Connect with us

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, după summitul UE-SUA: Susțin cu tărie un pact între democrațiile lumii pentru a arăta forța modelului nostru democratic

Published

on

© Photo Collage

Statele Unite s-au întors la masa negocierilor cu o dorință binevenită de a relua un dialog sincer și solid cu europenii, a afirmat marți liderul grupului Renew Europe, eurodeputatul Dacian Cioloș, după summitul dintre Uniunea Europeană și SUA, care s-a desfășurat marți la Bruxelles.

“Problemele pe care trebuie să le abordăm împreună sunt binecunoscute: angajamentele privind clima, guvernanța digitală, o fiscalitate internațională mai echitabilă, relații comerciale echilibrate și apreciate. De asemenea, acordăm o importanță deosebită apărării valorilor noastre și a statului de drept”, a declarat Cioloș, într-un comunicat Renew Europe remis CaleaEuropeană.ro.

Prin urmare, Dacian Cioloș a arătat că grupul politic pe care îl conduce în Parlamentul European susține “cu tărie ideea unui pact între democrațiile lumii”.

“În fața operațiunilor de destabilizare și de interferență, democrațiile noastre nu trebuie să se afle doar într-o poziție defensivă. Haideți să ne unim pentru a arăta forța modelului nostru democratic”.

Președintele american Joe Biden și liderii principalelor instituții ale Uniunii Europene au adoptat marți, la summitul de la Bruxelles, o declarație comună prin care reînnoiesc parteneriatul transatlantic dintre UE și SUA și stabilesc o agendă transatlantică comună pentru a gestiona împreună “cooperarea, competiția și rivalitatea sistemică” cu China și pentru a contracara “modelul repetat de comportament și activități dăunătoare” din partea Rusiei prin crearea unui dialog strategic UE-SUA privind relațiile cu Moscova.

Joe Biden, Ursula von der Leyen și Charles Michel au luat decizia înființării Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie, precum și angajamentul de a demara negocierile pentru încheierea unui acord între Statele Unite și Agenția Europeană de Apărare pentru ca SUA să se alăture proiectelor de apărare ale Uniunii Europene.

De asemenea, Președintele american Joe Biden și liderii instituțiilor Uniunii Europene au stabilit să continue dialogul în vederea eliminării vizelor SUA pentru patru țări membre ale UE – România, Bulgaria, Croația și Cipru.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș: Raportul CE privind situația statului de drept în Ungaria ne arată că este nevoie de garanții solide înainte ca planul de redresare al lui Viktor Orban să poată fi aprobat

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Raportul Comisiei Europene privind situația statului de drept în UE pe anul 2021 ne reamintește că este nevoie de garanții solide înainte ca planul național de redresare al lui Viktor Orban să poată fi semnat, a transmis marţi Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS și liderul grupului Renew Europe din legislativul european.

„Acesta este un test de credibilitate pentru Comisie. Este serioasă în ceea ce privește protejarea intereselor financiare ale UE? Este în continuare gardianul tratatelor și al valorilor consacrate?”, a scris Cioloș, pe Twitter.

 

El a subliniat că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu ar trebui să aprobe planul național redresare și reziliență al premierului Ungariei, până când „acesta nu oferă garanții solide că banii nu vor ajunge în buzunarele greșite”.

„Aceste garanții nu există încă. Raportul Comisiei Europene dovedește acest lucru”, a adăugat Dacian Cioloș.

Comisia Europeană a publicat marți cel de-al doilea raport privind situația statul de drept în Uniunea Europeană, care cuprinde o analiză dublă, de ansamblu și de detaliu, cu aplecare asupra fiecărui stat membru.

Citiți și: Dacian Cioloș: Raportul privind statul de drept în UE pentru 2021 ne arată că România a început reformele în Justiție, dar e nevoie de mai mult curaj politic pentru a le finaliza

Raportul din 2021 evaluează noile evoluții din luna septembrie a anului trecut, când a fost dat publicității primul astfel de document, punând accent pe aspectele identificate în raportul anterior și lunând în considerare impactul pandemiei de COVID-19. 

