Connect with us

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: Tranziția fermierilor spre un model de creștere mai sustenabil în sectorul zootehnic trebuie să fie susținută de UE

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Orice demers care vizează sectorul agricol trebuie să țintă cont de nevoile fermierilor europeni, dar și de faptul că producțiile pot fi foarte ușor relocalizate în țările din afara Uniunii Europene, iar acest lucru va avea un impact negativ asupra consumatorului european și asupra fermierilor, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Acesta a avut o intervenție în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, unde eurodeputații au discutat despre inițiativa cetățenească europeană ”End the Cage Age” (Sfârșitul erei cuștilor).

”Sfârșitul epocii cuștilor cerută de un număr mare de cetățeni europeni reprezintă dovada preocupării acestora pentru bunăstarea animalelor de fermă. Fără discuție, calitatea produselor agricole influențează în mod direct calitatea vieții cetățenilor europeni, ceea ce ne obligă la acordarea unei atenții sporite acestui domeniu”, a precizat Buda.

Europarlamentarul a subliniat că ”UE are cele mai înalte standarde de bunăstare a animalelor din lume, iar noua Politică Agricolă Comună conține prevederi exprese care vor permite fermierilor să investească mai departe în această direcție, prin intermediul schemelor ecologice”.

Daniel Buda a semnalat că ”schimbarea sistemelor de creștere în sectorul zootehnic, inclusiv eliminarea cuștilor presupune însă un efort comun din partea instituțiilor europene și al fermierilor”.

”Aceștia trebuie să fie ajutați în cadrul unei tranziții line către noi modele atât prin achiziționarea de echipamente tehnologice, cât și prin garantarea compensării pierderilor de venit. Uniunea Europeană importă în acest moment cantități semnificative de produse  de origine animaliere din țări terțe, unde fermierii nu sunt obligați să respecte niciun fel de standard, astfel încât prețurile de cost pe unitatea de produs sunt semnificativ mai mici. Tranziția fermierilor spre un model de creștere mai sustenabil în sectorul zootehnic trebuie să fie susținută de UE prin instrumente concrete de sprijin și de compensare a pierderilor de venit”, a semnalat europarlamentarul.

Daniel Buda a explicat că ”acest lucru creează o concurență profund neloială față de fermierii europeni. În acest context, orice demers care vizează sectorul agricol trebuie să țină seama atât de nevoile acestora, dar și de faptul că producțiile pot fi foarte ușor relocalizate în țările din afara Uniunii Europene, iar acest lucru ar avea un impact negativ asupra consumatorului european și asupra fermierilor”, a conchis vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

Prin intermediul inițiativei cetățenești europeane ”End the Cage Age” (Sfârșitul erei cuștilor), se face apel la instituțiile UE de a pune capăt creșterii animalelor în cuști. Inițiativa cetățenească europeană (ECI), lansată la 11 septembrie 2018 a avut susținerea a 1,4 milioane de europeni care solicită interzicerea creșterii în cuști pentru toate animalele de fermă.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Daniel Buda

Grupul PPE a adoptat documentul de poziție privind bunăstarea animalelor, inițiat de Daniel Buda – vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din PE

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, anunță că familia popularilor europeni, cel mai mare grup politic din Legislativ, a adoptat documentul de poziție privind bunăstarea animalelor, inițiat de europarlamentarul român.

„Măreția unei națiuni și progresul ei moral pot fi judecate după modul în care animalele sale sunt tratate. În această seară, am participat la reuniunea grupului de lucru al Partidului Popular European pentru buget și politici structurale, în cadrul căreia a fost adoptat documentul de poziție pe care l-am inițiat privind bunăstarea animalelor. În calitate de coordonator al Grupului PPE în Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT), din Parlamentul European, am propus elaborarea unui document de poziție privind bunăstarea animalelor vii în timpul transportului”, a transmis acesta într-o postare pe pagina de Facebook.

Potrivit deputatului european, Grupul PPE va continua să fie vocea fermierilor europeni și a comunităților rurale: „Grupul PPE este convins că transportatorii, crescătorii de animale și comercianții au în primul rând interesul de a livra animale sănătoase în cele mai bune condiții.”

„În acest document de poziție, am subliniat faptul că animalele trebuie transportate în siguranță și tratate corect. Alimentarea cu apă, ventilația și monitorizarea temperaturii, spațiul adecvat, cerințele speciale pentru animalele neînțărcate, toate aceste condiții trebuie să fie pe deplin respectate în conformitate cu Regulamentul 1/2005. Grupul PPE consideră că pregătirea profesională este cerința de bază pentru cei care manipulează animale în timpul transportului și trebuie efectuate inspecții periodice ale vehiculelor și echipamentelor. Grupul nostru politic sprijină instalarea și utilizarea sistemelor de supraveghere video pe călătorii pe distanțe lungi pentru a asigura conformitatea eficientă. Grupul PPE încurajează norme armonizate în întreaga UE care vizează îmbunătățirea bunăstării animalelor în timpul transportului animalelor vii, rămânând astfel, cel mai mare partener al fermierilor în garantarea bunăstării animalelor”, a mai explicat acesta.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, discurs din hemiciclul Parlamentului European: Certificatul UE COVID-19 reprezintă răspunsul comun și adecvat la pandemie

Published

on

© Daniel Buda - Facebook

Europarlamentatul Daniel Buda (PNL, PPE), prezent la sesiunea plenară a Parlamentului European, a ținut un discurs în hemiciclul Legislativului privid certificatul UE COVID-19.

„Certificatul digital al UE privind Covid-19 reprezintă răspunsul comun și adecvat la pandemie. Indiscutabil, această criză sanitară ne-a influențat negativ viețile de zi cu zi, iar dimensiunea acesteia a generat reacții diverse din partea statelor membre. Libertatea de mișcare a fost de multe ori îngrădită, la limita regulamentelor europene, generând dificultăți pentru toate sectoarele economice. Certificatul urmărește să faciliteze libera circulație a persoanelor, prin crearea unui cadru comun pentru eliberarea, verificarea și acceptarea acestuia, cât și pentru testarea sau vindecarea de Covid-19”, a transmis deputatul european.

Potrivit eurodeputatului, Uniunea Europeană reprezintă un continent al libertății: „Prin urmare, persoanele care nu sunt vaccinate sau nu doresc să fie vaccinate, își pot exercita în continuare dreptul fundamental la libera circulație, dar cu existența unor limitări, cum ar fi testarea obligatorie și autoizolarea.”

„Certificatul nu stabilește nicio obligație sau drept la vaccinare, dar în același timp îi îndemn pe toți cetățenii să se vaccineze, deoarece doar așa vom reuși să ne întoarcem la normalitate”, a mai adăugat acesta în postarea publicată pe pagina personală de Facebook.

Certificatul digital al UE privind COVID va facilita libera circulație a cetățenilor în UE, în condiții de siguranță. Certificatul digital privind COVID este o atestare a faptului că o persoană: fie a fost vaccinată împotriva COVID-19, fie s-a testat și are un rezultat negativ, fie a avut COVID-19 și s-a vindecat. Acest certificat reprezintă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE.

Deputații europeni vor vota în această seară acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliu.

Citiți și: Comisia Europeană: Statele membre trebuie să înceapă emiterea certificatelor digitale UE COVID-19 înainte de 1 iulie

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda salută noua strategie a Comisiei Europene privind extinderea Spațiului Schengen: Aderarea României nu este doar un drept, ci și obligația UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) salută decizia Comisiei Europene prin care solicită Consiliului extinderea Spaţiului Schengen, prin includerea României, Bulgariei şi Croaţiei.

„Salut această strategie a Comisiei Europene privind extinderea Spațiului Schengen. România este Uniunea Europeană, iar Uniunea Europeană este România, iar sub acest aspect, România trebuie să se bucure de avantajele apartenenței la Spațiul Schengen”, a scris deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Potrivit eurodeputatului, Strategia Schengen a Comisiei Europene propune o nouă cale de urmat care să asigure securitatea și mobilitatea cetățenilor UE, sporind în același timp rezistența Schengen la provocări.

Daniel Buda reamintește în postarea sa că aderarea României la spațiul Schengen este o „rană deschisă”, iar țara noastră trebuie să se bucure de toate drepturile depline: „Aderarea la spaţiul Schengen nu constituie doar un drept al României, ci şi o obligaţie a Uniunii Europene. Țara noastră îndeplinește toate condițiile tehnice și este un stat furnizor de securitate și stabilitate în regiune.”

Citiți și: Comisia Europeană prezintă o nouă strategie pentru un spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient. Acceptarea țărilor pregătite de aderare, printre obiective

Acum 36 de ani, 5 state membre UE au decis să înlăture controlul la granițele dintre ele. Astăzi, spațiul Schengen reprezintă casa a peste 420 de milioane de cetățeni din 26 de state europene, 22 din Uniunea Europeană și  patru non-UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Țările care nu fac încă parte din spațiul Schengen sunt Bulgaria, Cipru, Croația, Irlanda și România.

Parlamentul Uniunii Europene a dat deja în 2011 undă verde pentru aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen, poziție reafimată de-a lungul vremii de mai multe ori până la cel mai înalt nivel, atât în ceea ce privește Comisia Europeană, cât și legislativul european.

Cea mai recentă mărturie în acest sens o reprezintă poziția președintelui Parlamentului European, David Sassoli, reiterată cu prilejul vizitei premierului Florin Cîțu la Bruxelles. 

De altfel, în urma acestei întrevederi, prim-ministrul României și-a exprimat speranța că țara noastră va adera la spațiul Schengen în acest an.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Democrațiile lumii se unesc pentru competiția cu China: Țările G7 au decis să lanseze un parteneriat global de infrastructură care va rivaliza cu “Noul Drum al Mătăsii”

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Summitul G7: Ursula von der Leyen anunță că Europa poate conta pe o alianță transatlantică puternică pentru a face față Rusiei, care subminează ordinea de securitate europeană

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Summitul G7: Joe Biden și Angela Merkel s-au întâlnit pentru prima dată după inaugurarea noului președinte american

MAREA BRITANIE12 hours ago

Trilaterală încordată la summitul G7: Liderii UE cer Marii Britanii să respecte acordul post-Brexit. Boris Johnson vrea “să le bage în cap europenilor” că Regatul Unit e o singură țară

ROMÂNIA13 hours ago

Miniștrii de externe ai României și Poloniei evocă “identitatea atlantică” a Inițiativei celor Trei Mări: Amprenta economică a SUA ar împiedica influența actorilor care nu împărtășesc valorile democratice

MAREA BRITANIE14 hours ago

Summitul G7: Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE îi cer lui Boris Johnson să îşi respecte “cuvântul dat europenilor” privind protocolul nord-irlandez

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Joe Biden și Emmanuel Macron, mesaj de unitate de la summitul G7: Suntem uniți și gata să ne asumăm cele mai dificile provocări cu care ne confruntăm

RUSIA17 hours ago

În ajunul summitului NATO, Rusia a început noi exerciții militare în Crimeea, în timp ce un distrugător american urmează să intre în Marea Neagră

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Regina Elisabeta a II-a a găzduit o recepție pentru liderii G7 într-o atmosferă destinsă: “Se presupune că trebuie să arăţi ca şi cum te-ai simţi bine?”

Corina Crețu18 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu, despre situația post-Brexit din Irlanda de Nord: Nu Londra și Belfastul au adus pacea acolo, ci Uniunea Europeană

Marian-Jean Marinescu2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

MAREA BRITANIE3 days ago

Pacta sunt servanda. Ursula von der Leyen și Charles Michel îi cer lui Boris Johnson să respecte protocolul privind Irlanda de Nord: Vom folosi toate instrumentele pentru a proteja integritatea pieței unice

MAREA BRITANIE1 week ago

Ambasadorul României la Londra le amintește cetățenilor români din Regatul Unit că se apropie termenul limită de 30 iunie până la care pot solicita statut de rezident

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Bicicletei: Trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Strategia noastră fiscal-bugetară, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală de Comisia Europeană

U.E.2 weeks ago

Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al UE, evocă un moment istoric prin lansarea EPPO: Avem o responsabilitate enormă. Primul caz înregistrat este din Germania

NATO2 weeks ago

Jens Stoltenberg: Din 2014, NATO și-a intensificat prezența militară pe flancul estic. Am făcut multe, dar continuăm să ne adaptăm

NATO2 weeks ago

NATO restrânge accesul în sediul său diplomaților din Belarus, sancționând astfel Minskul pentru deturnarea unui avion de linie

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană remarcă “spiritul de pionierat al României” și anunță că va colabora cu Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București

NATO2 weeks ago

Mircea Geoană, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență din România: Acest centru este oferit parteneriatului strategic indispensabil între NATO și UE

Advertisement
Advertisement

Trending