Connect with us

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI din PE: Noua PAC va oferi fermierilor instrumentele necesare pentru a avea o producție mai sustenabilă și a oferi alimente de calitate

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Noua Politică Agricolă Comună (PAC) va oferi fermierilor instrumentele necesare pentru a avea o producție mai sustenabilă și a oferi alimente de calitate, la prețuri accesibile pentru consulatori, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL,PPE) vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Acesta a participat miercuri la evenimentul organizat de Alianța Industriei Semințelor din România, împreună cu organizația Euroseeds și Asociația americană pentru comerț cu semințe, cu privire la ”O agricultură mai sustenabilă și mai rezilientă în România, Bulgaria, Ungaria”.

”Fermierii se află în inima comunităților rurale din Europa. Noua politică agricolă comună dorește să fie mai aproape de fermieri, pentru a-și consolida capacitatea de a veni cu produse de calitate, la prețuri accesibile pentru consumatori. PAC oferă o serie de instrumente pentru a găsi răspunsuri adecvate la provocările date de schimbările climatice și pentru a avea o agricultură mai durabilă. Pentru a realiza o producție durabilă de alimente, fermierii trebuie să-și adapteze metodele lor de producție, să utilizeze soluții digitale și să reducă utilizarea pesticidelor”, a precizat Daniel Buda.

În acest context, eurodeputatul a evocat ”schemele ecologice” care constituie ”o nouă caracteristică a arhitecturii verzi”. ”Eco-schemele sunt un nou instrument conceput pentru a recompensa fermierii care aleg să meargă mai departe în ceea ce privește protecția mediului înconjurător și acțiunea climatică. Eco-schemele oferă statelor membre mai multă autonomie și flexibilitate pentru a defini conținutul real al acțiunilor de mediu și climatice”, a detaliat Buda.

Mai mult, Daniel Buda a pledat pentru ”un viitor mai rezistent pentru <<mâine>>”.

”Agricultura este unul dintre cele mai importante sectoare economice ale Uniunii Europene. Acest sector asigură peste 44 de milioane de locuri de muncă în UE. Schimbările climatice au loc astăzi, așa că trebuie să construim un viitor mai rezistent pentru <<mâine>>. Nu mai putem ignora faptul că schimbările climatice devin din ce în ce mai extreme. Schimbările climatice afectează deja randamentul culturilor și productivitatea animalelor în Europa”, a semnalat europarlamentarul român care consideră că ”practicile agricole durabile au rolul de a proteja mediul”.

”Acest tip de agricultură încearcă să asigure un echilibru între producția de alimente necesară și conservarea sistemului ecologic. Fermierii pot realiza acest lucru cu condiția să aibă acces la tehnologia adecvată și la cele mai bune practici de gestionare. Un exemplu foarte bun în agricultura sustenabilă ar fi rotația culturilor. De asemenea, practicile agricole rezistente la schimbările climatice pot contribui la reducerea foametei și a sărăciei generate de schimbările climatice”, a explicat vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

Acesta a pledat, în egală măsură, pentru soluții comune pentru a sprijini fermierii, în contextul în care ”România, Ungaria și Bulgaria au aceeași climă, prin urmare, se confruntă cu aceleași provocări în sistemul agricol și au aceleași oportunități”.

”Îmbătrânirea fermierilor este una dintre cele mai mari provocări pentru noi. Prin sprijinirea următoarei generații de fermieri europeni nu numai că se va îmbunătăți competitivitatea agriculturii UE, dar se va și garanta aprovizionarea cu alimente din Europa pentru anii următori”, a atras atenția Daniel Buda.

În încheiere, eurodeputatul român și-a exprimat speranța că ”împreună vom construi o agricultură durabilă care va face față provocărilor viitoare”.

”Toți actorii politici, atât la nivel național, cât și la nivel european, trebuie să înțeleagă că agricultura este un factor cheie în conservarea biodiversității. Farm to Fark și Green Deal ar trebui privite ca oportunități. Forma și fondul strategiei Farm to Fork vor ajuta, așadar, la rezolvarea unor probleme reale: stoparea pierderii biodiversității și atingerea netrualității climatice”, a conchis Daniel Buda, vicerpeședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European.

În luna octombrie a anului trecut, Parlamentul European a adoptat o schimbare a Politicii Agricole Comune actuale, în vederea adaptării acesteia la nevoile fiecărui stat membru în parte, dar cu menținerea condițiilor de concurență echitabilă în întreaga Uniune Europeană.

Prin această poziție, eurodeputații au punctat că viitoarea politică agricolă a Uniunii trebuie să fie mai flexibilă, durabilă și rezistentă la criză, pentru ca fermierii să poată garanta siguranța alimentară în întreaga UE.

În viziunea acestora, guvernele naționale ar trebui să elaboreze planuri strategice, supuse aprobării Comisiei. În acestea țările membre trebuie să specifice cum intenționează să pună în practică obiectivele Uniunii. Comisia le va verifica și performanța, nu doar conformitatea cu normele Uniunii.