Raportul face parte din noul ciclu anual de evaluare a statului de drept, așa-numitul mecanism privind statul de drept. Mecanismul este un ciclu anual menit să promoveze statul de drept și să prevină apariția sau agravarea problemelor.

Obiectivul este de a se concentra pe o mai bună înțelegere și conștientizare a problemelor și a evoluțiilor semnificative, precum și de a identifica amenințările la adresa statului de drept și de a ajuta statele membre să găsească soluții cu sprijinul Comisiei și al celorlalte state membre, precum și al părților interesate, inclusiv al Comisiei de la Veneția.

În cazul Ungariei, punerea în aplicare a strategiei anticorupție este în curs de desfășurare, dar domeniul de aplicare al acesteia rămâne limitat. Mecanismele de control independente rămân insuficiente pentru a detecta corupția. Există în continuare preocupări legate de lipsa unor controale sistematice și de supravegherea insuficientă a declarațiilor de avere. 

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș: Raportul privind statul de drept în UE pentru 2021 ne arată că România a început reformele în Justiție, dar e nevoie de mai mult curaj politic pentru a le finaliza

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

România a început reformele în Justiție, dar e nevoie de mai mult curaj politic pentru a le finaliza, a transmis eurodeputatul Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, într-o primă reacție după publicarea raportului anual privind statul de drept în Uniunea Europeană pentru 2021.

”Acest raport arată fără dubiu cum calea corectă este ceea ce Stelian Ion a demarat la Ministerul Justiției prin proiectul de desființare a Secției Speciale și presiunea pe care parlamentarii USR PLUS o pun pentru a pulveriza odată pentru totdeauna amendamentele toxice ale PSD din 2017-2019, care pun piedici DNA. Sper ca după acest raport să avem și în Coaliție înțelepciunea necesară să rezolvăm aceste lucruri pe care le cer și cetățenii care ne-au votat”, a completat Cioloș.

Comisia Europeană a publicat marți cel de-al doilea raport privind situația statul de drept în Uniunea Europeană, care cuprinde o analiză dublă, de ansamblu și de detaliu, cu aplecare asupra fiecărui stat membru.

Raportul din 2021 evaluează noile evoluții din luna septembrie a anului trecut, când a fost dat publicității primul astfel de document, punând accent pe aspectele identificate în raportul anterior și lunând în considerare impactul pandemiei de COVID-19.

În ceea ce privește România, Comisia Europeană constată o îmbunătățire a situației generale privind statul de drept, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale.

Citiți și:
România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Raportul face parte din noul ciclu anual de evaluare a statului de drept, așa-numitul mecanism privind statul de drept. Mecanismul este un ciclu anual menit să promoveze statul de drept și să prevină apariția sau agravarea problemelor.

Obiectivul este de a se concentra pe o mai bună înțelegere și conștientizare a problemelor și a evoluțiilor semnificative, precum și de a identifica amenințările la adresa statului de drept și de a ajuta statele membre să găsească soluții cu sprijinul Comisiei și al celorlalte state membre, precum și al părților interesate, inclusiv al Comisiei de la Veneția.

Obiectivul mecanismului este unul preventiv. Acesta este distinct de celelalte elemente din setul de instrumente ale UE pentru asigurarea respectării statului de drept/ și nu înlocuiește mecanismele de care dispune UE în temeiul tratatelor pentru a rezolva problemele mai grave legate de statul de drept cu care se confruntă statele membre. Printre aceste instrumente se numără procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și procedura de protejare a valorilor fondatoare ale Uniunii, prevăzută la articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Mecanismul este, de asemenea, diferit de procedura propusă de condiționalitate bugetară, care urmărește să protejeze bugetul UE în situațiile în care interesul financiar al Uniunii ar putea fi în pericol din cauza unor deficiențe generalizate ale statului de drept într-un stat membru.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Eurodeputații USR PLUS cer instituțiilor UE să lanseze perspectiva aderării Republicii Moldova. Dacian Cioloș: Frăția clamată prin vorbe de falși “unificatori” trebuie probată prin fapte

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Delegația USR PLUS în Parlamentul European cere Consiliului și Comisiei Europene, într-o scrisoare semnată de toți cei opt europarlamentari, ajutor rapid și concret pentru Republica Moldova ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare de săptămâna trecută, a anunțat vineri Dacian Cioloș, co-președinte USR PLUS și liderul grupului Renew Europe din legislativul european.

