Connect with us

INTERNAȚIONAL

De la București, SUA provoacă monopolul energetic al Rusiei: Suntem cel mai mare producător de petrol și gaze din lume. Statele din Europa Centrală și de Est pot conta pe noi

Published

on

Reprezentantul administrației Donald Trump la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, secretarul pentru Energie Rick Perry, a asigurat marți că Statele Unite sunt un partener energetic de încredere pentru țările din regiune și a denunțat postura agresivă a Rusiei în această privință, arătându-se totodată îngrijorat de creșterea dependenței europene de gazul rusesc.

Perry a făcut aceste declarații în condițiile în care Donald Trump i-a transmis lui Klaus Iohannis, în marja Summitului, că SUA se angajează să rămână un puternic aliat și partener în Inițiativa celor Trei Mări. Mai mult, secretarul american a anunțat, în cadrul plenarei Summitului celor Trei Mări, că este importantă utilizarea platformei Parteneriatul pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei.

“Venim împreună într-un moment vital pentru securitatea noastră energetică. Vrem ca țările din Europa Centrală și de Est să conteze pe Statele Unite ca pe un partener energetic de încredere. SUA sunt în prezent cel mai mare producător de petrol și gaze din lume și suntem nerăbdători să împărțim această realitate energetică cu țările celor Trei Mări pentru ca și ele să își construiască poveștile energetice de succes”, a spus Perry, la finalul 3SI, într-o conferință comună de presă cu președinții României și Croației și cu premierul Poloniei.

FOTO: Three Seas Summit/ Flickr

Secretarul american, care a avut numeroase întâlniri cu oficiali români în ultimele luni – vicepremierul Ana Birchall și ambasadorul George Maior – , a precizat că Statele Unite vor să utilizeze această poziție de lider-producător mondial pentru că ”securitatea energetică este crucială pentru securitatea națională, iar securitatea energetică transatlantică este fundamentală pentru securitatea națională a oricărei țări”.

Rick Perry: Creșterea dependenței Europei de gazul rusesc, în condițiile anexării Crimeei, un motiv de îngrijorare

”Energia nu trebuie utilizată ca un mijloc coercitiv în politică sau ca o amenințare la adresa securității naționale. Acest lucru este un fapt particular pentru această regiune, unde țările Europei Centrale și de Est continuă să întâmpine provocări la adresa securității energetice din cauza dependenței de un singur furnizor și postura agresivă a Rusiei”, a mai zis Perry.

Faptul că dependența Europei de gazul rusesc a crescut la peste 40%, chiar și în condițiile evenimentelor din vecinătatea Europei, îndeosebi anexarea Crimeei de către Rusia, este un motiv de îngrijorare, a mai arătat înaltul oficial american.

Prin aceste declarații, Perry a făcut referire la construcția gazoductului Nord Stream II între Rusia și Germania, subiect în baza căruia Donald Trump a spus, la summitul NATO din vară, că Berlinul este prizonierul Moscovei.

Siguranța și securitate în domeniul energetic stau în ”varietatea și numai în varietatea” surselor, a mai spus Perry, parafrazându-l pe fostul premier britanic, Winston Churchill, care în urmă cu aproape 100 de ani făcea aceeași referire cu privire la petrol.

Rick Perry a mai arătat că SUA sprijină Inițiativa celor Trei Mări datorită principiului catalizator al 3SI privind diversitatea energetică și multiplicarea surselor și tipurilor de energie.

Reprezentantul administrației Trump a făcut aceste precizări, reluând mesajul transmis anul trecut de președintele SUA la Summitul celor Trei Mări de la Varșovia, atunci când liderul de la Casa Albă a spus că SUA sunt pregătite să contribuie la diversificarea surselor de energie pentru țările europene care sunt ”ostatice” monopolului rusesc. Totodată, la reuniunea Donald Trump – Jean-Claude Juncker din luna iulie, de la Washington,  un rol important în deblocarea conflictului comercial dintre SUA și UE a fost jucat de acordul pentru importurile de gaz natural lichefiat din Statele Unite spre Europa.

Citiți, pe larg, despre lucrările Summitului Inițiativei celor Trei Mări, desfășurat în premieră la București

România a găzduit, luni și marți, cea de-a treia ediție a Summitului Iniţiativa celor Trei Mări, o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.

În marja summitului de la Bucureşti a avut loc prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări.

Conform Declarației Finale a 3SI, creșterea dezvoltării economice, consolidarea coeziunii Uniunii Europene și îmbogățirea legăturilor transatlantice rămân principalele obiective ale Inițiativei celor Trei Mări, al cărei summit s-a desfășurat luni și marți la București.

Declarația semnată de opt președinți și patru reprezentanți ai acestora la nivel înalt – un prim-ministru, doi președinți de parlamente naționale și un ministru al Afacerilor Externe –  marchează intrarea Inițiativei într-o nouă etapă de maturitate politico-economică prin adoptarea unei liste de 27 proiecte prioritare de interconectare a I3M în cele trei domenii cheie – transport, energie, digital, prin organizarea primului Forum de Afaceri al I3M, prin inițierea Fondului de Investiții și prin crearea Rețelei I3M de Camere de Comerț și prin participarea la nivel înalt, în calitate de parteneri, a Comisiei Europene, a Statelor Unite și a Germaniei.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Coronavirus: Facebook acordă industriei mass-media un sprijin financiar de 100 de milioane de dolari: Jurnalismul este mai mult ca niciodată indispensabil

Published

on

Facebook a anunțat luni că va dona 100 de milioane de dolari companiilor mass-media, deja fragile din punct de vedere financiar și grav afectate de pandemia de coronavirus, pentru ca acestea să furnizeze informații într-o perioadă în care acestea sunt indispendabile, anunță AFP, citat de Agerpres.

Sectorul media lucrează în condiţii extraordinare pentru ca oamenii să continue să fie informaţi pe durata pandemiei de COVID-19”, a declarat Campbell Brown, directoarea departamentului de colaborări cu mass-media din cadrul Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume.

În momentul în care jurnalismul este mai mult ca niciodată indispensabil, încasările din publicitate scad din cauza impactului economic al virusului. Jurnaliştii locali sunt deosebit de afectaţi, într-o perioadă în care oamenii se întorc spre ei pentru a afla informaţii cruciale pentru siguranţa prietenilor, familiilor şi comunităţilor lor”, a subliniat Campbell Brown.

Fondul include suma de 25 de milioane de dolari, care va fi acordată în regim de urgenţă jurnalismului local, şi un sprijin de 75 de milioane de dolari sub forma unui ajutor de promovare.

Continue Reading

NEWS

Coronavirus: IKEA a început producția de echipamente de protecție pentru cadrele medicale care luptă împotriva pandemiei

Published

on

© IKEA

IKEA, cel mai mare brand de mobilier din lume, a anunţat marţi că a început să producă echipamente de protecţie, precum şorţuri şi viziere, pentru angajaţii din sectorul medical care luptă împotriva răspândirii noului coronavirus, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Cererea pentru obiectele sale de mobilier se menţine la un nivel constant, în contextul în care mulţi dintre angajaţii companiei suedeze lucrează de acasă din cauza epidemiei de COVID-19, a declarat Henrik Elm, directorul de achiziţii al Inter Ikea Group, care deţine brandul Ikea.

El a spus că fluctuaţiile lanţului de aprovizionare au crescut în ultima perioadă, pe măsură ce noul coronavirus s-a răspândit în Europa şi în cele două Americi, cele mai mari probleme fiind cauzate de cozile apărute la frontiere şi de închiderea acestora.

IKEA s-a pregătit din timp şi a reuşit să treacă relativ bine peste aceste dificultăţi, distribuindu-şi oferta de produse în depozite aflate în mai multe zone ale lumii, a precizat Henrik Elm.

Cu toate acestea, IKEA şi-a închis temporar magazinele din mai multe ţări.

Continue Reading

NATO

România felicită Macedonia de Nord pentru aderarea la NATO. Șeful diplomației române trebuia să efectueze o vizită la Skopje astăzi, amânată din cauza pandemiei COVID-19

Published

on

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, 31 martie, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe nord-macedonean, Nikola Dimitrov.

Convorbirea a avut loc în contextul amânării, din cauza evoluţiei pandemiei COVID 19, a vizitei oficiale a şefului diplomaţiei române la Skopje, care trebuia să aibă loc astăzi, 31 martie, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei doi miniştri au efectuat un schimb de opinii cu privire la stadiul combaterii pandemiei COVID 19, subliniind importanţa cooperării la nivel european şi a solidarităţii internaţionale.

Ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat pe omologul nord-macedonean pentru decizia adoptată recent, la nivel european, privind deschiderea negocierilor de aderare la UE a Republicii Macedonia de Nord. A reiterat susţinerea constantă pe care România a acordat-o perspectivei europene a Republicii Macedonia de Nord, inclusiv pe durata exercitării Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, în cursul anului 2019. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Republicii Macedonia de Nord şi în viitoarele etape ale procesului de aderare.

Şeful diplomaţiei române l-a felicitat, totodată, pe omologul său pentru încheierea procesului de ratificare a Protocolului de aderare la NATO, exprimându-şi convingerea privind o excelentă colaborare cu R. Macedonia de Nord în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care a devenit oficial, la finalul acestei luni, cel de al 30-lea stat aliat NATO.

Ministrul Nikola Dimitrov a exprimat regretul pentru amânarea vizitei, din motivele obiective cunoscute, precum şi mulţumirile deosebite pentru sprijinul constant şi consistent al României pentru aderarea la NATO şi pentru parcursul european al ţării sale, inclusiv pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE, dar şi ulterior.

Cei doi miniştri au stabilit reprogramarea vizitei la Skopje, atunci când circumstanţele o vor permite, pentru a discuta pe larg stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, modalităţile de a sprijini parcursul european al Republicii Macedonia de Nord şi cooperarea în cadrul NATO.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending