Connect with us

Daniel Buda

Daniel Buda: Din 2007, România a beneficiat de peste 30 mld. de euro sprijin pentru fermieri prin PAC. Mă alătur eforturilor de îmbunătățire constantă a politicii și de consolidare a sistemului agroalimentar

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Din 2007, România a beneficiat de peste 30 miliarde de euro sprijin pentru fermieri prin Politica Agricolă Comună, care aniversează 60 de ani de când garantează  accesibilitatea la alimente la prețuri rezonabile pentru consumatorul european, scrie, într-o postare pe Facebook, eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European. 

Daniel Buda a participat luni, la Strasbourg, la Ceremonia de aniversare a 60 de ani ai Politicii Agricole Comune.

„Din 2007, de când România este membră a Uniunii Europene, țara noastră a beneficiat de peste 30 de miliarde de euro, fonduri prin Politica Agricolă Comună, pentru a-i sprijini pe fermierii români în munca pe care o desfășoară cu atâta dedicare. La aniversarea celor 60 de ani, sunt unul din oamenii recunoscători pentru existența acestei politici, care dă plus valoare Uniunii Europene și care ne ajută să rămânem pe poziții în fața unor amenințări precum pandemia de COVID-19, iar acum criza din Ucraina. Sectorul agricol, prin intermediul mecanismelor cuprinse în PAC, devine unul rezilient, capabil să reziste în fața șocurilor. În calitatea mea de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală vă asigur că mă alătur eforturilor de îmbunătățire constantă a PAC și de consolidare a sistemului agroalimentar prin intermedia acestei politici de succes”, afirmă vicepreședintele AGRI. 

La 60 de ani de la nașterea PAC, această politică de succes, continuă să sprijine piața unică deschisă, pentru produse alimentare agricole din UE, asigurarea prețurilor accesibile pentru consumatori, menținerea unora dintre cele mai înalte standarde de siguranță și de mediu din lume, menținând totodată comunitățile rurale viabile.

În context, eurodeputatul Daniel Buda mai precizează că una dintre preocupările sale rămâne viitorul zonelor rurale, „care nu este legat strict de dezvoltarea sectorului agricol, ci și de restul economiei”. „PAC face posibilă sinergia dintre activitățile care permit abordări colective, intersectoriale ale problemelor cu care zonele rurale se confruntă. Reforma PAC către tinerii fermieri este un alt punct cheie care trebuie urmărit în perioada următoare”, adaugă acesta. 

La jumătatea lunii ianuarie al anului 1962, după 140 de ore discuții, primele norme comune adoptate vreodată privind agricultura în Uniunea Europeană, au luat naștere prin semnarea regulamentului de instituire a Politicii Agricole Comune. Valorile care stau la inima politicii sunt, de altfel, incluse în Tratatul de la Roma:

  • Creșterea productivității și stabilitatea piețelor
  • Asigurarea disponibilității alimentelor la prețuri rezonabile
  • Asigurarea unor standarde de trai echitabile fermierilor

Ulterior, Politica Agricolă Comună a evoluat de-a lungul deceniilor și a fost îmbunătățită constant pentru a răspunde nevoilor atât a consumatorilor cât și a fermierilor care au fost profund afectați de-a lungul deceniilor de evenimente și fenomene care nu au putut fi  controlate. Astfel, s-a ajuns la dezvoltarea unor instrumente solide care să reprezinte pentru fermieri puncte de sprijin iar în multe cazuri, veste de salvare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Daniel Buda

PE a adoptat rezoluția privind protecția animalelor de fermă pentru care Daniel Buda a fost responsabil din partea Grupului PPE: Reprezintă un sprijin oferit fermierilor

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Parlamentul European a adoptat joi, cu 306 voturi pentru, 225 împotrivă și 25 de abțineri, o rezoluție privind protecția animalelor de fermă și a carnivorelor mari în Europa, pentru care eurodeputatul PNL Daniel Buda a fost responsabil din partea Grupului PPE din Parlamentul European, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală.

”Vot istoric dat azi în Parlamentul European! Rezoluția Parlamentului European privind protecția animalelor de fermă și a carnivorelor mari în Europa, reprezintă un sprijin oferit fermierilor și un semnal puternic adresat Comisiei Europene! România este una dintre cele mai afectate țări europene privind atacul ursului. Prin urmare, mă bucur că am reușit să fiu responsabilul grupului PPE privind aceasta rezoluție și să prezint pericolul la care fermierii și cetățenii sunt supuși în fiecare zi”, a precizat Buda într-un mesaj publicat pe Facebook.

De altfel, acesta a solicitat Comisiei Europene într-o intervenție în legislativul european să flexibilizeze Directivei privind conservarea habitatelor, întrucât aceasta și-a atins obiectivele.

”Impactul negativ al atacurilor tot mai numeroasei populații de lupi și ursi asupra animalelor domestice crește. Fermierii  trebuie să facă față atacurilor cu carnivore mari singuri, aceștia au ajuns să fie disperați, se simt neînțeleși și lipsiți de putere. Întrucât urșii și lupii ajung tot mai frecvent în imediata proximitate a oamenilor, în special în zonele dens populate,  atacurile carnivorelor mari au făcut deja victime umane. Iar turismul, în special în zonele montane este grav afectat”, a explicat acesta.

Daniel Buda a anunțat așadar că agricultorii au ”instrumente  și finanțări suficiente pentru a face față atacurilor asupra animalelor și a le preveni”.

El a mai anunțat că aceștia pot ”obține despăgubiri 100% pentru orice animal ucis”.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, solicită Comisiei Europene să ia în calcul ”revizuirea imediată” a Directivei privind conservarea habitatelor în vederea flexibilizării dispozițiilor acesteia.

”Trăim realități care nu pot să fie contestate! Astăzi, fermierii din întreaga Uniune Europeană sunt afectați de prezența marilor prădători! Regiuni întregi, mai ales din zona montană, sunt pur și simplu abandonate ca urmare a distrugerii fermelor de către animalele sălbatice. Turismul din diverse zone este, de asemenea, afectat și multe locuri nu mai sunt frecventate e turiști de teama lupilor sau urșilor. În România, trăiesc aproximativ 13.000 de urși, iar incidentele devin din ce în ce mai frecvente. Orașele din zona montană sunt tot mai des vizate de urși, iar pe terenurile din curtea școlii, prezența ursului este o realitate înfricoșătoare”, a explicat Buda într-o intervenție în Parlamentul European, care a abordat tema protejării animalelor de fermă și a carnivorelor mari în Europa.

În acest context, eurodeputatul i-a invitat pe ”cei de la Comisia Europeană și din Parlamentul European care fac scut împotriva revizuirii acestei directive” să meargă ”pe pășunile montane să vedeți ce înseamnă atacul lupului sau ursului și să apreciați cu propriile dumneavoastră simțuri ce reprezintă să fiți în proximitatea acestor animale”.

”Tuturor celor care astăzi plângeți de mila marilor prădători vă cer să vă uitați în ochii fermierilor și să le explicați că viața animalelor sălbatice este mai importantă ca viața și munca lor! De asemenea, vă invit să vorbiți cu cele 269 de persoane din România mutilate de urs în ultimii 4 ani și să vorbiți cu copiii celor 29 de persoane ucise de urs în aceeași perioadă”, a mai spus Daniel Buda.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Peste un miliard de euro pe diferite axe de finanțare, pus la dispoziția țărilor aflate în prima linie a tranzitului de cereale ucrainene

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, a anunțat că UE pune la dispoziția țărilor aflate în prima linie a tranzitului de cereale ”1 miliard de euro și 250 de milioane pe diferite axe de finanțare”.

Acesta i-a adresat Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell,  întrebare referitoare la impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra țărilor terțe în contextul Acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră. 

”M-a bucurat posibilitatea de a avea o discuție legată de această chestiune foarte importantă, transportul de cereale prin Marea Neagră. Acest lucru este indispensabil pentru garantarea securității alimentare în diverse colțuri ale lumii pe de-o parte și pe de altă parte evident că se constituie într-un mecanism indispensabil în ceea ce înseamnă prevenirea fenomenului migraționist”, a explicat Buda.

Acesta i-a reamintit Înaltului Reprezentat că ”România a asigurat tranzitul a peste 65% din cerealele exportate din Ucraina în diverse colțuri ale lumii”.

În contextul în care acest lucru ”a creat o presiune foarte mare pe ceea ce înseamnă infrastructura de transport de toate tipurile: fluvială, maritimă, dar și terestră” și, ”în același timp, a creat dificultăți majore fermierilor din România”,    Daniel Buda l-a întrebat pe Josep Borrell ”cum înțelege Comisia Europeană să sprijine statele membre astfel încât să poată asigura mai departe un flux de cereale către statele terțe, dar în același timp să fie protejați și fermierii din aceste state”.

”Acest culoar de solidaritate a făcut o treabă foarte bună însă are o capacitate limitată și mă voi axa exact pe tematica blocajelor din acest culoar de solidaritate. Cu siguranță costurile logistice sunt foarte importante, de aceea, Comisia Europeană și colegii mei de la Politica de transporturi, de vecinătate, vor dedica 250 mil euro subvenții pentru a sprijini și pentru a întări această capacitate. Pe termen scurt vom sprijini îmbunătățiri rapide pentru a reduce timpul de așteptare și pentru a îmbunătăți fluxul la frontieră, la fel, la punctele de trecere la frontieră și pe rutele de acces. Mai departe, vom mobiliza 1 mld euro pentru 2023, nu din bugetul UE ci folosind Banca Europeană de Investiții care va acorda un împrumut de 300 mil euro pentru aceste proiecte și Banca Mondială va furniza și ea 100 mil euro pentru a asigura lichiditățile necesare pentru operatori ca să întărească capacitățile”, i-a răspuns Înaltul Reprezentat al UE.

El a mai spus că ”obiectivul principal al acestor coridoare de solidaritate este să contribuie la exportul acestor produse din Ucraina pe calea Mării Negre, prin România”.

Ca parte a răspunsului Uniunii Europene la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Comisia Europeană și statele membre ale UE din vecinătate au instituit, la 12 mai 2022, culoarele de solidaritate UE-Ucraina. Culoarele de solidaritate sunt coridoare esențiale pentru exporturile agricole ale Ucrainei, precum și pentru exportul și importul de alte mărfuri.

Continue Reading

Facebook

CHINA14 mins ago

China caută să își intensifice legăturile energetice cu Rusia. Sunt așteptate noi măsuri din partea G7 cu privire la exporturile de petrol rusesc

Eugen Tomac29 mins ago

Președinta Parlamentului European, prezentă, la invitația lui Eugen Tomac, la inaugurarea unei expoziții fotografice dedicate R. Moldova

U.E.1 hour ago

Josep Borrell subliniază nevoia de a evita ”capcanele mercantilismului” în relația cu regiunea Indo-Pacifică: Avem nevoie de o abordare care să acopere și dimensiunea de securitate

NATO1 hour ago

Miniștrii de externe din NATO au adoptat Declarația de la București, “aproape de țărmul Mării Negre, reafirmând deciziile summitului din 2008” privind aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei

NATO1 hour ago

Klaus Iohannis: Este pentru prima dată când R. Moldova participă la o reuniune ministerială NATO, iar această premieră are loc la București

NATO2 hours ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO2 hours ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

COMUNICATE DE PRESĂ2 hours ago

New Strategy Center, în parteneriat cu Munich Security Conference, a organizat dezbaterea ”Black Sea Alert: Mapping the Challenges of the Region”. A fost subliniată nevoia unui răspuns cuprinzător și unitar

MAREA BRITANIE3 hours ago

Nicolae Ciucă anunță după întâlnirea cu James Cleverly că ”este în lucru un draft pentru modificarea şi completarea” Parteneriatului Strategic dintre România și Marea Britanie

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Strategia europeană privind dronele 2.0, adoptată de Bruxelles, stabilește o viziune pentru dezvoltarea pieței europene a dronelor

NATO2 hours ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO2 hours ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

NATO4 hours ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

ROMÂNIA7 hours ago

Antony Blinken, alături de Nicolae Ciucă la aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA: Avem o alianță de neclintit, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale

NATO10 hours ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

NATO1 day ago

Reuniunea Liderilor de la München. Klaus Iohannis: Unitatea transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Importanța strategică a Mării Negre, o lecție învățată

NATO1 day ago

Bogdan Aurescu: Organizarea Reuniunii Liderilor de la München la București, o recunoaștere a rolului strategic al României. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă a discutat cu premierul Serbiei despre revigorarea dialogului bilateral și intensificarea cooperării economice

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul croat de externe se așteaptă la o decizie pozitivă privind aderarea țării sale la Schengen: Susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

Team2Share

Trending