“Republica Moldova trebuie sprijinită acum, imediat după votul istoric proeuropean. E o șansă pe care nu o putem rata, un moment de grație pe care și România, și Uniunea Europeană trebuie să îl alimenteze cu ajutor concret și rapid. Din acest motiv, am transmis Comisiei Europene și Consiliului, împreună cu colegii mei europarlamentari USR PLUS, câteva măsuri care pot fi luate imediat și pot arăta tuturor celor care au ales la vot calea europeană că nu s-au înșelat”, a afirmat el, într-o postare pe Facebook.

Documentul trimis de USR PLUS președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, indică mai multe direcții concrete de acțiune, printre care deblocarea celor 600 de milioane de euro din Planul de redresare economică a Republicii Moldova, eliminarea tarifelor de roaming și includerea Republicii Moldova în Zona unică de plată în euro (SEPA), creșterea sprijinului acordat mass-media independente și societății civile, ajutor pentru reforma justiției și o perspectivă de aderare la UE.

“Trebuie sprijinite, de asemenea, eforturile demarate de președinta Maia Sandu de reformare a justiției”, a mai subliniat Cioloș.

“Eu, unul, cred că frăția clamată prin vorbe de mulți falși „unificatori” de-a lungul timpului trebuie probată acum prin fapte, sprijin financiar, ajutor medical în lupta anti-COVID și lansarea unei perspective de aderare la UE a Republicii Moldova. Dacă acum acționăm bine, nu va fi departe momentul în care granițele dintre noi vor cădea și ne vom regăsi împreună într-o Uniune Europeană prosperă”, a conchis Dacian Cioloș.

În scrisoare, europarlamentarii USR PLUS mai menționează că Republica Moldova are nevoie de un traseu prestabilit și de puncte finale bine determinate în parcursul său european. Scrisoarea integrală este disponibilă aici:

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.12 mins ago

Ursula von der Leyen: UE și-a respectat promisiunea. 70% din populația adultă este imunizată cu cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19

INTERNAȚIONAL35 mins ago

SUA mențin restricțiile pentru călătoriile internaționale, din cauza variantei Delta

U.E.1 hour ago

Polonia trimite o echipă de salvare în Germania: Îi ajutăm pe vecinii noștri să facă față consecințelor inundațiilor tragice

Gheorghe Falcă2 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Fabrica de construcții metalice din Arad, rol determinant în construirea celor 433 de km de autostradă din PNRR

Dragoș Pîslaru3 hours ago

Garanția pentru Copii: Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a discutat cu ministrul dezvoltării despre implementarea și finanțarea prin PNRR a programului de construire de creșe

NATO19 hours ago

Noul ambasador al României în SUA, Andrei Muraru, în vizită la Baza Mihail Kogălniceanu: Suplimentarea efectivelor de militari americani în România reprezintă o prioritate

FONDURI EUROPENE20 hours ago

România achiziționează cu fonduri europene două avioane destinate situațiilor de urgență, capabile să transporte pacienți în stare critică pe o rază de 2.000 km

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Comisia Europeană solicită companiei Google să fie mai transparentă: Consumatorii UE nu trebuie induși în eroare

CHINA20 hours ago

Prima vizită a unui înalt oficial al administrației Biden la Beijing: SUA salută concurența acerbă cu China. Ne vom consolida propria forță competitivă, dar nu căutăm un conflict

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Ministrul transporturilor Cătălin Drulă anunță îmbunătățirea legăturilor de infrastructură dintre România și Republica Moldova: Avem cinci proiecte în derulare

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL3 days ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI5 days ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA7 days ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending