Connect with us

U.E.

Danemarca prelungeşte controalele la frontiera cu Germania până pe 2 iunie

Published

on

migrationDanemarca prelungeşte de marţi controalele temporare de la frontiera cu Germania cu încă 30 de zile până pe 2 iunie, a anunţat Ministerul danez pentru imigraţie, integrare şi locuinţe, potrivit Reuters, citat de Gandul.info.

Controalele au fost implementate de pe 4 ianuarie ca reacţie faţă de măsuri similare impuse de Suedia la graniţa cu Danemarca în încercarea de a reduce numărul de imigranţi care sosesc în ţară.

Guvernul danez consideră că sunt necesare în continuare controalele la frontiera celor două state pentru a preveni intrarea unui val de imigranţi clandestini în ţară, se arată în comunicatul ministerului danez.

Guvernul de la Copenhaga a anunţat pe 1 aprilie prelungirea cu 30 de zile a măsurilor de control până pe 3 mai. În baza anunţului de luni, măsurile vor fi prelungite de marţi până pe 2 iunie.

.

.

CONSILIUL UE

Reuniunea miniștrilor de externe din UE: Bogdan Aurescu va evidenția importanța relației transatlantice și a parteneriatului UE-Canada, mai ales în contextul provocărilor generate de războiul rus împotriva Ucrainei

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, va reitera în cadrul întrevederii cu omologii săi din Uniunea Europeană, găzduită de Bruxelles, sprijinul României pentru parcursul simultan al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de aderare la UE.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv o discuție informală cu ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba și cu participarea ministrului de externe canadian Mélanie Joly, precum și privind Balcanii de Vest.

Oficialii europeni vor aborda, de asemenea, succint, și vizita Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell în Chile și Panama, ultimele evoluții din Etiopia și situația sprijinului financiar al UE pentru Autoritatea Palestiniană.

Înaintea reuniunii CAE, ministrul afacerilor externe român va participa alături de omologii europeni la reuniunea Comitetului ministerial comun UE-Canada, care va fi co-prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și de ministrul afacerilor externe al Canadei.

Discuțiile referitoare la Ucraina și agresiunea Rusiei împotriva acesteia vor trece în revistă evoluțiile din teren, măsurile de sprijin ale UE și statelor membre, precum și coordonarea la nivel internațional pentru eforturile de sprijinire a Ucrainei, pe toate palierele.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, care a participat și la reuniunea informală a șefilor diplomațiilor din cadrul NATO, va reitera sprijinul României pentru adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Citiți și:
Bogdan Aurescu a discutat cu Antony Blinken la Berlin despre planurile României de a sprijini economia Ucrainei

De asemenea, oficialul român va prezenta evaluarea părții române cu privire la evoluțiile situației de securitate, inclusiv provocările recente din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

În context, va sublinia necesitatea sprijinirii continue a eforturilor autorităților din Republica Moldova în gestionarea consecințelor crizei de securitate. La discuții vor participa miniștrii afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, și Canada, Mélanie Joly.

Discuția privind Balcanii de Vest va reprezenta o continuare a discuțiilor CAE din lunile mai și noiembrie 2021 vizând opțiuni de consolidare a angajamentului european în raport cu regiunea Balcanilor de Vest, în mod complementar procesului de extindere.

Ministrul Bogdan Aurescu va exprima susținere pentru măsuri care să vizeze un angajament suplimentar al UE în regiune pentru a le sprijini în parcursul european și pentru a redinamiza procesul de extindere, inclusiv printr-o coordonare constantă cu partenerii din regiune.

Va reitera importanța respectării angajamentului UE de deschidere a negocierilor de aderare cu Albania și Republicii Macedonia de Nord în perioada următoare. Miniștrii europeni vor avea și un schimb de opinii cu omologii din Balcanii de Vest privind așteptările partenerilor din regiune, dar și evaluările acestora referitoare la actuala situație în regiune prin prisma agresiunii ruse din Ucraina.

Cea de a treia reuniune a Comitetului comun UE-Canada are loc în contextul marcării celei de a cincea aniversări de la inițierea aplicării provizorii a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada din 2017.

Agenda va include discuții privind răspunsul comun la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și implicațiile globale ale acesteia, cooperarea bilaterală în materie de securitate și apărare și parteneriatul strategic UE-NATO, prioritățile comune în materie de politică externă, precum și cooperarea în sprijinul democrației, al drepturilor omului și al unei ordini internaționale bazate pe norme. Cu acest prilej, miniștrii vor adopta o Declarație Comună.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția importanța relației transatlantice și a parteneriatului UE-Canada, mai ales în actualul context în care este necesară gestionarea provocărilor generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și va saluta implicarea Canadei în cadrul proiectelor de Cooperare Permanentă Structurată (PESCO) și în misiuni ale UE.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Finanțarea digitală: Comisia Europeană marchează lansarea Fintech Challenge pentru Ucraina

Published

on

© European Commission

Comisia Europeană va organiza luni o conferință virtuală pentru a marca lansarea Fintech Challenge for Ukraine, o competiție internațională de codare care va avea loc online în iunie 2022. Companiile și persoanele fizice din întreaga lume sunt invitate să dezvolte soluții tehnologice care să ofere asistență ucrainenilor în viața lor de zi cu zi, să permită furnizarea de servicii uzuale pentru companii și să sprijine redresarea Ucrainei.

Fintech Challenge for Ukraine va consta în ateliere de idei și un hackathon, adică o competiție de codificare pentru a dezvolta soluții tehnologice pentru o anumită problemă.

Câștigătorii vor fi anunțați la Bruxelles la sfârșitul lunii iunie.

Competiția Fintech Challenge for Ukraine este organizată de Asociația Europeană pentru Finanțe Digitale (EDFA) în cooperare cu Asociația Ucraineană a Companiilor Fintech și Inovatoare (UAFIC). Evenimentul este finanțat de Comisia Europeană (DG FISMA).

Mairead McGuinness, comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, va deschide evenimentul de lansare luni, 16 mai, cu o alocuțiune de deschidere. Eva Kaili, vicepreședinte al Parlamentului European, Maryna Lazebna, ministrul politicii sociale din Ucraina, și Kyrylo Shevchenko, președintele Băncii Naționale a Ucrainei, vor susține, de asemenea, discursuri. Acestea vor fi urmate de o prezentare generală a Fintech Challenge de către UAFIC și EDFA.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Astronomii susținuți financiar de UE dezvăluie prima imagine a găurii negre din inima galaxiei noastre

Published

on

© EHT Collaboration

Astronomii, sprijiniți de granturi de cercetare ale UE, au dezvăluit joi prima imagine a găurii negre supermasive din centrul Căii Lactee. Imaginea oferă indicii valoroase despre funcționarea acestor giganți, despre care se crede că se află în centrul majorității galaxiilor. De asemenea, ea ajută la confirmarea, încă o dată, a teoriei relativității generale a lui Einstein.

Imaginea, cu o rezoluție fără precedent, a fost produsă de Event Horizon Telescope (EHT), o colaborare științifică globală în care oamenii de știință finanțați de Consiliul European de Cercetare (ERC) au jucat un rol cheie. Anterior, cercetătorii observaseră stele care orbitau în jurul a ceva invizibil, compact și foarte masiv în centrul Căii Lactee și bănuiau existența unei găuri negre.

Această nouă imagine este prima dovadă vizuală directă a faptului că acest obiect, cunoscut sub numele de Sagittarius A*, este de fapt o gaură neagră. Această descoperire senzațională urmează publicării, în 2019, a primei imagini de până acum a unei găuri negre în galaxia mai îndepărtată numită Messier 87.

Efortul științific a fost posibil datorită ingeniozității a peste 300 de cercetători de la 80 de institute din întreaga lume care, împreună, formează rețeaua EHT.

Împreună cu National Science Foundation din SUA, ERC a oferit un sprijin crucial prin intermediul proiectului BlackHoleCam, în valoare de 14 milioane de euro.

În ultimele două decenii, UE a sprijinit, de asemenea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii pentru telescoape de importanță majoră, esențială pentru succesul proiectului EHT, investind peste 30 de milioane de euro în RadioNet.

Pe lângă ERC, UE finanțează cercetarea spațială prin programul Orizont Europa, concentrându-se, printre altele, pe consolidarea competitivității sectorului spațial al UE și pe accesul la spațiu pentru actorii din UE.

Continue Reading

Facebook

NATO41 mins ago

Germania afirmă că Moscova “a pus capăt unilateral” Actului Fondator NATO – Rusia. Alianța susține că “Ucraina poate câștiga războiul” declanșat de Putin

REPUBLICA MOLDOVA47 mins ago

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, l-a felicitat pe președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, pentru alegerea sa ca lider al Partidului Acțiune și Solidaritate

CONSILIUL UE56 mins ago

Reuniunea miniștrilor de externe din UE: Bogdan Aurescu va evidenția importanța relației transatlantice și a parteneriatului UE-Canada, mai ales în contextul provocărilor generate de războiul rus împotriva Ucrainei

NATO13 hours ago

Premierul suedez va cere luni sprijinul Parlamentului pentru aderarea la NATO: O candidatură comună cu Finlanda, „cel mai bun” lucru pentru Suedia și securitatea sa

NATO17 hours ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO18 hours ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

NATO18 hours ago

Bogdan Aurescu a discutat cu Antony Blinken la Berlin despre planurile României de a sprijini economia Ucrainei

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Finanțarea digitală: Comisia Europeană marchează lansarea Fintech Challenge pentru Ucraina

NATO21 hours ago

Finlanda își va depune candidatura de aderare la NATO, anunță președintele Sauli Niinisto: Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO17 hours ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO18 hours ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO22 hours ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE6 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

De la Chișinău, secretarul general al ONU mulțumește R. Moldova pentru ”exemplul de umanitate” în criza refugiaților ucraineni

ROMÂNIA7 days ago

PNRR: Marcel Boloș se deplasează la Bruxelles pentru clarificări în vederea lansării celor 57 de apeluri din 69 existente în portofoliu

Team2Share

Trending