Connect with us

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, liderul Renew Europe în Parlamentul European: Dacă Rovana Plumb va fi respinsă, România nu va pierde portofoliul transporturilor în Comisia Europeană

Published

on

© European Parliament

Dacă Rovana Plumb va fi refuzată în Parlamentul European pentru poziția de comisar european, România nu va pierde portofoliul transporturilor, a dat asigurări eurodeputatul Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, al treilea cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

Într-o postare pe Facebook, acesta precizează că, dacă Rovana Plumb va fi respinsă în PE, România poate desemna un alt candidat, care va ocupa tot portofoliul transporturilor și transmite că portofoliul alocat României este ”pe măsura importanței pe care țara noastră o are în Uniunea Europeană”.

”Din păcate, premierul Viorica Dăncilă a insistat să o nominalizeze pentru funcția de comisar european pe Rovana Plumb, europarlamentar PSD, în ciuda semnalelor primite de la grupuri politice importante din Parlament că nu vor fi de acord cu această nominalizare. Rovana Plumb ridică suspiciuni serioase privind integritatea și angajarea sa proeuropeană, parlamentarii europeni ținând cont de toate pozițiile și declarațiile doamnei Plumb din vremea când îi era subordonată fidelă lui Liviu Dragnea. Aceasta este marea problemă din cauza căreia Rovana Plumb riscă să fie respinsă de Parlamentul European și nu votul europarlamentarilor USR PLUS”, arată Cioloș.

Pentru că intuiesc că vom fi acuzați, dacă votăm împotriva doamnei Plumb, că nu apărăm interesele țării noastre și că, din cauza noastră, România riscă să piardă un portofoliu important, vreau să precizez cât se poate de clar: dacă Rovana Plumb va fi respinsă, România poate desemna un alt candidat pentru postul de comisar, care va primi tot portofoliul transporturilor. Prin urmare, noul candidat român nu pierde portofoliul dacă cel dinaintea lui nu a fost votat de Parlamentul European”, mai scrie acesta.

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marți componența și structura viitoarei Comisii Europene, precum și portofoliile alocate celorlalți 26 de comisari europeni pentru mandatul 2019-2024. Noua Comisie Europeană va avea trei vicepreședinți executivi, Frans Timmermans, Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis, precum și alți cinci vicepreședinți, unul fiind Înaltul Reprezentant Josep Borrell și ceilalți patru provenind din Europa de est și de sud-est. Nominalizarea României pentru funcția de comisar european, Rovana Plumb, va primi portofoliul Transporturilor.

Într-o scrisoare de misiune transmisă Rovanei Plumb, Ursula von der Leyen i-a comunicat acesteia obiectivele pe care va trebui să le îndeplinească în calitate de comisar european pentru transporturi, acestea vizând crearea unui transport durabil, sigur și accesibil. Între obiective se numără, elaborarea unei strategii cuprinzătoare pentru mobilitate durabilă și inteligentă, revizuirea Directivei de taxare în domeniul energiei, completarea legăturilor de infrastructură și a Rețelei trans-europene de transport și implementarea utilizării duale a proiectelor de infrastructură pentru a îmbunătăți mobilitatea militară, prin utilizarea fondurilor disponibile în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei.

Potrivit procedurilor europene de desemnare, stipulate la articolul 17 alineatul (7) din Tratatul Uniunii Europene și în Regulamentul de procedură al Parlamentului European, comisarii europeni desemnați urmează a fi audiați în fața comisiilor parlamentare relevante.

În cazul Rovanei Plumb, comisarul desemnat pentru transport va fi audiat în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European.

Comisia menționată este condusă Karima Delli, eurodeputat din Franța din partea grupului Verzilor, iar conducerea ei mai este alcătuită din patru vicepreședinți: Johan Danielsson (Suedia, S&D), Sven Schulze (Germania, PPE), Istvan Ujhelyi (Ungaria, S&D) și Jan Christoph Oetjen (Germania, Renew Europe).

Componența membrilor cu drepturi depline (fără cei supleanți) – 49 de eurodeputați – în Comisia TRAN este următoarea, în funcție de apartenența politică: 12 membri din partea grupului PPE, 10 din partea grupului S&D, 7 din partea Renew Europe, 5 din partea Verzilor, 5 din partea grupului Identitate și Democrație, 4 din partea grupului ECR, 3 de la Stânga Unită Europeană și 3 neafiliați.

Dintre aceștia, trei sunt eurodeputați români: Marian-Jean Marinescu (PPE, coordonator al grupului PPE în Comisia TRAN), Gheorghe Falcă (PPE) și Chris Terheș (S&D).

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dacian Cioloș

Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș: Voi propune crearea din fonduri europene a unei rețele spitalicești care să fie mobilizată atunci când capacitatea unui stat membru este depășită în situații de criză

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, intenționează să propună, ca măsură în cadrul Pachetului de relansare propus de Comisia Europeană, crearea unei rețele de spitale și instituții spitalicești care să poată fi mobilizată atunci când capacitatea sistemului medical al unui stat membru este depășită în situații de criză, precum cea cauzată de Covid-19.

Dacian Cioloș a făcut această afirmație în cadrul webinarului organizat de Biroul Parlamentului European în România privind sprijinul UE acordat cetățenilor europeni în contextul pandemiei de COVID-19.

 

În ceea ce privește sistemul medical, Dacian Cioloș a vorbit despre sprijinul oferit de UE care a decis „foarte rapid” constituirea unor stocuri de urgență de materiale medicale necesare în astfel de situații de criză în statele membre, prin intermediul autorităților naționale.

„Comisia Europeană alocă bani, statele membre achiziționează acele materiale, le stochează pe teritoriul lor, putând fi mobilizate și folosite în UE atunci când este nevoie”, a explicat liderul din PE.

„România a fost primul stat membru care a răspuns acestui apel” și, din informațiile avute de Dacian Ciolos, „într-o primă fază țării noastre i-au fost alocate 5 milioane de euro pentru achiziția de materiale medicale, iar între timp au mai venit și alte fonduri. România are în prezent pe teritoriul său stocuri de materiale și instrumente medicale care pot fi folosite la nivel european”.

Totuși, Dacian Cioloș speră „să putem merge și mai departe” cu măsurile de sprijin venite de la nivel european:

„Eu am intenția să propun, când vom aproba aceste programe de reconstrucție, de relansare, care vor viza și sectorul medical, în complement cu ceea ce fac statele membre, ca din fonduri europene să putem finanța o rețea de spitale și de instituții spitalicești care să poată fi mobilizate în rețea atunci când capacitatea unui stat membru este depășită în situații de criză”, a precizat acesta.

În felul acesta, spune liderul Renew Europe, România ar putea beneficia de fonduri pentru construcția de spitale care să fie utilizate în perioade normale, dar atunci când este nevoie de solidaritate la nivel european, această rețea să fie folosită în interesul tuturor cetățenilor europeni.

Alături de Dacian Cioloș, la webinarul organizat de Biroul Parlamentului European în România, s-au aflat și vicepreședintele Grupului PPE, eurodeputatul Siegfried Mureșan și eurodeputatul S&D Carmen Avram. 

Continue Reading

Dacian Cioloș

Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș: Un fond mutual constituit de agricultori împreună cu Guvernul, soluția pentru canalizarea mai rapidă a fondurilor europene în situații de criză

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, este de părere că un fond mutual constituit de agricultori împreună cu Guvernul ar reprezenta soluția pentru implementarea de măsuri și canalizarea mai rapidă a fondurilor europene în situații de criză, precum cea cauzată de Covid-19.

Dacian Cioloș a făcut această afirmație în cadrul webinarului organizat de Biroul Parlamentului European în România privind sprijinul UE acordat cetățenilor europeni în contextul pandemiei de COVID-19.

 

Liderul Renew Europe a precizat că este important ca anul acesta să se plătească o parte consistentă de subvenții pentru agricultură în avans „pentru că agricultorii în mod clar vor avea nevoie de lichidități și probabil le va fi mai greu să meargă la bănci pentru a împrumuta bani pentru reluarea culturii după recoltare în vară-toamnă”.

Totodată, a explicat că sunt multe mecanisme din Politica Agricolă Comună (PAC) de care agricultorii români pot beneficia dacă suntem pregătiți la nivel național.

„Pentru multe măsuri discutăm despre ceea ce se face la nivel european, dar România este stat membru în UE și sunt tot mai puține programe și decizii care se aplică direct de la Bruxelles la nivel de beneficiari în statele membre. Majoritatea programelor trec prin guverne, prin administrația publică națională. Deci, pentru ca impactul pozitiv al UE să se vadă în România, este nevoie de o pregătire la nivel guvernamental. Și aici, în unele domenii Guvernul a ținut pasul, dar în alte domenii, mai puțin”, a afirmat Dacian Cioloș.

De exemplu, a spus liderul din PE, în domeniul agriculturii, dacă România ar fi avut un fond mutual constituit de agricultori împreună cu Guvernul pentru gestionarea situațiilor de criză, „astăzi am fi putut pune în aplicare mai repede anumite măsuri și canaliza mai rapid fonduri din PAC pentru a gestiona situații precum cea actuală”.

Aceasta a mai adăugat că „este important să spunem lucrul acesta pentru ca UE să nu fie blamată pentru lucruri pe care nu le-am făcut noi”.

Nu în ultimul rând, Dacian Cioloș a ținut să reamintească că indiferent de dimensiunea crizei economice și sociale generată de răspândirea coronavirsului, „vestea bună este că nu suntem singuri în această situație, nu suntem izolați, nu suntem singuri nici ca impact; toată economica europeană și mare parte din economia mondială va fi afectată fiind o criză cu impact simetric și tocmai de aceea și măsurile trebuie luate foarte rapid, imediat”.

Liderul Renew a precizat că „fondurile europene disponibile în diferite programe europene au fost dirijate deja spre finanțarea nevoilor urgente reieșite din criză atât pe domeniul medical, cât și pe domeniul economic și social”, iar la următoarea sesiune plenară, care va avea loc pe 27 mai, președintele Comisiei Europene și președintele Consiliului vor veni în Parlamentul European pentru a prezenta bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 și programul de relansare și de reconstrucție care va merge în total „undeva la mai mult de 1 trilion de euro”.

Alături de Dacian Cioloș, la webinarul organizat de Biroul Parlamentului European în România, s-au aflat și vicepreședintele Grupului PPE, eurodeputatul Siegfried Mureșan și eurodeputatul S&D Carmen Avram. 

Continue Reading

Dacian Cioloș

VIDEO Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, le prezintă elevilor de la o școală din Zalău cum arată o zi de lucru în Parlamentul European în perioada COVID-19

Published

on

Liderul grupului Renew Europe în Parlamentul European, Dacian Cioloș, le-a prezentat elevilor de la o unitate de învățământ din Zalău cum arată o zi de lucru în Parlamentul European în contextul măsurilor necesare de prevenție pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Cioloș a participat la 9 mai, de Ziua Europei, la un webinar cu elevii de la Colegiul Național “Silvania” din Zalău, unitate de învățămând care candidează  pentru premiul “Şcoală-ambasador a Parlamentului European”, și le promis acestora că va documenta video cum arată o zi în Parlamentul European.

“Mă țin azi de cuvânt în speranța că, imediat ce se ridică restricțiile de transport, voi putea să-i invit să le arăt pe viu sala de plen, cum funcționează Parlamentul, care sunt marile grupuri politice și la cine pot să apeleze pentru problemele legate de tineri”, a scris Cioloș, pe pagina sa de Facebook.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending