Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

De la pupitrul democrației europene, premierul Finlandei evocă nevoia autonomiei strategice a UE: În fața șantajului energetic al Rusiei, unitatea este cea mai mare forță a noastră

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a subliniat importanța ”încrederii reciproce și a unității” în Uniunea Europeană în fața crizei provocate de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, o criză care nu ”este prima și nu va fi nici ultima”.

”Europa este în război. Prin agresiunea sa împotriva Ucrainei, Rusia a încălcat și a abandonat principiile și angajamentele cheie ale ordinii europene de securitate. (…) În cele mai sumbre ore, mai există încă speranța că Ucraina va câștiga războiul cu sprijinul nostru. Nu există alte alternative în inimile noastre. Ucrainenii sunt curajoși și nu renunță. Contraofensiva Ucrainei avansează acum cu o rapiditate incredibilă. Rusia a fost acum forțată să se retragă din multe zone. Și, împreună, am răspuns la agresiunea Rusiei cu sancțiuni, oferind Ucrainei ajutor militar, financiar și umanitar. Europa și lumea occidentală au fost foarte hotărâte și au dat dovadă de unitate, iar unitatea este cea mai mare forță a noastră. Avem nevoie acum de mai multă unitate decât oricând, când Rusia folosește energia ca armă împotriva Europei”, a fost apelul lansat de prim-ministrul finlandez în cadrul dezbaterii ”Aceasta este Europa”, cea de-a șasea care are loc în plenul reunit al Parlamentului European, după cele alături de premierii estonian, Kaja Kallas (martie), italian, Mario Draghi (mai), irlandez, Micheal Martin ( prima plenară din iunie), croat, Andrej Plenkovic (cea de-a doua plenară din iunie) și cel grec, Kyriakos Mitsotakis (iulie).

Făcând trimitere la aspectele pozitive ale faptului că Moscova ”folosește energia pentru a șantaja Europa”, Sanna Marin a punctat că această situație nu va face decât să impulsiona UE ”să se elibereze” de energia din Rusia, completând că încrederea în această țară a dispărut și că ea nu va fi recâștigată pentru mult timp.

”Trebuie să dăm dovadă de solidaritate unii față de alții. Trebuie să avem grijă de cetățenii noștri, trebuie să ne asigurăm că avem energie disponibilă în toată Europa și trebuie să putem lua măsuri excepționale pentru a reduce prețurile energiei. În aceste vremuri dificile, unitatea Europei se măsoară cu adevărat. Angajamentul nostru față de drepturile omului, față de statul de drept și față de democrație se măsoară acum. Rusia crede că democrația noastră, diversitatea noastră și respectarea drepturilor omului ne fac slabi. Rusia exportă această doctrină întunecată. Comunitățile noastre sunt înfloritoare, deoarece într-o democrație oamenii pot lua decizii pentru propriul viitor. Iar noi prețuim diversitatea, promovăm drepturile omului. Vrem să oferim tuturor șansa de a reuși”, a descris diferența de regim prim-ministrul finlandez.

Aceasta a mai spus că ”unitatea Europei nu vine de sus”, ci din ”discuții democratice vii”.

Schimbând registrul și referindu-se la extinderea Uniunii Europene, Sanna Marin a amintit de decizia șefilor de stat sau de guvern din luna iunie de a acorda statutul de țară candidată la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, în vreme Georgia a primit o perspectivă europeană.

”Drumul pentru a deveni membru nu este scurt și procesul nu va fi rapid, dar ușile Uniunii Europene trebuie să fie deschise pentru toate țările europene care doresc să facă parte din comunitatea noastră de valori și care se angajează să facă reformele necesare. Vorbim despre dorința țărilor de a decide pentru viitorul lor și pentru locul lor în lume. Vorbim despre principiul de bază pe care Rusia îl atacă acum. (…) Rusia ne provoacă, ne șantajează, ne amenință, dar noi nu vom ceda. Ca urmare a agresiunii Rusiei, Finlanda și Suedia au solicitat să devină membre ale NATO, iar aderarea țărilor noastre la NATO va consolida securitatea în întreaga Europă de Nord și va face NATO mai puternică”, a subliniat oficialul finlandez, evocând decizia țării sale și a celei vecine de a se alătura Alianței Nord-Atlantice.

În fața unei piețe energetice volatile, Marin a listat o serie de măsuri pe termen scurt și pe termen lung pentru a diminua prețurile la electricitate.

”Trebuie să facem tot ce putem pentru ca cetățenii obișnuiți și companiile să poată supraviețui toamnei și iernii care urmează. Pe termen scurt, este necesar să găsim toate căile pe care le putem folosi pentru a asigura aprovizionarea cu energie și pentru a reduce prețurile la energie. Este important ca comisia să prezinte propuneri care pot fi folosite pentru a scădea prețul energiei electrice, pentru a face față tulburărilor de pe piețele de energie electrică și problemelor acute, cum ar fi cele legate de energia electrică, problemele legate de schimbul de instrumente financiare derivate, cu soluții obișnuite, nu mai sunt suficiente. Avem nevoie de noi soluții îndrăznețe și poate fi necesară luarea unor măsuri excepționale pe termen mediu și lung”, a punctat aceasta.

În viziunea sa, ”singura modalitate prin care putem ieși din criza energetică este să investim în producția de energie regenerabilă și fără emisii. investițiile în energie sunt necesare pentru a putea face față crizei climatice, Chiar dacă situația este departe de ceea ce am putea spera și va pune la încercare toate țările europene într-un mod fără precedent. Criza este, de asemenea, o oportunitate pentru un viitor mai bun. Trebuie să facem saltul către o economie mai rezilientă la schimbările climatice. Investițiile în tranziția ecologică ne vor face mai autonomi. Ele ne vor consolida competitivitatea”.

”Dezbaterea privind autonomia strategică este una dintre cele mai importante discuții care se poartă în acest moment. Este vorba despre capacitatea de a face față amenințărilor externe și de a asigura funcționarea societăților noastre într-o situație care este în joc. Când a venit pandemia, am fost șocați să ne dăm seama cât de dependenți suntem de lanțurile de aprovizionare când a venit vorba de dispozitivele medicale. Iar războiul ne-a arătat cât de important este să avem o producție proprie de materiale de apărare și cât de vulnerabili suntem în ceea ce privește energia. Trebuie să mărturisim că am adoptat o atitudine prea naivă față de Rusia și ne-am bazat așteptările privind funcționarea acesteia pe idei eronate. Ar fi trebuit să-i ascultăm mai bine pe prietenii noștri baltici și polonezi care au trăit sub dominația sovietică. Acum plătim un preț mare”, a deplâns Sanna Marin situația într-un apel la autonomie strategică.

În încheiere, premierul Finlandei a subliniat că ”trebuie să avem grijă de valorile noastre comune pe plan intern”, adică de ”statul de drept, de democrație și de drepturile omului”, dacă dorim ”să fim puternici pe plan extern”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Președinta Parlamentului European cere Consiliului UE să găsească un compromis pentru aderarea României la Schengen: Sunt dezamăgită de amânarea aderării

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat joi “extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE ca România şi Bulgaria să nu fie admise încă în Spaţiul Schengen.

Sunt extrem de dezamăgită de amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen. Ambele ţări sunt pregătite şi meritau să intre. Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu adevărat“, a scris Metsola, membră a Partidului Popular European, pe contul său de Twitter.


Citiți și

Klaus Iohannis, după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: Riscă să afecteze unitatea europeană. România merita un vot favorabil și nu ne vom opri până nu vom adera

Premierul Nicolae Ciucă, după ce România a ratat aderarea la Schengen: Vom relua procesul și vom proteja în continuare frontierele externe ale UE. Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei

Comisarul european Ylva Johansson, către cetățenii români: Meritați să fiți în Schengen! Împart dezamăgirea cu voi, iar aderarea României va rămâne prioritatea mea


Austria și Olanda au votat joi, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație. În același timp, statele membre ale UE care fac parte și din Schengen, 22 dintre acestea, au votat aderarea Croației la spațiul Schengen.

Austria este singura ţară din UE care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată şi de către Austria și de către Olanda. Olanda și-a clarificat votul exprimat, explicând că este în favoarea aderării României la Schengen, așa cum au decis Guvernul și Parlamentul de la Haga, dar votul a fost negativ deoarece România a fost inclusă la pachet cu Bulgaria, Țările de Jos considerând că Sofia nu este pregătită să adere.

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner anunțase joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, precizând că veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

În prezent, spațiul Schengen fără controale la frontierele interne înseamnă peste 420 de milioane de persoane și 26 de state europene, iar acordul de instituire a acestui spațiu, ce a fost semnat în 1985, reprezintă o bornă istorică pentru integrarea europeană. Spațiul Schengen este format din 22 de țări UE, iar din aceasta nu fac parte Bulgaria, România, Croația, Cipru și Irlanda. Din acest spațiu fac parte, de asemenea, patru țări din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. O decizie de admitere a unui stat în spațiul Schengen poate fi adoptată numai în unanimitate la nivelul Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu, revoltat de blocarea intrării României în Schengen de către Austria: O ticăloșie care nu a avut la bază niciun argument logic

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Votul prin care Austria a blocat aderarea României la spațiul Schengen reprezintă o nedreptate la adresa țării noastră și o dovadă de ipocrizie, consideră eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), care apreciază decizia drept una ”incorectă, o ticăloșie, care nu a avut niciun argument logic”.

”Guvernul Austriei a susținut că nu vrea extinderea spațiului Schengen, pe motiv că nu ar fi eficient, dar a votat pentru admiterea Croației. Este o decizie incorectă, o ticăloșie, care nu a avut la bază niciun argument logic, ci doar un pretext referitor la situația migrației ilegale. Românii merită să fie tratați cu respect, la fel ca toți cetățenii Uniunii Europene. Ideea de solidaritate europeană primește o lovitură puternică”, și-a exprimat revolta eurodeputatul român într-un mesaj publicat pe Facebook.

El a catalogat ”absolut incorectă invocarea de către ”Austria a faptului că în aceasță țară au intrat 100.000 de migranți ilegali, deși datele Frontex, agenţia europeană pentru protecţia frontierelor, arată că migranţii ilegali care ajung în Austria preferă alte rute decât cele prin România”, un număr mai mare de migranți ilegali intrând în ”Austria prin Croația comparativ cu România”.

Dan Motreanu a amintit că țara noastră îndeplinește, încă din 2011, ”condițiile tehnice pentru aderarea” la spațiul Schengen.

”Guvernul Austriei ignoră, de asemenea, poziția propriilor europarlamentari. Niciun europarlamentar din Austria nu s-a opus rezoluțiilor adoptate de PPE și de Parlamentul European privind aderarea României la spațiul Schengen. Pe 1 iunie anul acesta, delegația PNL, din care am făcut parte, a obținut sprijinul Partidului Popular European pentru susținerea aderării României la Spațiul Schengen, acest lucru fiind menționat explicit într-o rezoluție de poziție. În luna octombrie, plenul Parlamentului European a adoptat o rezoluție privind aderarea României la spațiul Schengen”, a explicat europarlamentarul.

Austria și Olanda au votat joi, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație.

Citiți și:
Austria și Olanda au votat împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. Aderarea Croației de la 1 ianuarie 2023, aprobată

În același timp, statele membre ale UE care fac parte și din Schengen, 22 dintre acestea, au votat aderarea Croației la spațiul Schengen.

Continue Reading

Vasile Blaga

Vasile Blaga: Dacă cineva iese în câștig din poziția Austriei, iese Putin, pentru că va crea frustrare și în România și în Bulgaria

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Vasile Blaga a vorbit la DigiFM despre motivele din spatele refuzului Austriei de a primi România în spațiul Schengen, indicând că acestea ar ține de jocul politic intern, dar care ar avea implicații la nivel european în ceea ce privește fisurarea unității europene, situație de pe urma căreia are de profitat în special Rusia lui Vladimir Putin. De asemenea, politicianul a respins argumentul migrației ilegale ridicat de cancelarul Karl Nehammer și ministrul de interne, pe care i-a numit „oameni mici politic”.                                                                                                                   

„Să fii cancelar, să fii ministru de interne, și să minți. Frontex spune că România își face treaba cu brio. Nu și-o fac Austria și Ungaria, nu și-o face Croația (…) Cred că sunt amândoi niște oameni mici politic pentru că apelează la astfel de minciuni”, a afirmat Vasile Blaga.

Acesta a sugerat că mișcarea lui Nehammer ar fi una populistă, pentru atragerea electoratului de dreapta, asemănătoare celei făcute de Nicolas Sarkozy pe vremea când era ministru de interne și a încercat să folosească problema romilor pentru a aduce spre el voturile extremei drepte, eșuând, însă, și ducându-și partidul în jos. Totodată, Vasile Blaga a arătat că „dacă cineva iese în câștig din această poziție a lor, iese Putin, pentru că va crea frustrare și în România, și în Bulgaria”. 

Eurodeputatul PNL a amintit, de asemenea, că firmele austriece din România au fost tratate nu doar corect, dar au și „beneficiat preferențial de prea multe” pentru dezvoltarea afacerilor, acum venind momentul ca statul român să deconteze acest lucru, aplicând întreaga greutate a legilor românești și europene, în special în contextul în care există îndoiala că firmele austriece „s-au achitat atât de bine de toate obligațiile post-privatizări”.

Vasile Blaga și-a exprimat, în cele din urmă, încrederea că România va intra în Schengen în 2023, în condițiile în care „își face treaba”, iar „așa lobby nu am prea văzut în ultimul timp”. Totodată, politicianul liberal a subliniat că „nu merită să stăm în genunchi” nici pentru chestiunea aderării României la spațiul Schengen.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA8 hours ago

MAE: Atitudinea „nejustificată și inamicală” a Austriei va avea „consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale

U.E.8 hours ago

A fost adoptat programul ”Calea către deceniul digital”, esențial pentru transformarea digitală a UE până în 2030

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Președinta Parlamentului European cere Consiliului UE să găsească un compromis pentru aderarea României la Schengen: Sunt dezamăgită de amânarea aderării

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis, după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: Riscă să afecteze unitatea europeană. România merita un vot favorabil și nu ne vom opri până nu vom adera

POLITICĂ14 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, după ce România a ratat aderarea la Schengen: Vom relua procesul și vom proteja în continuare frontierele externe ale UE. Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei

Dan Motreanu14 hours ago

Dan Motreanu, revoltat de blocarea intrării României în Schengen de către Austria: O ticăloșie care nu a avut la bază niciun argument logic

SCHENGEN14 hours ago

Comisarul european Ylva Johansson, către cetățenii români: Meritați să fiți în Schengen! Împart dezamăgirea cu voi, iar aderarea României va rămâne prioritatea mea

Vasile Blaga15 hours ago

Vasile Blaga: Dacă cineva iese în câștig din poziția Austriei, iese Putin, pentru că va crea frustrare și în România și în Bulgaria

ROMÂNIA15 hours ago

Marcel Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei față de intrarea României în Schengen este un cadou gratuit de Crăciun pentru Putin. Viena s-a decuplat de Europa

Eugen Tomac15 hours ago

Eugen Tomac, după ce România a fost respinsă pentru aderarea la Schengen: Este cea mai mare umilință de când suntem membri UE

ROMÂNIA16 hours ago

Austria și Olanda au votat împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. Aderarea Croației de la 1 ianuarie 2023, aprobată

Rareș Bogdan19 hours ago

Rareș Bogdan i-a subliniat cancelarului Austriei prezența puternică a mediului de afaceri austriac în România și posibilitatea unei crize la nivel european prin opoziția la aderarea la spațiul Schengen

SCHENGEN20 hours ago

Consiliul JAI: Austria sfidează apelul Comisiei Europene și reafirmă că va vota împotriva aderării României la Schengen

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

UE intensifică presiunea asupra Rusiei cu un al nouălea pachet de sancțiuni. Măsurile vizează figuri-cheie în atacurile din Ucraina și sectoarele bancar, energetic și tehnologic

SCHENGEN22 hours ago

Ministrul de interne, înainte de un Consiliu JAI istoric pentru România: Mandatul meu este clar, voi solicita vot pentru aderarea României la Schengen

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă anunță că România va cere joi un vot pentru aderarea la Schengen: Toate statele ne susțin, cu excepția Austriei. Mergem până la capăt, starea de incertitudine nu mai poate continua

ROMÂNIA4 days ago

Virgil Popescu dă asigurări: România a devenit independentă de țițeiul rusesc, astfel că embargoul nu va afecta țara noastră

NATO7 days ago

Ucraina nu va primi încă sisteme de apărare aeriană Patriot din partea NATO. Stoltenberg: Trebuie să ne asigurăm că sistemele furnizate deja pot funcționa

NATO1 week ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO1 week ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

Team2Share

Trending