Connect with us

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, apel către România pentru consolidarea sectorului agricol: Trebuie să valorificăm miile de hectare arabile și poziția noastră strategică

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Miile de hectare arabile și poziția strategică reprezintă o oportunitate pe care România nu are voie să o rateze, a subliniat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Acesta a participat la evenimentul ”CAPfuture – Acțiuni de informare pentru o alimentație sănătoasă și de calitate”, organizat de Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, în cadrul Parlamentului European.

”A fost un eveniment care a avut numeroase discuții extrem de importante în contextul actual: reziliența alimentară, sectorul agricol, mediu, agricultură durabilă, conservarea biodiversității precum și orientările viitoare ale politicii agricole comune. Agricultura reprezintă viitorul, iar această sintagmă este pe buzele tuturor în ultima perioadă. Agresiunea Rusiei și războiul din Ucraina au evidențiat încă o dată importanța agriculturii.  La nivel global se prefigurează o criză a prețurilor, dar și una a alimentelor. În acest context, miile de hectare arabile și poziția noastră strategică sunt o oportunitate pe care România nu are voie să o rateze”, a punctat eurodeputatul în cadrul evenimentului mai sus amintit.

Acesta a deplâns faptul că România a pierdut ”multe hectare de pădure în ultimii ani”.

”Este important să transformăm pădurile în pășuni. Aceste păduri susțin dezvoltarea durabilă a comunităților locale, protecția terenurilor agricole și combaterea deșertificării sau sechestrarea carbonului, iar județul Harghita poate juca un rol important în acest demers”, a mai spus Buda.

Eurodeputatul a amintit și de problemele cu care se confruntă județul mai sus precizat când vine vorba de urși, chestiunea primind, de altfel o atenție deosebită din partea lui Daniel Buda.

”Am făcut presiuni la nivelul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru a emite o Rezoluție a Parlamentului European referitor la protecția creșterii animalelor și a carnivorelor mari in Europa pentru a se conștientiza că atât viața oamenilor este pusă în pericol dar și pagubele financiare enorme aduse fermierilor”, a amintit vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European.

În încheiere, europarlamentarul a salutat organizarea evenimentului, evidențiind faptul că discuțiile de acest fel ”reprezintă un prilej bun pentru dezvoltarea programelor și îndeplinirea demersurilor necesare consolidării sectorului agricol atât la nivelul României cât și la nivel global”.

Valorificarea potențialului agricol al României reprezintă una dintre prioritățile Guvernului, potrivit mențiunilor premierului Nicolae Ciucă de la mijlocul lunii aprilie.

Amintim că țara noastră a depus Bruxelles, la sfârșitul lunii februarie, Planul Naţional Strategic (PNS), document care va sta la baza alocărilor financiare pentru agricultură şi dezvoltare rurală din fonduri europene pentru perioada 2023 – 2027.

Alocările pentru perioada de tranziție 2021-2022 se ridică la 6,2 miliarde de euro, urmând ca din 2023, prin Planul Național Strategic să fie cheltuite aproximativ 15,9 miliarde de euro.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Daniel Buda

Daniel Buda, la zilele de studiu PPE: Contribuția României la consolidarea securității europene și poziția sa strategică o transformă într-un partener esențial în discuțiile legate de apărare și extinderea UE

Published

on

© Daniel Buda/Facebook

Grupul Partidului Popular European (PPE) se reunește în aceste zile la Napoli pentru sesiuni de studiu pe teme esențiale pentru viitorul 𝐔niunii Europene. De la politica de apărare și extindere, până la provocările din vecinătatea sudică, discuțiile vizează strategii pentru o Europă mai sigură și competitivă, informează eurodeputatul Daniel Buda (PNL/PPE), într-o postare pe Facebook.

Pe agenda acestor zile figurează teme precum: 
– Importanța regiunii 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐧𝐞𝐞𝐧𝐞
– Necesitatea consolidării unei 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐚 𝐀𝐩𝐚̆𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐢
– Combaterea 𝐭𝐞𝐫𝐨𝐫𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢, crimei organizate și traficului de persoane

„În contextul actual, cu războiul la granițele Uniunii Europene, problema 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 a devenit centrală, iar 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚, situată la frontiera estică a UE, joacă un rol crucial în asigurarea 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞, un fapt recunoscut de toți partenerii europeni. Contribuția României la consolidarea securității europene și poziția sa strategică o transformă într-un 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚𝐥 în discuțiile legate de 𝐚𝐩𝐚̆𝐫𝐚𝐫𝐞 și 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢”, transmite eurodeputatul liberal.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda subliniază importanța fondurilor europene pentru sprijinirea fermierilor români și pentru transformarea zonei portului Constanța într-un hub logistic de referință pentru regiunea Mării Negre

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda a subliniat importanța sprijinirii fermierilor și a producătorilor români de cereale, care au consolidat poziția României în contextul geopolitic european.

Acesta a participat la evenimentul intitulat ”Economia Mării Negre în context geopolitic european”, care a avut loc la Constanța, fiind organizat de asociația Societatea Liberală, cu sprijinul fundației Hanns Seidel România.

”Mesajul meu a fost clar: companiile care operează atât pe partea terestră, cât și pe partea maritimă, pot accesa fonduri europene nerambursabile substanțiale, fiind esențiale pentru dezvoltarea afacerilor și creșterea productivității”, a precizat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

Din punctul său de vedere, ”aceste finanțări sunt vitale pentru modernizarea și extinderea capacităților logistice, permițând o gestionare mai eficientă a fluxurilor de mărfuri”, fapt ce va contribui la creșterea semnificativă a competitivității economice a regiunii noastre.

