Connect with us

INDIA

De la Berlin, premierul indian subliniază că ”singura modalitate de rezolvare” a războiului din Ucraina este ”dialogul”: Nicio parte nu poate ieşi învingătoare

Published

on

© Narendra Modi/ Twitter

Premierul indian, Narendra Modi, a făcut luni apel la ”dialog” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, evitând în același timp să condamne Rusia pentru invadarea vecinului său, în cadrul unei vizite la Berlin, prima oprire a turneului său european, anunță AFP, citat de Agerpres.

”De la începutul crizei din Ucraina, am cerut imediat încetarea focului şi am subliniat că dialogul este singura modalitate de rezolvare a conflictului”, a declarat Modi într-o conferinţă de presă cu cancelarul german Olaf Scholz.

”Credem că nicio parte nu poate ieşi învingătoare din acest război, toată lumea va suferi pierderi şi de aceea suntem pentru pace”, a adăugat premierul indian, care mai este aşteptat şi în Danemarca şi în Franţa.

La rândul său, cancelarul german a reiterat că Rusia, prin lansarea invaziei, ”a contestat principiile fundamentale ale dreptului internațional” și a reiterat apelurile sale la adresa președintelui Vladimir Putin de a pune capăt acestui război.

Uniunea Europeană își îndreaptă privirea spre alți parteneri asiatici, în contextul în care Beijingul caută să își consolideze parteneriatul cu Moscova.

Așa se face că Olaf Scholz a ales să se distanțeze de predecesorul său și a decis ca prima sa călătorie în această parte a lumii să fie în Japonia și nu China, țară care s-a abținut până acum să critice Rusia pentru invadarea Ucrainei.

De altfel, Angela Merkel a vizitat de două ori atât Beijingul, cât și Tokyo, fiind înstoțită de companii germane care au beneficiat de pe urma creșterii economiei chineze, aflată în plină expansiune.

”Nu este o coincidență că prima mea călătorie în calitate de cancelar în această regiune m-a adus astăzi aici, la Tokyo”, a punctat Scholz în cadrul unei intervenții în Camera de Comerț Germană din Japonia, ce i-a oferit prilejul de a atrage atenția că invazia rusă în Ucraina, pe care Moscova o descrie drept ”operațiune militară specială”, ar putea alimenta trendul de-globalizării.

”Nu reprezintă o opțiune, în special nu pentru națiunile deschise, libere precum Germania sau Japonia. Lucrul de care avem noi nevoie este o globalizare diferită, una mai inteligentă”, a dat asigurări Olaf Scholz.

Cu doar câteva zile înainte de vizita cancelarului german la Tokyo, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în India, a participat la Dialogul Raisina, un eveniment cheie de politică externă găzduit de New Delhi, de unde a lansat avertimente explicite cu privire la parteneriatul ”fără limite” dintre Beijing și Moscova.

Oficialul executivului european îi va lua locul compatriotului său. Potrivit unor diplomați europeni care au dorit să-și păstreze anonimatul, Ursula von der Leyen și Charles Michel, președintele Consiliului European, urmează să co-prezideze săptămâna viitoare summitul UE-Japonia, ce va avea loc în capitala niponă, fiind astfel prima călătorie a celor doi lideri ai instituțiilor UE în Asia de Est de când au preluat portofoliile, cu puțin timp înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, informează Politico Europe.

Acest viraj în materie de politică externă apare în contextul unui război neașteptat pe continentul european, ce determină UE să arunce o privire mai atentă la adresa Chinei, care se întâmplă să fie partenerul aparent de nezdruncinat la Rusiei.

Timp de două decenii, Beijingul a cules roade considerabile de pe urma statutului de membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Numeroase companii multinaționale europene tratează China ca pe piață profitabilă.

În pofida recentelor apeluri ale președintelui Xi Jinping de a se concentra mai mult pe consum și inovație, comerțul extern – cu precădere cu UE și SUA – are încă un rol definitoriu în dezvoltarea economică a statului chinez.

Guvernele europene au sprijinit companiile care au încercat să își consolideze prezența pe piața celei de-a doua economii a lumii, ignorând avertismentelor cu privire la amenințările la adresa securității naționale, atacurile cibernetice și încălcările drepturilor omului.

Războiul din Ucraina a schimbat ecuația.

Atât președintele american Joe Biden, cât și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au atras atenția Beijingului cu privire la ”consecințe” și ”riscuri de reputație” în cazul în care ar ajuta Rusia să eludeze sancțiunile sau i-ar furniza arme.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a mers mai departe, spunând săptămâna trecută că ”facem treaba Chinei în locul său dacă spunem că ascensiunea Chinei este inevitabilă”.

Viitoarea președinție cehă a Consiliului Uniunii Europene, care va debuta în iulie, intenționează să găzduiască o serie de evenimente cu parteneri din zona indo-pacifică, chiar dacă războiul din Ucraina ocupă principalele locuri pe agenda politică europeană.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INDIA

Narendra Modi: India trebuie să se transforme într-o țară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susține producția internă, apărarea și tehnologia digitală

Published

on

© Narendra Modi / Facebook

Prim-ministrul indian Narendra Modi a declarat, într-un discurs rostit luni cu ocazia zilei naţionale, că India va urmări să se transforme într-o ţară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susţine puternic producţia internă, apărarea şi tehnologia digitală.

Premierul a făcut această promisiune în timp ce se adresa națiunii cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a independenței Indiei de sub dominația britanică, potrivit Aljazeera.

„Trebuie să transformăm India într-o ţară dezvoltată în următorii 25 de ani. Este o rezoluție importantă și ar trebui să lucrăm la ea cu toată puterea noastră”, a spus Modi, în vârstă de 71 de ani, purtând un turban în culorile drapelului indian, în discursul său de 75 de minute în hindi, scrie Agerpres

Mai mult, Modi a declarat că viziunea lumii asupra Indiei se schimbă și că lumea se uită spre această țară pentru a ajuta la rezolvarea problemelor globale.

El a declarat că India va fi ghidată de idealurile de autosuficiență și de spiritul parteneriatului internațional pentru a atinge excelența în știință și tehnologie, pentru a crea industrii și pentru a atinge securitatea alimentară și energetică.

De asemenea, premierul indian a precizat că miliarde de dolari în investiții au fost investite în țară, transformând-o într-un centru de producție.

Eforturile Indiei au lansat-o deja în rândul țărilor fruntașe în domeniul tehnologiei informației, al farmaciei, al științei spațiale și al energiei nucleare civile.

India este a şasea cea mai mare economie din lume şi este de aşteptat să crească cu peste 7% în anul fiscal curent ce se încheie în martie 2023 – cel mai rapid dintre marile economii.

Mulţi experţi spun că economia Indiei s-ar putea extinde pentru a deveni a treia cea mai mare din lume până în 2050 după Statele Unite şi China, deşi venitul pe cap de locuitor, în prezent în jur de 2.100 USD, poate rămâne scăzut în comparaţie cu multe ţări.

Cu aproximativ 1,4 miliarde de locuitori, India este de aşteptat să depăşească China ca cea mai populată ţară din lume anul viitor.

Ţări precum Statele Unite văd deja India ca o viitoare provocare faţă de influenţa dominantă a Chinei în Asia şi dincolo de ea.

Preşedintele american Joe Biden a felicitat duminică India pentru ziua sa naţională şi a spus că Statele Unite şi India sunt „parteneri indispensabili” care trebuie să continue să lucreze împreună pentru a aborda provocările globale în anii următori.

Continue Reading

INDIA

La cea de-a 75-a aniversare a independenței Indiei, Joe Biden susține că această țară este un „partener indispensabil” pentru SUA

Published

on

© The White House/ Flickr

Preşedintele Joe Biden a felicitat duminică India pentru 75 de ani de independenţă şi a spus că Statele Unite şi India sunt „parteneri indispensabili” care vor continua să lucreze împreună pentru a aborda provocările globale în anii următori, informează Reuters, citat de Agerpres.

India marchează luni 75 de ani de independenţă, sărbătorind sfârşitul dominaţiei coloniale britanice în 1947.

„Statele Unite se alătură poporului Indiei pentru a-i onora călătoria democratică, ghidată de mesajul durabil al adevărului şi non-violenţei al lui Mahatma Gandhi”, a spus preşedintele Joe Biden într-un comunicat, referindu-se la liderul mişcării de independenţă a Indiei.

Citiți și: G7 pregătesc un mecanism de plafonare a prețurilor la exporturile de țiței din Rusia. China și India s-ar putea alătura coaliției

Liderul de la Casa Albă a precizat că India şi Statele Unite sunt parteneri indispensabili, iar Parteneriatul Strategic SUA-India se bazează pe angajamentul comun faţă de statul de drept şi promovarea libertăţii şi a demnităţii umane.

De asemenea, preşedintele Biden a mai spus că graţie comunităţii indiano-americane, Statele Unite sunt o naţiune mai inovatoare, mai incluzivă şi mai puternică.

Continue Reading

INDIA

După nouă ani de întreruperi, UE și India reiau negocierile pentru un acord de liber schimb

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și India au reluat luni, după o pauză de nouă ani, negocierile în vederea încheierii unui acord de liber schimb până la sfârșitul luni 2023, discuții ce se desfășoară în contextul în care occidentalii încearcă să-și consolideze legăturile strategice cu New Delhi, anunță AFP, citat de Agerpres.

Prima rundă a negocierilor, care se desfășoară în anul celebrării a șase decenii de relații bilaterale, au loc în capitala Indiei până pe 1 iulie. Obiectivul final este acela de a stabili un acord de liber schimb, dar și acorduri sectoriale, precum protejarea investițiilor și a indicațiilor geografice ale produselor.

Tratativele comerciale sunt blocate din 2013 din cauza unor dosare precum protejarea brevetelor sau reducerile tarifare.

India se numără printre marile economii cu cea mai rapidă creștere din lume, fiind un actor important în guvernanța economică globală. Aceasta este deja un deja un partener comercial și de investiții important pentru UE și ar putea avea un potențial semnificativ în continuare. Ea reprezintă o piață considerabilă și dinamică, cu o rată anuală de creștere a PIB-ului de peste 8%, conform Fondului Monetar Internațional, ceea ce ar face-o să fie economia emergentă cu cea mai rapidă creștere.

Uniunea Europeană este al treilea partener comercial al Indiei, reprezentând 88 de miliarde de euro în comerțul cu bunuri în 2021, adică 10,8% din totalul comerțului indian, după SUA (11,6%) și China (11,4%), potrivit datelor oferite de Comisia Europeană.

UE este a doua cea mai mare destinație pentru exporturile indiene (14,9% din total), după SUA (18,1%), în timp ce China se situează doar pe locul patru (5,8%).

India este al zecelea partener comercial al UE, reprezentând 2,1% din totalul comerțului cu bunuri al UE în 2021, mult în urma Chinei (16,2%), a SUA (14,7%) sau a Regatului Unit (10%).

Comerțul cu bunuri între UE și India a crescut cu aproximativ 30% în ultimul deceniu, în vreme ce comerțul cu servicii între UE și India a atins 30,4 miliarde de euro în 2020.

Ponderea UE în ceea ce privește investițiile străine în India a atins nivelul de 87,3 miliarde de euro în 2020, în creștere de la 63,7 miliarde de euro în 2017, ceea ce face ca UE să fie principalul investitor străin în India. Această cifră este semnificativă, dar cu mult sub nivelul de investiții străine ale UE în China (201,2 miliarde de euro) sau în Brazilia (263,4 miliarde de euro).

Aproximativ 6 000 de întreprinderi europene sunt prezente în India, asigurând în mod direct 1,7 milioane de locuri de muncă și, indirect, 5 milioane de locuri de muncă într-o gamă largă de sectoare.

Continue Reading

Facebook

NATO8 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

ROMÂNIA12 hours ago

Bogdan Aurescu: Profilul României în NATO și contribuțiile la contracararea efectelor războiului Rusiei în Ucraina au avut un rol important în discuțiile privind aderarea la Schengen

NATO12 hours ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Ucraina: Comisia Europeană alocă 5,5 milioane de euro pentru cazarea în siguranță a persoanelor care fug de război

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Șeful diplomației americane, mesaj de la București: SUA colaborează cu parteneri din întreaga lume pentru a ”contracara influența malignă a Rusiei”

NATO12 hours ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO12 hours ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

U.E.13 hours ago

Josep Borrell participă în Polonia la Consiliul ministerial al OSCE, unde va vizita și Misiunea de asistență militară a UE pentru Ucraina

CONSILIUL UE13 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, mulțumește președinției cehe a Consiliului UE pentru sprijinul acordat aderării țării noastre la Schengen

NATO13 hours ago

Mircea Geoană: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București, o nouă piatră la proiectul unei Românii aflate în centrul și nu la periferia Europei

NATO8 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO12 hours ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

NATO12 hours ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO12 hours ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

NATO13 hours ago

Stoltenberg condiționează o eventuală aderare a Ucrainei la NATO de „triumful său ca stat suveran și independent” și de un parteneriat politico-militar mai strâns

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI14 hours ago

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia ”cooperării puternice între statele membre și autoritățile locale” din regiunile carbonifere pentru succesul tranziției spre economie verde, avându-i pe oameni în centru

INTERNAȚIONAL1 day ago

Șeful diplomației SUA, în România, la 25 de ani de Parteneriat Strategic: În 1989, democrația a prins rădăcini. Să fim întăriți de amintirea curajului poporului român în cel mai întunecat moment al său

NATO1 day ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO1 day ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

NATO2 days ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

Team2Share

Trending