Connect with us

MEDIU

Dan Nica, către comisarul pentru Energie: Pachetul Fit for 55 va conduce la creșteri de costuri semnificative, plătite de cetățeni. Susținem combaterea schimbărilor climatice, dar nu cu prețul sărăcirii oamenilor

Published

on

© caleaeuropeana.ro

Liderul Delegației PSD din Parlamentul European, Dan Nica, a atras din nou atenția, în cadrul unei ședințe conduse joi seară de comisarul pentru Energie, Kadri Simson, că Pachetul Fit for 55, propus de Comisia Europeană, va crește facturile la energie si combustibil pentru toți cetățenii și că prin combaterea schimbărilor climatice, Uniunea Europeană nu trebuie să se îndepărteze de oameni și de drumul unei tranziții juste, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Dan Nica i-a explicat comisarului european că prin creșterea prețului combustibililor se va declanșa un lanț nesfârșit de scumpiri (alimente, transport, energie și utilități) și, din păcate, familiile cu venituri mici și persoanele vulnerabile, precum bătrânii, riscă să fie cele care vor plăti cel mai mult factura acestui demers. 

„Fit for 55 este un pachet legislativ constructiv și de viitor, dar îi lipsesc măsurile active de compensare. Având în vedere că se estimează că va crește costul energiei, numărul  persoanelor care își plătesc cu mare greutate facturile va crește. Scumpirile vin la pachet cu unele măsuri din PNRR, în cazul României fiind vorba de înghețarea salariului minim, care este de doar 280 de euro, înghețarea pensiilor, cea medie fiind de 300 de euro. Care credeți că va fi răspunsul acestor oameni care își vor vedea veniturile diminuate drastic? Acești cetățeni vor fi nevoiți să aleagă între a mânca, a-și plăti utilitățile sau a-și cumpăra medicamentele. Nu cred că vrem să îi punem în această situație. În absența unui Fond Social de o dimensiune corespunzătoare, care să compenseze toate aceste pierderi de venituri, am mari dubii că vom avea un sprijin pentru acest pachet, în forma actuală, iar sprijinul meu nu va exista. Oamenii au dreptul să trăiască, să supraviețuiască și să fie ajutați”, a menționat oficialul român. 

În acest context, șeful Delegației Române S&D a reamintit că studiul de impact al Comisiei, din 2020, arată clar că de beneficiile eficienței energetice nu se vor bucura toți cetățenii și că familiile cu venituri mai mari vor putea investi atât în eficiența energetică, cât și în energiile regenerabile, în timp ce familiile cu venituri mai mici s-ar putea să nu aibă acces la capitalul necesar pentru a investi. 

„Măsurile rapide şi corecte pe care Comisia dorește să le facă pentru a atinge obiectivul unor transformări profunde și benefice în legătură cu schimbările climatice nu trebuie să ignore dimensiunea socială în țări precum România, unde corectarea deficitului de dezvoltare și transformările solicitate de Comisie nu se pot face pe termen scurt și nici fără eforturi semnificative, greu de anticipat în contextul politic actual din țară. Mai mult, planul care cuprinde propuneri ambițioase va conduce la creșteri de costuri semnificative, plătite de cetățenii fiecărui stat membru. Pachetul prezentat de Comisie este cel mai ambițios pachet legislativ din această legislatură și salut angajamentul CE de a lupta împotriva schimbărilor climatice, mai ales în contextul inundațiilor puternice din vestul Europei (Germania, Belgia, Elveția), dar nu voi gira adâncirea sărăcirii unei populații aflate oricum în dificultate”, a adăugat europarlamentarul român.  

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Alianța circulară privind materiale plastice se angajează să recicleze cel puțin 10 milioane de tone de plastic până în 2050

Published

on

© European Union 2020

Comisia Europeană salută un nou pas important făcut de Alianța circulară privind materiale plastice în vederea stimulării pieței UE a materialelor plastice reciclate și asigurării a cel puțin 10 milioane de tone reciclate până în 2025, potrivit comunicatului oficial. 

De la lansarea Alianței în 2018, s-au înregistrat progrese semnificative, cu o creștere de aproape 30% a producției europene de materiale plastice reciclabile. Alianța își va intensifica de acum și mai mult eforturile prin asigurarea reciclării a 26 de produse din plastic din ambalaje, construcții, agricultură și electrocasnice care, în total, reprezintă peste 60% din deșeurile de plastic colectate în Europa.

Numai acest lucru ar putea duce la atingerea obiectivului de 10 milioane de tone. În plus, Alianța a elaborat o nouă foaie de parcurs pentru a atinge obiectivul de 10 milioane de tone și a adoptat metodologia și normele pentru un nou sistem de monitorizare a materialelor plastice reciclate la nivelul Uniunii Europene. 

„Mobilizarea tuturor actorilor, publici și privați, de-a lungul lanțului valoric și în sectoarele-cheie care utilizează mase plastice, îmbunătățește capacitatea de rezistență a Europei prin maximizarea utilizării deșeurilor de plastic ca resursă valoroasă. Salut aceste eforturi și contez pe angajamentul continuu al Alianței”, a declarat comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton.

În prezent, Alianța reprezintă aproape 300 de organizații din sectorul industrial, academic și public din întregul lanț valoric al materialelor plastice reciclate. Primele promisiuni voluntare pentru materialele plastice reciclate făcute de industrie au arătat că oferta de materiale plastice reciclate ar putea atinge și chiar depăși obiectivul; cu toate acestea, sunt necesare mai multe eforturi pentru a asigura utilizarea materialelor plastice reciclate.

În acest sens, Alianța pregătește un raport privind cerințele și soluțiile pentru a crește integrarea materialelor plastice reciclate în produse până în 2025. De asemenea, alianța își va actualiza periodic „foaia de parcurs către 10 milioane de tone de conținut reciclat” printr-un proces deschis de dialog cu autoritățile naționale și locale și cu toate celelalte părți interesate.

Citiți și: Comisia Europeană a publicat orientări privind normele UE pentru materialele plastice de unică folosință, cu scopul de a reduce deșeurile marine

Reamintim că în urmă cu o lună, Comisia Europeană a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană intitulată ”ReturnthePlastics: o inițiativă cetățenească de punere în aplicare a unui sistem de garanție-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic”.

Continue Reading

MEDIU

Octavian Berceanu: Prioritatea mea nu se schimbă. Voi milita în continuare pentru protejarea mediului

Published

on

© Octavian Berceanu/Facebook

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, a declarat în exluscivitate pentru CaleaEuropeană.ro că va continua să se implice activ și să militeze pentru protejarea mediului în care trăim. 

După ce a fost demis de premierul României, Florin Cîțu, după doar șase luni de mandat în care a reușit să finalizeze peste 1.800 de controale privind transferurile de deșeuri și combaterea introducerii acestora în țară, însoțite de sesizări penale în cazul mai multor importatori ilegali de deșeuri, în timp ce în 2020 au existat doar 143 astfel de acțiuni, Octavian Berceanu a menționat că rămâne dedicat protejării mediului.

„Înainte să fiu șeful Gărzii Naționale de Mediu am avut activitate în societatea civilă dedicată protecției mediului și nu intenționez să îmi schimb această prioritate, ca atare, deși nu mai sunt șeful Gărzii Naționale de Mediu, voi continua să militez pentru protejarea mediului în care trăim”, a declarat acesta pentru CaleaEuropeană.ro.

Citiți și: Octavian Berceanu, bilanț după 6 luni de mandat: Peste 1.800 de controale privind transferurile de deșeuri și dublarea venitului din amenzile aplicate

Activistul de mediu Octavian Berceanu, propus de USR, a fost numit în luna martie, în funcţia de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naţionale de Mediu.

În acest sens, alianța USR PLUS i-a mulțumit acestuia pentru activitatea din fruntea GNM, care ar fi obținut în ultimele 6 luni „cele mai bune rezultate din ultimii 20 de ani”.

„Premierul Florin Cîțu continuă să elimine profesioniștii aduși de USR PLUS. În 6 luni, Garda de Mediu a obținut cele mai bune rezultate din ultimii 20 de ani. Pentru prima dată, un șef al Gărzii de Mediu a abordat problema arderilor și transporturilor ilegale de deșeuri, bucureștenii au putut respira un aer mai curat și mii de tone de deșeuri au fost oprite la granița României. Mulțumim, Octavian Berceanu, pentru activitatea din fruntea Gărzii Naționale de Mediu”, se arată în declarația oficială a USR PLUS.

Continue Reading

MEDIU

Florin Cîțu, întâlnire cu activistul de mediu și unul dintre jurnaliștii agresați în pădurea din Suceava: SUMAL-ul trebuie îmbunătățit

Published

on

Premierul Florin Cîțu s-a întâlnit în această dimineață cu activistul de mediu și unul dintre jurnaliștii agresați într-o pădure din Suceava săptămâna trecută. 

„E clar că nu putem lăsa lucrurile așa, nu putem tolera violența în nicio situație. Autoritățile trebuie să își facă treaba și să se asigure că cetățenii români sunt în siguranță, iar cei care greșesc trebuie să plătească”, a scris prim-ministrul într-un mesaj pe pagina de Facebook. 

De asemenea, acesta a menționat că SUMAL-ul trebuie îmbunătățit: „În urma discuției de astăzi, am stabilit că SUMAL-ul, acel sistem de urmărire a lemnului tăiat, trebuie îmbunătățit astfel încât să asigure eficiență și transparență totală. Prin urmare, va fi format un grup de lucru la ministerul Mediului, iar reprezentanții ONG-urilor vor lua parte la tot procesul.”

Un jurnalist care filma un documentar despre tăierile ilegale de lemn din Suceava a fost agresat, alături de un coleg și un activist de mediu, de un grup de 20 de indivizi, scrie Digi24.

Comisia Europeană a prezentat săptămâna trecută o recomandare de îmbunătățire a siguranței jurnaliștilor și a altor profesioniști din domeniul mass-media, în condițiile în care jurnaliștii au fost ținta tot mai multor atacuri, în ultimii ani, iar unii au fost chiar victimele unor asasinate.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în timpul discursului său anual din plenul Parlamentului European că a făcut o recomandare vizând îmbunătățirea protecției jurnaliștilor.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Dragoș Pîslaru3 mins ago

Dragoș Pîslaru salută adoptarea PNRR și explică cum a obținut România calificative maxime la 10 dintre cele 11 criterii de evaluare a planului de 29,2 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA6 mins ago

Ursula von der Leyen, reverență pentru ”medici, infirmiere și întreg personalul spitalicesc” din România: Vă mulțumesc pentru profesionalismul și dedicarea de care ați dat dovadă

Cristian Bușoi17 mins ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, despre aprobarea PNRR: Un efort diplomatic susținut la nivelul instituțiilor europene, care deschide un capitol istoric pentru România

Daniel Buda26 mins ago

Eurodeputatul Daniel Buda salută aprobarea PNRR: Să lăsăm generațiilor viitoare o Românie modernă și sustenabilă

COMISIA EUROPEANA32 mins ago

Președinta Comisiei Europene „felicită sincer” România pentru lucrul la venitul minim de incluziune care va sprijini persoanele cele mai vulnerabile și gospodăriile cu venituri mici

FONDURI EUROPENE38 mins ago

Klaus Iohannis salută aprobarea PNRR în prezența Ursulei von der Leyen și îi cere lui Florin Cîțu implementarea reformelor și investițiilor: Este șansa de a lăsa generațiilor viitoare o Românie profund modernizată

ROMÂNIA49 mins ago

Premierul Florin Cîțu: Faptul că PNRR-ul României a obținut 10 calificative A din 11 arată aprecierea Comisiei Europene

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Moment istoric pentru apartenența României la UE: Președinta Comisiei Europene a dat undă verde, la București, PNRR-ului de 29,2 miliarde de euro

Daniel Buda2 hours ago

Daniel Buda: Orașele trebuie să fie implicate ca parteneri-cheie în gestionarea pandemiei COVID-19 și să orienteze societatea către o redresare favorabilă incluziunii, durabilă și rezilientă

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen, la București: PNRR-ul României este un plan foarte bun, orientat către viitor. Aștept să lucrăm împreună la implementarea sa

COMISIA EUROPEANA32 mins ago

Președinta Comisiei Europene „felicită sincer” România pentru lucrul la venitul minim de incluziune care va sprijini persoanele cele mai vulnerabile și gospodăriile cu venituri mici

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Moment istoric pentru apartenența României la UE: Președinta Comisiei Europene a dat undă verde, la București, PNRR-ului de 29,2 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Klaus Iohannis a primit-o pe Ursula von der Leyen la Palatul Cotroceni. Președinta Comisiei Europene este în România pentru a semna PNRR

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

Rareș Bogdan a fost ales prim-vicepreședinte al PNL pentru comunicare și relații internaționale: România are nevoie de reforme. Nimeni nu ne va ierta dacă nu facem investiții

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI22 hours ago

Gheorghe Falcă a fost ales vicepreședinte al PNL pentru fonduri europene și dezvoltare regională: Modernizarea României, al treilea mare proiect de țară, după aderarea la UE și NATO

POLITICĂ2 days ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

ONU5 days ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru5 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Președinta Fondului de Investiții al celor Trei Mări: Înființarea fondului, posibilă prin cooperarea cu România. Este esențial să prezentăm investitorilor întreaga regiune prin fiecare țară în parte

Team2Share

Trending