În prima vizită a unui secretar de Stat al SUA la Budapesta după opt ani, șeful diplomației americane Mike Pompeo a afirmat că Statele Unite trebuie să fie și mai implicate în Europa Centrală și de Est în condițiile în care Rusia încearcă să divizeze Occidentul.
Pompeo s-a întâlnit atât cu premierul Viktor Orban, cât și cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto, îndemându-i pe ambii lideri ai Ungariei să nu lase Moscova ”să adâncească disensiunile” între occidentali, în contextul în care această ţară membră NATO este considerată tot mai ”permeabilă” intereselor ruse şi chineze, arată AFP, DPA și Radio Europa Liberă.
“De prea mult timp, SUA au fost absente din regiune. Acest lucru nu este acceptabil. Rivalii noştri au umplut acest gol“, a declarat șeful diplomației americane într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, relatează Adevărul.
”Noi nu putem să-l lăsăm pe Putin să adâncească disensiuni între prieteni în NATO”, a adăugat secretarul de Stat al SUA, potrivit Radio Europa Liberă.
Pompeo era așteptat să transmită un semnal de revenire a Statelor Unite într-o regiune în care are doi parteneri strategici cheie – Polonia și România – și unde sprijină o platformă politică regională importantă: Inițiativa celor Trei Mări, axată pe energie, digital și infrastructură.

FOTO: US State Department/ Flickr
Secretarul de Stat american a subliniat în mod special dependența Europa Centralei față de energia rusească, precum și prezența companiei chineze de telecomunicații Huawei, în special în Ungaria.
Pe de altă parte, opțiunea de a transmite acest mesaj geostrategic de la Budapesta este înțeleasă prin apropierea pe care premierul Viktor Orban o manifestă față de Rusia, acesta priminându-l pe Vladimir Putin în capitala Ungariei de mai multe ori și fiind un susținător al ridicării sancțiunilor impuse Moscovei ca urmare a conflictului din Ucraina.
În replică, însă, ministrul Peter Szijjarto a făcut recurs la argumentul unei ”enorme ipocrizii” a Occientului, care critică Rusia, dar colaborează altfel cu Moscova în sectorul energetic, într-o trimitere voalată la afacerea Nord Stream 2 dintre Federația Rusă și Germania, un acord despre care însuși președintele american Donald Trump a spus că Berlinul ”se predă” Moscovei.
Szijjarto a mai precizat că s-au încheiat discuţiile privind actualizarea tratatului bilateral de cooperare militară între Ungaria şi SUA, semnat în anul 1997 şi care trebuie revizuit pentru a răspunde noilor provocări de securitate. Vorbind şi el despre cooperarea în sectorul militar, Pompeo a anunţat că Ungaria va achiziţiona echipamente militare din SUA, fără să ofere detalii.
Budapesta a fost prima oprire a voiajului diplomatic al lui Mike Pompeo, din care mai fac parte două capitale est-europene – Bratislava, Varșovia -, dar și Bruxelles și Reikjavik.
Mai mult, în prefațarea turneului său, Departamentul de Stat a transmis că ”lipsa unei implicări robuste a SUA în ultimul deceniu în Europa Centrală a creat goluri pe care le-au umplut uşor China şi Rusia”.
Mesajul lui Pompeo de la Budapesta se înscrie în logica recentelor poziții adoptate de administrația americană, care vorbește tot mai concret despre o nouă competiție strategică cu China și cu Rusia, realitate internațională surprinsă și în raportul anual al Conferinței de Securitate de la München care vizualizează o regrupare a pieselor de bază ale ordinii internaționale și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia.
Încă de anul trecut, administrația americană a anunțat pregătirea pentru o nouă competiție geopolitică cu Rusia și cu China, inclusiv în fief-ul aliaților central și est-europeni, este sarcina principală a politicii externe americane, avertizând asupra arsenalului Moscovei și Beijing-ului, de la agresivitate militară și tactici de manipulare, corupție și propagandă în cazul Rusiei la o ”diplomație a datoriei” în cazul Chinei.
În relația cu Rusia, Statele Unite și-au suspendat obligațiile ce decurg din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare și au demarat procedurile de retragere în maxim șase luni dacă Rusia nu revină la respectarea acordului. În ce privește China, SUA doresc să contracareze spionajul cibernetic al Beijing-ul, dovadă fiind ultimele acțiuni în instanță împotriva companiei Huawei, dar și să pună capăt ”practicilor neloiale” ale Chinei în privința relațiilor comerciale pe care Donald Trump și-a asumat că le va renegocia.