De ce s-au intors in Romania? De ce s-ar mai intoarce altii astazi? Luni, de la ora 13, B1 TV.

De ce m-am intors in Romania? Aceasta este intrebarea la care au raspuns aproape 40 de personalitati dintre romanii care au ales sa revina acasa dupa 1989, mesajele lor fiind reunite intr-o extraordinara carte aparuta recent, la editura Polirom.

Neagu_Djuvarasandra_pralong-lgNeagu Djuvara si  Sandra Pralong vorbesc, luni, 5 iulie, de la ora 13, pe Calea Europeana, despre motivele care i-au adus inapoi si mai ales despre cele care i-au determinat ca apoi sa si ramana. Alaturi de ei, secretarul general al Ligii Studentilor Romani din Strainatate, Costin Gabriel Elefteriu, de la care vom afla ce se intampla cu zecile de mii de tineri studenti romani, raspanditi in intreaga lume. Absolvent al  Facultatatii de Film, specializarea Imagine de Film, din cadrul UNATC în 2008, ca șef de promoție, Costin Elefteriu  a plecat în Marea Britanie pentru War Studies, la King’s College London.

Emisiunea va fi redifuzata dupa ora 23.30.

8 Responses to De ce s-au intors in Romania? De ce s-ar mai intoarce altii astazi? Luni, de la ora 13, B1 TV.

 1. Iustin 05/07/2010 at 13:47

  Foarte interesanta emisiunea, mai ales ca si eu m-am intors in 2000 dupa zece ani petrecuti in Norvegia. Si acum sunt momente in care ma intreb daca am facut bine…
  Ati facut o referire la ce a spus Jonathan Schele. Cred ca ar fi potrivit sa ne aducem aminte de ce a spus Carol I in 1869, la trei ani dupa venirea sa: “Romanii sunt un popor fantastic. Nu sunt in stare sa se conduca singuri, dar nici nu se lasa condusi de altii.”
  Succes mai departe!

  Reply
 2. I.A 05/07/2010 at 14:53

  Cu amaraciune si dezgust privesc si ascult ipocriziile invitatilor emisiunii cand explica “De ce m-am intors in Romania”. Mai ales cele ale doamnei Pralong care nu a ratat prilejul de a aminti de un ONG si ca exista o carte pe care nu ar fi rau sa o cumparam Daca distinsa doamna ar fi publicat (pe proprii bani, desigur) aceasta carte in state sau in oricare alta tara cine ar fi cumparat-o? Nimeni. ONG doamnei Sandra ce misiune ar fi avut in alta parte decat in Romania? Niciuna. Doamna Sandra Pralong s-a intors “acasa” fiindca in Romania exista o administratie prezidentiala pe holurila careia domnia sa poate sa circule linistita. Si este platita pentru asta. Cele 2 masterate din state, doctoratul de la Paris, licenta din Elvetia si cine stie cate diplome de participare pe la diverse sindrofii internationale nu o calificau sa faca aceleasi “promenade ” prin Casa Alba sau prin alte cancelarii. Dupa multi ani de exil pe principiul “Tara mea este acolo unde mi-e bine”, doamna Sandra care are si un alt pasaport in buzunar, a descoperit patriotismul mioritic. Decat la oras codas mai bine la tara fruntas. Minciuna, omisiunea, discursul duplicitar, aparitiile televizate si asocierea cu diverse personalitati, ultranecesare pentru cresterea cotei de piata a companiilor pe care le controleaza, sunt o parte dintre elemente care definesc ipocrizia acestor personaje care redescopera romanismul. Mi-e greata de ei.

  Reply
 3. Dan Carbunaru 05/07/2010 at 23:47

  draga I.A..
  nu pot sa comentez sentimentele si reactiile tale interioare. as vrea insa sa nu ne grabim in a judeca deciziile unor romani a caror valoare este totusi evidenta. cartea nu este a doamnei Pralong, care doar a coordonat realizarea ei, iar ONG ul la care va referiti este respectat, e drept uneori si contestat, in toata lumea civilizata. Dati-mi voie sa ma inclin inca o data in fata doamnei Pralong, un exemplu de implicare civica.
  in rest, multumiri pentru ca urmariti emisiunea si toate cele bune

  Reply
 4. Dan Carbunaru 05/07/2010 at 23:48

  draga Iustin
  multumesc pentru aprecieri si urari. Bine te-ai intors in Romania! Ramai pe Calea Europeana.

  Reply
 5. sandra pralong 16/08/2010 at 14:29

  Draga I.A.;
  Multumesc ptr curajul de a emite opinii negative–pentru aceasta libertate a romanilor am militat si inainte de ’89, din SUA–si militez in continuare, de acolo de unde sunt (acum in Romania). Cu siguranta ne-am intersectat pe undeva si v-am nemultumit personal, altfel nu cred ca puteti avea o reactie atat de visceral negativa la adresa unui necunoscut. Oricum, imi cer iertare–fiti sigur(a) ca, daca v-am ofensat cu ceva, cu siguranta nu am facut-o intentionat. Pe de alta parte, imi pemit sa va reamintesc ca acuzatiile neintemeiate si pripa judecatilor sub acoperirea anonimatului nu sunt tocmai cea mai “europeana” dintre caile de a va exprima nemultumirea… Daca aveti ceva de spus, sper ceva constructiv, inaltator si care sa faca o contributie, va astept cu drag contributia pe acest Forum… Si, daca imi pemiteti, mai am o observatie: poate va faceti totusi loc in suflet si pentru idealurile marete si nu lasati cinismul si frustrarea sa va macine pe dinauntru–ar fi pacat ca verva dvs si vizibila dvs energie sa fie consumate doar spre mistuire.
  A dumneavoastra,
  sandra pralong

  Reply
 6. J.C 01/12/2014 at 07:32

  Draga carbunarule,,,,,sant american de aproape 40 de ani,,,sant complect de acord cu I.A,,,in ceace priveste indivizii astia cu patriotismul lor,,,,nu sant dechit niste oportunisti in sens invers,,,,doamna S.Prolong e o oportunista cu aere si cu pareri despre America,,,,,am inteles ca a stat chitiva ani in USA si asta pe fuga,,,,,eu am inceput sa inteleg si sami placa America dupa 20 de ani,,,,,la pensionare poate ma voi muta in rumanika dar doar din convenientza,amintiri si nu din patriotism,,,,,desigur ca imi place locul unde mam nascut rumanika,,,,dar imi displace parvenitismul ,prostia,hotia romanilor,,,si ma refer in special la acesti “intelectuali”,,,reintorsi mincinosi si “patrioti”,,,ii detest,,,,,

  Reply
 7. J.C 01/12/2014 at 07:47

  Eu cred sicer ca Dna ,Prolong habar nare ce inseamna “patriotism”,,,ca multi care se bat cu caramida in piept,,,mie schirba,,,,e buna sfatuitoare,,,,multi care vin din occident pot face o mica mare diferentza “cum ar trebui sa ararte rumanika” civilizata,,,exista si expresia celebra a prostimi “stupid people”,,,,vrem o tzara ca afara,,,,,hahahahha,,,,,patriotism e ceva in suflet beyond, a te lauda cu iubirea de tzara,,,,doamna na facut nimic pt tzara doar o spoliaza cu salariu mare,si arogantza stupida,,,,,,mie schirba,,,,,,poate as credeo putin daca ar planta vreo 5 arbori,,,sau ar dona din salar un microbus pt vreun sat uitat, pt elevi,sau ar construi vreun WC in vreo scoala de munte ,,,orice ceva concret,,,,,altfel imi intareste convingerea ca rumanii sant patrioti “si gargaragii,,,,,,,hai la furat,,,,,

  Reply
 8. J.C 01/12/2014 at 07:58

  Am vazuto pe Dna Prolog la Money C. auzi “,Einstein”vibratie patriotica” ,,,impact social,,,,contributia ei modesta vis a vis de capacitatile ei intelectuale,,,,din interviul cu puierilul C.Gava,,,,WOWWWWWWW ce mau impresionat pina la lacrimi,,,,,Doamne cum as putea fi compatriot cu indivizi de genul asta,??,,,,de chind am descoperit “patriotismul “la rumani am inceput sa urasc cuvintul asta,,,,,cu toate ideia nobila de apartenentza,,,,,,,

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.