Daniel Buda a mai menționat, de asemenea, că ”există bugete importante disponibile pentru administrația publică locală și instituțiile care gestionează activitatea economică”.

”Parteneriatul public-privat joacă un rol crucial în dezvoltarea durabilă a economiei locale, iar aceste bugete sunt esențiale pentru susținerea acestui parteneriat. Prin promovarea investițiilor și accesarea fondurilor adecvate, putem transforma zona portului Constanța într-un hub logistic de referință pentru întreaga regiune a Mării Negre. Acest lucru va facilita creșterea fluxurilor comerciale și va consolida poziția strategică a României în contextul geopolitic european”, consideră europarlamentarul.

El a făcut apel la eforturi comune pentru ”a asigura un viitor prosper și sustenabil pentru toți actorii economici din regiune”.

”Susținerea fermierilor și a producătorilor români, împreună cu promovarea oportunităților de finanțare, reprezintă pași importanți către o economie mai robustă și competitivă în actualul context geopolitic european”, a conchis Daniel Buda.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda cere Comisiei Europene să ofere fermierilor finanțări adecvate pentru a ține pasul cu directivele europene privind combaterea schimbărilor climatice

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda i-a cerut comisarului european pentru agricultură finanțări adecvate pentru fermierii statelor membre pentru ca aceștia să facă față cheltuilelilor ce sunt prevăzute în directivele europene privind combaterea schimbărilor climatice. Un fermier este nevoit să facă investiții de 70.000-90.000 de euro pentru ca fermele să respecte noile norme de mediu, bani care nu sunt prevăzuți în finanțări europene, lucru pe care l-a semnalat Daniel Buda în timpul reuniunii Comisiei AGRI din Parlamentul European, care l-a avut invitat în dezbatere pe comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

„Domnule comisar, știți care este fractura de logică pe care o vedem noi, europarlamentarii, mai ales cei din Comisia AGRI, legat de toate aceste obiective asumate de Comisia Europeană? Și anume, lipsa de finanțare a acestor obiective asumate și mai ales a acestor sarcini pe care noi le impunem fermierilor. Săptămâna trecută am votat în Parlamentul European directiva privind reducerea emisiilor industriale. Această chestiune va impune obligativitatea pentru foarte mulți fermieri să facă investiții undeva între 70.000-90.000 de euro în propriile ferme ca să poată să satisfacă exigențele prevăzute în acea directivă. Faceți vă rog un exercițiu de imaginație și gândiți-vă că sunteți fermier în țara dumneavoastră și de mâine trebuie să faceți această investiție de 90.000 de euro în propria firmă pentru că altfel vin cei de la mediu și vă închid”, a precizat eurodeputatul liberal în intervenția sa.

De asemenea, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European a atenționat că securitatea alimentară poate fi pusă în pericol: „Vă întreb: Cum pot să reziste fermierii acestor obligații impuse de Comisia Europeană câtă vreme noi nu asigurăm finanțarea acestor obiective. Pentru că este foarte ușor, aici de la Parlamentul European, să stăm pe diverse scaune și să spunem fermierului că de mâine trebuie să faci chestiunea aceasta. Fără să îi spun și cum finanțez ceea ce trebuie să facă. Aici este marea problemă și v-ați pus vreodată întrebarea dacă acești fermieri își vor închide pur și simplu porțile fermei? De unde vom reuși să asigurăm securitatea alimentară. Pentru că este o chestiune care mi se pare că scapă din vedere uneori Comisiei Europene și din păcare nu se vine cu finanțări adecvate pentru a sprijini eforturile fermierilor și noi asta vă cerem. Dați bani pentru fermieri dacă vreți să fie parte din eforturile pentru combaterea schimbărilor climatice”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

REPUBLICA MOLDOVA5 mins ago

UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului

ROMÂNIA38 mins ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE53 mins ago

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI56 mins ago

Siegfried Mureșan: Prin victoria președintei Maia Sandu, R. Moldova devine mai puternică în drumul său spre UE

U.E.1 hour ago

Olaf Scholz o felicită pe Maia Sandu pentru realegere: Suntem alături de Republica Moldova

SĂNĂTATE1 hour ago

Președintele ARPIM, Dr. Radu Rășinar: Inovația în sănătate, singura cale prin care pacienții români pot beneficia de standarde moderne de tratament

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European începe luni audierea celor 26 de comisari desemnați. Roxana Mînzatu își prezintă pe 12 noiembrie viziunea pentru portofoliul de Vicepreședinte executiv pentru „Oameni, competenţe şi pregătire”

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Zelenski o felicită pe Maia Sandu pentru câștigarea unui nou mandat: Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului Republicii Moldova

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Nicolae Ciucă salută victoria uriașă a Maiei Sandu grație “istoriei scrise de moldoveni pentru toți frații de peste Prut”: R. Moldova își continuă drumul către UE

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Marcel Ciolacu o felicită pe Maia Sandu pentru un nou mandat: Moldovenii din întreaga lume au scris istorie pentru viitorul lor european, luptându-se contra mecanismelor Rusiei

ROMÂNIA38 mins ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor

POLITICĂ2 days ago

PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot

U.E.3 days ago

Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”

ROMÂNIA5 days ago

România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic

INTERNAȚIONAL6 days ago

Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate

INTERNAȚIONAL7 days ago

NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE

Trending