Connect with us

SUA

De la București, comisarul european Cecilia Malmstrom transmite un mesaj SUA: Dacă Washington-ul va impune tarife la importurile de automobile, negocierile cu UE vor înceta

Published

on

Uniuena Europeană va înceta negocierile cu Statele Unite dacă acestea din urmă vor impune tarife la importurile de automobile, acest lucru fiind precizat clar în mandatul nostru, a declarat niveri la Palatul Parlamentului, comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, informează Agerpres.

”Vom discuta (n.r. la reuniunea de la Palatul Parlamentului din Capitală) aspecte ce ţin de WTO (nr.r. World Trade Organisation) şi mandatul pentru negocierile cu SUA. Cred că am avut o discuţie bună cu privire la acest aspect şi sperăm că, în curând, vom fi în măsură să le adoptăm… Acesta este un consiliu informal, deci nu vom adopta nicio decizie. Ne pregătim să fim gata, aşa cum am decis la Casa Albă în luna iulie. Sper că miniştrii se vor simţi gata în curând, pentru a lua o decizie. Nu am fixat o dată, dar trebuie să începem să negociem. Parlamentul European va vota, credem la începutul lunii martie, şi aşteptăm o decizie tehnică la scurt timp după aceasta. Dar trebuie să verificăm când anume sunt reuniunile Consiliului, pentru că nu poate fi adoptată de ambasadori. Trebuie să existe o reuniune formală a Consiliului. Poate fi oricare reuniune a Consiliului, dar nu ştiu care este calendarul”, a spus Malmström.

Întrebată cum va arăta noul acord cu SUA, Malmström a punctat că propunerea Comisiei este publică, dar că vor mai exista unele adăugiri.

”Propunerea Comisiei este una publică. Desigur, vor fi unele adăugiri din partea Consiliului, dar este foarte clar că ar trebui să acopere bunurile industriale şi atât. Dar nu va include produsele agricole, aşa cum s-a decis la Casa Albă. Acesta este un acord limitat cu privire la bunurile industriale, nu este un acord complet. Este un acord limitat pe care sperăm să îl putem finaliza rapid. Dacă începem negocierile, desigur este nevoie de ambele părţi să facă acest lucru, cred că poate fi făcut în cursul acestui mandat”, a spus Cecilia Malmström.

Comisarul a menţionat, totodată, că în acordul cu SUA sunt incluse atât autovehiculele, cât şi piesele auto, iar decizia este de a se crea o platformă comună de dialog pe acest subiect.

Întrebată ce se va întâmpla în cazul în care SUA vor impune tarife la importurile de automobile, Cecilia Malmström a admis faptul că negocierile vor înceta, ”acest lucru fiind precizat în mod clar în mandatul nostru”.

Ea a ţinut să menţioneze că forul european nu reacţionează la declaraţiile zilnice de la Casa Albă, ci urmează un proces clar de negociere stabilit încă din vara anului trecut.

”Nu reacţionăm la declaraţiile zilnice de genul acesta. Noi urmăm o cale foarte clară. Facem exact ceea ce am spus că vom face. Consiliul European care a avut loc la Sofia în luna iunie a fost unanim când a spus că aceasta ar trebui să facem, pentru a pune la punct o platformă pozitivă cu SUA. Preşedintele Juncker a reuşit să facă acest lucru. De atunci încoace am fost în Parlamentul European şi în Consiliu şi am vorbit cu jurnaliştii şi am spus că vom face acest lucru. Nici mai mult nici mai puţin. Şi asta facem. Constant, cu fermitate, în mod unitar. Nu reacţionăm la declaraţii de felul acesta. Avem un proces, îi urmăm. Există o investigaţie care a fost trimisă Casei Albe de Departamentul Comerţului. Nimeni nu a văzut-o. Nu ştim ce conţine. Spre deosebire de Europa, nu a fost dezvăluită presei. Deci, nu am văzut-o şi până nu o vedem nu putem face comentarii sau speculaţii cu privire la acest subiect”, a subliniat demnitarul european.

Oficialii americani au sporit joi presiunile asupra Uniunii Europene pentru a include produsele agricole în negocierile comerciale cu blocul comunitar, spre deosebire de negociatorii europeni.

Preşedintele Donald Trump şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au anunţat în iulie un acord privind relaţiile comerciale dintre SUA şi UE. Acordul prevede o creştere a achiziţiilor europene de soia şi de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, în schimbul suspendării noilor tarifele vamale impuse de Washington.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Antony Blinken: Confirmarea condamnării lui Aleksei Navalnîi, un alt exemplu al dorinței Kremlinului „de a suprima toată opoziția și întreaga societate civilă”

Published

on

© Secretary Antony Blinken/ Twitter

Confirmarea condamnării opozantului rus Aleksei Navalnîi arată că Rusia încearcă să suprime toate formele de opoziţie, a declarat marţi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. 

„Respingerea apelului lui Navalnîi este un alt exemplu al dorinţei Kremlinului de a suprima toată opoziţia şi întreaga societate civilă”, a scris Antony Blinke, pe Twitter.

Secretarul de stat american a lăudat faptul că „cetăţeni curajoşi ai Rusiei protestează împotriva războiului brutal şi a corupţiei endemice a guvernului lor, în pofida amenințărilor, acuzațiilor penale, reținerilor și a otrăvirilor”. 

Tribunalul Moscova a confirmat marţi, în apel, condamnarea la nouă ani de închisoare în „regim sever” a principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, judecat pentru „fraudă şi ultraj la adresa unui magistrat” notează AFP, citat de Agerpres

Luna trecută, Aleksei Navalnîi a îndemnat giganții occidentali din domeniul tehnologiei, dar și pe liderii SUA, Uniunii Europene și Regatului Unit, să deschidă un „front al informației” prin intermediul unor campanii publicitare menite să ajungă la ruși, care „au o idee complet deformată despre ceea ce se întâmplă în Ucraina”. 

În martie, opozantul rus, aflat deja în închisoare pentru o condamnare de doi ani şi jumătate pentru nerespectarea condiţiilor de eliberare într-un alt dosar, pe care îl consideră politic, a mai primit o pedeapsă de încă nouă ani într-o închisoare de maximă securitate, pentru o acuzație de escrocherie. Pedeapsa maximă pentru această faptă în Rusia este de 13 ani.

În pofida otrăvirii sale aproape fatale cu un agent neurotoxic în 2020 de către serviciile de securitate rusești și a încarcerării sale nedrepte din ianuarie 2020, Navalnîi a continuat să denunțe suprimarea de către Kremlin a libertății de exprimare în Rusia și restricțiile tot mai mari privind capacitatea cetățenilor ruși de a avea acces la informații și de a comunica liber între ei și cu lumea exterioară. Această campanie s-a intensificat pe măsură ce Kremlinul a încercat să ascundă de propriul popor adevărul despre războiul său brutal împotriva Ucrainei. 

Zeci de mii de cetățeni ai Rusiei au fost reținuți pentru că au participat la proteste împotriva războiului începând cu 24 februarie. Autoritatea responsabilă cu comunicațiile din Rusia a blocat accesul la aproape toate agențiile de știri independente și la mai multe platforme de socializare și a amenințat atât jurnaliștii, cât și cetățenii de rând cu închisoarea dacă îndrăznesc să discute despre războiul împotriva Ucrainei folosind altceva decât eufemismele aprobate de Kremlin.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA susțin integrarea europeană a R. Moldova și sunt pregătite să ofere armament Chișinăului, arată o rezoluție votată de Senatul american

Published

on

© Administrația Prezidențială a Republicii Moldova

Senatul Statelor Unite ale Americii a adoptat o rezoluție în care s-a stipulat că Republica Moldova trebuie, în continuare, susţinută pe calea integrării europene, prin asistenţă financiară şi tehnică, informează TVR Moldova. Reprezentaţii Senatului au mai reiterat faptul că Statele Unite ale Americii sunt gata să ofere armament Republicii Moldova, dacă vor avea o cerere din partea Chişinăului.

Senatorii americani apreciază efortul autorităţilor din Republica Moldova pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană, iar reformele înfăptuite în ultimul an demonstrează acest lucru, se arată în rezoluţie. Congresul american condamnă, din nou, provocările și acțiunile agresive ale Federației Ruse în regiunea  transnistreană şi a făcut apel la partenerii internaţionali să se alăture Statelor Unite în acordarea imediată a asistenței financiare şi umanitare în sprijinul Republicii Moldova.

“În  ultimul an, Guvernul Republicii Moldova și societatea civilă s-au angajat într-o reformă semnificativă a sistemului de justiție și au  promovat buna guvernare și stabilitatea economică. Republica Moldova  și-a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană, semnalând angajamentul față de valorile democratice și statul de drept. Congresul solicită Guvernului Statelor Unite să continue să ofere Republicii  Moldovei sprijin financiar și tehnic semnificativ”, se arată în rezoluţia adoptată, cu o zi înainte ca președinta Maia Sandu să se deplaseze în SUA pentru a susține un discurs la ceremonia de absolvire a Universității Harvard.

Pe 21 mai, un grup de congresmani americani, aflaţi într-o vizită de lucru la Chişinău, au declarat că Statele Unite ale Americii sunt gata să ofere armament Republicii Moldova dacă va exista o cerere din partea  autorităţilor, o afirmație similară fiind făcută și de ministrul de externe al Marii Britanii, care a precizat că Republica Moldova ar trebui să fie ” echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse

Oficialii americani au confirmat că au votat un pachet de sprijin pentru Ucraina şi Republica Moldova, în valoare totală de 40 de miliarde de dolari.

“Suntem pregătiţi să contribuim la înarmarea Republicii Moldova, dacă acest lucru ni se va solicita. Planurile Rusiei pot privi Republica Moldova şi Georgia, care nu sunt  ţări sub umbrela articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic”, a declarat Michael McCaul, senator american.

Republica Moldova este o țară neutră din punct de vedere militar, prevedere inclusă în constituția țării, însă Chișinăul a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană și așteaptă un aviz pozitiv din partea Comisiei Europene și o decizie din partea statelor membre pentru a dobândi statutul de țară candidată la UE.

Continue Reading

INDIA

Joe Biden: Trecem printr-un ”moment întunecat în istoria noastră comună” din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina

Published

on

© The White House/ Flickr

Lumea trece printr-un ”moment întunecat în istoria noastră comună” din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, le-a transmis președintele american, Joe Biden, aliaților din Asia în deschiderea summitului Quad la care mai participă și liderii Japoniei, Australiei și Indiei, anunță BBC, citat de Digi24.

Războiul a devenit acum o ”problemă globală” care subliniază importanța apărării ordinii internaționale, a spus Biden. Premierul japonez Fumio Kishida i-a urmat exemplul și a spus că o invazie asemănătoare în Asia ar trebui să nu aibă loc.

”În contextul în care pandemia COVID-19 continuă să provoace suferință în întreaga lume, al tendințelor de acțiune unilaterală între state și al conflictului tragic care face ravagii în Ucraina, suntem fermi. Susținem cu tărie principiile libertății, statului de drept, valorilor democratice, suveranității și integrității teritoriale, soluționării pașnice a diferendelor fără a recurge la amenințare sau la utilizarea forței, la orice încercare unilaterală de a schimba status quo-ul și la libertatea de navigație și de survolare, toate acestea fiind esențiale pentru pacea, stabilitatea și prosperitatea regiunii Indo-Pacific și pentru lume. Vom continua să acționăm împreună în mod decisiv pentru a promova aceste principii în regiune și dincolo de ea. Ne reafirmăm hotărârea de a susține ordinea internațională bazată pe reguli, în care țările sunt libere de orice formă de constrângere militară, economică și politică”, este precizat în declarația comună a celor patru lideri.

Aceștia subliniază nevoia de a avea o ”abordare colectivă pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică” într-o lume din ce în ce mai ”digitală”, caracterizată de ”amenințări cibernetice sofisticate”.

”Pentru a concretiza viziunea liderilor Quad pentru un Indo-Pacific liber și deschis, ne angajăm să îmbunătățim apărarea infrastructurii critice a națiunilor noastre prin schimbul de informații privind amenințările, prin identificarea și evaluarea riscurilor potențiale în lanțurile de aprovizionare pentru produsele și serviciile cu suport digital și prin alinierea standardelor de bază privind securitatea software pentru achizițiile publice, valorificând puterea noastră colectivă de cumpărare pentru a îmbunătăți ecosistemul mai larg de dezvoltare a software-ului, astfel încât toți utilizatorii să poată beneficia. Partenerii Quad vor coordona programele de consolidare a capacităților în regiunea Indo-Pacific în cadrul Parteneriatului Quad pentru securitate cibernetică”, mai este menționat în documentul mai sus amintit.

Aflat în primul său turneu în Asia de când a preluat mandatul de președinte, Joe Biden a lansat a lansat Cadrul economic indo-pacific pentru prosperitate (IPEF), care ”va consolida legăturile în această regiune crucială pentru a defini următoarele decenii pentru inovația tehnologică și economia globală”.

Investițiile străine directe ale SUA în regiune au totalizat peste 969 de miliarde de dolari în 2020 și aproape că s-au dublat în ultimul deceniu, Washingtonul fiind principalul exportator de servicii în regiune, contribuind la alimentarea creșterii regionale.

Comerțul cu regiunea Indo-Pacifică susține peste trei milioane de locuri de muncă americane și este sursa a aproape 900 de miliarde de dolari în investiții străine directe în Statele Unite. Cu 60% din populația lumii, se preconizează că Indo-Pacificul va fi cel mai mare contribuitor la creșterea globală în următorii 30 de ani. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA12 hours ago

Prințul Charles, primit la Palatul Victoria. Nicolae Ciucă: Companiile britanice sunt așteptate să investească în energia verde

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească în valoare de 300 milioane euro menită să sprijine entitățile agroalimentare în contextul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ucraina: Comisia Europeană propune norme pentru confiscarea activelor oligarhilor ruși și incriminarea încercărilor de eludare a măsurilor restrictive impuse de UE

MAREA BRITANIE15 hours ago

Klaus Iohannis și Prințul Charles au discutat despre Parteneriatul Strategic româno-britanic și dezvoltarea unor proiecte educaționale privind schimbările climatice

Cristian Bușoi15 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Portugalia poate fi un exemplu pentru România în ceea ce privește energia regenerabilă

U.E.15 hours ago

Ministrul ungar de externe: Amenințările cu închiderea rutelor de tranzit ale petrolului și gazului natural pun în pericol unitatea UE

CONSILIUL UE16 hours ago

UE pregătește Balcanii de Vest și Turcia pentru viitoarea lor participare la semestrul european: Dialogul privind politica economică are o importanță deosebită

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Fondul european de apărare: Comisia Europeană mobilizează un miliard de euro pentru a reduce decalajele și a stimula inovarea în domeniul apărării

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

REPowerEU: Comisia Europeană înființează Grupul operativ al platformei energetice a UE pentru a asigura aprovizionarea alternativă

ȘTIRI POZITIVE17 hours ago

Jurnaliștii de la New York Times, călătorie în ”Alpii transilvăneni, ascultând pașii zimbrilor”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

”Cooperarea globală reprezintă antidotul pentru șantajul Rusiei”, subliniază Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial, de unde a transmis că UE va sprijini ”Ucraina să renască din cenușă”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Marian-Jean Marinescu pledează pentru o guvernanță europeană pentru coridorul Rin-Dunăre: Dacă un stat nu investește, atunci se blochează

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Comisia Europeană va include hărțile de infrastructură din R. Moldova, Ucraina și Georgia în Regulamentul TEN-T. Parlamentul European va lucra rapid pe această propunere

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu reprezentanții OCDE: Măsurile de simplificare a licențierii activității mediului de afaceri aduc o creștere de 4% a PIB-ului pe cap de locuitor

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G76 days ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

U.E.7 days ago

Viktor Orban consideră că ”anul 2024 va fi unul decisiv, al marelui test”: Conservatorii trebuie ”să recucerească instituțiile” din Bruxelles și Washington

NATO7 days ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă salută prezența militarilor portughezi în România: Realitatea ne determină să consolidăm mai departe apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Eugen Tomac7 days ago

Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

ONU7 days ago

Bogdan Aurescu a propus, la ONU, realizarea unui coridor internațional de transport pentru facilitarea exporturilor de produse alimentare din Ucraina

Team2Share

Trending