Ultima reformă a politicii agricole a Uniunii (PAC), care a fost înființată în 1962, a avut loc în 2013.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Daniel Buda

Daniel Buda: Parlamentul European contribuie la construirea unei Uniuni a Sănătății mai puternice

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda a votat în sesiunea plenară a Parlamentului European din această săptămână două propuneri menite să asigure o mai bună prevenirea a bolilor și să consolideze cooperarea transfrontalieră în ceea ce privește amenințările la adresa sănătății.

Propunerea de extindere a mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a fost adoptată cu o largă majoritate de Paramentul European. Statele membre ale UE ar trebui să conceapă planuri naționale de pregătire și răspuns și să transmită la timp date comparabile și de bună calitate. Mandatul ECDC va fi extins și va cuprinde nu doar bolile transmisibile, ci și unele boli netransmisibile grave, cum ar fi bolile cardiovasculare și respiratorii, cancerul, diabetul sau afecțiunile psihice.

Propunerea legislativă menită să îmbunătățească prevenirea, pregătirea și răspunsul Uniunii în caz de criză în fața unor viitoare amenințări transfrontaliere grave pentru sănătate a fost adoptată cu 594 voturi pentru. Criza provocată de pandemia de COVID-19 a arătat că la nivelul UE trebuie să se facă mai mult pentru a susține cooperarea dintre statele membre, mai ales dintre regiunile de frontieră. În text se mai cer proceduri clare și mai multă transparență în achizițiile publice comune ale UE și în acordurile de achiziții aferente.

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat miercuri, 15 septembrie, propunerea de consolidare și prelungire a mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) cu 598 voturi pentru, 84 împotrivă și 13 abțineri.

În cadrul construirii unei uniuni europene a sănătății, la 11 noiembrie 2020 Comisia a propus un nou cadru de securitate sanitară, bazat pe experiența dobândită în combaterea coronavirusului. Pachetul conține o propunere de regulament privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și o propunere de întărire a mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Politicile în domeniul sănătății sunt finanțate prin programul UE în domeniul sănătății, care încurajează cooperarea și promovează strategii pentru o stare bună de sănătate și pentru servicii medicale de calitate.

Citiți și analiza realizată de CaleaEuropeană privind Uniunea Europeană a Sănătății, aici.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: România va beneficia în următorii 7 ani de peste 8 miliarde de euro care trebuie să se regăsească în dezvoltarea și modernizarea fermelor

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

România va beneficia în următorii 7 ani  de peste 8 miliarde de euro care trebuie să se regăsească în dezvoltarea și modernizarea fermelor din țara noastră, a anunțat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European în cadrul unui mesaj video transmis participanților la Forumul antreprenorilor din industria agricolă, organizat de Clubul Antreprenor și de Camera de Comerț și Industrie.

Forumul antreprenorilor din agricultură își propune să prezinte soluții legislative care să determine dezvoltarea fermierilor, stimularea asocierii acestora și o creștere vizibilă a absorbției fondurilor europene. Totodată, în cadrul acestui eveniment vor fi prezentate exemple de succes – companii care au reușit să atragă fonduri europene, care fac export și care contribuie consistent la bugetele locale.

”Având în vedere programul încărcat din această săptămână la Parlamentul European, nu am reușit să fiu fizic prezent, însă am transmis un mesaj participanților la această conferință. UE pune la dispoziții resurse financiare considerabile pentru dezvoltarea sectorului agricol. În România, vor veni în următorii 7 ani, peste 8 miliarde de euro care trebuie să se regăsească în dezvoltarea și modernizarea fermelor din țara noastră. Programul de finanțare a instalării tinerilor fermieri a primit o alocare financiară mai mare, respectiv de la 70.000 de euro la 100.000 de euro per proiect. Noul Regulament privind PAC vine cu o nouă serie de măsuri privind practicile ecologice și de mediu. Acestea trebuie privite ca oportunități și nicidecum ca o povară pentru sectorul agricol. Am dorit să insist din nou asupra importanței ca toți actorii relevanți să se implice în creionarea Planurilor Naționale Strategice care vor sta la baza cheltuirii celor aproximativ 20 de miliarde de euro de care va beneficia România în următorii 7 ani de zile”, a detaliat eurodeputatul Daniel Buda.

Acesta a reluat invitația adresată fermierilor de a colabora cu ”autoritățile naționale în elaborarea Planurilor Naționale Strategice astfel încât nevoile din teren să se regăsească în aceste planuri”.

Pe baza unor norme simplificate la nivel european, fiecare stat membru va trebui să pregătească și să prezinte până la 31 decembrie 2021, în baza prevederilor noii Politic Agricole Comune pentru perioada 2023-2027, propunerile de plan strategic pentru implementare în teren a obiectivelor acestei politici în următorii cinci ani, fiind nevoie de o aprobare din partea Comisiei Europene, însărcinată cu evaluarea rezultatelor. 

Executivul european va avea la dispoziție șase luni pentru a evalua și aproba planurile, care vor intra apoi în vigoare la începutul anului 2023.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda, intervenție în Parlamentul European: Crearea unor noi locuri de muncă bine plătite și consolidarea celor existente este cea mai bună formă de protecție socială

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Crearea de noi locuri de muncă bine plătite și consolidarea celor existente este cea mai bună formă de protecție socială, consideră eurodeputatul Daniel Buda (PNL,PPE), care a participat la dezbaterea pe tema contracarării consecințelor sociale negative ale pandemiei de COVID-19, desfășurată în Parlamentul European.

”<<Nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă>> este principul care stă la baza acțiunilor noastre. Cu toate acestea, observăm că actuala criză generată de COVID-19 a avut efecte catastrofale pentru economia europeană, afectând nivelul de trai al cetățenilor, în special al celor mai vulnerabili. Piața forței de muncă a fost puternic impactată, numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială a crescut în mod dramatic. Inegalitățile sociale crescânde s-au aprofundat, afectându-i în special pe angajații cu salarii mici, dar și familiile cu venituri reduse. Șomajul a crescut în mod alarmant în randul cetățenilor Uniunii Europene, iar milioane de europeni nu își pot asigura coșul zilnic de cumpărături sau se află în imposibilitatea de a-și plăti utilitățile”, și-a exprimat îngrijorarea eurodeputatul român.

Acesta a detaliat că în Europa de Est 25 de milioane de copii ”copii au fost în imposibilitatea de a beneficia de o formă de învățământ, ca urmare a lipsei accesului la echipamente și tehnologie” și că, din păcate, ”numărul alarmant de copii care nu au avut acces la învățământul la distanță va duce la o slabă pregătire profesională a acestora, cu un impact devastator în viitor asupra calității forței de muncă și în final, un impact negativ asupra economiilor din toate statele.”

În acest sens, Daniel Buda a subliniat că ”resursele financiare puse la dispoziția statelor membre de către Comisia Europeană trebuie să fie folosite în mod judicious. În acelasi timp, trebuie să retinem un lucru foarte clar: crearea unor noi locuri de muncă bine plătite și consolidarea celor existente este cea mai buna formă de protecție socială.”

”Trebuie să trecem astfel de la logica discursurilor la logica faptelor. Comisia Europeană trebuie să se asigure că fondurile europene destinate statelor membre, fie că discutăm de Planul Național de Redresare și Reziliență, fie că discutăm de Cadrul Financiar Multianul, sunt folosite pentru combaterea excluziunii sociale, a sărăciei, iar acest lucru presupune, așa cum am mai precizat, locuri de muncă bine plătite în fiecare regiune a Uniunii Europene”, a mai spus Buda.

De altfel, acesta i-a adresat o întrebare comisarului european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, legată de modul în care se va asigura Comisia Europeană că acest lucru va fi implementat în mod eficient în fiecare stat membru.

În explicațiile sale, oficialul Executivului european a transmis că ”tinerii trebuie să aibă noi oportunități, avem nevoie de Garanția de tineret mai bună, mai consolidată. Garanția europeană pentru copii trebuie implementată pentru că știm că au suferit enorm, mai ales copiii dintr-un context dezavantajat. Am propus o politică dinamică a pieței muncii, cu susținere, pentru a readuce oamenii pe piața muncii. Trebuie să îi ajutăm pe tineri, pe lucrătorii vulnerabili să își găsească un loc de muncă potrivit. Când vorbim de anul despre tineri, nu este doar o chestiune frumoasă, ci trebuie să ne asigurăm că redresarea va fi pentru toți, în special pentru cei tineri”, a conchis Schmit.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Noul Bauhaus european, o oportunitate de a investi bani europeni în proiecte inovative. Trebuie să fie o pagină esențială din ”Biblia” multor administrații locale din România

U.E.2 hours ago

Eurostat: România, printre țările Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată anuală a inflației în luna august

Marian-Jean Marinescu3 hours ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

Daniel Buda3 hours ago

Daniel Buda: Parlamentul European contribuie la construirea unei Uniuni a Sănătății mai puternice

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană lansează apeluri în valoare de 7 mld. de euro pentru infrastructură rezilientă. Cine poate aplica

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană propune posibilitățile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră

ROMÂNIA5 hours ago

Visa Waiver: Ambasadorul României în SUA și secretarul american pentru securitate internă au convenit să lucreze pentru a reduce rata de refuz a cererilor de viză

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, întrevedere cu David Muniz, însărcinatul cu afaceri al SUA în România: Au fost abordate teme de interes privind cooperarea în sectorul agricol

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Slovenia primește 231 milioane de euro din cele 2,5 mld. prevăzute în PNRR pentru demararea investițiilor și reformelor de redresare

Marian-Jean Marinescu3 hours ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru2 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D2 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen îndeamnă la accelerarea procesului pentru o abordare comună a UE privind migrația: Subiectul nu ar trebui folosit niciodată pentru a diviza

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza împreună cu Emmanuel Macron un summit european al apărării: Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării

COMISIA EUROPEANA2 days ago

SOTEU 2021. Ursula von der Leyen afirmă că UE este lider mondial în lupta împotriva COVID: O pandemie este un maraton, nu un sprint. Am ales calea europeană. Și a funcționat!

Team2Share

Trending