COMISIA EUROPEANA
Dacian Ciolos, propunerea Guvernului pentru portofoliul de comisar. Procedura este contestata
Published
10 years agoon
Premierul Victor Ponta l-a propus, joi, pe Dacian Ciolos pentru un nou mandat de comisar european, din partea Romaniei, pentru portofoliul Agriculturii, anunta ziare.com.
Ponta sustine ca o scrisoare in acest sens a fost trimisa joi, in urma unei discutii cu presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informeaza Mediafax. La jumatatea acestei luni, Guvernul a anuntat ca premierul Ponta a discutat cu presedintele ales al Comisiei Europene legat de aceasta propunere, afirmand ca prima optiune este portofoliul Agriculturii.
Afirmatia vine sa intareasca ceea ce sustinuse deja presedintele Romaniei, Traian Basescu, in Consiliul European de la jumatatea lunii iulie, cand a afirmat ca Dacian Ciolos este prima optiune a Romaniei pentru noua Comisie Europeana. In acest context, apare acordul comun al celor doua Palate in sustinerea unei singure candidaturi pentru portofoliul Romaniei, in persoana lui Dacian Ciolos.
In ciuda anuntului facut de premierul Romaniei, Victor Ponta, prin care anunta ca o scrisoare privind propunerea a fost deja trimisa, procedura este contestata de Comisia de specialitate a Camerei Deputatilor. Mai multe informatii, aici: http://www.caleaeuropeana.ro/presedintele-comisiei-de-afaceri-europene-din-camera-deputatilor-procedura-legala-de-propunere-a-comisarului-european-din-partea-romaniei-nu-a-fost-indeplinita/
You may like
Belgia o propune comisar european pe șefa diplomației țării, Hadja Lahbib. După toate cele 27 de nominalizări, Comisia “von der Leyen 2.0” va avea 10 femei și va fi dominată politic de PPE
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Bulgaria îi nominalizează pe Ekaterina Zaharieva și Julian Popov pentru postul de comisar european, fiind singura țară de până acum care a dat curs solicitării Ursulei von der Leyen de a propune o femeie și un bărbat
Emmanuel Macron susține că depune ”toate eforturile” în căutarea unui nou prim-ministru pentru ”a ajunge la cea mai bună soluţie pentru ţară”
Social-democrații europeni și cei ai cancelarului german Olaf Scholz îl susțin pe Victor Negrescu în obținerea poziției de vicepreședinte în Comisia Europeană
COMISIA EUROPEANA
UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina
Published
1 day agoon
September 6, 2024Având în vedere atacurile neîncetate asupra infrastructurii energetice din Ucraina, Comisia Europeană își sporește finanțarea umanitară pentru ucrainenii vulnerabili cu încă 40 milioane de euro înainte de apropierea iernii. Din această sumă, 35 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina și 5 milioane de euro pentru sprijinirea refugiaților ucraineni și a comunităților lor gazdă din Moldova.
Obiectivul principal al acestei finanțări este de a ajuta Ucraina să se pregătească pentru lunile geroase de iarnă. Împreună cu partenerii săi umanitari, UE își propune să repare clădirile deteriorate, să asigure electricitatea și încălzirea și să ofere adăpost celor care au cel mai mult nevoie.
În Moldova, noua finanțare este destinată celor mai vulnerabili refugiați, pentru a le oferi protecție și acces la servicii de bază și pentru a spori gradul de pregătire pentru fluxuri suplimentare de refugiați.
Anunțul vine în contextul în care comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, se află astăzi în Lituania pentru a participa la un forum regional privind protecția civilă, cu accent pe mobilizarea de sprijin suplimentar pentru Ucraina în perspectiva iernii care se apropie. În cursul vizitei sale, acesta se va întâlni cu ministrul de interne al Lituaniei, Agnė Bilotaitė.
UE furnizează ajutor umanitar Ucrainei de la izbucnirea conflictului în 2014 și acționează activ în întreaga țară, acordând prioritate zonelor greu accesibile din apropierea liniei frontului din regiunile estice și sudice. După invazia la scară largă a Rusiei în 2022, UE și-a intensificat considerabil eforturile de ajutorare în Ucraina.
Incluzând noua finanțare anunțată astăzi, Comisia Europeană a alocat în total 966 milioane de euro pentru programe de ajutor umanitar în favoarea civililor afectați de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei în februarie 2022. Din această finanțare, 895 milioane de euro au fost alocate pentru programe umanitare în Ucraina și 71 milioane de euro pentru sprijinirea refugiaților care au fugit în țara vecină, Moldova.
