Connect with us

Dan Nica

Dan Nica, mesaj din Parlamentul European: Să luptăm pentru ca Ucraina și R. Moldova să primească statutul de țări candidate la UE

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Nica (PSD, S&D), prezent la sesiunea plenară extraordinară a Parlamentului European privind criza umanitară din Ucraina provocată de invazia Federației Ruse, a pledat pentru accelerarea integrării europene a Ucrainei și Republicii Moldova. 

„Cu toții am văzut cum o agresiune nejustificată a Federației Ruse în Ucraina a produs o catastrofă umanitară de proporții. Astăzi, mii și zeci de mii de femei, copii, vârstânici încearcă să se salveze, iar punctele de treceri ale frontierelor sunt aglomerate cu acești oameni, care au dreptul la o viață civilizată și au dreptul să supraviețuiască. Românii s-au mobilizat, Guvernul, autorități locale și mii de români care vin și ajută cu mâncare și adăpost. A fost ieri în România comisarul european pentru afaceri interne și a văzut ce înseamnă o condiție absolut deplorabilă pe care au trebuit să o îndure acești oameni. Trebuie să luptăm cu toții ca să dăm Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la UE”, a precizat Dan Nica în intervenția sa din plenul Parlamentului European.

Citiți și: Roberta Metsola îl asigură pe Zelenski că Parlamentul European va ajuta Ucraina în obținerea statutului de țară candidată

Parlamentul European va condamna în ”cei mai fermi termeni posibili agresiunea și invazia militare ilegale, neprovocate și nejustificate ale Rusiei împotriva Ucrainei, precum și implicarea Belarusului în această agresiune”, arată proiectul de rezoluție consultat de CaleaEuropeană.ro, ce urmează să fie adoptat în urma unei sesiuni plenare extraordinare organizate în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, la care vor participa și președinții Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel, respectiv Ursula von der Leyen, dar și liderul ucrainean, Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat luni cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană.

 Primul pas este îndeplinirea de către țara în cauză a criteriilor de aderare. Aceste criterii au fost definite în cadrul unei reuniuni a Consiliului European, la Copenhaga în 1993, fiind adesea numite „criteriile de la Copenhaga”.

Criteriile de la Copenhaga stabilesc o serie de condiții democratice, economice și politice pentru țările care doresc să adere la UE:

  • instituții stabile, care să garanteze democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților
  • o economie de piață funcțională, precum și capacitatea de a face față concurenței și forțelor pieței în UE
  • capacitatea de a-și asuma și de a implementa în mod eficace obligațiile aferente statutului de membru, inclusiv adeziunea la obiectivele uniunii politice, economice și monetare

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Dan Nica

Eurodeputații sunt pregătiți pentru negocieri interinstituționale privind o nouă lege pentru a stimula industria cipurilor din UE, anunță raportorul Dan Nica

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Parlamentul European și-a stabilit miercuri poziția de negociere cu privire la două proiecte de lege, unul referitor la ” Legea privind Cipurile”, care are ca scop consolidarea capacității tehnologice și a inovației în domeniul cipurilor din UE, și un al doilea referitor la Inițiativa Comună privind Cipurile, pentru a crește investițiile pentru dezvoltarea acestui tip de prezență europeană. Astfel, instituția este acum pregătită să înceapă negocierile cu Consiliul. 

Legea privind Cipurile

În ceea ce privește Legea privind Cipurile, deputații europeni au aprobat textul adoptat de Comisia pentru Industrie, care se concentrează pe următoarea generație de semiconductori și cipuri cuantice și pe crearea unei rețele de centre pentru a aborda deficitul de competențe și a atrage noi talente în domeniul cercetării, proiectării și producției. De asemenea, ei doresc să sprijine proiectele care vizează creșterea securității aprovizionării UE prin atragerea de investiții și consolidarea capacității de producție.

În plus, eurodeputații au inclus în cadrul poziției lor măsuri de răspuns la viitoarele penurii, precum un mecanism de răspuns la criză în cadrul căruia Comisia ar evalua riscurile pentru aprovizionarea UE cu semiconductori și indicatorii de alertă timpurie din statele membre care ar putea declanșa o alertă la nivelul UE. Acest lucru ar permite Comisiei să pună în aplicare măsuri de urgență, cum ar fi prioritizarea aprovizionării cu produse deosebit de afectate sau efectuarea de achiziții comune pentru statele membre.

Legea UE privind Cipurile ar trebui să facă din Europa un actor-cheie în domeniul semiconductorilor la nivel mondial. Nu numai că bugetul trebuie să fie pe măsura provocărilor și finanțat cu bani noi, dar UE ar trebui să fie lider în domeniul cercetării și inovării, să aibă un mediu favorabil întreprinderilor, un proces rapid de autorizare și să investească într-o forță de muncă calificată pentru sectorul semiconductorilor. Obiectivul nostru este să asigurăm creșterea economică în Europa, să ne pregătim pentru provocările viitoare și să dispunem de mecanismele potrivite pentru viitoarele crize“, a declarat raportorul pentru Legea privind Cipurile, Dan Nica (S&D, RO).

Inițiativa “Cipuri pentru Europa”

Într-un vot separat, deputații au adoptat cu 594 de voturi pentru, 15 împotrivă și 27 de abțineri, propunerea privind Inițiativa Comună privind Cipurile, care pune în aplicare măsurile prevăzute în cadrul unei inițiative “Cipuri pentru Europa”. Schema are ca scop sprijinirea consolidării capacităților pe scară largă prin investiții în infrastructura de cercetare, dezvoltare și inovare la nivel european și accesibilă în mod deschis.

Microcipurile sunt parte integrantă a tranziției digitale și ecologice a UE, precum și a agendei noastre geopolitice. Solicităm o nouă finanțare care să reflecte importanța strategică a sectorului cipurilor din Europa. Partenerii și concurenții Europei investesc, de asemenea, masiv în instalațiile lor de semiconductori, în competențe și în inovare. Poate că nu dispunem de puterea de foc financiară enormă a SUA, dar bugetul oferit de Comisie și de Consiliu trebuie să reflecte seriozitatea provocării“, a declarat raportorul pentru Inițiativa Comună privind Cipurile Eva Maydell (PPE, BG).

Continue Reading

Dan Nica

Social-democrații din PE cer statelor membre să pună capăt speculațiilor pe piața energiei și să plafoneze prețurile la gaze

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Socialiștii și democrații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene și statelor membre o anchetă privind abuzul de piață și manipularea prețurilor la produsele energetice și la electricitate. Acest lucru este menționat într-o rezoluție adoptată de Parlamentul European privind răspunsul UE la creșterea prețurilor la energie. Documentul a fost inițiat de Grupul S&D și negociat cu celelalte grupuri politice, se arată într-un comunicat oficial. 

Grupul S&D a fost singurul care a inclus în rezoluție necesitatea unor măsuri sociale pentru a atenua efectul crizei energetice asupra cetățenilor prin extinderea instrumentului european existent pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgență (SURE), creat în timpul pandemiei COVID-19.

Eurodeputatul Dan Nica, purtătorul de cuvânt al S&D în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a declarat: “Nu este o problemă de politică energetică.”

„Nimeni nu știe ce se întâmplă în punctul virtual de comercializare a gazelor naturale – care sunt prețurile de achiziție atunci când gazul ajunge în porturile europene și apoi cum se face că prețurile de revânzare către consumatori sunt atât de ridicate? Trebuie să oprim acest lucru și de aceea avem nevoie de transparență în ceea ce privește punctul de tranzacționare virtual – mecanismul de transfer al titlurilor de proprietate (TTF). Discuțiile și dezbaterile despre geopolitică și despre modul în care reacționăm la evenimentele turbulente din lume și din jurul nostru sunt o necesitate. Dar trebuie să ne ocupăm și de cauzele profunde ale problemelor noastre, care se află în interiorul Uniunii noastre și care au provocat eșecul pieței energiei cu mult înainte de invazia rusă în Ucraina. Acesta este motivul pentru care astăzi am inclus în rezoluție apelul nostru către liderii europeni și naționali de a opri indexarea contractelor de energie la TTF și de a decupla prețul gazului de prețul energiei electrice. Acesta este un pas important în direcția reducerii volatilității prețurilor energiei electrice pe piața angro.”

Citiți și: Parlamentul European propune un impozit pe profiturile excepționale și un plafon corespunzător al prețurilor la importurile de gaze prin conducte

Continue Reading

Dan Nica

Eurodeputatul Dan Nica: Povara crizei energetice nu trebuie să cadă pe umerii celor vulnerabili. CE trebuie să ia decizii îndrăznețe

Published

on

© Zaim Diana - caleaeuropeana.ro

Social-democrații din Parlamentul European au cerut ieri, 13 septembrie, Comisiei Europene și statelor Uniunii Europene să ia decizii îndrăznețe, cum ar fi plafonarea prețurilor pentru importurile de energie, se arată într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro

De asemenea, Grupul S&D a solicitat o redistribuire echitabilă a profiturilor uriașe ale companiilor energetice pentru a sprijini cetățenii, precum și întreprinderile mici și mijlocii. În timp ce S&D salută faptul că, în sfârșit, Comisia Europeană ia acum măsuri, Grupul regretă faptul că apelurile sale nu au fost auzite timp de aproape un an și îndeamnă Comisia să ia măsuri îndrăznețe care să fie la înălțimea provocării.

Europarlamentarul Dan Nica, purtător de cuvânt al S&D în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a declarat „nu este o problemă de politică economică”.

„Speculațiile cu mecanismul de transfer al titlurilor de proprietate (TTF ) nu mai pot fi tolerate și trebuie să le punem capăt. TTF este punctul virtual de tranzacționare a gazelor naturale, iar o mare parte din volatilitatea piețelor de gaze din Europa se datorează manipulării acestuia. Comisia Europeană și guvernele naționale nu ar trebui să subestimeze această problemă, deoarece este una dintre cauzele profunde ale crizei actuale, care a dus la facturi ridicate pentru cetățenii și întreprinderile din întreaga Europă. De aceea, povara crizei trebuie împărțită, iar grupul nostru insistă asupra introducerii unei taxe pe profit. Există un risc uriaș ca povara să rămână pe umerii celor mai vulnerabili. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil. Nimeni nu trebuie să fie nevoit să aleagă între a mânca și a se încălzi în această iarnă, sau în orice altă iarnă în UE.”

Continue Reading

Facebook

G77 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA8 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO9 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.12 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA13 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending