Connect with us

GENERAL

Dan Nica, doctorul în Comunicare, operează Poliţia la percepţie

Published

on

de Dan CARBUNARU | 9 MARTIE 2009

Poliţiştii au rămas în urma războiului în care i-a aruncat ministrul Dan Nica. Cel puţin la percepţie şi încrederea populaţiei. Acolo unde  este specialist ministrul de Interne, doctorul în  Comunicare Dan Nica. Aşa a ajuns războiul Internelor cu infractorii în faza percepţiei.

Pentru intervenţia televizată duminică, la ora 12, la sediul MAI, doctorul a avut nevoie de câteva cuvinte-cheie, videoclipuri cu fapte de arme ale mascaţilor care năvăleau în ograda unor interlopi şi de câteva ameninţări fluturate subordonaţilor care nu-şi fac treaba.

Nu ştim încă pe cine vrea domnul Nica să convingă. Să fie vorba despre cetăţeni? Să fie vorba despre poliţiştii care şi-au pierdut cheful, timpul sau chiar onoarea în faţa infractorilor? Sau despre interlopii care trebuie să ştie că nu e de glumit cu Nica?

Indiciile pe care ni le-a dat până acum ministrul de Interne arată că îi pasă de ce fac oamenii săi. S-a aruncat în faţă ca să anunţe prinderea lui Gribenco, cel mai periculos infractor din ultimii 20 de ani, un escroc urmărit general suspectat, ca şi Gorbunov, în cazul dublului asasinat de la Braşov. A trimis controale pe coada şefilor care l-au ţinut în braţe pe interlopul-poliţist Preda. I-a premiat pe câţiva poliţişti care au deschis focul asupra hoţilor sau i-au capturat cu mâinile goale. Acum a declanşat operaţiunea Strada 2009, care să cureţe ţara de bandiţi.

“Era nevoie de o acţiune  în forţă care să restabilească încrederea că avem controlul asupra străzii şi asupra mediului infracţional”, ne dezleagă misterul chiar domnul Nica. Într-o conferinţă de presă, la minister, cu şefii Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră. Toţi în uniforme, că e vreme de război. Mustaţa ministrului dă drumul discursului mobilizator. Pentru cei sceptici, există şi dovezi video. Pe ecranul din spatele lui Nica, mascaţii dau cu uşile de pământ şi pun infractorii cu botul în ţărână. Oamenii legii sunt peste tot. Ministrul explică importanţa încătuşării, ca dovadă a fermităţii în aplicarea legii.

În fiecare zi, braţ la braţ,  echipe mixte de poliţişti şi jandarmi au normă să calce  locurile frecventate de interlopi. Şi, bineînţeles, să aplice legea. Serviciul Secret al MAI trebuie să dea informaţii despre cuţitarii lumii interlope. Bătrânii să fie protejaţi de escrocii care le fură cu acte casele. Femeile, copiii şi bărbaţii să se simtă în siguranţă când merg la şcoală, la serviciu, pe stradă etc.

Mare noroc pe Ministerul de Interne. Dacă nu venea domnul Nica, nimeni nu s-ar mai fi ocupat de siguranţa cetăţeanului. Şefii s-au liniştit. Cu un comunicator de talia noului ministru, toată presiunea va cădea asupra sa. Dacă iese ancheta prost la Braşov, Nica e de vină că s-a grăbit să iasă cu suspectul. Dacă bandiţii trag cu pistolul în plină stradă, jefuiesc, se omoară, Nica e de vină că s-a grăbit să spună că nu se mai întâmplă. Ce bine e să ai un aşa şef!

  Dar poate ar fi mai important pentru Internele domnului Nica, înainte de războiul cu strada, să dea bătălia cu sine. Nu ca aceea dintre poliţistul karateka Preda şi mascaţii de la BGS. Poate căderea câtorva grade mai mari din cârdăşia cu infractorii ar da o şansă reală războiului pornit de Nica.

Cinci ani au trecut de când Cămătarii au intrat la zdup. Cea mai mare, cea mai periculoasă reţea criminală din ţară, după cum spuneau la unison şefii din Interne şi Doi ş-un Sfert. Niciun poliţist cu grade mari nu a fost condamnat pentru susţinerea Cămătarilor. Logica simplă ne arată că şi dacă interlopii ar cădea sub pumnii trupelor speciale asmuţite asupra lor, nu se va întâmpla nimic. Dacă nu se face curăţenie în sistem.

Domnul Nica vrea război? Singurul război real va fi cel dintre bandele mafiote. Pentru supremaţie. Internele pot eventual să-şi cumpere bilete la acest film. Sau să vadă reluări cu descinderi fără număr şi inutile ale mascaţilor de la SPIR.

articol publicat in ziarul Gandul

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GENERAL

Zelenski și Macron au discutat despre sprijinul în domeniul apărării și despre începerea negocierilor privind garanțiile de securitate în cadrul Declarației Comune a G7

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o convorbire telefonică, duminică, cu președintele Franței, Emmanuel Macron, informează Administrația Prezidențială de la Kiev.

Potrivit sursei citate, șeful statului ucrainean l-a informat în detaliu pe omologul său cu privire la situația de pe linia frontului, în special pe direcțiile Kupyansk, est și sud. Totodată, Volodimir Zelenski a transmis părții franceze informații cu privire la necesitățile de apărare ale armatei ucrainene pentru continuarea dezocupării teritoriului țării.

Interlocutorii au discutat despre continuarea cooperării în domeniul apărării.

Președintele Ucrainei a mulțumit Franței pentru sprijinul său puternic în domeniul apărării și pentru extinderea constantă a capacităților armatei ucrainene.

„Apreciez întotdeauna poziția clară a Franței cu privire la calendarul și domeniul de aplicare a sprijinului pentru apărare. Apreciez, de asemenea, eforturile dumneavoastră constante de a intensifica sprijinul partenerilor noștri”, a declarat șeful statului, adresându-se lui Emmanuel Macron.

Cei doi lideri au convenit asupra participării Franței și a companiilor private franceze la Forumul Industriilor de Apărare care va avea loc în Ucraina în această toamnă.

Președinții au căzut de acord asupra importanței extinderii “coridorului de cereale” și au convenit să aprofundeze cooperarea în domeniul protecției rutelor maritime. De asemenea, Volodimir Zelenski a subliniat necesitatea urgentă de a consolida securitatea regiunii Odesa.

Șeful statului a subliniat importanța Declarației comune a G7 de sprijin pentru Ucraina. În contextul acesteia, președinții au decis să înceapă negocierile bilaterale între Ucraina și Franța și au dat instrucțiuni în acest sens echipelor.

Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Franța pentru rolul de lider în punerea în aplicare a Formulei de Pace în domeniul radiațiilor și al securității nucleare. Interlocutorii au discutat, de asemenea, despre modalitățile de organizare a Summitului Global pentru Pace cu o participare cât mai largă, inclusiv a țărilor din Sudul Global.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen a obținut un angajament clar din partea Bavariei de a asigura poziția de lider european în domeniul tehnologiilor curate

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanța schimburilor și a cooperării în Uniunea Europeană, cu accent pe regiuni, în cadrul unei conferințe de presă cu premierul landului Bavaria, Markus Söder, după reuniunea comună de marți a cabinetului bavarez de la Bayreuth, la care aceasta a participat ca invitat special.

„Puterea economică a regiunilor se bazează în mod decisiv pe o piață unică europeană funcțională și puternică. Dar, bineînțeles, este adevărat și reversul: Uniunea Europeană este puternică doar dacă regiunile sale sunt, de asemenea, puternice.”

Președinta Comisiei a menționat că a avut un schimb foarte bun cu cabinetul bavarez. Aceștia au discutat împreună despre modul în care problemele de la nivel global și european afectează în mod direct Bavaria: fie că este vorba de războiul de agresiune al Rusiei și de criza energetică rezultată, fie că este vorba de rolul de lider al Europei în lupta împotriva schimbărilor climatice, fie că este vorba de răspunsurile Europei la aspectele majore precum digitalizarea și migrația. Este întotdeauna edificator să analizăm punerea în aplicare practică pe teren, cu toate avantajele, dar și dificultățile.

Șefa Comisiei Europene a precizat că a obținut „un angajament clar din partea Bavariei de a asigura poziția de lider european în domeniul tehnologiilor curate, precum și interesul puternic al Bavariei de a investi în viitorul digital, în rețelele de fibră optică și în întreaga industrie a semiconductorilor.

„Aceasta este o chestiune vitală pe care Europa o sprijină într-un mod foarte precis prin intermediul Legii europene privind cipurile. Acest lucru se datorează faptului că suntem convinși că o creștere solidă și o activitate economică durabilă pot merge mână în mână. Iar acest lucru trebuie să continuăm să îl demonstrăm în fiecare zi”, a declarat Ursula von der Leyen.

Aceasta a vorbit și despre nivelul ridicat de investiții în zonele rurale din partea UE, menționând că pe lângă finanțarea agricolă și regională, care reprezintă o bună jumătate din bugetul total, există o gamă largă de alte finanțări, de exemplu pentru extinderea benzii largi, a rețelelor 5G, pentru conexiuni feroviare mai bune și pentru o bună asistență medicală în zonele rurale.

Președinta Comisiei a vorbit, de asemenea, despre îmbunătățirile structurale pe care factorii de decizie politică le abordează împreună cu fermierii pentru a gestiona presiunea schimbărilor climatice – de exemplu, prin noi metode de precizie în agricultură, astfel încât fermele să se descurce cu mult mai puțină apă și îngrășăminte, sau prin cercetare pentru plante mai rezistente. În acest sens, von der Leyen a subliniat capacitatea de inovare a Bavariei.

„Acestea vor fi cruciale în această perioadă de schimbări climatice. Avem nevoie de soiuri de plante care să fie mai tolerante și mai rezistente în condiții climatice mai calde. Am fost de acord astăzi că dorim să lucrăm cu fermierii pentru a obține îmbunătățiri structurale, deoarece știm cu toții că agricultura este esențială pentru conservarea naturii și protecția climei. Presiunea pentru schimbare care ne-a fost impusă de schimbările climatice este resimțită în întreaga lume. Este provocarea epocii noastre. Dar poate, de asemenea, să deschidă oportunități enorme. În special pentru regiunile care sunt atât de inovatoare precum Bavaria”, a mai spus șefa Executivului european.

 

 

Continue Reading

GENERAL

Emmanuel Macron va efectua în iulie prima sa vizită de stat în Germania, la invitația președintelui Steinmeier, marcând „un nou capitol special în prietenia de zeci de ani dintre cele două țări”

Published

on

© picture alliancedpadpa-Zentralbild, Soeren Stache/Der Bundesprasident

Președintele francez Emmanuel Macron va efectua în iulie prima sa vizită de stat în Germania, pe fondul dezacordurilor franco-germane în domenii politice cheie precum finanțele, energia și modul în care trebuie abordată China, informează RFI și Politico.

Macron, invitat de președintele Frank-Walter Steinmeier, se va afla în Germania între 2 și 4 iulie, în prima vizită de stat a unui președinte francez în această țară în ultimii 23 de ani. Punctul culminant al vizitei va fi un banchet de stat la Palatul Bellevue din Berlin, găzduit de președintele german pe 3 iulie, potrivit a trei oficiali familiarizați cu pregătirile pentru eveniment.

„Vizita va onora prietenia strânsă dintre cele două țări în cel de-al 60-lea an al Tratatului de la Élysée privind relațiile bilaterale”, a declarat cabinetul lui Steinmeier, potrivit RFI.

Macron va vizita mai multe regiuni din Germania împreună cu Steinmeier pentru a sublinia legăturile dintre națiuni.

„Acest eveniment special marchează începutul unui nou capitol în prietenia de zeci de ani dintre cele două țări, precum și legăturile personale strânse dintre Steinmeier și Macron”, a adăugat cabinetul lui Steinmeier, potrivit sursei citate anterior.

De asemenea, președintele francez urmează să se întâlnească cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre politica europeană și internațională, relatează Politico.

Vizita de stat planificată are loc într-un moment sensibil. Relațiile dintre Germania și Franța s-au confruntat cu o prăbușire serioasă toamna trecută, când Macron a amânat o reuniune franco-germană a cabinetului și l-a lezat pe Scholz, anulând o conferință de presă planificată în timpul vizitei liderului german la Palatul Elysée. Reuniunea comună a cabinetului a avut loc în cele din urmă în ianuarie.

Cu toate că cei doi lideri au găsit o bază comună în ceea ce privește necesitatea de a acționa în fața subvențiilor ecologice masive din SUA, între Berlin și Paris există în continuare diferențe majore în domenii politice cheie. Printre acestea se numără reforma planificată a normelor financiare ale UE, presiunea franceză de a clasifica energia nucleară drept o tehnologie ecologică și modul în care trebuie poziționată UE în contextul tensiunilor geopolitice tot mai mari dintre SUA și China. Comentariile lui Macron într-un interviu acordat luna trecută publicației Politico, potrivit cărora Europa nu ar trebui să fie antrenată într-un conflict americano-chinez privind Taiwanul, au declanșat o reacție puternică din partea Germaniei.

În același timp, Franța și Germania doresc să își intensifice cooperarea în ceea ce privește gestionarea războiului Rusiei din Ucraina, precum și în chestiuni precum hidrogenul, semiconductorii și cipurile pentru calculatoare și apărarea. În ceea ce privește cel din urmă punct, Berlinul și Parisul intenționează să dezvolte un avion de luptă comun împreună cu Spania, precum și un tanc de luptă principal comun.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, se va deplasa la Paris în această săptămână pentru a pregăti vizita. Aceasta se va întâlni marți cu omologul său francez, Catherine Colonna, și se va alătura miercuri unei reuniuni de cabinet la Palatul Elysée, mai informează RFI.

 

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE1 hour ago

Surse europene: Compromisul miniștrilor de interne din UE către un viitor acord pentru pactul de migrație și azil creează “o atmosferă bună pentru temele de interes major ale României”

ROMÂNIA3 hours ago

România va încasa în conturile BNR 2,75 miliarde de euro aferente cererii de plată nr. 2 din PNRR

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

NATO5 hours ago

Stoltenberg, vizită surpriză la Kiev: Statele NATO au încheiat contracte de 2,4 miliarde de euro pentru muniții din care vor furniza și Ucrainei; Zelenski: Aderarea la NATO, o chestiune de timp

ROMÂNIA8 hours ago

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea: Diversele crize cu care ne-am confruntat în ultimii ani arată că dezvoltarea trebuie să fie nu doar sustenabilă, ci şi rezilientă

NATO9 hours ago

Franța cere Turciei și Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO: Ne-ar plăcea să vedem că îşi pun în practică angajamentul

U.E.9 hours ago

Președinta Parlamentului European speră că UE va demara negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova până la finalul anului: Să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

ROMÂNIA10 hours ago

Nicolae Ciucă: Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență este o inițiativă românească de succes care a dovedit într-un timp scurt că poate contribui în mod semnificativ la consolidarea rezilienței UE și NATO

ROMÂNIA11 hours ago

MAE: Secretarul de stat Iulian Fota a deschis programul EU-US Emerging Leaders Visitors, lansat în 2022 de Comisia Europeană în colaborare cu România și alte nouă state UE

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA12 hours ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

U.E.2 days ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA3 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA4 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA6 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU6 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Trending