim-ministru.

Cioloș a arătat că discuțiile purtate cu Orban au vizat atât prioritățile României la nivel european, cât și colaborarea la nivel intern, în condițiile în care guvernul PNL a fost susținut de Alianța USR-PLUS. În acest context, fostul premier i-a reamintit actualului șef al guvernului de condițiile exprimate de Alianța USR-PLUS pentru susținerea executivului PNL, anume organizarea de alegeri anticipate și alegeri locale în două tururi.

Întrebat dacă România poate solicita reevaluarea raportului său privind Mecanismul de Cooperare și Verificare și să primească undă verde pentru aderarea la Schengen, Cioloș a răspuns: ”Da, cu anumite măsuri care trebuie luate pentru a repune justiție la locul ei”.

”Din acest motiv vorbeam de eliminarea Secției Speciale, una din concluziile la care a ajuns Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO. Dacă astfel de măsuri sunt luate, eu sunt convins că MCV va fi reevaluat”, a spus Cioloș, punctând faptul că a discutat despre acest lucru vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourova și cu comisarul european pentru justiție Didier Reynders, ambii susținuți politic de grupul Renew Europe.

Referindu-se la aderarea României la spațiul Schengen, în contextul în care președintele Klaus Iohannis a vorbit marți în Bavaria despre o ”decizie binemeritată” privind aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație, Dacian Cioloș a susținut că a purtat discuții pe acest subiect cu lideri naționali din familia Renew Europe, inclusiv cu premierul Olandei, recunoscut pentru reticența sa privind extinderea spațiului Schengen prin cooptarea României și a Bulgariei

Am avut acest gen de discuții și cu președintele Macron și cu premierul Rutte, premierul Olandei. Eu am discutat cu Rutte și când eram prim-ministru și acum și în calitatea pe care o am. În măsura în care vor fi făcute aceste reforme în România, eu sunt convins că lucrurile pot avansa foarte repede”, a mai completat Dacian Cioloș, precizând suplimentar că România are un guvern cu un mandat foarte scurt și fără majoritate în Parlament.

De altfel, Cioloș a dat ca exemple cooperarea dintre PNL și Alianța USR-PLUS la nivel european pentru prioritățile României, referindu-se în acest sens la faptul că raportorul Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova este eurodeputatul Dragoș Tudorache (Renew Europe), iar președintele Delegației parlamentare pentru Republica Moldova este eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE).

În egală măsură, în discuțiile privind viitorul cadru financiar multianual 2021-2027, liderul Renew Europe a afirmat că a purtat discuții și cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Ludovic pentru a susține cauza României, anume menținerea unor alocări substanțiale pentru politica de coeziune și politica agricolă comună.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dacian Cioloș

Liderul Renew, Dacian Cioloș: Este nevoie de un mecanism pentru statul de drept în cadrul bugetului UE care să nu penalizeze cetățenii, ci guvernele

Published

on

© Dacian Cioloș/Facebook

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a declarat că este nevoie de un mecanism pentru statul de drept în cadrul bugetului UE care să nu penalizeze cetățenii, ci guvernele și să prevină, totodată, derapajele iliberale din Europa, potrivit unui mesaj pe Facebook.

Dacian Cioloș a făcut aceste declarații, joi, cu prilejul întâlnirii de lucru cu șefii de stat și de guverne și cu comisarii europeni din grupul Renew Europe, familia politică europeană din care face parte și Alianța USR PLUS, înaintea Consiliului European dedicat bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

„Avem cu toții aceeași ambiție: aceea de a lansa un proces de reînnoire la nivel european. Reînnoirea Europei – am spus foarte clar că această ambiție trebuie să fie reflectată de viitorul buget UE. Doar cu un buget european solid vom putea face investiții pentru a moderniza industria si agricultura, vom putea lupta împotriva schimbărilor climatice, vom crea locuri de muncă pentru tineri, vom face din transformarea digitală a Europei o oportunitate. Un buget european veritabil are nevoie de mai multe resurse proprii”, transmite liderul Renew.

Totodată, a precizat Dacian Cioloș, bugetul european trebuie să reflecte valorile europene. De aceea, acesta a subliniat că „respectarea statului de drept nu poate fi o condiție facultativă – avem nevoie de un mecanism credibil și funcțional în cadrul bugetului UE, care să nu penalizeze cetățenii, ci guvernele, și să prevină derapajele iliberale din Europa”.

În ceea ce privește bugetul UE pentru următorii șapte ani, liderul Renew precizează că vor urma negocieri dure în Consiliul European și, ulterior, Parlamentul European.

„Grupul politic pe care îl conduc, Renew Europe, își va asuma pe deplin această responsabilitate în Parlamentul European. Nu peste mult timp ne vom întoarce către fermieri, către tineri, către cei care fac cercetare și inovare, către cei care muncesc pentru un trai mai bun și le vom explica ce am făcut pentru fiecare dintre ei. Trebuie să încetăm să mai vedem bugetul european ca pe o cheltuială. Este o investiție în viitorul Uniunii Europene și al cetățenilor ei”, a punctat Dacian Cioloș.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Liderul Renew, Dacian Cioloș: Președintele Klaus Iohannis nu trebuie să accepte un buget european care nu garantează finanțarea consistentă a politicilor tradiționale esențiale pentru dezvoltarea României

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Președintele Klaus Iohannis și guvernul interimar nu trebuie să accepte un buget european care nu garantează finanțarea consistentă a politicilor tradiționale esențiale pentru dezvoltarea României, a transmis liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, într-un mesaj pe Facebook, înaintea summitului special al Consiliului European privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

 

Dacian Cioloș transmite că are în aceste zile discuții și negocieri despre noul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European, cu mai mulți comisari europeni și șefi de stat și de guvern din familia Renew Europe.

„Sunt discuții importante, pentru că propunerile de buget făcute de Consiliul European și de Comisie sunt mai mici decât ceea ce am agreat în Parlamentul European. Avem ambiții mari cu privire la Pactul Verde și tranziția către o Europă digitală – iar eu susțin alocări de fonduri suficiente pentru cele două teme – dar nu putem să uităm că există țări ca România, care încă au nevoie de bugete consistente pentru infrastructură și agricultură”, scrie liderul Renew. 

În aceste condiții, Dacian Cioloș susține că „fără un buget care să acopere toate aceste nevoi pentru următorii ani, Parlamentul nu va accepta propunerea Consiliului European pentru MFF 2021-2027”. 

Acesta consideră că solidaritatea UE trebuie să se reflecte în banii alocați pentru politica de coeziune și în investițiile din zona rurală, dar și în creșterea plăților directe pentru fermierii din Vest și Est.

Prin urmare, Dacian Cioloș va fi gazda unei întâlniri cu șefii de stat și de guverne și comisarii europeni care fac parte din grupul Renew Europe, familie politică din care face parte Alianța USR PLUS, înaintea summitului Consiliului European.

„Voi explica de ce este nevoie de un buget mai mare când avem ambiții mari, dar și de ce trebuie continuată politica de solidaritate și sprijin pentru statele din estul Uniunii. Este un moment critic și cred că toți politicienii români, indiferent de grupul politic din care fac parte, trebuie să spună răspicat punctul de vedere al României în aceste negocieri”, a precizat Cioloș.

De asemenea, liderul Renew subliniază că „este nevoie ca atât președintele Klaus Iohannis, cât și Guvernul interimar al României să nu accepte un buget european decât dacă va garanta un nivel consistent de finanțare atât pentru politicile tradiționale care asigură continuarea dezvoltării economiei, infrastructurii și sprijină mediul rural, cât și pentru noile priorități de mediu și digitalizare care reprezintă o oportunitate pentru UE și România”. 

 

Continue Reading

Dacian Cioloș

Liderul Renew, Dacian Cioloș, solicită președintelui PE să condamne interdicția de intrare în Rusia a parlamentarului olandez Sjoerd Wiemer Sjoerdsma și să susțină adoptarea unei Legi Magnitsky la nivelul UE

Published

on

© European Parliament

Președintele grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, solicită președintelui Parlamentului European, David Sassoli, să facă o declarație fermă împotriva blocării intrării în Rusia a parlamentarului olandez Sjoerd Wiemer Sjoerdsma (D66) și să reitereze sprijinul puternic al eurodeputaților pentru un regim de sancțiuni Magnitsky la nivel european, se arată într-o scrisoare transmisă marți de către liderul Renew.

Parlamentarul în cauză este un cunoscut critic al autorităților ruse privind asumarea răspunderii în cazul doborârii avionului Malaysia Airlines Flight 17 (MH17), soldată cu moartea celor 298 de pasageri și a echipajului, precum și un susținător puternic al adoptării unui regim de de sancțiuni Magnitsky la nivel european, care să condamne abuzurile împotriva drepturilor omului.

 

Legea Magnitsky este o lege bipartinică aprobată de Congresul SUA și promulgată de către președintele Barack Obama în decembrie 2012, vizând pedepsirea oficialilor ruși responsabili de moartea contabilului fiscal rus Serghei Magnitski într-o închisoare din Moscova în 2009.

Potrivit scrisorii lui Dacian Cioloș, parlamentarul olandez a fost informat de Ministerul Afacerilor Externe din Olanda de interdicția de călătorie impusă de autoritățile ruse împotriva sa, iar acțiunea este văzută ca un atac la adresa libertății de exprimare a membrilor unui parlament de a-și spune opinia cu privire la anumite decizii sau fapte ale puterii executive dintr-un stat.

De altfel, Dacian Cioloș precizează că interdicția bazată pe activitatea profesională nu este prima de acest fel aplicată de Rusia unor parlamentari din statele membre sau chiar unor eurodeputați.

Astfel, liderul Renew îi solicită președintelui Parlamentului European David Sassoli să condamne public acțiunile Rusiei de interzicere a accesului unor parlamentari europeni aleși democratic pe teritoriul său și să susțină adoptarea unei Legi Magnitsky la nivel european. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending