Connect with us

Dan Motreanu

Dan Motreanu, membru în Comisia pentru protecția consumatorilor din PE, anunță modificări care vor controla activitatea giganților digitali

Published

on

© Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), membru în Comisia pentru piață internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European, a început lucrul la cadrul legislativ pentru propunerea Comisiei Europene referitoare la piețele digitale (APD).

„Dorim să ne asigurăm prin acest Act Legislativ că marile platforme digitale, considerate „controlori al fluxului de informație”, precum Facebook, Google sau Amazon se comportă corect în mediul online și își gestionează piețele digitale transparent și corect pentru toate părțile participante”, a transmis Dan Motreanu pe pagina de Facebook.

Potrivit deputatului european, marile platforme digitale nu vor mai putea:

  1. Să avantajeze, ca ierarhizare, serviciile și produsele pe care le propun chiar ei, în detrimentul serviciilor sau produselor similare oferite de terți pe platforma lor;
  2. Să îi împiedice pe consumatori să acceseze serviciile unor întreprinderi în afara platformelor lor;
  3. Să împiedice utilizatorii să dezinstaleze software-uri sau aplicații preinstalate, dacă doresc să facă acest lucru;

Totodată, noile norme vor stabili obligații și limite pentru marile platformele digitale, care:

  1. Să le permită întreprinderilor utilizatoare accesul la datele pe care le generează când utilizează platforma controlorului fluxului de informație;
  2. Să pună la dispoziția întreprinderilor care fac publicitate pe platforma lor instrumentele și informațiile necesare pentru ca agențiile de publicitate și editorii să poată efectua propria verificare independentă a anunțurilor lor publicitare;
  3. Să le permită întreprinderilor utilizatoare să își promoveze oferta și să încheie contracte cu clienții lor în afara platformei controlorului fluxului de informație;
    În cazul nerespectării obligațiilor sunt prevăzute amenzi de până la 10 % din cifra de afaceri anuală totală la nivel mondial a întreprinderii.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Dan Motreanu

Dan Motreanu: România primește încă 1,9 mld. EUR împrumut din PNRR. Pentru o nouă tranșă de bani, vom avea de îndeplinit 24 de ținte și jaloane în primele trei luni ale anului

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

România primește astăzi, 13 ianuarie, încă 1,9 miliarde EUR din Planul Național de Redresare și Reziliență, pe partea de împrumut, urmând ca o nouă tranșă să fie disponibilizată după îndeplinirea celor 24 de ținte și jaloane aferente primului trimestru din 2022, informează eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), într-o postare pe Facebook.

„În contul Ministerului Finanțelor vor intra astăzi încă 1,9 miliarde EUR din PNRR. Această sumă face parte din prefinanțarea de 13% a componentei de împrumut a PNRR, cu un total de 14,94 miliarde de EUR. Plata de astăzi completează prima tranșă a prefinanțării, componenta de grant, plătită de către Comisia Europeană la data de 2 decembrie 2021, în valoare de 1,85 miliarde euro. De la 3 noiembrie, momentul aprobării și punerii în aplicare a PNRR, și până în prezent, România a primit de la Uniunea Europeană 3,79 miliarde de EUR”, scrie eurodeputatul PNL. 

Fondurile împrumutate vor fi utilizate pentru finanțarea reformelor și investițiilor necesare redresării economice și sociale, dar și dezvoltării și modernizării României pe termen lung.

„Se vor realiza tranziția verde și tranziția digitală, consolidând, în același timp, infrastructura de transport, asistența medicală, educația, coeziunea socială și incluziunea, fundamentul PNRR”, spune Dan Motreanu.

Potrivit acestuia, cele 14,94 miliarde de EUR sub formă de împrumut pot fi accesate în condiții foarte avantajoase până în 2026 și vor fi disponibile în zece tranșe, în funcție de progresul îndeplinirii obiectivelor asumate prin PNRR.

„Pentru a primi o nouă tranșă de bani, România are de îndeplinit în primele trei luni din 2022, pe componenta de împrumut, 24 de ținte și jaloane. Până la 1 ianuarie, România avea de îndeplinit 21 de ținte și jaloane pe partea de grant, 18 fiind finalizate, pentru celelalte trei depunându-se eforturi la nivel guvernamental. Din totalul de 507 ținte și jaloane asumate la nivelul PNRR, până în prezent au fost îndeplinite 18. Țintele și jaloanele îndeplinite vizează, printre altele, măsuri și cadrul legislativ necesar pentru: serviciul de alimentare cu apă și canalizare; prevenirea abandonului școlar (a fost lansat și apelul de proiecte pentru sprijinirea elevilor în vederea asigurării tranziției de la gimnaziu la liceu); securitatea rețelelor 5G și securitatea cibernetică; creșterea numărului de case de marcat conectate la sistemul IT al Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (466.288 de case deja conectate); adoptarea criteriilor de prioritizare a investițiilor în centrele comunitare integrate; constituirea comitetului de monitorizare a reformei sistemului public de pensii; sistemul informatic aferent gestionării și monitorizării PNRR; operaționalizarea unui task-force la Ministerul Cercetării și Digitalizării pentru implementarea și monitorizarea reformelor și investițiilor propuse in domeniul Transformare digitală”, mai informează eurodeputatul român.

România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro după ce Comisia Europeană a dat undă verde PNRR-ului la data de 27 de septembrie, iar Consiliul Uniunii Europene a aprobat la 28 octombrie, în mod oficial, Planul Național de Redresare și Reziliență al României

Suma aferentă implementării planului de redresare și reziliență al României este de 29.181.842.750 euro. România a solicitat sprijin financiar nerambursabil în valoare de 14.239.689.750 euro și împrumuturi în valoare de 14.942.153.000 euro în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, împrumut acordat în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.. Împreună, acestea reprezintă 13,09 % din PIB-ul din 2019. Planul conține 171 de măsuri (64 de reforme și 107 investiții), structurate în jurul a șase piloni și a cincisprezece componente.

Planul abordează o parte semnificativă din provocările structurale mai vechi care au rămas nesoluționate, astfel cum au fost identificate în recomandările relevante specifice adresate României de către Consiliu în 2019 și în 2020.

Planul Național de Redresare și Reziliență este structurat pe cei 6 piloni prevăzuți de Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Comisiei Europene: tranziția verde, transformarea digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, politici pentru generația următoare, copii și tineri.

România are pentru anul 2022 o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiționalităților din program. Pentru anul 2021 și primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ținte sau jaloane.

Noul guvern PNL – PSD – UDMR a stabilit că PNRR este „axul” programului de guvernare asumat de cele trei formațiuni.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu invită cetățenii să contribuie la consultarea publică online privind etichetarea produselor alimentare

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Până la sfârșitul anului, Comisia Europeană va trimite Parlamentului European și Consiliului o nouă propunere legislativă pentru revizuirea normelor privind informarea consumatorilor, propunere care va include introducerea etichetării nutriționale obligatorii pe partea frontală a ambalajului, a transmis miercuri vicepreședintele Comisiei pentru Mediu (ENVI) din Parlamentul European, eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE).

„După publicarea Strategiei „De la fermă la consumator”, am adoptat în Parlamentul European o rezoluție pentru stabilirea unui sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic, care să permită consumatorilor să facă ușor alegeri alimentare mai sănătoase și mai echilibrate. În acest sens, avem nevoie de un sistem uniform european de etichetare nutrițională pe partea frontală a ambalajului, instrument recomandat și de Organizația Mondială a Sănătății. Există deja mai multe implementări voluntare ale etichetării nutriționale la nivelul statelor membre, cum ar fi Nutrinform (în Italia), Keyhole (în țările nordice) sau Nutri-Score (în Franța)”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Europarlamentarul invită cetățenii să contribuie la 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆ 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 privind etichetarea produselor alimentare, până pe 7 martie.

De asemenea, prin rezoluția Parlamentului European, Dan Motreanu a solicitat Comisiei, împreuna cu majoritatea eurodeputaților, introducerea unei etichetări nutriționale obligatorii și armonizate la nivelul UE, bazate pe dovezi științifice, care să ofere informații transparente și comparabile privind produsul.

Potrivit europarlamentarului, a fost solicitată și includerea de informații privind bunăstarea animalelor și sustenabilitatea pe eticheta tuturor produselor vândute pe piețele UE, inclusiv a celor importate.

„În plus, am propus Comisiei dezvoltarea unui sistem digital pentru furnizarea de informații voluntare suplimentare pentru produsele alimentare. Implementarea profilurilor nutriționale armonizate va îmbunătăți alimentația, sănătatea publică și va contribui la reducerea și prevenirea bolilor netransmisibile legate de alimentație, precum obezitatea. Creșterea transparenței prin etichetare va ajuta consumatorii să ia decizii de cumpărare în favoarea unui regim alimentar variat și echilibrat, dar și pentru realizarea tranziției către un sistem alimentar mai sustenabil, mai regional și mai sănătos, obiective coerente cu politica mai amplă a UE”, a conchis Dan Motreanu. 

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu: David Sassoli a fost un bun prieten al României prin susținerea necondiționată și instituțională acordată pentru aderarea la Schengen sau eliminarea vizelor pentru SUA

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

David Sassoli a fost un bun prieten al României prin susținerea necondiționată și instituțională acordată pentru aderarea la Schengen sau eliminarea vizelor pentru SUA, se arată în mesajul transmis de eurodeputatul Dan Motreanu, în contextul dispariției timpurii a președintelui Parlamentului European. 

Am aflat cu profundă tristețe despre trecerea în neființă a lui David Sassoli, președintele Parlamentului European.
Domnul Sassoli a fost președintele Parlamentului din iulie 2019, perioadă care a coincis cu cea mai gravă criză de la apariția proiectului european, cu negocierile pentru bugetul european 2021-2027, cu aprobarea fondului european de redresare, un instrument fără precedent în istorie, sau cu asumarea ambițiilor de mediu și pentru o Europă socială și a valorilor.
Rolul său în a promova poziția Parlamentului European și în a apăra interesele cetățenilor europeni a fost mai presus de culoarea și opțiunea politică social-democrată cu care a făcut carieră publică. Prin apărarea valorilor europene și ale statului de drept, David Sassoli s-a distins ca un mare european al epocii sale. Prin susținerea necondiționată și instituțională acordată unor teme prioritare pentru România – aderarea la Schengen sau eliminarea vizelor cetățenilor români pentru SUA -, David Sassoli a fost un bun prieten al țării noastre. Transmit condoleanțe familiei sale și tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis eurodeputatul Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European

Preşedintele Parlamentul European David Sassoli a încetat din viaţă marţi la spitalul din orașul italian Aviano, la ora 01:15, la vârsta de 65 de ani, în urma unei disfuncții a sistemului imunitar, a anunțat purtătorul său de cuvânt Roberto Cuillo, într-o postare pe Twitter.

Social-democratul italian, care înainte de a intra în politică în urmă cu aproximativ un deceniu a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost ales preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019 şi se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condiţiile în care marţea viitoare Parlamentul va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024).

Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit. În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor. În acest caz, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorită pentru a câştiga postul în cadrul remanierii de la sesiunea plenară de la Strasbourg de săptămâna viitoare.

 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA1 hour ago

Bogdan Aurescu: NATO dorește o conduită responsabilă din partea Rusiei și sperăm ca dialogul privind situația de securitate să continue

ROMÂNIA1 hour ago

INS: România a importat cu peste 67% mai multe gaze naturale în primele 11 luni din 2021, în timp ce producția a scăzut cu 0,4%

U.E.1 hour ago

Franța consideră ”învechite” regulile europene privind datoria publică și pledează pentru investiții astfel încât să facem față ”provocărilor secolului XXI”

EDITORIALE11 hours ago

Patrulaterul diplomatic Geneva-Bruxelles-Viena-Brest. Câteva adnotări despre securitatea europeană și a României

PARLAMENTUL EUROPEAN20 hours ago

Roberta Metsola, mesaj înainte de alegerea noului președinte al PE: Vreau ca oamenii să recapete acel sentiment de speranță în proiectul european

PARLAMENTUL EUROPEAN22 hours ago

Prima sesiune plenară din 2022 a Parlamentului European. Președintele David Sassoli va fi omagiat în plenul de la Strasbourg, înainte ca eurodeputații să își aleagă noua conducere

U.E.23 hours ago

CE a adoptat cel de-al doilea program de lucru EU4Health. Statele Membre vor avea la dispoziție în 2022 peste 835 de mil. de euro pentru a construi o UE a Sănătății

INTERNAȚIONAL1 day ago

UE și SUA pledează pentru un ”front transatlantic puternic și unit” în fața inițiativei Rusiei de a reconstrui sfere de influență în Europa

INTERNAȚIONAL1 day ago

Ucraina | Secretarul de stat american, convorbire cu șeful diplomației UE: O nouă agresiune rusă va fi întâmpinată cu ”consecințe rapide, severe și coordonate”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Manfred Weber, liderul Grupului PPE din PE, își exprimă susținerea pentru candidatura lui Silvio Berlusconi la președinția Italiei

SUA3 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO5 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE3 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

ROMÂNIA3 weeks ago

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mesaj de Crăciun: Să ne gândim la sănătatea noastră și a celor din jur, cel mai frumos dar pe care îl putem oferi celorlalți

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun: La finalul unui an foarte dificil, să ne reîntoarcem la semnificațiile acestei sărbători

NATO4 weeks ago

Nicolae Ciucă, la NATO: Actuala comasare de trupe rusești este nejustificată. Confirmă nevoia de a întări acţiunile de descurajare a ameninţărilor şi de apărare pe flancul estic şi la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA4 weeks ago

Ursula von der Leyen, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: Europa, recunoscătoare solidarității României. Comisia Europeană, gata să sprijine creșterea ratei de vaccinare în România

Advertisement

Team2Share

Trending