Italia susține acordarea statului de candidat la Uniunea Europeană Ucrainei, poziție pe care o va reitera în cadrul reuniunii de săptămâna viitoare a liderilor din statele membre, a declarat, joi, de la Kiev, premierul italian Mario Draghi, relatează Corriere della Sera.
Premierul italian Mario Draghi se află astăzi în capitala ucraineană, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și președintele român Klaus Iohannis, pentru a-și arăta susținerea față de lupta poporului ucrainean cu invadatorii ruși, dar și pentru a confirma sprijinul pentru reconstrucția țării după război și integrarea europeană a Ucrainei, care așteaptă un aviz pozitiv din partea Comisiei Europene și acordul liderilor din UE pentru obținerea statutului de țară candidată.
„Astăzi este o zi istorică pentru Europa. Italia, Franța și Germania, trei țări fondatoare ale Uniunii Europene, precum și președintele României, au venit în Ucraina pentru a-și oferi sprijinul necondiționat președintelui Zelenski și poporului ucrainean. Un popor care a ridicat armele pentru a respinge agresiunea Rusiei, pentru a trăi în libertate’, a afirmat premierul Mario Draghi în cadrul unei conferințe de presă în grădina palatului prezidențial de la Kiev. „Cel mai important mesaj este că Italia dorește ca Ucraina să facă parte din UE și dorește ca aceasta să aibă statutul de candidat și va susține această poziție la următorul Consiliu European. Zelenski înțelege că acesta este un drum al reformelor profunde”, a continuat Draghi. „Ne aflăm într-un moment de cotitură în istoria noastră: poporul ucrainean apără valorile democrației și libertății proiectului european, nu putem întârzia și amâna procesul, trebuie să creăm o comunitate de pace și drepturi”, a precizat premierul italian.
Citiți și “Toți patru susținem candidatura imediată a Ucrainei la UE”, au transmis Macron, Iohannis, Scholz și Draghi la Kiev. Zelenski: “Patru țări mari sunt de partea noastră. O realizare istorică”
De asemenea, înaltul oficial italian a pus accentul pe urgența cu care trebuie rezolvată blocada rusă a porturilor ucrainene din Marea Neagră în contextul mai larg al amenințării unei crize alimentare globale.
„Mai sunt două săptămâni până la deminarea porturilor. Recolta va veni la sfârșitul lunii septembrie și o serie de termene din ce în ce mai urgente ne apropie inexorabil de dramă. Trebuie să creăm de urgență coridoare sigure pentru transportul de cereale și să evităm o catastrofă. Singura cale este o rezoluție a ONU care să reglementeze transportul maritim în Marea Neagră, Rusia a refuzat până acum acest lucru’, a adăugat el.
În ceea ce privește crimele de război comise de ruși, constatate de cei patru lideri europeni în cadrul unei vizite în orașul Irpin, înaintea întâlnirii față în față cu președintele Zelenski, Mario Draghi a declarat:
„Am văzut atrocitățile comise de Rusia în acest război din Irpin, pe care le condamnăm fără ezitare. Acordăm tot sprijinul nostru pentru investigarea crimelor de război. Dorim ca atrocitățile să înceteze și să se ajungă la pace, dar pentru a avea pace, Ucraina trebuie să se apere singură”.
Citiți și Klaus Iohannis, la locul masacrelor de la Irpin alături de liderii Franței, Italiei și Germaniei: România susține ca toți făptașii ruși să fie trași la răspundere
La Irpin, șeful guvernului italian a declarat că „vom reconstrui tot” ce au distrus rușii, transmite AFP, citată de Agerpres. „O mare parte din ceea ce (ucrainenii) mi-au spus priveşte reconstrucţia”, a adăugat Draghi, vorbind despre „speranţa” lor pentru „ce doresc să facă în viitor”. De fapt, „deja au început”, mai ales cu ajutorul unui sistem digital care recenzează fiecare loc care a fost distrus”, astfel că „autorităţile ştiu exact unde se află locurile de reconstruit”, a explicat premierul italian.