Șeful Delegației române PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atenția că Planul Național de Redresare și Reziliență, negociat de PNL și USR, nu poate rămâne în forma actuală dacă ne dorim ca această mare oportunitate pentru economia României să nu fie ratată.
Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, acesta arată că o renegociere făcută în interesul cetățenilor nu este una teoretică, având în vedere că articolul 21 din Regulamentul UE privind modificarea planului de redresare și reziliență al unui stat membru permite acest demers.
Articolul 21 din Regulamentul UE privind instituirea Mecanismului de redresare și reziliență prevede că ”în cazul în care planul de redresare și reziliență, inclusiv jaloanele și țintele relevante, nu mai poate fi îndeplinit, în totalitate sau parțial, de către statul membru în cauză ca urmare a unor circumstanțe obiective, statul membru în cauză poate înainta Comisiei o cerere motivată ca aceasta să elaboreze o propunere de modificare sau de înlocuire a deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului prevăzute la articolul 20 alineatele (1) și (3). În acest scop, statul membru poate propune un plan de redresare și reziliență modificat sau un nou plan. Statele membre pot solicita sprijin tehnic pentru pregătirea unei astfel de propuneri în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic.”
”Este absolut necesar să mergem la Comisia Europeană pentru a renegocia anumite capitole din PNRR, chiar alături de cei din PNL. Realitatea politică, dar și cea economică cer ajustări ale acestui plan negociat prost de USR și PNL. Trebuie să înțeleagă și liberalii că ceea ce este sustenabil rămâne, ce nu este, noi nu putem gira. Nu putem păcăli poporul. Nu putem susține angajamente ce se dovedesc a fi împotriva interesului cetățenilor. România este deja în pierdere după ce PNL și USR au dat undă verde dezafectării unor centre de producție de energie electrică, fără a exista vreo alternativă de noi surse de energie care să asigure nevoile cetățenilor în plină iarnă. Când scoți din funcțiune mai mult decât pui, oare nu se numește prostie cu acte în regulă? Când țări precum Spania adoptă măsuri concrete și necesare pentru a-și proteja poporul în fața celei mai grele perioade economice, iar noi nici măcar nu luăm în calcul să facem același lucru și cu fonduri din PNRR, oare nu arată ca și cum am avea o altă agendă cu acești bani? PSD nu va susține un plan fără viziune și în care sunt prevăzute inclusiv angajamente care au rolul de a bloca majorarea veniturilor românilor în plină criză economică. Putem și trebuie să renegociem PNRR în favoarea oamenilor”, a punctat eurodeputatul PSD.
Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), în valoare de 723,8 miliarde de euro (prețuri curente), reprezintă elementul central al NextGenerationEU, instrument temporar de redresare în valoare de 806,9 miliarde de euro (prețuri curente), ce reprezintă 5% din PIB-ul UE, menit să contribuie la repararea daunelor economice și sociale imediate provocate de pandemia de coronavirus.
MRR este destinat sprijinirii reformelor și investițiilor întreprinse de țările UE, suma fiind împărțită astfel: 338 de miliarde de euro granturi și 385,8 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.
Pentru a-l finanța, Comisia Europeană, în numele UE, va împrumuta de pe piețele de capital circa 150 de miliarde de euro anual între jumătatea anului 2021 și 2026, UE urmând să devină astfel unul dintre cei mai mari emitenți în euro.
Statele membre au fost invitate să prezinte planuri naționale de redresare și de reziliență care să cuprindă reformele și investițiile pentru a beneficia de fondurile cuprinse în Mecanismul de redresare și reziliență.
Din suma totală cuprinsă în acestea, țările au fost nevoite să distribuie cel puțin 37% către proiecte care sunt în conformitate cu obiectivul UE pentru 2050 de reducere netă la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră, respectiv 20% pe digitalizare.
Potrivit prevederilor, documentul trece printr-o evaluare realizată de Executivul european, bazată pe criteriile stabilite în regulament, ce se finalizează cu o recomandare înaintată Consiliului Uniunii Europene, care are responsabilitatea de a evalua și aproba planul, urmând ca statul să semneze un acord de grant și de împrumut care va facilita o prefinanțare de până la 13%.
Până în prezent, Comisia Europeană a primit 26 de planuri naționale din 27 și a aprobat 22 dintre acestea, singurul stat care nu a depus până în acest moment documentele fiind Țările de Jos.
România a transmis Planul Național de Redresare și Reziliență la 31 mai și l-a publicat la 2 iunie. Țara noastră dispune de o alocare de 29,2 miliarde de euro, 14,2 miliarde de euro granturi și 14,9 miliarde de euro împrumuturi, acestea din urmă fiind contractate la o dobândă foarte avantajoasă, de 0,085%.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat undă verde la 27 septembrie, la București, Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin intermediul căruia România va putea beneficia de 29,2 miliarde de euro pentru a-și redresa economia și a-și construi reziliențaîn urma pandemiei, printr-o tranziție verde și digitală.
Citiți și:
La o lună distanță, miniștrii economiei și finanțelor din statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, în mod oficial, Planul Național de Redresare și Reziliență al României, prin care țara noastră va putea accesa 29,2 miliarde de euro.