Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația, este mesajul transmis miercuri de liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, în cadrul plenarei Parlamentului European, unde a vorbit despre adoptarea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021-2027 și a planului de relansare economică a UE.
„Europa este ținută ostatică și cele două țări care au suferit sub conducerea comunistă au fost în spatele Cortinei de Fier de mulți ani, o zonă din care provin și eu. Pandemia a afectat familiile spitale, afaceri, cercetători fermieri și tineri. Toți au nevoie de investiții europene. Cu toate acestea, unii politicieni autoritari nu își mai ascultă oamenii. Încearcă să sugereze că abuzurile vor fi găsite la Bruxelles, că Uniunea Europeană este autoritară. Este o regiune care știe ce înseamnă cuvântul opresiune, înțelege și cuvintele libertate și democrație, așa că acuzarea Uniunii Europene de a fi sovietică în abordarea sa este ridicolă, în special atunci când te comporti ca un despot în timp ce aștepți așteptând la coadă în fața Kremlinului prima cutie de vaccinuri”, a precizat liderul Renew, cu privire la Polonia și Ungaria, care a devenit prima țară europeană care primește mostre din vaccinul Sputnik-V dezvoltat de Rusia.
Dacian Cioloș a făcut referire, în context mai larg, la Polonia și Ungaria care au blocat prin veto, la începutul săptămânii trecute, compromisul dintre Parlamentul European și Consiliu pe pachetul de 1800 miliarde de euro pentru redresarea UE post-pandemie. Motivul invocat a fost lipsa garanțiilor juridice și a certitudinii pentru toate statele membre în temeiul Tratatului în ceea ce privește aplicarea mecanismului privind respectarea statului de drept în procesul de acordare a fondurilor europene.
Vetoul polono-ungar poate cauza întârzieri în distribuirea banilor pentru redresarea economică a ţărilor UE de pe urma recesiunii declanşate de pandemia COVID-19, planul inițial fiind de a acorda aceste resurse începând din 2021.
În acest sens, Dacian Cioloș a atenționat că nu putem avea o divizare Est-Vest în Europa.
„Există europeni în nord și sud, în est în vest, care își doresc cu toții să trăiască sub statul de drept și să își respecte reciproc libertățile”, a punctat acesta.
De asemenea, politicianul a subliniat că „bugetul european este protejat împotriva fraudei, dar acum trebuie să îl protejăm împotriva corupției într-un mod neutru și imparțial”. Astfel, Dacian Cioloș a făcut apel la colegii său să arate că „Bruxelles-ul știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația”.
Amintim că Parlamentul European a avertizat Polonia și Ungaria că nu le va face nicio concesie în această privință și că „acordurile încheiate asupra bugetului multianual, cât şi a asupra condiţionalităţii cu statul de drept) (…) nu pot fi în niciun caz redeschise”, după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a precizat miercuri că țara sa va bloca și la votul final bugetul multianual al Uniunii Europene, cum a procedat luni alături de Ungaria la un vot preliminar.
De asemenea, în încercarea de a atenționa Budapesta și Varșovia că acțiunile lor au consecințe, președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, prin ministrul pentru Europa, Michael Roth, a precizat în cadrul unei videoconferințe cu omologii săi din UE că țările membre care resping mecanismul statului de drept trebuie să fie conștienți că cetățenii lor vor trebui să plătească un preț pentru această poziție.
Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns pe 10 noiembrie la un acord politic cu negociatorii Parlamentului European în cadrul negocierilor menite să asigure acordul Parlamentului pentru următorul cadru financiar multianual, bugetul pe termen lung al UE.
Acordul a fost încheiat în urma unor consultări intensive cu Parlamentul și Comisia care au fost în desfășurare de la sfârșitul lunii august. Acesta completează pachetul financiar cuprinzător de 1.824,3 miliarde de euro negociat de liderii UE în iulie, care combină următorul cadru financiar multianual – 1.074,3 miliarde de euro – și un instrument de recuperare temporară de 750 miliarde de euro, următoarea generație UE (în prețurile din 2018). Acordul va fi prezentat statelor membre și plenului Parlamentului European spre aprobare împreună cu celelalte elemente ale următorului cadru financiar multianual și ale pachetului de recuperare, inclusiv regimul general de condiționalitate a fondurilor UE de respectarea statului de drept pentru protecția bugetului Uniunii, un acord provizoriu fiind obținut la 5 noiembrie în urma tratativelor dintre președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului.