Connect with us

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș solicită Comisiei Europene să includă propunerile Renew Europe privind atingerea neutralității climatice în pachetul de măsuri ”Fit for 2030”

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene să includă propunerile formațiunii privind atingerea neutralității climatice în pachetul de măsuri ”Fit for 2030”, care urmează să fie prezentat la jumătatea lunii iulie, pentru a asigura un pachet echilibrat și de succes care să îndeplinească obiectivele europene în materie de climă, asigurând în același timp o tranziție echitabilă, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

În acest sens, Renew Europe a transmis propunerile sale într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintelui executiv al Comisiei, Frans Timmermans. 

Dacian Cioloș, președinte al Renew Europe și coautor al scrisorii, a declarat:

„Aceasta este o oportunitate istorică, iar Renew Europe este hotarât să facă din tranziția către neutralitatea climatică o poveste de succes europeană, pentru a asigura o creștere economică durabilă, cercetare și inovare industrială ecologică și oportunități de locuri de muncă pentru cetățenii noștri. Oamenii, familiile și întreprinderile se află în centrul Pactului verde european. Pachetul “Fit for 2030″ ar trebui să stabilească cadrul acestei transformări și ar trebui să se bazeze pe legile existente în materie de climă și energie, pentru a transforma nevoile în oportunități de investiții, pentru a-și asuma responsabilitatea pentru generațiile viitoare. Renew Europe își va susține cu fermitate ambițiile.”

La rândul său, Pascal Canfin, președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și coautor al scrisorii, a declarat:

„Renew Europe solicită un pachet ambițios “Fit-for-2030″, care va stabili ambiția noastră sectorială și calea de urmat pentru a atinge scopul Legii privind clima și pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până cel târziu în 2050. Trebuie să ne asigurăm că, pentru fiecare sector, avem o ambiție climatică și o modalitate de a realiza tranziția într-un mod echitabil. Renew, grupul central din PE, a identificat astfel cinci priorități emblematice înainte de publicarea pachetului la jumătatea lunii iulie”.

Cele cinci mesaje cheie ale Renew Europe pentru viitorul pachet climatic “Fit for 2030” sunt următoarele:

  • asigurarea unui preț pentru poluare prin intermediul unui mecanism de ajustare la frontiera de carbon compatibil cu OMC, ca parte a unui sistem consolidat de comercializare a emisiilor;
  • încurajarea tranziției către mobilitatea cu emisii zero prin standarde ambițioase privind emisiile de CO2 pentru mașinile noi, aducând UE pe traiectoria de atingere a obiectivului nostru de neutralitate climatică până cel târziu în 2050, însoțită de infrastructura necesară pentru atingerea obiectivelor;
  • impulsionarea utilizării energiei din surse regenerabile printr-un obiectiv ambițios de cel puțin 40 % din totalul energiei produse prin utilizarea surselor regenerabile în 2030, cu scopul de a atinge un obiectiv de cel puțin 45 % în condiții de durabilitate, alături de un cadru de sprijinire a pieței și de un accent pe cercetare și inovare;
  • introducerea unui cadru UE pentru recompensarea eliminării carbonului și a refacerii biodiversității, care să promoveze cultivarea carbonului ca venit suplimentar pentru agricultori;
  • asigurarea unei tranziții echilibrate și echitabile, prin însoțirea noilor propuneri cu impact social direct de un pachet de măsuri de contrabalansare a acestor efecte, începând cu un fond de tranziție echitabilă pentru sectorul automobilelor, care să se concentreze pe furnizorii mici și mijlocii.

Nils Torvalds, coordonatorul Renew Europe în cadrul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, este cel de-al treilea coautor al scrisorii.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș: Raportul CE privind situația statului de drept în Ungaria ne arată că este nevoie de garanții solide înainte ca planul de redresare al lui Viktor Orban să poată fi aprobat

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Raportul Comisiei Europene privind situația statului de drept în UE pe anul 2021 ne reamintește că este nevoie de garanții solide înainte ca planul național de redresare al lui Viktor Orban să poată fi semnat, a transmis marţi Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS și liderul grupului Renew Europe din legislativul european.

„Acesta este un test de credibilitate pentru Comisie. Este serioasă în ceea ce privește protejarea intereselor financiare ale UE? Este în continuare gardianul tratatelor și al valorilor consacrate?”, a scris Cioloș, pe Twitter.

 

El a subliniat că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu ar trebui să aprobe planul național redresare și reziliență al premierului Ungariei, până când „acesta nu oferă garanții solide că banii nu vor ajunge în buzunarele greșite”.

„Aceste garanții nu există încă. Raportul Comisiei Europene dovedește acest lucru”, a adăugat Dacian Cioloș.

Comisia Europeană a publicat marți cel de-al doilea raport privind situația statul de drept în Uniunea Europeană, care cuprinde o analiză dublă, de ansamblu și de detaliu, cu aplecare asupra fiecărui stat membru.

Citiți și: Dacian Cioloș: Raportul privind statul de drept în UE pentru 2021 ne arată că România a început reformele în Justiție, dar e nevoie de mai mult curaj politic pentru a le finaliza

Raportul din 2021 evaluează noile evoluții din luna septembrie a anului trecut, când a fost dat publicității primul astfel de document, punând accent pe aspectele identificate în raportul anterior și lunând în considerare impactul pandemiei de COVID-19. 

Raportul face parte din noul ciclu anual de evaluare a statului de drept, așa-numitul mecanism privind statul de drept. Mecanismul este un ciclu anual menit să promoveze statul de drept și să prevină apariția sau agravarea problemelor.

Obiectivul este de a se concentra pe o mai bună înțelegere și conștientizare a problemelor și a evoluțiilor semnificative, precum și de a identifica amenințările la adresa statului de drept și de a ajuta statele membre să găsească soluții cu sprijinul Comisiei și al celorlalte state membre, precum și al părților interesate, inclusiv al Comisiei de la Veneția.

În cazul Ungariei, punerea în aplicare a strategiei anticorupție este în curs de desfășurare, dar domeniul de aplicare al acesteia rămâne limitat. Mecanismele de control independente rămân insuficiente pentru a detecta corupția. Există în continuare preocupări legate de lipsa unor controale sistematice și de supravegherea insuficientă a declarațiilor de avere. 

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș: Raportul privind statul de drept în UE pentru 2021 ne arată că România a început reformele în Justiție, dar e nevoie de mai mult curaj politic pentru a le finaliza

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

România a început reformele în Justiție, dar e nevoie de mai mult curaj politic pentru a le finaliza, a transmis eurodeputatul Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, într-o primă reacție după publicarea raportului anual privind statul de drept în Uniunea Europeană pentru 2021.

”Acest raport arată fără dubiu cum calea corectă este ceea ce Stelian Ion a demarat la Ministerul Justiției prin proiectul de desființare a Secției Speciale și presiunea pe care parlamentarii USR PLUS o pun pentru a pulveriza odată pentru totdeauna amendamentele toxice ale PSD din 2017-2019, care pun piedici DNA. Sper ca după acest raport să avem și în Coaliție înțelepciunea necesară să rezolvăm aceste lucruri pe care le cer și cetățenii care ne-au votat”, a completat Cioloș.

Comisia Europeană a publicat marți cel de-al doilea raport privind situația statul de drept în Uniunea Europeană, care cuprinde o analiză dublă, de ansamblu și de detaliu, cu aplecare asupra fiecărui stat membru.

Raportul din 2021 evaluează noile evoluții din luna septembrie a anului trecut, când a fost dat publicității primul astfel de document, punând accent pe aspectele identificate în raportul anterior și lunând în considerare impactul pandemiei de COVID-19.

În ceea ce privește România, Comisia Europeană constată o îmbunătățire a situației generale privind statul de drept, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale.

Citiți și:
România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Raportul face parte din noul ciclu anual de evaluare a statului de drept, așa-numitul mecanism privind statul de drept. Mecanismul este un ciclu anual menit să promoveze statul de drept și să prevină apariția sau agravarea problemelor.

Obiectivul este de a se concentra pe o mai bună înțelegere și conștientizare a problemelor și a evoluțiilor semnificative, precum și de a identifica amenințările la adresa statului de drept și de a ajuta statele membre să găsească soluții cu sprijinul Comisiei și al celorlalte state membre, precum și al părților interesate, inclusiv al Comisiei de la Veneția.

Obiectivul mecanismului este unul preventiv. Acesta este distinct de celelalte elemente din setul de instrumente ale UE pentru asigurarea respectării statului de drept/ și nu înlocuiește mecanismele de care dispune UE în temeiul tratatelor pentru a rezolva problemele mai grave legate de statul de drept cu care se confruntă statele membre. Printre aceste instrumente se numără procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și procedura de protejare a valorilor fondatoare ale Uniunii, prevăzută la articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Mecanismul este, de asemenea, diferit de procedura propusă de condiționalitate bugetară, care urmărește să protejeze bugetul UE în situațiile în care interesul financiar al Uniunii ar putea fi în pericol din cauza unor deficiențe generalizate ale statului de drept într-un stat membru.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Eurodeputații USR PLUS cer instituțiilor UE să lanseze perspectiva aderării Republicii Moldova. Dacian Cioloș: Frăția clamată prin vorbe de falși “unificatori” trebuie probată prin fapte

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Delegația USR PLUS în Parlamentul European cere Consiliului și Comisiei Europene, într-o scrisoare semnată de toți cei opt europarlamentari, ajutor rapid și concret pentru Republica Moldova ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare de săptămâna trecută, a anunțat vineri Dacian Cioloș, co-președinte USR PLUS și liderul grupului Renew Europe din legislativul european.

“Republica Moldova trebuie sprijinită acum, imediat după votul istoric proeuropean. E o șansă pe care nu o putem rata, un moment de grație pe care și România, și Uniunea Europeană trebuie să îl alimenteze cu ajutor concret și rapid. Din acest motiv, am transmis Comisiei Europene și Consiliului, împreună cu colegii mei europarlamentari USR PLUS, câteva măsuri care pot fi luate imediat și pot arăta tuturor celor care au ales la vot calea europeană că nu s-au înșelat”, a afirmat el, într-o postare pe Facebook.

Documentul trimis de USR PLUS președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, indică mai multe direcții concrete de acțiune, printre care deblocarea celor 600 de milioane de euro din Planul de redresare economică a Republicii Moldova, eliminarea tarifelor de roaming și includerea Republicii Moldova în Zona unică de plată în euro (SEPA), creșterea sprijinului acordat mass-media independente și societății civile, ajutor pentru reforma justiției și o perspectivă de aderare la UE.

“Trebuie sprijinite, de asemenea, eforturile demarate de președinta Maia Sandu de reformare a justiției”, a mai subliniat Cioloș.

“Eu, unul, cred că frăția clamată prin vorbe de mulți falși „unificatori” de-a lungul timpului trebuie probată acum prin fapte, sprijin financiar, ajutor medical în lupta anti-COVID și lansarea unei perspective de aderare la UE a Republicii Moldova. Dacă acum acționăm bine, nu va fi departe momentul în care granițele dintre noi vor cădea și ne vom regăsi împreună într-o Uniune Europeană prosperă”, a conchis Dacian Cioloș.

În scrisoare, europarlamentarii USR PLUS mai menționează că Republica Moldova are nevoie de un traseu prestabilit și de puncte finale bine determinate în parcursul său european. Scrisoarea integrală este disponibilă aici:

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Gheorghe Falcă27 mins ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Fabrica de construcții metalice din Arad, rol determinant în construirea celor 433 de km de autostradă din PNRR

Dragoș Pîslaru50 mins ago

Garanția pentru Copii: Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a discutat cu ministrul dezvoltării despre implementarea și finanțarea prin PNRR a programului de construire de creșe

NATO17 hours ago

Noul ambasador al României în SUA, Andrei Muraru, în vizită la Baza Mihail Kogălniceanu: Suplimentarea efectivelor de militari americani în România reprezintă o prioritate

FONDURI EUROPENE18 hours ago

România achiziționează cu fonduri europene două avioane destinate situațiilor de urgență, capabile să transporte pacienți în stare critică pe o rază de 2.000 km

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană solicită companiei Google să fie mai transparentă: Consumatorii UE nu trebuie induși în eroare

CHINA18 hours ago

Prima vizită a unui înalt oficial al administrației Biden la Beijing: SUA salută concurența acerbă cu China. Ne vom consolida propria forță competitivă, dar nu căutăm un conflict

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Ministrul transporturilor Cătălin Drulă anunță îmbunătățirea legăturilor de infrastructură dintre România și Republica Moldova: Avem cinci proiecte în derulare

U.E.19 hours ago

Comisarul european pentru Sănătate îl asigură pe eurodeputatul Dan Motreanu că secvențierea genomului SARS-CoV-2 este o prioritate a Comisiei Europene

EDUCAȚIE19 hours ago

Raport UNICEF: În România, accesul limitat la internet și la echipamente IT reprezintă principalele bariere în furnizarea serviciilor în educație în contextul COVID-19

U.E.20 hours ago

Raport: Cetățenii europeni s-au simțit mai singuri în primele luni de pandemie. Tinerii, cei mai afectați de singurătate

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL3 days ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI5 days ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA7 days ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending