Connect with us

U.E.

De la München, șefa diplomației UE critică voalat anumite state membre: ”A spune că țările europene sunt puteri mijlocii la nivel global este generos. În mod individual, țările noastre sunt mici”

Published

on

Corespondență de la München

Prezentă la Conferința de Securitate de la München, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, a avertizat că amenințările la adresa securității europene și euro-atlantice s-au schimbat, citând riscurile prezentate în raportul Conferinței și făcând o nouă pledoarie pentru cooperarea în materie de apărare europeană.

Europa apărării nu mai este visul imposibil al fondatorilor noștri. A devenit acum o realitate”, a spus Mogherini, făcând referire la progresele europene în materie, între care lansarea cooperării structurate permanente (PeSCo) și a Fondului European pentru Apărare, un program financiar destinat cercetării și dezvoltării de capabilități militare.

Șefa diplomației europene a făcut din nou referire la autonomia strategică a Uniunii Europene, însă a insistat pe una dintre valorile centrale ale acțiunii globale a Uniunii, cooperarea multilaterală.

Pentru UE, autonomia strategică și cooperarea funcționează împreună. Am ales calea unei autonomii cooperative. Suntem una din puterile globale, una bazată pe cooperare prin definiție”, a spus Mogherini, argumentând că Uniunea deține cea mai mare piață unică din lume și are acorduri comerciale globale cu majoritatea actorilor internaționali relevanți.

Cu toate acestea, Înaltul Reprezentant a avertizat că ”niciuna dintre actualele provocări de securitate nu pot fi abordate doar militar”.

”Investițiile în ajutor, dezvoltare durabilă, acțiune climatică și protejarea drepturilor omului înseamnă să investim într-o pace și securitate sustenabile”, a mai spus ea.

Conferința de Securitate de la München a debutat vineri sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale, deznodământul fiind înfățișat de pășirea înspre o eră a unei competiții strategice SUA-China-Rusia, cu Europa și democrațiile liberale aflate în eșalonul secund.

Referindu-se la conținutul raportului Conferinței, Mogherini a spus că acesta ”tratează țările europene ca puteri mijlocii”.

Este generos. Aș spune că, în mod individual, țările noastre sunt mici”, a completat ea, făcând aluzie la faptul că anumite state membre, fără să nominalizeze, ar trebui să realizeze acest lucru.

Avem state membre care nu au realizat încă că sunt mici. Dar împreună suntem cu siguranță o superputere, din punct de vedere economic si din punct de vedere al securității”, a mai explicat Mogherini.

De altfel, în debutul Conferinței de Securitate de la München, ambasadorul Wolfgang Ischinger, gazda liderilor lumii în capitala Bavariei, a venit îmbrăcat într-un hanorac inscripționat cu drapelul Uniunii Europene și a transmis că Europa are nevoie ”de o strategie pentru a nu își pierde abilitatea de a influența relațiile internaționale”.

Regruparea pieselor pe arena internațională și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la Münchenun raport ce portretizează lumea într-un ”mare puzzle” și influențate de dilema ”cine va aduna piesele” în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.

Puteți urmări corespondența specială CaleaEuropeană.ro aici.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

ALEGERI EUROPENE 2019

Președintele Franței Emmanuel Macron a votat la alegerile europene, scrutin cât o luptă pentru sufletul Europei

Published

on

©️ Emmanuel Macron/ Facebook

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a votat la primăria din Le Touquet, în jurul orelor prânzului, pentru alegerile europarlamentare, într-un scrutin care prevestește un duel cu partidul de extrema dreapta al lui Marine Le Pen, Adunarea Națională (RN), informează Le Figaro.fr.

Peste 47 de milioane de alegători francezi sunt așteptați la urne pentru a decide cine sunt cei 79 de europarlamentari care vor reprezenta Franța în viitoarea Legislatură europeană care se reunește în noul format la 2 iulie.

Potrivit estimărilor Ministerului francez de Interne , participarea la vot se ridica la ora 12.00. (ora României) la 19.26%, comparativ cu 15.70%, în 2014, și 14.81% în 2009.


Considerate cruciale pentru viitorul Uniunii Europene. alegerile europarlamentare au început la, 23 mai și se vor desfășura până duminică, 26 mai. 427 de milioane de cetățeni europeni cu drept de vot sunt așteptați de joi până duminică la urne în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene pentru alegerile pe care, în urmă cu doi ani, președintele Comisiei Europene le-a intitulat ”intâlnirea europenilor cu democrația” și care vor reprezenta primul pas al unui proces ce va conduce la schimbarea garniturii de lideri din ierarhia principalelor instituţii ale UE până la finalul lui 2019.

Primii dintre cei 427 de milioane de alegători europeni care se prezintă la vot sunt britanicii şi olandezii, care vor face acest lucru joi, 23 mai. Vineri au votat alegătorii din Irlanda, iar sâmbătă cei din Slovacia, Letonia şi Malta. În Cehia, votul s-a desfăşurat în două zile, vineri şi sâmbătă. Restul de 21 de state, inclusiv Germania, Franța și România, au deschis urnele duminică, 26 mai.

În România, alegerile pentru Parlamentul European vor coincide și cu un referendum național organizat pe tema justiției la inițiativa președintelui Klaus Iohannis. Ultimele urne se vor închide în Italia, duminică, la ora 23:00.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Liderul PNL Ludovic Orban, plângere penală împotriva ministrului de externe Teodor Meleșcanu, pentru organizarea precară a votului din străinătate

Published

on

©Grupul Parlamentar PNL - Camera Deputaților/ Facebook

Partidul Național Liberal depune plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu și împotriva celor care au fost implicați în organizarea votului în diasporă, este anunțul făcut de președintele PNL, Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro. Motivul plângerii penale este legat de constatarea că modul precar de organizare a secțiilor de votare din străinătate împiedică exercitarea dreptului de vot al românilor de peste hotare. 

,,Am luat decizia de a formula plângere penală  împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu și împotriva celor care au fost implicați în organizarea votului în diasporă.  Este revoltător, strigător la cer cum sunt umiliți românii, frații noștri din diasporă. Este revoltător ca după ceea ce s-a întâmplat în 2014, Guvernul și Ministerul de Externe au premediatat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din diasporă”, transmite Ludovic Orban. 

Mai mult, PNL acuză Ministerul Afacerilor Externe de împiedicarea dreptului la vot în mod voit, într-o acțiune concertată. 

,,Toată lumea știa că există o intenție de prezență la vot masivă în toate țările  în care sunt români plecați la muncă în străinătate, în care sunt comunități de români. Ministerul de Externe a refuzat, practic, orice solicitare de creștere a numărului de secții de votare. Chiar și în condițiile în care  s-a mărit puțin numărul de secții, nu a existat niciun fel de preocupare pentru a fluidiza derularea procedurii de vot. Numărul de cabine de vot  a fost menținut în mod deliberat foarte mic, astfel încât să se reducă la maximum numărul cetățenilor români din diasporă care pot să își exercite votul”, mai spune șeful liberalilor. 

Ludovic Orban spune că dovadă sunt cozile imense care s-au format în afara secțiilor de votare din străinătate. 

,,Cozile din aproape toate orașele importante europene în care există secții de vot, arată cum Guvernul își bate joc de cetățenii săi, arată cum este împiedicat exercitarea dreptului de vot, un drept fundamental al românilor la alegerile europarlamentare și la referendumul convocat de președintele României”, punctează el. 

Potrivit acestuia, delegații PNL din secțiile de votare fac tot posibilul să asigure fluidizarea procesului de vot de către cei responsabili.

,,Am instruit toți delegații noștri din secțiile de votare să  intervină pe lângă președinții Birourilor Electorale ale secțiilor de votare să facă tot ce este posibil pentru fluidizarea derulării procedurii de vot, astfel încât să se permită oricărui român care vrea să voteze să își exercite acest drept fundamental”, transmite Orban. 

Liderul PNL anunță că plângerea penală va fi înaintată autorităților luni.

Rușinos, penibil, revoltător, frica celor care guvernează, de români, este de neacceptat, iar împiedicarea exercitării dreptului de vot constituie una dintre cele mai grave infracțiuni. Din acest motiv, am dispus echipei de juriști a Partidului Național Liberal să pregătească această plângere penală pe care o vom depune în cursul zilei de mâine”, încheie politicianul liberal.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, prezent la urnele de vot din Italia: „Cu acest gest simplu, putem conta mai mult în Europa”

Published

on

©️ Antonio Tajani - Twitter

Considerate cruciale pentru viitorul Uniunii Europene. alegerile europarlamentare au început pe 23 mai, și se vor desfășura până duminică, 26 mai. 427 de milioane de cetățeni europeni cu drept de vot sunt așteptați de joi până duminică la urne în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene pentru alegerile pe care, în urmă cu doi ani, președintele Comisiei Europene le-a intitulat ”intâlnirea europenilor cu democrația” și care vor reprezenta primul pas al unui proces ce va conduce la schimbarea garniturii de lideri din ierarhia principalelor instituţii ale UE până la finalul lui 2019.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, se află în rândul oficialilor europeni care au votat pentru alegerile europene. Acesta a postat un mesaj pe contul său oficial pe Twitter, prin care a transmis: „Cu acest gest simplu, putem conta mai mult în .”

 

Primii dintre cei 427 de milioane de alegători europeni care se prezintă la vot sunt britanicii şi olandezii, care vor face acest lucru joi, 23 mai. Vineri vor vota alegătorii din Irlanda, iar sâmbătă cei din Slovacia, Letonia şi Malta. În Cehia votul se va desfăşura în două zile, vineri şi sâmbătă. Restul de 21 de state, inclusiv Germania, Franța și România, vor deschide urnele duminică, 26 mai. În România, alegerile pentru Parlamentul European vor coincide și cu un referendum național organizat pe tema justiției la inițiativa președintelui Klaus Iohannis. Ultimele urne se vor închide în Italia, duminică, la ora 23:00. 

CaleaEuropeană.ro vă va ține la curent cu cele mai importante evoluții – prezența la urne, declarații politice, proiecții și rezultate – pe parcursul celor patru zile ale întâlnirii europenilor cu democrația.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending