Connect with us

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord provizoriu cu privire la finanțarea politicii de coeziune în perioada 2021-2027

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la finanțarea politicii de coeziune a UE 2021-2027, a transmis europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

”Săptămâna aceasta, s-a ajuns la un acord provizoriu cu privire la viitoarele fonduri de coeziune, care vizează consolidarea coeziunii economice, sociale și teritoriale a UE. Negociatorii celor două instituţii europene, Parlamentul și Consiliul au căzut de acord asupra faptului că resursele totale pentru fondurile economice, sociale și teritoriale disponibile pentru următorul exerciţiu bugetar să fie de 330 de miliarde de euro”, a explicat Daniel Buda într-un mesaj pe Facebook.

Conform acordului provizoriu agreat de negociatorii Parlamentului și Consiliului, o parte semnificativă a Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) va fi alocată pentru creștere inteligentă și economie verde. Fondul de coeziune (FC) va continua să se concentreze asupra investițiilor în infrastructura de mediu și de transport.

Printre principalele compromisuri se numără: domenii de investiţii ale FEDR pentru a contribui la o Europă mai inteligentă, mai ecologică, mai conectată şi mai socială, mai apropiată de cetăţenii săi; concentrarea tematică a fondurilor asupra priorităţilor europene pentru o UE ecologică (minimum 30% pentru toţi), digitală şi inovatoare; domeniul de aplicare al sprijinului pentru orientarea investiţiilor pe teren; punerea accentului pe teritoriile care se confruntă cu provocări în materie de dezvoltare, cum ar fi zonele rurale, zonele aflate în declin demografic sau zonele cu handicapuri naturale; resurse dedicate dezvoltării urbane durabile (8% din alocarea FEDR); Iniţiativa urbană europeană – un nou instrument de raţionalizare a fluxurilor de sprijin existente puse la dispoziţia oraşelor de către Comisie (cunoaştere, consolidarea capacităţilor şi inovare); investiţii inovatoare interregionale – o nouă iniţiativă care va reuni regiunile în vederea dezvoltării excelenţei în cercetare şi inovare; domeniul de aplicare al alocării financiare suplimentare specifice pentru a răspunde nevoilor regiunilor ultraperiferice, conform unui comunicat al Executivului european, citat de Agerpres

Comisia Europeană a salutat acordul politic provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul UE cu privire la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondul de coeziune.

Odată adoptat, pachetul financiar de peste 1,82 trilioane de euro, compus dintr-un buget multianual al UE și un fond de redresare denumit Next Generation EU, va fi cel mai mare pachet de stimulare finanțat vreodată din bugetul Uniunii Europene, contribuind la reconstrucția Europei post-pandemie.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda cere Comisiei Europene să elaboreze un ”acord pentru demografie” pentru a veni cu răspunsuri concrete la dezechilibrele demografice

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European, a atras atenția că populația Europei va reprezenta în 2070 doar 4% din populația gobului.

În acest context, europarlamentarul român a solicitat Comisiei Europene să ebalobeze un ”acord pentru demografie” pentru a veni cu răspunsuri concrete la dezechilibrele demografice.

”Astăzi am participat la reuniunea cu raportorii din umbră privind proiectul de raport pe care l-am realizat din propria inițiativă, în cadrul Comisiei de Dezvoltare Regională, referitor la Inversarea tendințelor demografice din regiunile UE utilizând instrumentele politicii de coeziune. În cadrul ședinței de astăzi, am avut un schimb de opinii pe marginea celor 34 de compromisuri și 288 de amendamente formulate”, a precizat Daniel Buda într-un mesaj pe Facebook.

Acesta a subliniat, prin intermediul raportului amintit mai sus, provocările curente ”cu care se confruntă autoritățile regionale și locale, soluțiile puse în practică de autorități ca răspuns, precum și recomandările de politici necesare pentru a inversa aceste tendințe demografice”.

”Libertatea de circulație a persoanelor este un drept fundamental prevăzut de tratatul UE, astfel că cetățenii Uniunii sunt liberi să decidă fără nicio îngrădire locul unde doresc să locuiască și să lucreze. Însă, autoritățile europene și naționale trebuie să asigure o dezvoltare economică sustenabilă pentru ca cetățenii care își părăsesc regiunile să nu o facă forțați fiind de calitatea vieții scăzute din zona unde locuiesc și de lipsa oportunităților. Comisia ar trebui să elaboreze un „Acord pentru demografie”, care să propună politici și să vină cu sprijin financiar pentru a inversa tendințele actuale”, a spus Daniel Buda.

Eurodeputatul român a adăugat că este nevoie să pornim de la realitate că tendințele demografice actuale ”au un impact major asupra comunităților locale și afectează viață fiecărui cetătean european și bineînțeles, au un impact puternic asupra eficienței politicii europene și asupra politicii de coeziune”.

”În plus, rată natalitătii este într-o continuă scădere, iar în acest ritm, populația Uniunii va scădea vertiginos în următoarele decade, iar ritmul de îmbătrânire va fi tot mai accentuat. În 2070, populația Europei va reprezenta doar 4% din populația globului”, a completat Daniel Buda.

La 28 ianuarie, Comisia Europeană a prezentat o carte verde prin care lansează o amplă dezbatere de orientare cu privire la provocările și oportunitățile pe care le cunoaște societatea în curs de îmbătrânire a Europei.

Citiți și:
Raport al CE: Populația Europei îmbătrânește în ritmuri diferite, iar diferențele demografice se vor accentua în următoarele decenii în funcție de preferințele rezidențiale și de migrația internă

Aceasta pune în discuție impactul acestei tendințe demografice pronunțate în întreaga noastră economie și societate și invită opinia publică să își exprime punctul de vedere, în cadrul unei consultări publice, cu privire la modul în care să i se răspundă. Consultarea publică va fi deschisă timp de 12 săptămâni.

Cartea verde structurează dezbaterea privind îmbătrânirea populației aducând în discuție viteza și amploarea schimbărilor în societatea noastră și întrebările pe care trebuie ni să le punem cu privire la acest fenomen.

Acest lucru include totul, de la promovarea unui stil de viață sănătos și a învățării pe tot parcursul vieții la consolidarea sistemelor de sănătate și de îngrijire pentru a putea răspunde nevoilor persoanelor în vârstă.

Cartea verde subliniază necesitatea de a aduce mai multe persoane pe piața forței de muncă, evidențiază oportunitățile de creare de locuri de muncă și analizează impactul îmbătrânirii asupra carierelor, bunăstării, pensiilor, protecției sociale și productivității noastre.

Totodată, cartea verde adoptă o abordare bazată pe ciclul de viață, reflectând impactul universal al îmbătrânirii asupra tuturor generațiilor și etapelor vieții.

Se subliniază, astfel, importanța găsirii unui echilibru just între formularea de soluții durabile pentru sistemele noastre de protecție socială și consolidarea solidarității între generații.

Consultarea publică lansată la 28 ianuarie este deschisă cetățenilor și organizațiilor interesate din toate statele membre, inclusiv de la nivel regional și local.

Rezultatele consultării vor contribui la identificarea sprijinului necesar pentru cetățeni, pentru regiunile și comunitățile acestora.

Pe baza rezultatelor, Comisia va examina posibilele răspunsuri de politică pentru a consolida eforturile statelor membre și ale regiunilor cu privire la abordarea problemelor legate de îmbătrânirea populației.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI din PE: Sănătatea omului, strâns legată de sănătatea animalelor. Comisia Europeană trebuie să se asigure că avem instrumente suficiente pentru a proteja sănătatea animalelor

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European consideră de sănătatea omului este strâns legată de sănătatea animalelor, iar ”Comisia Europeană trebuie să pună la dispoziția statelor membre instrumente eficiente în asigurarea celor mai înalte standarde de bunăstare”.

Europarlamentarul român a participat joi, în Comsiia AGRI, la un schimb de opinii cu un reprezentant al Comisiei Europene (DG SANTE) referitor la intrarea în vigoare a Legii privind sănătatea animală.

Legislația privind sănătatea animală va intra în vigoare în 21 aprilie 2021, iar acest regulament sprijină sectorul creșterii animalelor și pe cel al producției de alimente din UE și piața UE în concordanță cu obiectivele de sustenabilitate și competitivitate.

Actul înlocuiește și extinde normele UE existente cu privire la sănătatea animală, reunind majoritatea acestora într-o lege mai simplă, care încurajează un accent mai mare pe prioritățile-cheie în combaterea bolilor.

”Sănătatea umană este în strânsă legătură cu sănătatea animalelor. De aceea, este important să fim preocupați să ne asigurăm că avem elemente suficiente pentru a proteja sănătatea animală și evident, sănătatea umană. De asemenea, am salutat modificările realizate pentru sprijinirea crescătorilor de porumbei de competiție”, a precizat Buda în intervenția sa.

Acesta a pledat pentru intrarea in vigoare a regulamentului mai sus amintit fără întârziere, ”date fiind prevăzute și măsurile de tranziție care vin în ajutorul statelor membre.”

”În ceea ce privește intrarea în vigoare a Regulamentului, chiar dacă fac o notă discordantă astăzi față de ceilalți colegi ai mei, eu nu aș pleda pentru amânarea intrării în vigoare deoarece din experiența în activitatea publică, sistemele nu vor fi niciodată pregătite să accepte modificări în funcționarea lor. Am înțeles foarte clar din prezentarea reprezentanților DG SANTE că nu se dorește trimiterea unor inspectori pe teren pentru a-i penaliza, ci dimpotrivă, vor să ajute statele membre să se conformeze la legislație. Astfel, în opinia mea, ar trebui ca această legislație să intre în vigoare în 21 aprilie. Vom avea și dispoziții tranzitorii care vor fluidiza implementarea acesteia. Sănătatea animală este strâns legată de sănătatea umană. De aceea, este important să fim preocupați de a ne asigura că avem elemente suficiente pentru a proteja sănătatea animală și evident, sănătatea umană”, a precizat Daniel Buda.

Eurodeputatul român a salutat în egală măsură modificările în vederea sprijinirii crescătorilor de porumbei de competiție.

”Apreciez eforturile realizate pentru crescătorii de porumbei. Am fost și eu sesizat de Federația Columbofilă Internațională, iar modificările prevăzute sunt suficiente și eventual, se pot extinde și la alte categorii de crescători de porumbei. Astfel, se va elimina obligația unei perioade de rezidență, dar și necesitatea unui certificat de sănătate animală. În locul acestui document, va fi suficientă deținerea unei declarații pe propria răspundere din partea proprietarului lor”, a mai spus vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

La rândul său, Bernard Van Goethem, reprezentantul Comisiei Europene (DG SANTE), a transmis că această lege ”aduce împreună sănătatea animală, umană, biodiversitatea, condițiile de mediu. Ținem seama de bunăstare animală, luăm în considerare posibilele elemente de a reacționa la crize”.

”Noi ne-am dori ca legea sănătății animale să fie aplicată cât mai rapid pentru că aduce enorme beneficii. În lunile din urmă, au fost apeluri pentru amânarea intrării în aplicare. Comisarul a fost atent la aceste apeluri”, a completat Van Goethem.

Acesta a anunțat că Executivul european ”a făcut o analiză în profunzime și o evaluare a consecințelor potențiale a unei astfel de amânări. După această analiză, concluzia a fost că amânarea datei nu este o bună cale de urmat. Comisia propune un sprijin consolidat pentru statele membre și părțile interesate pentru implementarea lină a legii și a regulilor complementare. Această susținere va cuprinde măsuri tranzitorii pentru anumite regiuni. În ce privește susținerea aceasta, Comisia se gândește la o serie de măsuri. Știți probabil că măsurile tranzitorii privind certificarea veterinare de intrarea în UE sunt deja prevăzute în lege. Introducem o nouă măsură tranzitorie, o perioadă tranzitorie pentru sănătatea animală și certificatele veterinare, unde se introduce o nouă perioadă. Susținem statele membre prin consiliere, elaborăm documente de asistență. Sistemul BTSF: o mai bună formare pentru o hrană mai sigură. Vom dezvolta comunicări pe această temă”, a conchis reprezentatul Comisiei Europene.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda anunță că Grupul PPE din PE a pregătit un document de poziție privind drepturile copiilor: Ne-am luat angajamentul de a fi un gardian al drepturilor acestora

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a anunțat că Grupul PPE din Parlamentul European, din care face aprte, a pregătit un document de poziție pe marginea drepturilor copiilor.

La acest document, europarlamentarul român a depus o serie de amendamente menite să contribuie la protejarea drepturilor copiilor.

”Drepturile copiilor sunt drepturile omului: drepturi pe care UE și țările UE trebuie să le respecte și să le protejeze. Au trecut 30 de ani de când Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile copilului a fost semnată și a intrat în vigoare. Cu toate acestea, multe obiective ambițioase rămân neîndeplinite”, a precizat Daniel Buda într-un mesaj publicat pe Facebook.

Demersurile Grupului PPE din Parlamentul European vin în contextul în care drepturile copiilor continuă să fie încălcate în multe părți ale lumii, inclusiv în statele membre ale UE.

”Copiii rămân victime ale violenței, abuzului, sărăciei și excluziunii sociale. Copiii se confruntă în continuare cu discriminarea pe bază de religie, dizabilități, sex, etnie, nivelul de bunăstare. Grupul PPE și-a luat angajamentul de a fi un gardian al drepturilor copiilor și, prin urmare, depune eforturi continue să îmbunătățească protecția copiilor. Pe baza unei rezoluții inițiate în 2014 de către Grupul PPE, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să prezinte o strategie privind drepturile copilului, incluzând un plan de acțiune concret”, a explicat Daniel Buda.

Așadar, Grupul PPE din Parlamentul European subliniază necesitatea unor instrumente inovatoare pentru protejarea copiilor și a drepturilor acestora, acționând nu numai în numele lor, ci și împreună cu ei.

Documentul de poziție se axează pe protecția drepturilor copiilor în baza legislației UE-protejarea interesului superior al copilului.

În acest sens, popularii europeni solicită ca legislația UE să fie una mai prietenoasă cu copii, care să ia în considerare în cea mai mare măsură situația și nevoile specifice ale unui copil.

Grupul PPE cere statelor membre în egală măsură să prevadă orientări practice, o formare adecvată pentru toți profesioniștii care sunt în contact cu copiii.

”Astfel, copiii sunt viitorul Europei, de aceea trebuie să le apărăm drepturile și să răspundem nevoilor pentru a fi pregătiți să facă față provocărilor pe care le întâmpină”, a completat europarlamentarul român.

Viitoarea strategie a UE privind drepturile copiilor va oferi cadrul pentru acțiune a instituțiilor Uniunii Europene pentru a promova și proteja mai bine drepturile copiilor.

Aceasta va conține un set de măsuri pe care UE trebuie să le pună în aplicare, abordând printre altele: drepturile copiilor cei mai vulnerabili, drepturile copiilor în era digitală, prevenirea și combaterea violenței și promovarea unei justiții prietenoase copiilor.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

PARLAMENTUL EUROPEAN12 mins ago

Kamala Harris a pledat pentru consolidarea “alianței transatlantice” într-o intervenție premieră în plenul Parlamentului European de Ziua Internațională a Femeii

NATO13 hours ago

MApN a demarat licitațiile pentru extinderea infrastructurii Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu

FONDURI EUROPENE14 hours ago

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care România accesează cele 4,1 miliarde de euro de la UE, disponibile sub formă de împrumut prin programul SURE

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Președintele SUA Joe Biden salută vizita “istorică” a Papei Francisc în Irak: “Un simbol al speranţei pentru lumea întreagă”

ROMÂNIA15 hours ago

Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată

ROMÂNIA15 hours ago

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, despre PNRR: Am făcut paşi înainte. Vom ajunge la o formă pe care să o putem discuta cu preşedintele și pe care să o transmitem ulterior Comisiei Europene

FONDURI EUROPENE16 hours ago

Președintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul pe anul 2021, unul “axat pe investiții și pe accesarea fondurilor europene”

SUA16 hours ago

Primul înalt oficial al administrației Biden care vine în Europa: John Kerry, trimisul special pentru climă, efectuează vizite la Londra, Bruxelles și Paris și participă la reuniunea Colegiului Comisiei Europene

MAREA BRITANIE17 hours ago

Uniunea Europeană și Statele Unite încheie negocierile pentru acordul privind cotele agricole post-BREXIT

U.E.17 hours ago

Agenția Europeană pentru Medicamente avertizează: Autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik V este o ”ruletă rusească”

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Florin Cîțu: În PNRR sunt alocate sume considerabile pentru construcția de spitale noi. Reforma trebuie să se vadă în investiții

FONDURI EUROPENE4 days ago

Nicușor Dan: Primăria Capitalei a depus la MIPE proiecte care însumează 7 miliarde de euro. Acestea vizează domenii precum protecţia mediului, sănătatea, termoficarea, educaţia

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană: Clauza derogatorie generală din cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere ar trebui să rămână activă în 2022 pentru o redresare sustenabilă post-pandemie

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Florin Cîțu consideră că digitalizarea administrației publice reprezintă ”un mod natural de a îmbunătăți comportamentul statului față de cetățeni”: Va fi finanțată din fonduri europene

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu are convingerea că premierul României va acorda prioritate proiectelor de infrastructură din Oltenia și Nordul Moldovei în vederea recuperării decalajului de dezvoltare între regiuni

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE2 weeks ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE2 weeks ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

Advertisement
Advertisement

Trending