Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a primit miercuri, 24 noimebrie, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, informează Agerpres. Acesta a menționat că va avea trei prioriăți majore în timpul mandatului său privind absorbția de fonduri europene și implementarea de reforme care vor crește calitatea vieții românilor, potrivit Adevărul.
Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Vîlceanu pentru portofoliul de la MIPE cu 18 voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi o abţinere.
Închiderea exercițiului financiar 2014- 2020, deschiderea exercițiul financiar și a programelor operaționale pentru perioada 2021- 2027, precum și implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt cele trei mari direcții de acțiune ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, conform ministrului desemnat, Dan Vîlceanu. Acesta a subliniat importanța rolului pe care o va avea instituția pe care o conduce pentru modernizarea României.
„Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene e un minister care va avea un rol foarte important, vorbim de fonduri europene de peste 80 de miliarde de euro în următorii ani, ăsta e un lucru de care toată lumea e conștientă. Aceste fonduri pot reprezenta o adevărată schimbare pentru România, un salt în calitatea vieții și dezvoltare”, a declarat ministrul desemnat.
De asemenea, Dan Vîlceanu a precizat că România a contractat aproximativ 54% din suma alocată României în exercițiul financiar 2014-2020, urmând să „mai vină mulți bani”. „Având în vedere perioada de pandemie, lucrurile nu sunt deloc rele. În toate țările au fost moment în care nu s-a putut desfășura activitatea, rata medie de absorbție e de 56%. România nu are o problemă”, a adăugat acesta.
Referitor la PNRR, ministrul desemnat a precizat că planul nu poate fi modificat, existând doar posibilitatea unor ajustări minime, în 2023. Totodată, a spus că în cazul în care va exista o întârziere mică, ea va putea fi recuperată şi a adăugat că întârzierea ar putea veni din cauza situaţiei politice din ultima perioadă. În plus, Dan Vîlceanu a vorbit și despre implementarea a 64 de reforme esențiale „care vor schimba România”.
„Dincolo de cele 29 de miliarde pe care îi vom putea lua prin PNRR, foarte important pentru România şi pentru români este că avem aceste 64 de reforme care vor schimba România, 64 de reforme care, din diverse motive politice, au fost uitate în cei 30 de ani de la Revoluţie. Aş vrea să avem o dezbatere, să putem discuta, nu numai astăzi, ci şi în viitor şi îmi doresc ca dialogul nostru să fie unul permanent” a declarat Dan Vîlceanu.
Consiliul Uniunii Europene a aprobat la 28 octombrie, în mod oficial, Planul Național de Redresare și Reziliență al României, prin care țara noastră va putea accesa 29,2 miliarde de euro.
La 10 noiembrie, Guvernul României a aprobat două memorandumuri prin care a mandatat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Finanţelor să semneze Acordul privind contribuţia financiară nerambursabilă şi Acordul de împrumut dintre Comisia Europeană şi România. Astfel, până la sfârşitul anului, România va beneficia de o prefinanţare de 3,793 miliarde euro, iar în cursul anului 2022 de o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro, în ambele tranşe, prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.
Citiți și INFOGRAFIC PNRR: Cum arată traseul pe care România trebuie să-l parcurgă pentru a injecta 29,2 miliarde de euro în reforme și investiții: 41% din fonduri merg către tranziție verde și 21% către digitalizare
Ca imagine de ansamblu, PNRR-ul României este structurat pe 15 componente care acoperă toţi cei 6 piloni prevăzuţi la nivel european, cuprinde 507 de jaloane și ținte, 171 de măsuri (dintre care 64 de reforme și 107 investiții).
Dintre cele 15 componente, finanțările cele mai mari sunt acordate, de departe, domeniilor transporturilor (7,6 miliarde de euro), educației (3,6 miliarde de euro), sănătății (2,45 miliarde de euro), renovării clădirilor (2,2 miliarde de euro), tranziției verzi și digitale la nivel local (2,12 miliarde de euro), sistemelor publice digitale (1,89 miliarde de euro) și energiei (1,614 miliarde de euro).
Pe lângă cele 29,2 miliarde de euro din PNRR, în următorii ani, României îi vor reveni încă 50 miliarde de euro din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, conform negocierilor conduse de președintele Klaus Iohannis la Consiliul European din 17-21 iulie 2020. Acestea vor fi distribuite astfel: 29,2 miliarde din Mecanismul de Redresare și Reziliență din cadrul NGEU (reprezentând 4,52% din acest instrument), 28,22 miliarde din fondurile de coeziune (reprezentând 7,52%), 19,34 miliarde din politica agricolă comună (reprezentând 5,58%) și 1,94 miliarde din Fondul pentru o Tranziție Justă (reprezentând 11,09%).