Connect with us

Dan Motreanu

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei de Mediu din PE: Am solicitat Comisiei Europene o evaluare a impactului Strategiei “De la fermă, la consumator” și al Strategiei privind biodiversitatea

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei de Mediu (ENVI) din Parlamentul European,  a solicitat Comisiei Europene, împreună cu alți colegi eurodeputați, o evaluare a impactului Strategiei „De la fermă, la consumator” și al Strategiei privind biodiversitatea, potrivit unui mesaj pe Facebook. 

În luna mai, Comisia a publicat Strategia „De la fermă, la consumator” și Strategia privind biodiversitateaa cu obiective ambițioase pentru 2030, „fără să facă publică însă și o evaluare a impactului acestora”, precizează Dan Motreanu, care explică că cele două Strategii prevăd ca: 

  • 10 % din terenurile agricole să fie retrase din circuitul agricol
  • 25% din suprafețele agricole să fie destinate agriculturii ecologice
  • utilizarea îngrășămintelor chimice să fie redusă cu 25%, iar a pesticidelor chimice cu 50%
  • 3 miliarde de copaci să fie plantați până în 2030
  • vânzările de antimicrobiene pentru animale să fie reduse cu 50%

Astfel, într-o interpelare pe care a trimis-o recent Comisiei Europene, împreună cu alți colegi deputați din Parlamentul European, vicepreședintele ENVI a solicitat Comisiei să ne arate ce impact va avea implementarea celor două strategii pentru producția agricolă europeană și securitatea alimentară, pentru veniturile fermierilor, prețurile și comerțul cu produse agricole. Totodată, mai spune Motreanu, au întrebat Comisia „dacă intenționează să revizuiască obiectivele celor două strategii în cazul în care acestea nu sunt realiste sau afectează în mod deosebit economia agricolă europeană”.

„Misiunea noastră este să ne asigurăm că produsele alimentare din UE sunt suficiente pentru toți consumatorii și accesibile la preț. În același timp, avem obligația să protejăm veniturile agricultorilor din Europa. Este important ca obiectivele extrem de importante pentru protejarea mediului înconjurător să nu afecteze nici producția și nici competitivitatea UE la nivel internațional”, precizează Dan Motreanu, vicepreședinte ENVI. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Motreanu

Dan Motreanu își prezintă prioritățile după desemnarea ca vice-coordonator din partea grupului PPE în Comisia pentru dezvoltare regională din Parlamentul European

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Eurodeputatul PNL Dan Motreanu a anunțat pe pagina sa de Facebook că a fost desemnat vice-coordonator din partea grupului PPE în Comisia pentru Dezvoltare Regională (REGI) din Parlamentul European. Coordonatorul va fi europarlamentarul Andrey Novakov.

În context, Motreanu a subliniat importanța Politicii de Coeziune a Uniunii Europene pentru dezvoltarea României, afirmând că apartenența PNL la cel mai numeros grup din Parlamentul European permite promovarea proiectelor în interesul României.

„Politica de Coeziune a Uniunii Europene este un element crucial pentru dezvoltarea României”, a declarat eurodeputatul, evidențiind prioritățile sale în noua funcție:

  • Simplificarea și îmbunătățirea Politicii de Coeziune: „Politica de Coeziune trebuie să rămână principalul instrument pentru reducerea disparităților economice și sociale între regiunile europene.”
  • Descentralizare: „Politica de Coeziune are nevoie de mai mult descentralizare, nu de mai puțină! Autoritățile locale cunosc cel mai bine nevoile din zonele pe care le reprezintă.”
  • Provocări regionale și soluții inovatoare: „Regiunile europene se vor confrunta atât cu provocări vechi, cât și noi, cum ar fi capcanele dezvoltării regionale, scăderea demografică și exodul creierelor. Este esențial ca Uniunea Europeană să propună soluții inovatoare pentru aceste regiuni.”

Motreanu a explicat și responsabilitățile unui coordonator PPE, care includ asigurarea comunicării pozițiilor partidului în dezbaterile din comisie, coordonarea activității membrilor PPE din comisia REGI, colaborarea cu coordonatorii din celelalte grupuri politice pentru a ajunge la compromisuri și soluții legislative, precum și consultarea membrilor grupului său politic.

„Coordonatorul PPE are o serie de responsabilități importante”, a adăugat Motreanu, subliniind colaborarea cu diverse părți interesate, inclusiv Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, reprezentanți ai regiunilor și alte organizații relevante, pentru a asigura că interesele PPE sunt bine reprezentate pe parcursul întregului proces legislativ.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu promite să lupte în PE pentru reglementări care să ajute România să acceseze cât mai multe fonduri UE

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul PNL, Dan Motreanu, a transmis un mesaj pe Facebook în care subliniază importanța Politicii Agricole Comune și a Fondului de Coeziune pentru dezvoltarea României. El a promis să continue să lupte în Parlamentul European pentru reglementări care să faciliteze accesarea fondurilor UE de către România.

„România s-a dezvoltat în principal pe baza Politicii Agricole Comune și a Fondului de Coeziune. Voi continua să lupt în Parlamentul European pentru reglementări care să ajute România să acceseze cât mai multe fonduri UE,” a scris Motreanu.

El a subliniat avantajul apartenenței PNL la grupul PPE, cel mai numeros din Parlamentul European, care permite promovarea proiectelor în interesul României. „Vom avea un cuvânt important de spus în formarea noilor politici europene,” a adăugat eurodeputatul.

Motreanu a evidențiat importanța menținerii formatului actual al Politicii de Coeziune, pe care o consideră un simbol al solidarității europene. „Nu sunt de acord cu o posibilă transformare post-2027 a Politicii de Coeziune, conform modelului Mecanismului de Redresare și Reziliență. Ideea că UE ar trebui să finanțeze doar marile proiecte care vizează politicile de bază va face tot mai dificilă reducerea disparităților economice și sociale între regiunile, orașele și localitățile UE,” a subliniat el.

Investițiile realizate din fondurile Politicii de Coeziune au vizat dezvoltarea infrastructurii rutiere și a transportului public, modernizarea școlilor și spitalelor, renovarea clădirilor, sprijinirea IMM-urilor și crearea de noi locuri de muncă.

Eurodeputatul a menționat și eforturile de sprijinire a fermierilor români, subliniind succesul obținerii votului Parlamentului European pentru subvenții mai mari pentru agricultori, pe baza unui amendament depus împreună cu alți europarlamentari români. „Am solicitat Consiliului UE să accelereze procesul de convergență al plăților directe din cadrul Politicii Agricole Comune,” a concluzionat Motreanu.

Continue Reading

Dan Motreanu

27 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA. Dan Motreanu: A devenit unul dintre elementele de bază ale politicii externe a României, alături de apartenența la NATO și la UE

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa, pe baza Parteneriatului Strategic România-SUA și a apartenenței la NATO, a subliniat eurodeputatul Dan Motreanu într-un mesaj publicat pe Facebook, în contextul în care, astăzi, 11 iulie,  în urmă cu 27 de ani, în 1997, România și SUA lansau Parteneriatul Strategic.

”Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii a fost lansat la 11 iulie 1997, fiind anunțat de președintele SUA, Bill Clinton, într-un discurs ținut la București. După 27 de ani, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa, pe baza Parteneriatului Strategic România-SUA și a apartenenței la NATO. România este apărată de soldați americani, staționați în țara noastră, sub egida NATO, iar la Deveselu a fost amplasat un sistem american de apărare împotriva rachetelor balistice, care ulterior a trecut sub comanda NATO”, a amintit Motreanu, în contextul în care zilele acestea, la Washington, are loc summitul aniversar al NATO, organizație care celebrează 75 de ani de la înființare.

El a reliefat și importanța discursului susținut de președintele Clinton la București în urmă cu 27 de ani.

”După 27 de ani, putem spune că discursul ținut de președintele Clinton la București în 1997 a fost prima confirmare a faptului că aspirațiile euro-atlantice ale României pot deveni realitate”, consideră eurodeputatul.

În încheiere, Dan Motreanu a evidențiat pilonii pe care se fundamentează relația strânsă dintre România și SUA.

”Parteneriatul Strategic are la bază atașamentul celor două țări față de valorile democratice. În cei 27 de ani care au trecut de atunci, Parteneriatul Strategic a devenit unul dintre elementele de bază ale politicii externe a României, alături de apartenența la NATO și la UE”, a conchis europarlamentarul.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Raportul Draghi: Rețelele de mare viteză, inteligența artificială și cipurile, punctele cardinale pentru competitivitatea digitală a Europei. Noi legislații UE pentru telecom și cloud, printre propuneri

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”

U.E.15 hours ago

Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării

ROMÂNIA15 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre

U.E.17 hours ago

UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei

U.E.17 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE18 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

Siegfried Mureșan19 hours ago

Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro

U.E.17 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE18 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA21 hours ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ5 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA5 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.6 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

Trending