În plus față de operațiunile sale de ajutor umanitar, Comisia Europeană a coordonat cea mai mare operațiune desfășurată vreodată în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, livrând Ucrainei peste 150 000 de tone de asistență în natură, cum ar fi ambulanțe, mașini de pompieri, medicamente, provizii pentru adăposturi, generatoare de energie și multe altele. Pentru un nivel suplimentar de sprijin în caz de criză, UE a desfășurat, de asemenea, propriile sale stocuri de urgență rescEU pentru a trimite generatoare de energie, echipamente medicale, adăposturi temporare și echipamente specializate pentru riscuri de sănătate publică, cum ar fi amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare.
COMISIA EUROPEANA
„Dacă nu ceri, nu vei primi”: Von der Leyen continuă eforturile pentru asigurarea echilibrului de gen în Comisia Europeană
Published
2 days agoon
September 5, 2024Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat frustrarea miercuri, după ce capitalele europene au subminat eforturile sale de a asigura un echilibru de gen în viitorul Colegiu al Comisarilor Europeni, care va conduce activitatea executivului UE în următorii cinci ani, relatează Euronews.
Într-o scrisoare adresată șefilor de stat și guvern în iulie, von der Leyen a cerut explicit fiecărei țări să nominalizeze doi candidați – un bărbat și o femeie – pentru rolul de comisar european. Cu toate acestea, doar Bulgaria a respectat solicitarea, care nu avea forță legală.
Von der Leyen a purtat negocieri cu mai multe state membre mici, solicitând înlocuirea candidaților bărbați cu femei. În acest moment, lista candidaților pentru viitoarea echipă a Comisiei include nouă femei și 17 bărbați.
„De-a lungul vieții mele politice m-am luptat pentru ca femeile să aibă acces la poziții de decizie și de conducere”, a declarat von der Leyen la Bruxelles. „Experiența mea este că, dacă nu ceri acest lucru, nu îl obții. Nu vine natural. De aceea am trimis scrisoarea.”
Von der Leyen a denunțat lipsa candidatelor femei, menționând că doar patru țări – Spania, Suedia, Finlanda și Croația – au propus inițial femei. De asemenea, Kaja Kallas, fostul prim-ministru al Estoniei, a fost nominalizată pentru rolul de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe în iunie.
„Dacă nu aș fi trimis acea scrisoare, cum ar fi arătat situația? Propunerile inițiale, cu excepția Înaltului Reprezentant și a mea, ca Președintă, ar fi fost patru femei și 21 de bărbați din 25 de state membre”, a subliniat von der Leyen. „Fără acea scrisoare și fără acea discuție, acesta ar fi fost Colegiul viitor.”
Von der Leyen a sugerat că eforturile sale au fost esențiale pentru nominalizările din Belgia, Portugalia, Bulgaria și România, care și-a înlocuit recent candidatul bărbat cu europarlamentara Roxana Mînzatu. Diplomatic, von der Leyen încearcă să convingă și alte state mici, precum Slovenia și Malta, să-și retragă nominalizările masculine în favoarea unor femei.
Deși Slovenia a refuzat să-și retragă candidatul, Tomaž Vesel, și nici candidatul Maltei, Glenn Micallef, nu are experiență guvernamentală, von der Leyen a subliniat că competența și experiența relevantă sunt criteriile principale pentru a se alătura echipei sale.
„Primul criteriu este competența”, a explicat von der Leyen. „Comisia are nevoie de competență, iar aceasta înseamnă experiență politică de rang înalt, experiență executivă – de exemplu, foști prim-miniștri, miniștri sau diplomați de rang înalt.”
Von der Leyen a recunoscut că în unele cazuri candidații bărbați erau mai competenți decât alternativele feminine, dar a adăugat că există și situații în care se întâmplă invers. Confirmarea finală a echipei și distribuția portofoliilor este așteptată săptămâna viitoare, iar toți candidații vor trebui să treacă prin audieri în comisiile Parlamentului European înainte de a-și prelua rolurile oficiale.
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană ar putea deduce din fondurile UE destinate Ungariei amenda CJUE de 200 de milioane de euro pe care Budapesta nu a plătit-o. 17 septembrie, noua scadență până la care o poate achita
Published
3 days agoon
September 4, 2024By
Teodora IonUngaria nu a respectat primul termen de plată a amenzii de 200 de milioane de euro impuse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene ca urmare a încălcării legislației europene în materie de azil, informează Euronews.
Acest fapt a determinat Bruxellesul să trimită Budapestei o a doua solicitare de plată, pregătind terenul pentru o confruntare frontală dacă Ungaria nu achită amenda până la scadența din 17 septembrie.
În cazul în care se va întâmpla acest lucru, Comisia Europeană, care este obligată să se asigure că țările membre respectă hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene, va lansa așa-numita ”procedură de compensare”, adică va deduce din fondurile europene alocate Budapestei cele 200 de milioane de euro.
”Nu există nicio marjă de manevră aici. Trebuie să respectăm procedurile aplicabile”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei.
Într-o hotărâre emisă în iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a constatat că Ungaria a săvârșit o ”încălcare fără precedent și extrem de gravă a dreptului UE” prin impunerea restricțiilor prelungite privind dreptul de azil.
Litigiul datează din decembrie 2020, când Curtea a declarat pentru prima dată că Ungaria, sub conducerea prim-ministrului Viktor Orban, a limitat accesul la procedurile de azil pentru persoanele care solicită protecție internațională, făcând ”practic imposibilă” depunerea cererilor.
Autoritățile ungare au fost criticate pentru că au ținut în mod ilegal solicitanții de azil în așa-numitele „zone de tranzit” în condiții asemănătoare detenției și pentru că le-au încălcat dreptul la recurs.
Această practică ”sistematică”, a declarat atunci tribunalul, a implicat, de asemenea, escortarea forțată de către poliția maghiară a resortisanților țărilor terțe care au sosit în mod ilegal în Ungaria către o „fâșie de pământ lipsită de orice infrastructură”, lăsându-i fără altă opțiune decât să meargă în Serbia.
Budapesta a contestat viguros acuzațiile și a susținut că presiunea migratorie din întreaga UE justifică derogările, însă tribunalul a respins acest punct de vedere.
Deoarece Ungaria a ignorat verdictul din 2020, Comisia Europeană a inițiat o nouă acțiune în justiție, care a condus la hotărârea din iunie. Judecătorii au concluzionat că Ungaria ”nesocotește principiul cooperării sincere” și ”se sustrage în mod deliberat” de la aplicarea legislației blocului în materie de azil, cu efecte în lanț pentru statele membre vecine.
Prin urmare, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis să amendeze Ungaria cu 200 de milioane de euro și să impună Budapestei penalități de 1 milion de euro pentru fiecare zi de întârziere pentru neexecutarea hotărârii CJUE.
În cazul în care Budapesta nu cedează, Comisia va declanșa ”procedura de compensare” și ”va identifica plățile viitoare către Ungaria din bugetul UE și va deduce suma în cauză din aceasta”, a explicat un purtător de cuvânt al brațului executiv al UE.
Separat, executivul examinează amenda zilnică de 1 milion de euro pe care Curtea de Justiție a UE a aplicat-o, de asemenea, Ungariei, care crește cu fiecare zi în care guvernul continuă să ignore hotărârea din iunie.
Budapesta are termen până la 31 septembrie să explice ce fel de măsuri a introdus, dacă este cazul, pentru a ridica restricțiile privind dreptul la azil.
”În funcție de conținutul acestui răspuns, vom da curs sau nu cererii de plată pentru amenda zilnică de 1 milion de euro”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Așadar, este puțin probabil ca Ungaria să cedeze prea curând și pare mai curând dispusă să transforme această dispută într-o confruntare politică în toată regula.
Concrete & Design Solutions
Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic
Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament
Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu
Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei
Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”
Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE
Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene
UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina
Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor
România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect
Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat, la Chișinău, Declarația Comună pentru reziliența Republicii Moldova, recunoscând pașii importanți ai Chișinăului “pe calea europeană”
Definind un final de deceniu de “mare risc”, Ursula von der Leyen asigură că va numi un comisar european pentru apărare: Trebuie să ne gândim la UE ca fiind un “proiect de securitate”
Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Social-democrații europeni și cei ai cancelarului german Olaf Scholz îl susțin pe Victor Negrescu în obținerea poziției de vicepreședinte în Comisia Europeană
- POLITICĂ2 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă, la Forumul Globsec: România, o poveste de succes în care adversarii politici și-au unit forțele pentru a guverna țara într-o perioadă dificilă