Connect with us

INTERNAȚIONAL

De la Moscova, ministrul francez de Externe anunță că este momentul potrivit pentru îmbunătățirea relațiilor cu Rusia

Published

on

© Florence Parly/ Twitter

Aflat într-o vizită la Moscova, unde a avut loc Consiliul ruso-francez alcătuit din miniștrii de Externe și ai Apărării din cele două țări, șeful diplomației franceze a solicitat îmbunătățirea relațiilor între Europa și Rusia, raporturi încordate și tensionate când Uniunea Europeană şi Statele Unite au impus sancţiuni Moscovei după anexarea Crimeii şi sprjinirea insurgenţei armate a separatiştilor pro-ruşi în Ucraina de est din 2014.

”A venit vremea, este momentul potrivit să lucrăm pentru a reduce lipsa de încredere (n.r. – care există între cele două ţări)”, a declarat Jean-Yves Le Drian, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova, citat de Deutsche Welle

Şi ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov a spus că ”reconstruirea legăturilor este posibilă şi necesară”.

Le Drian a afirmat, însă, că este prematur să se vorbească de retragerea sancţiunilor asupra Moscovei. ”Nu este încă momentul ridicării sancţiunilor, dar vedem o altă stare de spirit faţă de anii trecuţi, iar asta nu poate decât să ne bucure”, a adăugat Le Drian, relatează și Digi24.

Anterior vizitei la Moscova a celor doi miniștri, Florence Parly, ministrul Apărării francez, a abordat într-o conversaţie telefonică cu omologul rus Serghei Șoigu “posibile căi de cooperare” în privinţa marilor crize ale momentului.

De altfel, prin vocea președintelui Emmanuel Macron și a guvernului său, Franța a dat în ultimele săptămâni tonul unei apropieri față de Rusia.

Tonul apropierii dintre Paris și Moscova a fost dat la finalul lunii trecute, când președinții francez și rus, Emmanuel Macron și Vladimir Putin, s-au întâlnit la reședința de vacanță a lui Macron, înaintea summitului G7 găzduit la Biarritz de liderul de la Elysee.

Cu acea ocazie, Emmanuel Macron vorbit despre o apropiere între Rusia și Uniunea Europeană, precum și între Moscova și Paris, evocând conceptul unei Europe ”de la Lisabona la Vladivostok”.

Mă gândesc la tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele decenii, ce a determinat îndepărtarea dintre noi. Știu că Rusia este o țară europeană în inima sa. Și credem într-o Europă care se întinde de la Lisabona la Vladivostok”, a spus Macron, conform transcrierii de pe pagina oficială a Kremlinului, lansând un apel la reinventarea unei arhitecturi de securitate şi de încredere între acestea într-o ordine internaţională în recompunere.

De asemenea, citându-l din memorie pe marele scriitor rus Fiodor Dostoievski, președintele francez a spus că este necesar ca rușii să devină o parte a lumii europene. În replică, președintele rus și-a manifestat ”recunoștința” față de susținerea acordată de Franța pentru revenirea delegației Rusiei în Consiliul Europei.

Pe de altă parte, în pofida afabilităților demonstrate, președintele francez a fost rezervat în ce privește susținerea necondiționată a reintegrării Rusiei în formatul G7 și revenirea la G8, precizând că ”divorţul a fost actul în momentul invadării Ucrainei”.

Condiţia prealabilă indispensabilă este ca o soluţie să fie găsită în legătură cu Ucraina pe baza acordurilor de la Minsk. A spune că Rusia trebuie să revină fără condiţii la masă înseamnă întrucâtva să se arate slăbiciunea G7”, a spus Macron înaintea summitului pe care l-a găzduit.

De altfel, în comunicatul final al Summitului G7, Franța și Germania s-au angajat să organizeze o nouă reuniune în format Normandia cu Ucraina și cu Rusia în scopul de ”a aduce rezultate tangibile”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Șeful OMS deplânge decalajul imens între fondurile necesare și fondurile alocate la nivel mondial pentru combaterea COVID-19

Published

on

© Tedros Adhanom Ghebreyesus/ Facebook

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat luni despre existența unui decalaj imens între fondurile necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-19 şi fondurile promise la nivel mondial, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Potrivit unui bilanţ Reuters, peste 19,92 de milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel mondial, dintre care 729.883 au murit. Infectări cu SARS-CoV-2 au fost identificate în peste 210 ţări şi teritorii după identificarea primelor cazuri în China în decembrie 2019.

„Trebuie să extindem în mod fundamental modul în care finanțăm ACT-Acceleratorul și să acordăm prioritate utilizării de noi instrumente”, a spus Tedros în cadrul ultimei informări media a OMS. „În vreme ce suntem recunoscători celor care au adus contribuții, suntem doar la 10% din necesarul de finanțare de ordinul miliardelor pentru realizarea obiectivelor ACT”, a atenționat acesta.

Doar finanțarea necesară pentru vaccinuri se ridică la peste 100 de miliarde de dolari. Deși mulți bani, cifra este „mică în comparație cu cele 10 trilioane de dolari care au fost deja investite de țările G-20 în stimulente fiscale pentru a face față până acum consecințelor pandemiei”, a precizat acesta potrivit CNBC.

ACT-Accelerator a fost lansat în aprilie 2020 și încearcă să reunească guvernele lumii, organizațiile de sănătate, oamenii de știință, întreprinderile și filantropii pentru a accelera sfârșitul pandemiei, sprijinind dezvoltarea, producerea și accesul echitabil la testele COVID-19, tratamente și vaccinuri.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE solicită autorităților din Belarus să elibereze imediat protestatarii pașnici care au fost reținuți în noaptea alegerilor prezidențiale

Published

on

© European Union

Șeful diplomației externe, Josep Borrell, reiterează faptul că Uniunea Europeană și-a exprimat în mod repetat așteptările cu privire la desfășurarea corespunzătoare a alegerilor prezidențiale din Belarus.

„Noaptea alegerilor a fost marcată cu o violență inacceptabilă din partea statului împotriva protestatarilor pașnici. Se pare că acest lucru a dus la pierderea vieții unui cetățean, iar mulți alții au fost răniți. Condamnăm violența și solicităm eliberarea imediată a tuturor deținuților din noaptea alegerilor. Autoritățile din Belarus trebuie să se asigure că dreptul fundamental al întrunirii pașnice este respectat”, au transmis într-o declarație comună Josep Borrell și comisarul european pentru Extindere și politica de vecinătate.

De asemenea, oficialii europeni anunță că vor continua să urmărească îndeaproape evoluțiile din Belarus în ceea ce privește continuare răspunsului UE și relațiile cu Belarus, având în vedere situația în desfășurare.

Totodată, președintele Consiliului European, Charles Michel, critică autoritățile din Belarus pentru violența manifestată împotriva protestarilor care au ieșit în stradă în urma alegerilor prezidențiale, care l-au desemenat pe Aleksandr Lukașenko pentru a șasea oară în funcția de șef al statului.

Forțele de ordine au intervenit ieri seară în Belarus după ce mai mult proteste au început în urma rezultatului alegerilor prezidențiale, care a prezentat cea de-a șasea victorie pentru Aleksandr Lukaşenko,  obținând un scor copleștior de aproximativ 79,7%.

Forţe de poliţie şi ale Ministerului de Interne au fost desfăşurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces şi clădiri oficiale, în timp ce autorităţile îi invitau pe belaruşi să nu iasă în stradă la manifestaţii.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European critică autoritățile din Belarus: ”Violența împotriva protestatarilor nu este răspunsul”

Published

on

© European Union 2020

 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, critică autoritățile din Belarus pentru violența manifestată împotriva protestarilor care au ieșit în stradă în urma alegerilor prezidențiale, care l-au desemenat pe Aleksandr Lukașenko pentru a șasea oară în funcția de șef al statului.

„Violența împotriva protestatarilor nu este răspunsul. Trebuie să se mențină libertatea de exprimare, libertatea de întrunire, drepturile fundamentale ale omului”, a scris oficialul european într-un mesaj pe contul de Twitter.

Forțele de ordine au intervenit ieri seară în Belarus după ce mai mult proteste au început în urma rezultatului alegerilor prezidențiale, care a prezentat cea de-a șasea victorie pentru Aleksandr Lukaşenko,  obținând un scor copleștior de aproximativ 79,7%.

Forţe de poliţie şi ale Ministerului de Interne au fost desfăşurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces şi clădiri oficiale, în timp ce autorităţile îi invitau pe belaruşi să nu iasă în stradă la manifestaţii.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending